Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους και λίγο πριν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, προσπάθησαν να βρουν κοινό βηματισμό, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην τρέχουσα-αβέβαιη συγκυρία.
Με τις ευρωηγεσίες να συναινούν στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Συρία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια οικονομική βοήθεια στο Κίεβο το 2025, τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για την αγορά όπλων. Επιλογή, που στόχο έχει να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση του Ζελένσκι, εν όψει πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η κλιμάκωση των εξοπλισμών, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολεμόχαρων ηγεσιών, που αναζητούν οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Απόδειξη οι εξωφρενικές εξοπλιστικές δαπάνες του ελληνικού κράτους και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λίβανο κλπ.).
Ο Μητσοτάκης ουσιαστικά συμφωνεί με την άποψη του Αμερικανού προέδρου να αυξηθούν οι πολεμικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ και διαφημίζει ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα επικίνδυνα σχέδια για μια πολεμική οικονομία, όπως συστήνει και η διαβόητη έκθεση Ντράγκι. Για αυτό και στις δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η «στρατηγική αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ». Μάλιστα, επανέλαβε το αίτημα της Αθήνας για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την «κοινή ευρωπαϊκή άμυνα». Θέμα που θα συζητηθεί σε έκτακτη Σύνοδο, στις 3 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η αντιδραστική στροφή στο προσφυγικό, με την κυνική εφαρμογή της ακροδεξιάς ατζέντας. Στην άτυπη Σύνοδο Βορρά-Νότου στη Φινλανδική Λαπωνία, που ακολούθησε το Σαββατοκύριακο, Μητσοτάκης και Μελόνι υπερθεμάτισαν στην εγκληματική πολιτική αποτροπής, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο κατατρεγμένων ανθρώπων. Και μάλιστα την ημέρα που το ελληνικό λιμενικό, συγκρούστηκε με βάρκα προσφύγων, με αποτέλεσμα άλλους 8 νεκρούς στο Αιγαίο.
Σήμερα οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τις αντιθέσεις των NATO-ΕΕ και Ρωσίας, όπως και τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, με υπέρογκους εξοπλισμούς (που προκύπτουν από την περικοπή κοινωνικών δαπανών και τη λεηλασία του εργατικού εισοδήματος). Αύριο ίσως και με το ίδιο μας το αίμα. Όπως συμβαίνει ήδη με τους πρόσφυγες…