Τη Δευτέρα 23 Απρίλη 2018 ξεκινάει το 46ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τελειώνει στις 26 Απρίλη με την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ομοσπονδίας καθώς και την ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Στο διεθνές περιβάλλον κυριαρχεί η κορύφωση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού για να επεκτείνει τις ζώνες επιρροής του. Τα διάφορα γεωστρατηγικά συμφέροντα, ο ανταγωνισμός των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων και των οικονομικών-στρατιωτικών κολοσσών για τον έλεγχο της ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η εξαθλίωση ολόκληρων λαών προς όφελος του κεφαλαίου, συνθέτουν ένα ασταθές και επικίνδυνο τοπίο σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα, προωθούνται σχέδια και συμφωνίες που εμπλέκουν τη χώρα μας στους νεοψυχροπολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, βαθαίνοντας τη στρατιωτικοπολιτική και οικονομική εξάρτησή της.

Η Ελλάδα πρέπει να απόσχει από κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον του λαού της Συρίας αλλά και κάθε λαού και να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Τα μνημόνια είτε τα καταργείς, είτε τα εφαρμόζεις

τρίτος δρόμος δεν υπάρχει

Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους για όγδοη συνεχή χρονιά τη μνημονιακή βαρβαρότητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την προσχώρησή της στο μνημονιακό στρατόπεδο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά και στο παλιό μνημονιακό μπλόκ το οποίο επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς. Ταυτόχρονα, έσπειρε την απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων και του λαού

Τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξαν περίτρανα ότι εντός των μνημονίων δεν μπορεί να υπάρξει ούτε «παράλληλο πρόγραμμα», ούτε ισοδύναμα μέτρα σε όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας με τους πλειστηριασμούς, είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που νομοθετήθηκαν στο κοντινό παρελθόν. Μαζί με αυτά και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί μία αντεργατική τομή που δε θα αποτολμούσαν ούτε οι πιο ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, γυρνώντας έτσι τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν επιμέρους πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής – πώς θα μπορούσαν, άλλωστε! Αποτελούν το βασικό πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το οποίο ολοκληρώνει την πλήρη υιοθέτηση των μνημονιακών επιταγών και παράλληλα κλείνει τις «εκκρεμότητες» που δεν είχαν ψηφιστεί ή υλοποιηθεί από τα προηγούμενα μνημόνια χάρη στους αγώνες των εργαζομένων.

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση καλλιεργεί το δικό της success story, ότι δήθεν το 2018 η χώρα βγαίνει απ’ τα μνημόνια, ενώ είναι γνωστό πως έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα κι επιτήρηση από τους δανειστές μέχρι το 2060!

Το μνημόνιο διαρκείας είναι εδώ, και έτοιμες να το εφαρμόσουν και να το υπηρετήσουν πιστά είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του αστικού-νεοφιλελεύθερου τόξου. Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την όποια εναλλαγή στην κυβέρνηση ή τη διαφοροποίηση στους κυβερνητικούς εταίρους.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εργαζόμενοι και Κοινωνία αιμορραγούν

Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τα νέα φορολογικά βάρη. Τον εφιάλτη της ανεργίας, τον εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση όλων των εργατικών κατακτήσεων, την απλήρωτη και ελαστική εργασία, τους μισθούς πείνας, την εργασιακή ανασφάλεια και τη μετανάστευση, δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε ως προοπτική για εμάς και τα παιδιά μας.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Δήμων συνεχίζονται, οδηγώντας πολλές δομές σε αδυναμία λειτουργίας και σε συρρίκνωση.

Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων έχουν πάρει άσχημη τροπή για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, η οποία τελικά καλείται να πληρώσει τα υπερκέρδη των μεγαλοεργολάβων μέσα από την αύξηση στο χαράτσι των ανταποδοτικών τελών.

Το νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση, προφανώς εκτελώντας εντολές της τρόικα και για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων αρνείται να καταργήσει, ευνοεί και  δίνει την δυνατότητα στην πλειοψηφία των αιρετών να αναθέτουν εργασίες ή εξολοκλήρου το έργο των υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Η συνεχής περικοπή πόρων από τους Δήμους και η έλλειψη προσωπικού, δίνουν άλλοθι στην πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις – εργολαβίες.

Τρανό το παράδειγμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση είναι η Διαχείριση Απορριμμάτων με την διαδικασία των ΣΔΙΤ που έχει επιλέξει, αποδεικνύοντας αυτό που καταγγέλλαμε από την αρχή, ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων αποτελούν εκθέσεις ιδεών με ευχολόγια και τίποτα παραπάνω.

Πόσες και πόσες άλλωστε ιδιωτικοποιήσεις δεν επέλεξε η Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου, για τον ΧΥΤΑ Φυλής παρά του ότι όταν διεκδικούσε τον Περιφερειακό θώκο εξαπέλυε μύδρους κατά του πράγματι φιλοεργολαβικού κ. Σγουρού.

Εργολαβίες - Συρρίκνωση υπηρεσιών και επιτελικό κράτος κρύβει και η προσχηματική Αξιολόγηση.

Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζόμενων στο Δημόσιο στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες «αξιολόγησης» που με πρόταση του ΜΕΤΑ κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου από το Μάρτη του 2017, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα από τα εργαλεία που οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιχείρησαν  να χρησιμοποιήσουν για τη μετατροπή του Δημοσίου σε μικρό, ευέλικτο κι επιτελικό, για τη μεταφορά των ευθυνών της διάλυσης του κοινωνικού κράτους στους εργαζόμενους και για την προώθηση νέων επώδυνων μέτρων σε βάρος τους (νέες μειώσεις μισθών, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις κ.λπ.). Η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει την αξιολόγηση κατέφυγε στην αντισυνταγματική τροπολογία Γεροβασίλη, και με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε να κάμψει το φρόνημα των δημόσιων υπαλλήλων και να σπάσει την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Η απάντηση από τη μεριά των εργαζόμενων ήταν αποστομωτική. Η απεργία-αποχή συνεχίστηκε με ποσοστά συμμετοχής της τάξης του 70%. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε σημαντική νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί έβαλε εμπόδια στα σχέδια περιορισμού του δημοσίου και ακύρωσε στην πράξη ένα μνημονιακό προαπαιτούμενο, μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και των δανειστών.

Είναι φανερό ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να προχωρήσει η «αξιολόγηση», αντίθετα, θα υπάρξουν μεγαλύτερες πιέσεις για εφαρμογή της «αξιολόγησης» και μέσα στο 2018.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προανήγγειλε την ηλεκτρονική αξιολόγηση, προκειμένου να μπορεί να γίνεται από παντού κι οποιαδήποτε ώρα, να μην υπάρχει έντυπο, αλλά μόνο ηλεκτρονικό αρχείο κλπ.

Η ηλεκτρονική αξιολόγηση αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ανοίγει το δρόμο της κατάργησης συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί πανελλαδική «δεξαμενή» που θα χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με την κατάταξη του κάθε εργαζόμενου, στην κινητικότητα, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, την περικοπή μισθολογικών κλιμακίων, την υπηρεσιακή εξέλιξη, κλπ! Για αυτό και δεν πρέπει να περάσει!

Είναι προφανές ότι δεν άλλαξε τίποτα αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική για το δημόσιο από το Μάρτη του 2017, που τα συνδικάτα κήρυξαν την Απεργία-Αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Η δυνατότητα του δημοσίου να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, συνδέεται άμεσα με τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, την επαρκή χρηματοδότησή του, το πλαίσιο οργάνωσης, διοίκησης και επιλογής στελεχών με βάση τις αρχές της διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, μακριά από λογικές κομματικού ελέγχου και πελατειακών σχέσεων.

Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο που να στελεχώνεται πλήρως και να μπορεί να παρέχει δημόσια και δωρεάν το σύνολο των υπηρεσιών και των δημοσίων αγαθών στο λαό.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» και για την κατάργηση του ν.4369/16 στην πράξη. Παρά τις παλινωδίες της πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, απεργούμε και απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και εμπλουτίζουμε τον αγώνα μας και με νέες μορφές πάλης για να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ για τη συρρίκνωση του δημοσίου και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στους ιδιώτες. Μπλοκάρουμε κάθε ενέργεια της διοίκησης που επιχειρεί, προκειμένου να υλοποιηθεί το μνημονιακό πλαίσιο για το δημόσιο και τις διαδικασίες της «αξιολόγησης». Υπερασπιζόμαστε κάθε συνάδελφο που συμμετείχε και συμμετέχει στην Απεργία – Αποχή με παρεμβάσεις κινητοποιήσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και η εξαπάτηση των Συμβασιούχων

Είναι απ’ τις φορές που λέμε «καλύτερα να είχαμε διαψευστεί»! Οι αρνητικές εξελίξεις της «τροπολογίας Σκουρλέτη» στους συμβασιούχους – παρατασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων δικαιώνουν την θέση των μελών του META-OTA στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε προτείνει ότι οι κινητοποιήσεις δεν έπρεπε να λήξουν, αλλά να  συνεχιστούν για τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου όλων των συμβασιούχων, με δεδομένο ότι η μαζικότητα και η δυναμική των κινητοποιήσεων του κλάδου είχαν φέρει την κυβέρνηση σε πολύ μειονεκτική θέση.

