Στις 3 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενός από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων διοίκησής του.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, όπως και στις εκλογές του 2016, πρώτη δύναμη καταγράφηκε η παράταξη της Δεξιάς «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» (ΔΚΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και με ποσοστό 39,66% (ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με το 27,90% του 2016). Τμήμα της ανόδου της παράταξης της Δεξιάς οφείλεται στη στάση άλλων δεξιών και απολίτικων ανεξάρτητων παρατάξεων, που σε ποσοστό όλες μαζί ξεπερνούσαν το 10% και τώρα δεν κατέβηκαν στις εκλογές. Επίσης σε ένα μικρό τμήμα των μηχανικών μέτρησε και η αντίληψη να τα έχει καλά το ΤΕΕ με τη σημερινή κυβέρνηση. 

Η μη κάθοδος αυτών των παρατάξεων έδωσε ψήφους και στις υπόλοιπες δυνάμεις. Δεύτερη δύναμη ήρθε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών» (ΔΗ.ΣΥ.Μ.), η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 15,11%, σημειώνοντας επίσης μια σχετική αύξηση συγκριτικά με το 13,38% που είχε συγκεντρώσει το 2016. Την τρίτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση κατέλαβε η παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας στο 9,20%. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών» (παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 7,53% έναντι του 6,09% που είχε συγκεντρώσει το 2016.

Η «Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση» (ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ), η παράταξη που συγκροτήθηκε κατά το 2016 από συλλογικότητες της Αριστεράς μαζί με ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, διατήρησε τα ποσοστά της στο 4,71%,  συγκεντρώνοντας 7 έδρες για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (από το 4,97% το 2016). Για την Επιστημονική Επιτροπή των Αρχιτεκτόνων συγκέντρωσε 1 ακόμα έδρα, ενώ σε Επιστημονικές Επιτροπές όπου στηρίχθηκαν παρατάξεις από κοινού με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα 4 έδρες. Παρά τις μεγαλύτερες δυνατότητες που υπήρχαν, η σημασία της διατήρησης των εκλογικών ποσοστών της ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ. δεν είναι αμελητέα –αντίθετα υποδεικνύει την κρίσιμη αναγκαιότητα ύπαρξης ενωτικών ριζοσπαστικών σχημάτων ακόμα και στους πιο δύσκολους χώρους όπως αυτός του ΤΕΕ. 

Πιο συνολικά, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016 η συμμετοχή των ψηφισάντων ήταν σχετικά αυξημένη, αύξηση που όμως δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα μιας διευρυμένης αποχής, καθώς ψήφισαν συνολικά 32.236 από τα περίπου 107.633 μέλη του επιμελητηρίου. Η απαξίωση του φορέα, όπως διαφαίνεται από τα νούμερα αυτά, είναι χαρακτηριστική ειδικά για τις νεότερες γενιές συναδέλφων, που συχνά δεν εγγράφονται στα μητρώα, δεν αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος και συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει το δυσμενές αυτό τοπίο. Η σύμπλευση όλων των προηγούμενων χρόνων μεταξύ των παρατάξεων της Δεξιάς και του ΚΙΝΑΛ στα όργανα του ΤΕΕ πρόκειται να καθορίσει και την επόμενη περίοδο, ειδικά μετά την άνετη αυτοδυναμία του αθροίσματος των ΔΚΜ και ΔΗ.ΣΥ.Μ. στην Κεντρική Αντιπροσωπεία.

Τα αυξημένα ποσοστά της δεξιάς στο ΤΕΕ έρχονται μερικούς μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες η κυβέρνηση έχει δείξει την κατεύθυνση που σκοπεύει να ακολουθήσει: τη διάλυση της ΔΕΗ και τον διαμοιρασμό της πίτας στους ιδιώτες, την αδειοδότηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων όπως το Eλληνικό, την κατασκευή αιολικών πάρκων, τις εξαγγελίες για κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές κ.ο.κ., σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηματομεσιτικής δραστηριότητας (τουλάχιστον στην Αθήνα), φαίνεται σε πολλούς συναδέλφους ότι «έρχονται δουλειές», γεγονός που εκφράστηκε αντιστοίχως στην κάλπη. Όμως αυτό το κλίμα ανάκαμψης δεν είναι δεδομένο ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες της πλειοψηφίας των μηχανικών, που συνεχίζουν να δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, εκείνων που δουλεύουν με μπλοκάκι και αποτελούν ένα ακόμα γρανάζι για την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Η σύμπλευση της ηγεσίας του ΤΕΕ με την κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να διαλύσει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, ενώ η εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των κολεγίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των πτυχίων και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. 

Το στοίχημα που βρίσκεται μπροστά στην παράταξη της ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ. είναι πολλαπλό. Περιλαμβάνει από τη μία πλευρά το ξεμπρόστιασμα του ρόλου που η νέα ηγεσία του ΤΕΕ καλεί τους μηχανικούς να παίξουν στο βωμό της ανάπτυξης που οραματίζεται και από την άλλη πλευρά την παρουσία της παράταξης σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη από αυτές που θα έρθουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μηχανικών που πλήττονται, αλλά και τη διεκδίκηση μιας άλλου τύπου επαγγελματικής και εργασιακής προοπτικής που να μη βρίσκεται σε κόντρα με τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκότερων κοινωνικών στρωμάτων. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες