Από την προσπάθεια που έκανε το εργοδοτικό-χρυσαυγίτικο Κλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Ασφαλείας να συμμετάσχει κανονικά στις διαδικασίες χρωματίστηκε το 30ό Έκτακτο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας διεξήχθη την Κυριακή 5 Φλεβάρη το συνέδριο του ΕΚΑ με τη συμμετοχή 1375 αντιπροσώπων από 403 σωματεία. Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας του διοίκησης θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φλεβάρη. Το συνέδριο γνώρισε άλλη μια ωμή δικαστική παρέμβαση, όμοια με αυτή που το προκάλεσε (απόφαση ακύρωσης των αποφάσεων και των διαδικασιών του 29ου Τακτικού Συνέδριου του ΕΚΑ το Μάη του 2016). Το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την Τρίτη 31/1 υπέρ της συμμετοχής των αντιπροσώπων του λεγόμενου «Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλείας» στις εργασίες του συνεδρίου. Το συγκεκριμένο σωματείο είχε αποκλειστεί από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ με πολιτική απόφαση. Οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή είναι ξεκάθαρες. Ιδρυτικό μέλος του σωματείου είναι ο Περικλής Μουλιανάκης, ένας από τους κατηγορούμενους στην εξελισσόμενη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Ύστερα από παρεμβάσεις των παρατάξεων της Αριστεράς, οι σύνεδροι με ποσοστό 98,5% αποφάσισαν τον αποκλεισμό του εν λόγω σωματείου από το ΕΚΑ. Υπέρ του αποκλεισμού ψήφισαν οι παρατάξεις της Αριστεράς «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» (ΜΕΤΑ-ανένταχτοι), ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), ΑΤΕ-ΕΚΑ (Παρεμβάσεις). Επίσης το ΕΜΕΙΣ και η κυβερνητική παράταξη (ΕΑΚ). Μόλις 6 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ των χρυσαυγιτών, ενώ η ΔΑΚΕ επέμεινε να ρίχνει γέφυρες φιλίας προς τους νεοναζί με τη μη συμμετοχή της στην ψηφοφορία.
Από κει και πέρα το συνέδριο δεν είχε παρά ελάχιστες άξιες λόγου παρεμβάσεις. Δυστυχώς, σε ένα ακόμη συνέδριο και παρότι το τελευταίο εξάμηνο φάνηκε από την ανυπαρξία του ΕΚΑ στη μάχη για την ανατροπή της λιτότητας η αναγκαιότητα για κοινή έκφραση της Αριστεράς, κάτι τέτοιο δεν δείχνει να γίνεται εφικτό. Εξαίρεση αποτέλεσε το «Ρεσάλτο στη Γαλέρα». Ανέδειξε αυτή την αναγκαιότητα και αυτό θα πράξει και με το ψηφοδέλτιο που συμμετέχει στις εκλογές του συνεδρίου όπου φαίνεται να καρποφορεί η προσπάθεια για συνεννόηση με δυνάμεις, κυρίως αγωνιστές, της ευρύτερης Αριστεράς (το όνομα του ενωτικού ψηφοδελτίου δεν έγινε γνωστό πριν η εφημερίδα μας πάει στο τυπογραφείο).
Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) για μια ακόμη φορά θεώρησε ότι η αυτοαναφορά στις δυνάμεις της αρκεί και έδειξε να αγνοεί τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει η συνεργασία των παρατάξεων της Αριστεράς για να πετύχουν αυτά που τόνισε στην παρέμβασή του ο Χρ. Κατσώτης εκ μέρους της ΔΑΣ: «Να βελτιωθεί η λειτουργία των ΔΣ, να καθιερωθεί σε όλα η μαζική γενική συνέλευση, με συνεχή ενημέρωση, με εξεύρεση νέων τρόπων συμμετοχής των μελών του σωματείου. Να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην οργάνωση της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της ταξικής αγωνιστικής στήριξης της κάθε εργατικής οικογένειας, του κάθε εργάτη στη μάχη που δίνει για επιβίωση και στοιχειώδη αξιοπρέπεια».
Η ΑΤΕ-ΕΚΑ (Παρεμβάσεις) πήρε τη θετική πρωτοβουλία για αντιφασιστική συγκέντρωση τη μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά από εκεί και πέρα ακολούθησε παλιότερες σεχταριστικές τακτικές του ΚΚΕ: Καταγγέλλω τη διαδικασία, αποχωρώ και κατεβαίνω για την καταγραφή στις εκλογές αρνούμενος οποιαδήποτε συνεργασία.