Κατατέθηκε σήμερα 9 Φλεβάρη στο ευρωκοινοβούλιο επερώτηση του ευρωβουλευτή των Αντικαπιταλίστας και συντονιστή της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Ευρωβουλής, για την κατάσταση του Δ. Κουφοντίνα.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή του δημόσια δήλωση στήριξης στον απεργό πείνας. Ακολουθεί το κείμενο της σημερινής επερώτησης.

Για την κατάσταση του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο Έλληνας κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένος για την υπόθεση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Γενάρη διαμαρτυρόμενος για την αντιμετώπισή του από τη σημερινή κυβέρνηση. Μέλη της παρούσας κυβέρνησης είχαν ήδη δηλώσει  ρητά την πρόθεσή τους να επιδεινώσουν τις συνθήκες κράτησής του (παρότι η διαγωγή του, 18 χρόνια στη φυλακή είναι άμεμπτη). Η κυβέρνηση πρόσφατα τροποποίησε τον Σωφρονιστικό Κώδικα προκειμένου να τον απομακρύνει από τις αγροτικές φυλακές όπου είχε μεταχθεί  τα τελευταία δύο χρόνια και να του στερήσει το δικαίωμα άδειας εξόδου, το οποίο είχε κατοχυρώσει εδώ και πολλά χρόνια. Τον μετάφερε σε μια πιο σκληρή φυλακή, σε ασφυκτικές συνθήκες κράτησης. Ο Κουφοντίνας ζητά να επιστρέψει στο υπόγειο κελί των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε επί 16 χρόνια, όπως προβλέπεται από το νόμο, και να πάψει η πολεμική εναντίον του.

Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρόκειται για παραβίαση του νόμου και περιφρόνηση του Συνηγόρου του Πολίτη στην Ελλάδα;

Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο κ. Κουφοντίνας κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες ή και να καταλήξει μοιραία;

Καθώς, εκτός από τις πρωτοβουλίες-δράσεις-κείμενα-εκκλήσεις που πληθαίνουν στην Ελλάδα, το θέμα έχει φτάσει πλέον και σε επίπεδο ευρωβουλής, σήμερα Πέμπτη 11 Φλεβάρη, υπήρξε συνέχεια με επιστολή ευρωβουλευτών προς το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι επιθυμούν "να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ". Μεταξύ άλλων αναφέρουν: "θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε να δράσετε έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχετικού ελληνικού δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, για όλα τα άτομα που κρατούνται στην Ελλάδα, αλλά, ακόμη πιο επιτακτικά αυτή τη στιγμή, για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο μία ενδεχόμενη πολύ αρνητική έκβαση της απεργίας πείνας του. Με την ίδια έννοια, θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στα αιτήματα του Έλληνα Συνήγορου του Πολίτη". 

Την επιστολή υπογράφουν οι Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο (Αριστερά), Περνάντο Μπαρένα (Αριστερά), Κλερ Ντέιλι (Αριστερά), Μικ Γουάλας (Αριστερά), Νίκλας Νιένας (Πράσινοι), Ντίτμαρ Κέστερ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες). Στις αρχικές υπογραφές προστέθηκε και η Οζλέμα Ντεμιρέλ (Αριστερά).

Ετικέτες