Έχει τεράστια σημασία για τις δυνάμεις της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος να αντιστρατευτούμε το γενικευμένο εγχείρημα καπηλείας και διαστρέβλωσης του μηνύματος της κάλπης και να προβάλουμε θετικά το πραγματικό του νόημα. Η μόνη σήμερα εφικτή θέση μοιάζει να είναι η υπεράσπιση του μηνύματος του ηχηρού «Όχι» της Κυριακής ως «Όχι» σε οποιαδήποτε προγραμματική σύμβαση οποιουδήποτε κόστους και η κριτική στήριξη του κυβερνητικού κέντρου, όσο παραμένει σε μια τέτοια γραμμή, αλλά και η έγκλησή του οποιαδήποτε στιγμή και όσο εμφανίσει την τάση να παρεκκλίνει από αυτήν. Οι μάχες άλλωστε για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού δεν θα λείψουν.

Μια δι­στα­κτι­κή ψυχή παίρ­νει τα όπλα ενα­ντί­ον μιας θά­λασ­σας μπε­λά­δων, κα­τα­σπα­ραγ­μέ­νη από αντι­μα­χό­με­νες αμ­φι­βο­λί­ες, όπως βλέ­πει κα­νείς στην πραγ­μα­τι­κή ζωή.

Τζέιμς Τζόυς [1]

Το απο­τέ­λε­σμα της Κυ­ρια­κής υπήρ­ξε αναμ­φί­βο­λα πο­λι­τι­κός σει­σμός και κό­λα­φος για το εγ­χώ­ριο και υπε­ρε­θνι­κό κα­τε­στη­μέ­νο. Πα­ρό­τι μπρο­στά μας ανοί­γε­ται αμέ­σως μια πε­ρί­ο­δος μέ­γι­στης αβε­βαιό­τη­τας, με­ρι­κά δε­δο­μέ­να του προ­βλή­μα­τος άλ­λα­ξαν άρδην από το απο­τέ­λε­σμα αυτό και μετά. Έτσι με­ρι­κά πρώτα συ­μπε­ρά­σμα­τα:

  • Το μή­νυ­μα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, οτι­δή­πο­τε κι αν λέ­γε­ται, δεν μπο­ρεί παρά να είναι ένα και μόνο ένα: ότι ο λαός είπε «Όχι» σε οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία και με οποιουσ­δή­πο­τε όρους με τους δα­νει­στές. Ο λαός επέ­λε­ξε την αβε­βαιό­τη­τα της αυ­το­διά­θε­σης από τον αργό σί­γου­ρο θά­να­το της υπο­τα­γής. Για να εί­μα­στε ει­λι­κρι­νείς: δεν είπε έξω από το ευρώ ούτε είπε μέσα στο ευρώ ό,τι κι αν απαι­τη­θεί (αρ­νού­με­νος έτσι το δί­λημ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης). Δεν είπε όχι στη συμ­φω­νία των δα­νει­στών και ναι σε μια λίγο κα­λύ­τε­ρη. Δεν ψή­φι­σε ντε και καλά ρήξη αλλά ούτε και συμ­φω­νία εντός του ευρώ, όπως έσπευ­σαν να με­θερ­μη­νεύ­σουν διά­φο­ροι κα­λο­θε­λη­τές με πρώτο τον πρώτο τη τάξει πο­λί­τη της χώρας Π. Παυ­λό­που­λο (πώς τους ήρθε άραγε τούτο;). Είπε απλώς ότι, άμα η τρόι­κα δεν υπο­χω­ρή­σει, «ας πάει και το πα­λιά­μπε­λο», ας τους πούμε κι εμείς «Όχι» ανε­ξαρ­τή­τως κό­στους. Είπε ότι ανά­με­σα στο κό­στος μιας εν­δε­χό­με­νης ρήξης και στο κό­στος μιας υπο­τα­γής στους όρους των πο­λι­τι­κών που εφαρ­μό­ζο­νται πε­ντέ­μι­σι χρό­νια επι­λέ­γει να ανα­λά­βει το πρώτο.

  • Το εύρος της δια­φο­ράς υπο­δη­λώ­νει τις ευ­ρύ­τε­ρες κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές διερ­γα­σί­ες που συ­ντε­λέ­στη­καν στα κα­θο­ρι­στι­κά αυτά χρό­νια της κρί­σης. Μι­λά­με πλέον για έναν άλλο πο­λι­τι­κό χάρτη της Ελ­λά­δας, όπου πολ­λές από τις πα­ρα­δο­σια­κές δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις έδω­σαν τη θέση τους σε άλλες νέες αντι­θέ­σεις. Και πρώτα από όλα το κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα: τα με­γα­λύ­τε­ρα πο­σο­στά του «Ναι» ση­μειώ­θη­καν στην Εκάλη, στον Διό­νυ­σο, στο Ψυ­χι­κό, στου Πα­πά­γου και στην Κη­φι­σιά, υπο­δη­λώ­νο­ντας το σαφές τα­ξι­κό πρό­ση­μο της μάχης του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος. Αντι­θέ­τως στους λαϊ­κούς δή­μους της Β΄ Αθη­νών και της Β΄ Πει­ραιά τα πο­σο­στά του «Όχι» ξε­περ­νού­σαν το 70%. Επί­σης, η επαρ­χία ψή­φι­σε ανα­φαν­δόν υπέρ του «Όχι», χωρίς πρα­κτι­κά καμία δια­φο­ρο­ποί­η­ση, ενώ στην Αθήνα σε πε­ριο­χές μι­κρο­α­στι­κής σύν­θε­σης φά­νη­κε πως η τρο­μο­λα­γνι­κή προ­πα­γάν­δα των ΜΜΕ αλλά και εν­δε­χο­μέ­νως η πολύ με­γα­λύ­τε­ρη σε σχέση με την ύπαι­θρο εξάρ­τη­ση των με­σο­στρω­μά­των από τον χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό μη­χα­νι­σμό τα έκανε πιο επιρ­ρε­πή να υπο­κύ­ψουν στο κρά­τος του φόβου και του πα­νι­κού [2]. Η τα­ξι­κή πά­ντως πό­λω­ση του δια­κυ­βεύ­μα­τος ξε­πέ­ρα­σε κάθε προη­γού­με­νη «πα­ρα­δο­σια­κή» διαί­ρε­ση του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος.

  • Το πα­λαιο­κομ­μα­τι­κό πο­λι­τι­κό προ­σω­πι­κό του κα­τε­στη­μέ­νου «έπαι­ξε τα ρέστα του» κι έχασε. Έγινε δη­λα­δή ολο­φά­νε­ρο πως με αυ­τούς κι αυ­τούς στην ηγε­σία η πα­ρά­τα­ξη των Ναι-Ναι-κων κιν­δυ­νεύ­ει να γίνει σαν τους κε­μα­λι­κούς στη γει­το­νι­κή Τουρ­κία: και όλη μαζί να συ­σπει­ρω­θεί, πάλι δεν θα κα­τα­φέ­ρει να κερ­δί­σει τα κόμ­μα­τα που σφυ­ρη­λα­τή­θη­καν στην πάλη ενά­ντια στις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές. Το «ξή­λω­μα του που­λό­βερ» άρ­χι­σε ήδη από χθες το βράδυ. Αλλά αν δεν γίνει ρι­ζι­κή εκ­κα­θά­ρι­ση του στε­λε­χια­κού δυ­να­μι­κού και της πο­λι­τι­κής φυ­σιο­γνω­μί­ας (προς τούτο υπάρ­χουν πλεί­στες όσες αντι­στά­σεις), τα συ­στη­μι­κά πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα θα κά­νουν δε­κα­ε­τί­ες να ανα­κάμ­ψουν – και δεν θα μπο­ρούν καν να αντι­λη­φθούν γιατί δεν κερ­δί­ζουν. Από τη συ­γκυ­ρία αυτή δεν απα­ξιώ­θη­καν μόνο οι πο­λι­τι­κοί αρ­χη­γοί των με­γά­λων μέχρι πρό­τι­νος αιώ­νιων αντι­πά­λων. Απα­ξιώ­θη­κε ο τρό­πος σκέ­ψης και δρά­σης, η με­θο­δο­λο­γία, ο τρό­πος που απευ­θύ­νο­νται στο λαό, η επι­κοι­νω­νία μαζί του και η υλο­ποί­η­ση της πο­λι­τι­κής των αστι­κών κομ­μά­των εξου­σί­ας της επο­χής προ κρί­σης και των στε­λε­χών τους. Αυτό ση­μαί­νει βέ­βαια ότι και για τα «με­γά­λα αφε­ντι­κά τους», το ευ­ρω­παϊ­κό κα­τε­στη­μέ­νο, κα­θί­στα­νται εν πολ­λοίς άχρη­στοι, βα­ρί­δια για τις πε­ραι­τέ­ρω πο­λι­τι­κές επι­διώ­ξεις των τε­λευ­ταί­ων. Κι αυτό θα φανεί με συ­γκε­κρι­μέ­νες επι­πτώ­σεις στο αμέ­σως επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα.

  • Το πο­λι­τι­κό σχέ­διο του «βα­θέ­ος κρά­τους» για την πε­ρί­πτω­ση της κα­τί­σχυ­σης του «Όχι» ήδη πα­ρου­σιά­στη­κε από το βράδυ των απο­τε­λε­σμά­των: έκ­κλη­ση για ενό­τη­τα που ερ­μη­νεύ­ε­ται ως συ­μπε­ρί­λη­ψη των θέ­σε­ων του 38% στις πο­λι­τι­κές κι­νή­σεις της κυ­βέρ­νη­σης, [3] εκ των υστέ­ρων δια­στρέ­βλω­ση του μη­νύ­μα­τος του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος [4] και πο­δη­γέ­τη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προς μια συμ­φω­νία «ροζ μνη­μο­νί­ου» με πα­ράλ­λη­λη δια­τή­ρη­ση του κλί­μα­τος κα­τα­τρο­μο­κρά­τη­σης του λαού. Θα ακο­λου­θή­σει άραγε η κυ­βέρ­νη­ση ένα τέ­τοιο εγ­χεί­ρη­μα ανα­κα­τά­λη­ψης του έλεγ­χου από το κα­θε­στώς; Από την απο­κά­λυ­ψη πά­ντως των δη­μο­σκο­πι­κών ευ­ρη­μά­των για τις προη­γού­με­νες του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος ημέ­ρες μπο­ρεί κα­νείς ασφα­λώς να συ­να­γά­γει την πο­ρεία της λαϊ­κής διά­θε­σης: το προη­γού­με­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο το «Όχι» εκτι­νά­χθη­κε στα ύψη, έπεσε Τρί­τη-Τε­τάρ­τη με τα μέτρα πε­ριο­ρι­σμού των τρα­πε­ζι­κών συ­ναλ­λα­γών, την εντε­λώς ακα­τα­νό­η­τη πρα­κτι­κή της προ­σπά­θειας συν­διαλ­λα­γής «στο και πέντε» με τους δα­νει­στές, τις δη­λώ­σεις στε­λε­χών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ περί εν­δε­χο­μέ­νου ανα­βο­λής του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και συμ­φω­νί­ας πριν από την Κυ­ρια­κή. Με το που φά­νη­κε πως όλα αυτά δεν είναι υπαρ­κτά εν­δε­χό­με­να, αλλά ιδιαί­τε­ρα μετά το διάγ­γελ­μα Τσί­πρα το οποίο έθεσε τέρμα σε τού­τες τις πα­ρα­φι­λο­λο­γί­ες, το «Όχι» πέ­ρα­σε ξανά μπρο­στά οδη­γώ­ντας στην πε­ρι­φα­νή νίκη της Κυ­ρια­κής. Δε­δο­μέ­νου αυτού θα είναι μάλ­λον πο­λι­τι­κή αφέ­λεια ή αυ­το­κα­τα­στρο­φή να εν­στερ­νι­στεί ο ηγε­τι­κός πυ­ρή­νας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ οποια­δή­πο­τε αμ­φι­τα­λα­ντευό­με­νη στάση και να μην αντι­λη­φθεί πως ο λαός ζητά από αυτόν την απαι­τού­με­νη των πε­ρι­στά­σε­ων απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και στα­θε­ρό­τη­τα. Το να πο­λι­τεύ­ε­ται η κυ­βέρ­νη­ση επι­χει­ρώ­ντας να εμ­φα­νί­ζε­ται σε θέση αμυ­νό­με­νου, για να αφαι­ρέ­σει τα οποια­δή­πο­τε αντε­πι­χει­ρή­μα­τα περί αδιαλ­λα­ξί­ας από το ευ­ρω­παϊ­κό κα­τε­στη­μέ­νο, δεν μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί από κα­νέ­ναν σφάλ­μα. Η δια­τή­ρη­ση όμως ακόμα της πε­ποί­θη­σης πως οι τρόι­κα/θε­σμοί θα υπο­κλι­θούν στην ετυ­μη­γο­ρία του ελ­λη­νι­κού λαού προ­σφέ­ρο­ντας αμέ­σως ένα κα­λύ­τε­ρο πρό­γραμ­μα θα είναι ασυγ­χώ­ρη­τη αφέ­λεια ιδιαί­τε­ρα από εδώ και μπρος.

  • Το πο­λι­τι­κό κέ­ντρο της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ στο χώρο που τους αντι­στοι­χεί) γί­νε­ται πλέον πα­νί­σχυ­ρο στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας. Αν για πα­ρά­δειγ­μα τε­λι­κώς γίνει εφι­κτή μια συμ­φω­νία με κά­ποιο ηπιό­τε­ρο μνη­μό­νιο και η χώρα πα­ρα­μεί­νει στην ευ­ρω­ζώ­νη, οι κυ­βερ­νη­τι­κοί εταί­ροι θα δια­λύ­σουν ολο­κλη­ρω­τι­κά τη συ­στη­μι­κή τους αντι­πο­λί­τευ­ση που προ­φή­τευ­σε κα­τα­στρο­φές, λι­μούς, λοι­μούς και κα­τα­πο­ντι­σμούς, ενώ όσοι ασκούν εξ αρι­στε­ρών κρι­τι­κή προς την κυ­βέρ­νη­ση θα βρε­θούν εκό­ντες άκο­ντες μπρο­στά σε μια συμ­φω­νία που θα επι­χει­ρη­θεί αρ­χι­κά του­λά­χι­στον να προ­βλη­θεί σαν νίκη του λαού. Αν αντι­θέ­τως οι εταί­ροι απο­φα­σί­σουν τη σκλή­ρυν­ση της στά­σης τους προς πα­ρα­δειγ­μα­τι­σμό των λοι­πών λαών της Ευ­ρώ­πης και οδη­γη­θεί η χώρα στην κα­τεύ­θυν­ση της ρήξης και της εξό­δου, η κυ­βέρ­νη­ση θα έχει απο­δεί­ξει στην αρι­στε­ρά ότι εκεί­νη κάνει τις ρή­ξεις (ενώ η λοιπή αρι­στε­ρά συ­νή­θως μόνο μι­λα­ά­ει για αυτές) ενώ προς τα δεξιά της θα έχει ήδη κα­το­χυ­ρώ­σει το ηθικό πλε­ο­νέ­κτη­μα ότι προ­σπά­θη­σε ως την τε­λευ­ταία στιγ­μή να απο­τρέ­ψει ένα τέ­τοιο εν­δε­χό­με­νο αλλά δεν προ­συ­πέ­γρα­φε όπως της ζη­τού­σαν τον ολο­κλη­ρω­τι­κό αφα­νι­σμό της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας και κοι­νω­νί­ας. Οι δε «Λα­κε­δαι­μό­νιοι» του ΚΚΕ, που απο­φά­σι­σαν ακόμα μια φορά να απέ­χουν από τα δρώ­με­να, αν νο­μί­ζουν ότι έτσι θα τη βγά­λουν κα­θα­ρή πλα­νώ­νται πλά­νην οι­κτράν: δεν θα βρουν κα­νέ­να βλέμ­μα συ­μπα­θεί­ας στο λαό. Στην πο­λι­τι­κή μόνο ως δρων υπο­κεί­με­νο έχει νόημα η ύπαρ­ξή σου και μόνο ως τέ­τοιο ανα­γνω­ρί­ζε­σαι από το λαό. Η έλ­λει­ψη αντι­πο­λί­τευ­σης όμως μπο­ρεί συ­γκυ­ρια­κά να βο­λεύ­ει [5] αλλά με­σο­πρό­θε­σμα (και στην πε­ρί­πτω­σή μας ο χρό­νος κυ­λά­ει πολύ γρη­γο­ρό­τε­ρα από ό,τι παλιά) δη­μιουρ­γεί πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα από όσα λύνει. Έτσι π.χ. το έλ­λειμ­μα αντι­πο­λί­τευ­σης και άρα απο­τρε­πτι­κής κρι­τι­κής κάνει μια οποια­δή­πο­τε κυ­βέρ­νη­ση να εκ­δη­λώ­νει τις αδυ­να­μί­ες της και να δια­πράτ­τει σφάλ­μα­τα στα οποία ει­δάλ­λως δεν θα υπέ­πι­πτε. Επί­σης, επει­δή οι αντι­θέ­σεις στην κοι­νω­νία συ­νε­χί­ζουν να ανα­πα­ρά­γο­νται ελ­λεί­ψει αντι­πο­λί­τευ­σης, τεί­νουν να εσω­τε­ρι­κεύ­ο­νται στο πα­ντο­δύ­να­μο κυ­βερ­νών κόμμα – αι αυτό είναι ιδιαί­τε­ρα εμ­φα­νές στην πε­ρί­πτω­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αυ­τούς τους μήνες.

  • Με αυτή την έν­νοια, έχει τε­ρά­στια ση­μα­σία για τις δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς και του λαϊ­κού κι­νή­μα­τος να αντι­στρα­τευ­τού­με το γε­νι­κευ­μέ­νο εγ­χεί­ρη­μα κα­πη­λεί­ας και δια­στρέ­βλω­σης του μη­νύ­μα­τος της κάλ­πης και να προ­βά­λου­με θε­τι­κά το πραγ­μα­τι­κό του νόημα. Η μόνη σή­με­ρα εφι­κτή θέση μοιά­ζει να είναι η υπε­ρά­σπι­ση του μη­νύ­μα­τος του ηχη­ρού «Όχι» της Κυ­ρια­κής ως «Όχι» σε οποια­δή­πο­τε προ­γραμ­μα­τι­κή σύμ­βα­ση οποιου­δή­πο­τε κό­στους και η κρι­τι­κή στή­ρι­ξη του κυ­βερ­νη­τι­κού κέ­ντρου, όσο πα­ρα­μέ­νει σε μια τέ­τοια γραμ­μή, αλλά και η έγκλη­σή του οποια­δή­πο­τε στιγ­μή και όσο εμ­φα­νί­σει την τάση να πα­ρεκ­κλί­νει από αυτήν. Οι μάχες άλ­λω­στε για την υλο­ποί­η­ση της από­φα­σης του ελ­λη­νι­κού λαού δεν θα λεί­ψουν.

Οι αμέ­σως επό­με­νες ημέ­ρες θα είναι κρί­σι­μες. Αν για την Ελ­λά­δα τα δια­κυ­βεύ­μα­τα ήταν η συ­νέ­χι­ση «πάση θυσία» ή όχι των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών μόνο και μόνο για χάρη της πα­ρα­μο­νής στην ευ­ρω­ζώ­νη, για το πα­νευ­ρω­παϊ­κό πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό τα στοι­χή­μα­τα ήταν δια­φο­ρε­τι­κά. Η εμ­μο­νή με­ρί­δας της πο­λι­τι­κής ελίτ της Ε.Ε. στη σκλη­ρή γραμ­μή δεν ανα­πα­ρι­στά ατο­μι­κές ιδιο­μορ­φί­ες ή φυ­λε­τι­κές εμ­μο­νές. Απο­τε­λεί απο­τύ­πω­ση μιας πραγ­μα­τι­κής πο­λι­τι­κής στρα­τη­γι­κής που υπο­στη­ρί­ζει ότι σε έναν κόσμο τόσο αβέ­βαιο και αστα­θή όπως ο ση­με­ρι­νός η ευ­ρω­ζώ­νη, και εν πολ­λοίς όλη η Ε.Ε., ή θα γίνει αυ­στη­ρά κε­ντρι­κά ελεγ­χό­με­νη με ανύ­παρ­κτα πλέον πε­ρι­θώ­ρια δια­φο­ρο­ποι­ή­σε­ων ανά χώρα ή θα χάσει τη χρη­σι­μό­τη­τά της. Γι’ αυτό άλ­λω­στε και οι πρώ­τοι που δυ­σφο­ρούν με την ενί­σχυ­ση της πο­λι­τι­κής αυτής είναι με­ρί­δες της γαλ­λι­κής και ιτα­λι­κής ολι­γαρ­χί­ας που βλέ­πουν μέσα σε ένα τέ­τοιο σκη­νι­κό το ρόλο τους να πε­ριο­ρί­ζε­ται σε αυτό των θε­ρα­παι­νί­δων της Φραν­κφούρ­της. Το δε βρε­τα­νι­κό κε­φά­λαιο, βλέ­πο­ντάς τα όλα αυτά εκ του μα­κρο­θεν, βε­βαιώ­νε­ται ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο πως το μέλ­λον του είναι μα­κριά από αυτή την ασφυ­κτι­κά ελεγ­χό­με­νη σφαί­ρα επιρ­ρο­ής των Γερ­μα­νών. Αν προ­σω­ρι­νά θα ανα­ζη­τη­θεί ένα ση­μείο ισορ­ρο­πί­ας ανά­με­σα σε αυτές τις αντίρ­ρο­πες δυ­νά­μεις, ένα ση­μείο που θα επι­τρέ­πει και στην Ελ­λά­δα την ανεύ­ρε­ση θέσης μέσα σε όλο αυτό, ή αν θα γίνει η Ελ­λά­δα το πα­ρα­δειγ­μα­τι­κό φό­βη­τρο οποιου­δή­πο­τε άλλα λαού με το σκε­πτι­κό «κα­λύ­τε­ρα λι­γό­τε­ροι αλλά κα­λύ­τε­ροι», είναι ερώ­τη­μα το οποίο μέλ­λει να απα­ντη­θεί αμέ­σως. Είτε έτσι είτε αλ­λιώς όμως τις επό­με­νες μέρες ή εβδο­μά­δες και οι εκ­βια­σμοί θα εντα­θούν και τα μέτρα πι­στω­τι­κής ασφυ­ξί­ας και οι πιέ­σεις στο λαό, για να καμ­φθεί εκ των υστέ­ρων το φρό­νη­μά του.

