Οι φετινές εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν μετά από 4,5 χρόνια από τις προηγούμενες.
Μέσα σε αυτό το διάστημα το ΤΕΕ, μετατράπηκε ακόμη περισσότερο σε κυβερνητικό βραχίονα με ενεργητικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών ευκαιριακής ανάπτυξης για τους λίγους και ταυτόχρονα εξέπεμψε σε όλους τους τόνους την αφωνία του σε κρίσιμα ζητήματα που επηρέασαν και αφορούν άμεσα τον τεχνικό κόσμο της χώρας (πανδημία, καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, έγκλημα Τεμπών, φορολογικό νομοσχέδιο και άλλα).
Πάνω στο παραπάνω πλαίσιο τα αποτελέσματα των εκλογών μας άφησαν με ανάμεικτα πολιτικά συμπεράσματα. Από τη μία, η κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης του προέδρου του ΤΕΕ Στασινού (ΔΚΜ) δεν αμφισβητήθηκε, καταγράφοντας ποσοστό 41%, παρά βέβαια τις εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη καταγραφή λόγω και της ενσωμάτωσης διάφορων μικρότερων δεξιών παρατάξεων, ενώ η ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΟΚ), συνυπεύθυνη για τον κατήφορο του ΤΕΕ, κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά περίπου 4% με ποσοστό 19,6%. Στον αντίποδα, η αύξηση της συμμετοχής συνοδεύτηκε και από την αύξηση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης και τη μετάλλαξη του ΤΕΕ, οι οποίες αθροιστικά έφτασαν το 18% (Πανεπιστημονική, ΑΡΑΓέΣ, block_TEE).
Μάλιστα, η ενωτική παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, το ΑΡΑΓέΣ, εκτός από την άνοδο σε ποσοστό (+1,23%) και σε ψήφους (+534 ψήφους), ξεπέρασε τις δυνάμεις της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (με αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά) και αναδείχθηκε για πρώτη φορά 4η δύναμη στο ΤΕΕ με ποσοστό 6%. Η εκλογική επιτυχία ανοίγει μια χαραμάδα αμφισβήτησης της κυβερνητικής κυριαρχίας στο ΤΕΕ και της πολιτικής που προωθεί και αποτελεί ένα σημείο νέας εκκίνησης για την παράταξη.
Η εκλογική επιτυχία ως αποτέλεσμα της φυσιογνωμίας και της δράσης του ΑΡΑΓέΣ
Κάθε εκλογική επιτυχία συνοδεύεται από μια εκ των υστέρων συζήτηση για τις βασικές αιτίες της. Χωρίς να μπορούμε να αποδώσουμε κάτι με ευθύ και απόλυτο τρόπο, σίγουρα η ανοιχτή φυσιογνωμία και η συστηματική δράση του ΑΡΑΓέΣ εντός και εκτός ΤΕΕ, έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο.
Εντός ΤΕΕ, το ΑΡΑΓέΣ, ήταν η κύρια δύναμη που έβαζε φρένο στις επιδιώξεις της διοίκησης Στασινού για ακόμη μεγαλύτερη μετάλλαξη του επιμελητηρίου, αποτρέποντας και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία και μπλοκάροντας την εγγραφή στο ΤΕΕ αποφοίτων κολλεγίων. Παρά τον αντιδραστικό συσχετισμό, το ΑΡΑΓέΣ κατάφερε επίσης να περάσει θετικές αποφάσεις σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα, με πιο αξιοσημείωτη την απόφαση υπέρ της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, που συνέβαλε σε ένα βαθμό και στις μετέπειτα θετικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Εκτός ΤΕΕ, αναπτύξαμε μία δράση αφουγκραζόμενες/οι πολλά κοινωνικά ζητήματα, με ανοιχτές εκδηλώσεις με κοινωνικά κινήματα και πρωτοβουλίες, αρθρογραφία και παραγωγή επεξεργασιών, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, ξεχωρίζοντας τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τοπικές συλλογικότητες στη Β. Εύβοια και τη Θεσσαλία μετα τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Σημαντικό στοιχείο φυσιογνωμίας μας είναι επίσης ότι το ΑΡΑΓέΣ έχει αποφύγει διαχρονικά την ανέξοδη κριτική προς τις άλλες αριστερές δυνάμεις, προτάσσοντας την ενότητα στη δράση και στην ανάδειξη ριζοσπαστικών αιχμών εντός ΤΕΕ.
Όλα τα παραπάνω, τέλος, κατάφεραν και κοινωνήθηκαν τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές μέσα από μια συλλογική και εξώστρεφη καμπάνια, που ανέδειξε τη δράση του ΑΡΑΓέΣ τα προηγούμενα χρόνια και έφερε αρκετούς/ες αγωνιζόμενους/ες συναδέλφους από όλες τις κατηγορίες μηχανικών (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, ερευνητές) κοντά μας ακόμη και στα ψηφοδέλτιά μας.
Η καμπάνια αυτή εξέπεμψε ότι η ενασχόλησή μας με το ΤΕΕ είναι σύμφυτη με τον αγώνα μας για να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης τα δημόσια αγαθά, σύγχρονες υποδομές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από το κράτος και για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος μηχανικός να ασκεί το επάγγελμα με αξιοπρέπεια και με κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Για έναν ανοιχτό χώρο αμφισβήτησης του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης εντός κι εκτός ΤΕΕ
Αυτό που φάνηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΕΕ είναι ότι παρά τη συναίνεση μεγάλου τμήματος των μηχανικών στην κυρίαρχη πολιτική, υπάρχει και ένα σημαντικό τμήμα που αναζήτησε τη ριζοσπαστική ψήφο. Τολμούμε να πούμε ότι φάνηκε να υπάρχει εντός των μηχανικών ένα αυξανόμενο ρεύμα αμφισβήτησης του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται στην υποτίμηση της δική μας εργασίας και στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Με αυτό το ρεύμα οι δυνάμεις μας θέλουν να συνεχίσουν να συναντιούνται τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η εκλογική μας άνοδος, εκτός από την αύξηση της θεσμικής μας εκπροσώπησης στα όργανα του ΤΕΕ, που είχε τεθεί και ως στόχος προεκλογικά, είναι και ένα συνεχές προσκλητήριο για τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού χώρου, που θα συγκεντρώνει όλες τις φωνές έμπρακτης πολιτικής αμφισβήτησης και ριζοσπαστικής σκέψης των συναδέλφων μηχανικών, ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές, θα παράγει θέσεις για το κίνημα και θα πυροδοτεί αντιστάσεις, διαμορφώνοντας τους όρους για πετύχουμε νέες νίκες.
Η πρόσκληση έχει διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας καθώς δεν ευαγγελιζόμαστε ότι τα γνωρίζουμε όλα και βασικά αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι για να αντιπαλέψουμε το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης που βλέπει τη δουλειά μας και το περιβάλλον ως αναλώσιμα, χρειάζεται πλούτος απόψεων, εμπειριών, επεξεργασιών που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στη δράση μας.
Οι μάχες εντός και εκτός ΤΕΕ για δουλειά με αξιοπρέπεια προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος είναι μπροστά μας και θα τις δώσουμε με το ΑΡΑΓέΣ από καλύτερες θέσεις.