Ούτε το 7% των συμβασιούχων δεν είναι μέσα στους προσωρινούς πίνακες των επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 που σημαίνει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται πλέον απολυμένοι και αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα της ανεργίας.

Η ομηρία εκμετάλλευση και ανακύκλωση των ανέργων συνεχίζεται…

Οι περίπου 30.000 προσλήψεις κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων στους Δήμους μέσω ΟΑΕΔ και του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να προορίζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι ανάγκες για προσωπικό στους Δήμους δεν καλύπτονται με την προκήρυξη 3Κ/2018 ούτε στο ελάχιστο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει συνειδητοποιήσει έστω και τώρα το μεγάλο λάθος της πέρσι το καλοκαίρι και αυτό που δεν έκανε τότε να το κάνει τώρα. Να μπει μπροστά και να συντονίσει τον αγώνα και με τους άλλους συμβασιούχους σε Νοσοκομεία, Εκπαίδευση και Υπουργεία για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εξορθολογισμός και μνημόνια καταπίνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και την ασφάλιση των ΒΑΕ

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την κατάργηση ή το ψαλίδισμα του ανθυγιεινού με την δήθεν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, τους πιστεύει κανείς;

Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία και το οποίο έχουμε επισημάνει προ πολλού, όταν ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός μοίραζε εφησυχασμούς στους εργαζόμενους και μας κατηγορούσε για κινδυνολογία, είναι ότι μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την 3η αξιολόγηση των «θεσμών» και την ψήφιση της τροπολογίας Τσακαλώτου – Γεροβασίλη, η κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας είναι δρομολογημένη πλέον από την κυβέρνηση για αρκετές  κατηγορίες εργαζομένων, αν όχι σε όλες.

Είναι τραγικό, την ίδια ώρα που τα εργατικά ατυχήματα έχουν αριθμητικά εκτιναχθεί, εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφαλείας αλλά και της εντατικοποίησης στην εργασία, η μνημονιακή κυβέρνηση να σχεδιάζει να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό επίδομα.

Αυτή την ώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου η κυβερνητική προσπάθεια να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό να πέσει στο κενό. Συντονισμένα μαζί με τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα μπορούμε να αποτρέψουμε αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

Ένα διαχρονικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος της χώρας μας, για την υποχρεωτική δίχρονη, δημόσια, προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, αντί να ενώσει όλες τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού και εκπαιδευτικού κινήματος, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την μη εφαρμογή και υπονόμευσή της.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, προσεγγίσαμε το θέμα από θέση αρχών, απορρίπτοντας κάθε συντεχνιακή αντίληψη και χωρίς να μπαίνουμε στο παιχνίδι που στήνει η κυβέρνηση και κάποιοι επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά λόγω του επικείμενου συνεδρίου της ομοσπονδίας.

Αντί λοιπόν να αντιμετωπιστούν  τα πραγματικά προβλήματα στους χώρους των Παιδικών Σταθμών και των Νηπιαγωγείων, που είναι η επάρκεια και καταλληλότητα των κτηριακών υποδομών, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία τους με βάση κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε ένας συντεχνιακός πόλεμος, που στο τέλος του, ευνοημένοι θα είναι όσοι εργάζονται για την υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αγωγής και φροντίδας και για την ιδιωτικοποίησή της.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι με τη λανθασμένη και συντεχνιακά διαμορφωμένη θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συντάχθηκαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ) και η ΚΕΔΕ, οι φορείς δηλαδή από τη θέση τους και τα συμφέροντα που υπηρετούν (ΠΑΣΙΠΣ), αλλά και από τις πολιτικές τους επιλογές (ΚΕΔΕ), είναι αντίθετοι με την ενίσχυση του δωρεάν, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών στη χώρα μας.