Σε αυτό το σκη­νι­κό οι δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς και των κι­νη­μά­των πρέ­πει να πρω­το­στα­τή­σουν στην πάλη ενά­ντια στα αρ­πα­κτι­κά των Βρυ­ξελ­λών, να προ­βά­λουν και να ενι­σχύ­σουν το μή­νυ­μα της κάλ­πης της Κυ­ρια­κής απο­τρέ­πο­ντας οποιο­δή­πο­τε εγ­χεί­ρη­μα δια­στρέ­βλω­σής του και εκ των υστέ­ρων ανα­δια­τύ­πω­σής του, να ξε­φο­βί­σουν το λαό και να τον προ­ε­τοι­μά­σουν για τις μέλ­λου­σες μάχες. Και από την Κυ­ρια­κή το βράδυ ο αγώ­νας αυτός δί­νε­ται από σαφώς πιο ενι­σχυ­μέ­νες θέ­σεις. Ο λαός που μί­λη­σε και που παρά τις απει­λές και την τρο­μο­κρα­τία απο­φά­σι­σε να στεί­λει μή­νυ­μα αντί­στα­σης άλ­λα­ξε αυτές τις λίγες μέρες από την προ­κή­ρυ­ξη του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και μετά. Γιατί τα ιστο­ρι­κά γε­γο­νό­τα δια­μορ­φώ­νο­νται αλλά και δια­μορ­φώ­νουν τους λαούς, τις αντι­λή­ψεις τους, τις δυ­να­τό­τη­τές τους. Ο λαός που συ­ζή­τη­σε όλες αυτές τις μέρες στη δου­λειά, στις πλα­τεί­ες και στα κα­φε­νεία προ­χώ­ρη­σε στην αντί­λη­ψή του για τα πράγ­μα­τα, δια­μόρ­φω­σε κρι­τή­ρια και από­ψεις. Ένα ση­μα­ντι­κό μέρος του λαού του «Όχι» με­τα­κι­νή­θη­κε πο­λι­τι­κά απο­δε­χό­με­νο πλέον ως υπαρ­κτό το εν­δε­χό­με­νο ρήξης και με νη­φα­λιό­τη­τα απο­κρί­θη­κε πως είναι κα­λο­δε­χού­με­νο, αν το αντί­θε­τό του είναι η πα­γί­ω­ση της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ερή­μω­σης της κοι­νω­νί­ας. Ένα ση­μα­ντι­κό μέρος του λαού κα­τα­δί­κα­σε το ρα­για­δι­σμό και ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τις θυ­σί­ες που μπο­ρεί να επι­φέ­ρει επέ­λε­ξε τον συ­γκρου­σια­κό δρόμο της αυ­το­διά­θε­σης. Και με αυτή την έν­νοια, ξε­πέ­ρα­σε και ηγε­σί­ες και σχε­δια­σμούς κέ­ντρων εξου­σί­ας. Και για τούτο κι αυτά τα εγ­χει­ρή­μα­τα εκ των υστέ­ρων πα­ρα­χά­ρα­ξής του μη­νύ­μα­τός του στο δη­μο­ψή­φι­σμα μπο­ρούν να πέ­σουν στο κενό συ­μπα­ρα­σύ­ρο­ντας και τα πιο αμ­φι­τα­λα­ντευό­με­να τμή­μα­τα του κυ­βερ­νη­τι­κού στρα­το­πέ­δου. Αρκεί να εμπι­στευ­τεί κα­νείς το λαό και το κρι­τή­ριό του και να αντι­λη­φθεί την ιστο­ρι­κό­τη­τα της μάχης που δί­νε­ται αυτές τις μέρες στον τόπο μας. Μάχη που θα είναι δύ­σκο­λη, αλλά ήδη έχει φανεί πως μπο­ρεί να είναι νι­κη­φό­ρα για το λαό μας και να φέρει πιο κοντά τη μέρα που θα ξη­με­ρώ­σει επι­τέ­λους στην κοι­νω­νία μας μια άλλη μέρα.

*. Τ. Τζόυς, Οδυσ­σέ­ας, με­τά­φρα­ση: Ελ. Ανευ­λα­βής, Κά­κτος, Αθήνα 2014, σ. 237.

___________________

1. Τ. Τζόυς, ό,π. σ. 297.

2. Αυτό με τη σειρά του υπο­δει­κνύ­ει και την ανά­γκη συ­στη­μα­τι­κό­τε­ρης δου­λειάς των δυ­νά­με­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς σε πε­ρι­φέ­ρειες όπως η Β΄ Αθη­νών, για να ανα­τα­χθούν τυχόν αδυ­να­μί­ες του νε­ο­α­να­δυό­με­νου πο­λι­τι­κού μπλοκ της σύ­γκρου­σης με τις κα­θε­στη­κυί­ες νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές.

3. Άραγε αν έβγαι­νε το «Ναι» την Κυ­ρια­κή θα ήταν τόσο ενω­τι­κοί όλοι ετού­τοι; Ή μήπως θα ζη­τού­σαν εδώ και τώρα την κε­φα­λή όλων των εκ­φρα­στών του «Όχι» επί πί­να­κι;

4. Ως δήθεν «ναι στην Ευ­ρω­ζώ­νη»: η λο­γι­κή του πα­ρα­λό­γου σε όλο της το με­γα­λείο. Οι ίδιοι άν­θρω­ποι που πριν από λίγες ώρες επι­χει­ρη­μα­το­λο­γού­σαν γιατί η ψήφος στο «Όχι» θα ση­μαί­νει όχι στην ευ­ρω­ζώ­νη μετά το απο­τέ­λε­σμα επι­χει­ρη­μα­το­λο­γού­σαν ανε­ρυ­θρί­α­στα γιατί σή­μαι­νε τε­λι­κά ναι στην ευ­ρω­ζώ­νη!

5. Όχι μόνο τον Τσί­πρα: ας εί­μα­στε ει­λι­κρι­νείς, οποιοσ­δή­πο­τε προ­τι­μά να μην έχει αντι­πά­λους και να μην του ασκεί­ται κρι­τι­κή…

Ετικέτες