Ένα ρεπορτάζ με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Λαϊκής Ενότητας και της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.

Μπαίνοντας στο τμήμα αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ο αριθμός των 176 κρατουμένων μας ακούγεται σοκαριστικός: ακόμη πιο σοκαριστικός όμως είναι ο τρόπος της κράτησής 176 ανθρώπων με  "έγκλημα" την μη – κατοχή έγκυρων νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Οι συνθήκες κράτησης

Θάλαμοι των 20 ατόμων, και κελιά των 5 σε στενούς, σκοτεινούς, διαδρόμους.
Μοναδική απασχόληση των κρατουμένων ο προαυλισμός των συνολικά τριών ωρών που μοιράζεται ανά θάλαμο -σύμφωνα με τον διοικητή-  με αποτέλεσμα κάθε κρατούμενος να έχει την ευκαιρία να δει το φως του ήλιου για μια ώρα την ημέρα.

Στα κρατητήρια ένας κρατούμενος από την Γεωργία  μας δείχνει μια μερίδα φαγητού: η ποσότητα που θεωρείται ως μια μερίδα, δεν αρκεί για να καλύψει την επιφάνεια του μκρού αλουμινένιου κεσέ στον οποίο τοποθετείται.
«Για πρωινό μας δίνουν μόνο μια φρυγανιά ή ένα κρουασάν»,  μας λέει.
«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε μπισκότα», μας λέει άλλος κρατούμενος .
Ο διοικητής μας ενημερώνει ότι κυλικείο με προϊόντα όπως μπισκότα και τσιγάρα, ανοίγει μόνο ένα πρωί κάθε βδομάδα.

Ο ταξίαρχος αργότερα θα μας πει ότι το φαγητό που παρέχουν στους κρατούμενους είναι από το φαγητό που παρέχεται στην δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, η οποία με τη σειρά της σιτίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό, αφού τα catering έχουν κοπεί. 
Ο υποσιτισμός των κρατουμένων είναι το καθεστώς στο τμήμα, μιας και το φαγητό δεν αρκεί για να καλύψει τiς ημερήσιες διατροφικές ανάγκες ενός ανθρώπου. Η  κάλυψή τους ουσιαστικά επαφίεται στην καλή θέληση των ΜΚΟ και των αλληλέγυων που κάποιες φορές παρέχουν φαγητό στους κρατούμενους. 
Όσον αφορά στην καθαριότητα τα πράγματα γίνονται χειρότερα: τα σαμπουάν και τα σαπούνια παρέχονται αποκλειστικά -όταν και αν- από  ΜΚΟ. 

Ο χρόνος κράτησης και η απέλαση

Ο χρόνος κράτησης των κρατουμένων ποικίλει: άλλοι βρίσκονται για 4, για 8 και για 18 μήνες, άλλοι για 2 βδομάδες. Ο λόγος κράτησής τους επίσης.  
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις κρατουμένουν που βρίσκονται στην Πέτρου Ράλλη επειδή βρέθηκαν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και είχαν στο παρελθόν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, όπως κλοπή ή κατοχή ναρκωτικών. Έτσι κρατούνται αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι την απέλασή τους.

Ανάμεσα στους κρατούμενους, βρίσκεται ένας νεαρός από την Αλβανία που έχει μεγαλώσει όλη του τη ζωή στην Ελλάδα. Η λήξη των νομιμοποιητικών εγγράφων του κατά τη διάρκεια της έκτισής της ποινής του για κατοχή ναρκωτικών, ήταν αρκετή για να σταλεί στην Πέτρου Ράλλη με απόφαση για την απέλασή του.
Ανάμεσα στους κρατούμενους, βρίσκεται επίσης ένας κρατούμενος από το Σουδάν, επειδή το άσυλό τού αφαιρέθηκε λόγω διάπραξης ποινικού εγκλήματος και ένας κρατούμενος από τη Γεωργία που λόγω αίτησης ασύλου δεν μπορεί να απελαθεί, αλλά επειδή θεωρείται «επικίνδυνος» (λόγω καταδίκης για διακεκριμένες κλοπές) είναι αναγκασμένος να μείνει φυλακισμένος για 18 μήνες.

Το διάστημα που θα κρατηθεί κάποιος αποφασίζεται αποκλειστικά από την υπεύθυνη απελάσεων: αν κάποιος έχει συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και
«κρίνεται επικίνδυνος για την κοινωνία» -βάσει των προηγούμενων καταγγελιών  για ποινικά αδικήματα- μπορεί να κρατηθεί μέχρι και 18 μήνες, πολλές φορές ενώ έχει ήδη εκτίσει την ποινή του. Η ιδιότητα του μετανάστη είναι αρκετή για να προστεθεί επιπλέον χρόνος κράτησης σε ένα έγκλημα για το οποίο έχεις ήδη πληρώσει.
«Πολλά ζητήματα που προκύπτουν (σσ: όπως στην περίπτωση του νεαρού από την Αλβανία) διευθετούνται αμέσως», μας ενημερώνει η υπεύθυνη απελάσεων.
Για την διευθέτησή τους όμως, είναι απαραίτητη η πρόσληψη δικηγόρων. Και πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λεφτά για δικηγόρους.

Ο λόγος της επιπρόσθετης κράτησης είναι, υποτίθεται, για την «προστασία της κοινωνίας».
Η απουσία κοινωνικών λειτουργών ή κάποιου αρμόδιου -πρόγραμμα το οποίο «κόπηκε»  λόγω έλλειψης χρημάτων - δεν εξυπηρετεί όμως αυτόν το στόχο.
Αν μια φορά στην περίπτωση των ντόπιων τότε δυο φορές στην περίπτωση των μεταναστών είναι φανερό ότι το σύστημα δεν είναι «σωφρονιστικό» αλλά «εκδικητικό»:
τσουβαλιάζει, διαχωρίζει, αποξενώνει και τιμωρεί όλους εκείνους που δεν φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Τα μνημόνια φέρνουν κρατήσεις και απελάσεις

Οι απαντήσεις του ταξίαρχου για όλα τα ζητήματα που θέτει η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας συνοψίζονται στην πρόταση «δεν υπάρχουν λεφτά».
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας «ξαναγεμίζουν» από μετανάστες χωρίς χαρτιά, αποτελεί  μία από τις αμέτρητες ενδείξεις της πλήρους μεταστροφής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: η εφαρμογή των μνημονίων οδηγεί σε μία καθαρά «λογιστικού τύπου» συλλύβδην αντιμετώπιση των μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά  έγγραφα.

Ελλείψει υποδομών και χρημάτων, όσοι δεν είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (δηλαδή  δεν προέρχονται από την Συρία και το Ιράκ), συλλαμβάνονται, στοιβάζονται σε τμήματα και κρατούνται  σε απάνθρωπες συνθήκες μέχρι την απέλασή τους.

Οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στο βωμό της αποπληρωμής του χρέους και της εφαρμογής των μνημονίων. Και όσο τα τμήματα – κολαστήρια παραμένουν ανοιχτά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανθρωπιστικής πολιτικής της κυβέρνησης» ακούγονται τουλάχιστον υποκριτικοί.

Σε αυτές τις συνθήκες, η απάντηση της αριστεράς δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία: να κλείσουν τώρα τα τμήματα – κολαστήρια. Να δοθούν χαρτιά σε όλους τους μετανάστες!

 

Ετικέτες