Εμείς θεωρούμε ότι τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τη Δημόσια Εκπαίδευση, είναι:

1.Η στελέχωση των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων με μόνιμο προσωπικό και η κατάργηση των προσλήψεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ ή αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

2.Η διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών με την ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών και σχολείων, όπου χρειάζονται, που θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες των παιδιών, των μαθητών, αλλά και των χειμαζόμενων οικογενειών από την οικονομική κρίση, την ανεργία και το κυνήγι για το μεροκάματο. 

3.Η κατάργηση των τροφείων και η παροχή δωρεάν σίτισης για όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών, των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και η διαμόρφωση όλων των προϋποθέσεων ούτως ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, να προετοιμάζονται από εκπαιδευτικούς τα παιδιά για την επόμενη μέρα και να γίνονται οι λεγόμενες «εξωσχολικές» δραστηριότητες, δωρεάν μέσα στα σχολεία, για να μπορούν τα παιδιά να έχουν ίδιες προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους, αλλά και να χαίρονται στο σπίτι την οικογενειακή ζωή και το παιχνίδι.

4.Η ικανοποίηση όλων των αιτήσεων με την ένταξη όλων των παιδιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς και η υποχρεωτική ένταξη όλων των νηπίων, από 4 έως 6 χρόνων στα δημόσια Νηπιαγωγεία.

Τέλος, θεωρούμε δίκαιο το αίτημα του κλάδου των βρεφονηπιοκόμων για την ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση των αντίστοιχων τμημάτων τους και τη δημιουργία ενιαίων τμημάτων με κατεύθυνση την προσχολική αγωγή και φροντίδα, για τα παιδιά της προνηπιακής ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί η δυνατότητα παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων υποχρεωτικής φοίτησης, με απαλλαγή από τα καθήκοντα τους και με πλήρεις αποδοχές,  στις αντίστοιχες ανώτατες σχολές για την ισοτιμία των σημερινών πτυχιούχων των ΤΕΙ και η δυνατότητα μετάταξης, όσων μόνιμων ή αορίστου χρόνου ΠΕ νηπιαγωγών υπηρετούν σήμερα στους παιδικούς σταθμούς, θέλουν να ενταχθούν στα Νηπιαγωγεία.

Τα παραπάνω αιτήματα μπορούν να συνενώσουν όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Εκπαίδευση, θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις επίλυσης των προβλημάτων και δεν θα διευκόλυναν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αποπροσανατολιστικές και συντεχνιακές αντιθέσεις για να υλοποιήσει τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες  πολιτικές, τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της δημόσιας Εκπαίδευσης.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, 

όσο δεν παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών, τόσο το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων θα μας οδηγεί σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και θα μας βυθίζει όλο και περισσότερο στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η λύση δε βρίσκεται στις επικοινωνιακού τύπου κινητοποιήσεις και την αντικυβερνητική ρητορεία των δυνάμεων της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, η οποία είναι ταυτισμένη με τα κόμματα του παλιού μνημονιακού κατεστημένου και κινείται στη νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή τροχιά. Ούτε βρίσκεται, βεβαίως, στο σιωπητήριο που καλεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος προβάλλει τη λογική του «μικρότερου κακού». Όσες φορές οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα επέλεξαν ανάμεσα στα δύο κακά, τα φορτώθηκαν και τα δύο!

Η λύση και οι νίκες περνούν μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιες πολιτικές δυνάμεις την εφαρμόζουν. Η λύση και οι νίκες έρχονται με τους μαζικούς, ενωτικούς, συντονισμένους και καλά οργανωμένους αγώνες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες φαίνεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο που έγινε το 2015 και αυτό αποτελεί είναι θετικό μήνυμα, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, συσπειρώνονται γύρω από τα σωματεία τους και αυτό το γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί, όχι για την ενίσχυση μηχανισμών των διάφορων εργοδοτικών, κυβερνητικών ή κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, αλλά για το ξαναζωντάνεμα των σωματείων, την ενασχόλησή τους με τα προβλήματα των εργαζομένων και συμμετοχή στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιδίωξη των δυνάμεων του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου είναι η ενίσχυση των δυνάμεών του και η συμβολή του στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων και στο δυνάμωμα του ταξικού του προσανατολισμού.

Στο πλαίσιο αυτό οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ απευθύνεται σε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, αλλά και σε μεμονωμένους αγωνιστές συνδικαλιστές, ανεξάρτητα πολιτικής, παραταξιακής ή άλλης τοποθέτησης και τους καλεί να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο μπλοκ δυνάμεων και μέσα στο συνέδριο για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων και που η ενίσχυσή του και εκλογικά θα συμβάλει στον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομοσπονδίας μας.

Σ’ αυτό το συνέδριο θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι 15-20 χιλ εργαζόμενοι, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, από την καθαριότητα, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ και τα προγράμματα ΕΣΠΑ (παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές σίτισης, κοινωνικών φαρμακείων και παντοπωλείων κλπ), αν είχε τροποποιηθεί το καταστατικό στο οργανωτικό – καταστατικό συνέδριο το Δεκέμβρη του 2016, όπου η μυωπική και μικροπαραταξιακή αντίληψη της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ την τορπίλισε. Για μας παραμένει το θέμα ανοιχτό και είμαστε υπέρ της ισότιμης συμμετοχής όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης, στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ.

Όταν το εργατικό κίνημα είναι μαζικό και αποφασισμένο, καταγράφει νίκες. Αυτό έχει δείξει η ιστορία των εργατικών κατακτήσεων.

Τόσο η νομοθετική ρύθμιση του αρθ.24 του Ν.4479/2017 για τους εργαζόμενους συμβασιούχους  όσο και  το πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ (Ν.4483/2017) αλλά και η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017, είναι ξεκάθαρο ότι ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους Δήμους το περασμένο καλοκαίρι και της πίεσης που άσκησαν στην κυβέρνηση.

Ενωτικά, Μαζικά και Αποφασιστικά, διώχνουμε την απογοήτευση και την αγανάκτηση.

Έχουμε την δύναμη,

παλεύουμε και διεκδικούμε:

●Υπογραφή Σ.Σ.Ε που θα έχει πεδίο εφαρμογής σε όλους τους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, σε Δήμους, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Α.Ε. που συμμετέχουν ή εποπτεύουν οι Δήμοι.

Θα είναι ουσιαστική και όχι αντικείμενο υποχωρήσεων και συμβιβασμών, που θα μας υποδείξει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις εντολές των θεσμών εντός των μνημονιακών «τειχών», αλλά θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

●Σταδιακή επαναφορά των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων στην προ μνημονίων εποχή, με την ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού

●Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

●Αύξηση της αμοιβής υπερωριακής εργασίας

●Επαναφορά των τριών κλιμακίων με την συμπλήρωση πενταετίας για τους ασφαλισμένους στα Β.Α.Ε.

●Ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στην καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

●Επαναφορά του 37 ½ ωρου χωρίς περικοπές στις αποδοχές με προοπτική οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας να μειωθούν στις 35

●«Ξεπάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες

●Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης και της ελαστικής και εκ της περιτροπής εργασίας για την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών

●Μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που ανανεώνονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων και που εξυπηρετούν επίσης πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μεταφορά των εργαζομένων στους Δήμους

●Μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων που παρατάθηκαν στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ

●Κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

●Αποκεντρωμένη και Δημόσια Διαχείριση Απορριμμάτων

●Ακύρωση του νέου μνημονιακού κυβερνητικού προγράμματος για την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο, που στοχεύει στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων σχεδιασμών για επιτελικό κράτος, τη συρρίκνωση κυρίως των κοινωνικών υπηρεσιών και το επισφράγισμα του «κουρέματος» των οργανικών θέσεων του Δημοσίου, που ξεκίνησε το 2011 (ν.4024)

●Ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι και σήμερα αποπληρώνονται, είτε με τους ίδιους ετεροβαρείς όρους σύναψής τους, είτε αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Διεκδικούμε ρυθμίσεις που θα μειώνουν τα επιτόκια αποπληρωμής τους και κατά περίπτωση θα «κουρεύουν», θα διαγράφουν ή θα ρυθμίζουν τον τρόπο αποπληρωμής τους, παίρνοντας υπόψη τους μισθούς των εργαζομένων, όταν επισυνάφθηκαν αυτά τα δάνεια και τους σημερινούς, αν βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανεργία, την αξία τότε των ακινήτων και τη σημερινή και μια σειρά άλλους παράγοντες κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς.

Το μέλλον για ΖΩΗ με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μπορούμε

και πρέπει να το προετοιμάσουμε!

Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε!