Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέμα : «Η ομαλή λειτουργία του Γενικού Χημείου του Κράτους και η διαμόρφωση των αναγκαίων λειτουργικών προϋποθέσεων για αυτήν».

Το Γε­νι­κό Χη­μείο του Κρά­τους (Γ.Χ.Κ.) απο­τε­λεί μια απο­λύ­τως σύγ­χρο­νη δη­μό­σια υπη­ρε­σία, η οποία δια­θέ­τει εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό και λει­τουρ­γεί εναρ­μο­νι­σμέ­νο με τα πιο σύγ­χρο­να διε­θνή και ευ­ρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα. Δια­θέ­τει, επί­σης, δια­πι­στευ­μέ­νη ερ­γα­στη­ρια­κή υπο­δο­μή. Με βάση τις υψη­λής ποιό­τη­τας υπη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρει και τις έντο­να ανα­βαθ­μι­σμέ­νες αρ­μο­διό­τη­τές του καθώς  και το υψη­λής ποιό­τη­τας προ­σω­πι­κό του, απο­τε­λεί μια πρό­τυ­πη δη­μό­σια υπη­ρε­σία και χρειά­ζε­ται την ση­μα­ντι­κή  συν­δρο­μή της Πο­λι­τεί­ας, ώστε να πα­ρα­μεί­νει στο ύψος των απαι­τή­σε­ων, το οποίο του ζη­τεί­ται. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι από τους 393 ερ­γα­ζό­με­νους σε αυτό, οι 325 είναι τε­χνι­κής και πα­νε­πι­στη­μια­κής εκ­παί­δευ­σης, ενώ το 60 % δια­θέ­τει με­τα­πτυ­χια­κούς και δι­δα­κτο­ρι­κούς τί­τλους.  Ο κοι­νω­νι­κός και δη­μό­σιος  ρόλος του Γ.Χ.Κ. είναι εξαι­ρε­τι­κά κρί­σι­μος, εν όψει μά­λι­στα και της κε­ντρι­κής θέσης του ως κόμ­βου κατά της λα­θρε­μπο­ρί­ας καυ­σί­μων και της πά­τα­ξης της δια­φθο­ράς στον τομέα των καυ­σί­μων, κε­ντρι­κών στό­χων της ση­με­ρι­νής κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής.

   Όμως, το Γ.Χ.Κ. πα­ρου­σιά­ζει ήδη ση­μα­ντι­κά λει­τουρ­γι­κά προ­βλή­μα­τα, τα οποία πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­σθούν από την νέα κυ­βέρ­νη­ση άμεσα και απο­φα­σι­στι­κά. Όπως προ­κύ­πτει από σχε­τι­κές  επι­στο­λές του Συλ­λό­γου Υπαλ­λή­λων στο ΓΧΚ, προς την Ανα­πλη­ρώ­τρια Υπουρ­γό κ. Βα­λα­βά­νη από 27-3-2015 και 7-5-2015,  ανα­κύ­πτουν τα ακό­λου­θα επεί­γο­ντα προ­βλή­μα­τα :

  1. Λει­τουρ­γι­κά προ­βλή­μα­τα.  Με βάση το νέο θε­σμι­κό πλαί­σιο για την ορ­γά­νω­ση των προ­μη­θειών του Δη­μο­σί­ου του 2013,

τα βα­σι­κά ερ­γα­στή­ρια και υπο­δο­μές του Γ.Χ.Κ. δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν  σε πλήρη δυ­να­μι­κό­τη­τα, καθώς στε­ρού­νται των ανα­γκαί­ων προ­μη­θειών. Δεν ικα­νο­ποιού­νται οι ανά­γκες για ανταλ­λα­κτι­κά και επι­σκευ­ές του υπάρ­χο­ντος εξο­πλι­σμού, με συ­νέ­πεια να μην πραγ­μα­το­ποιεί­ται συ­στη­μα­τι­κή συ­ντή­ρη­ση και επι­σκευή των βλα­βών.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο και απα­ξιώ­νε­ται εξο­πλι­σμός αξίας εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ και το ΓΧΚ οδη­γεί­ται σε   αδυ­να­μία εκτέ­λε­σης μέ­ρους του ερ­γα­στη­ρια­κού έργου.   Επι­πρό­σθε­τα, για τους ίδιους ακρι­βώς λό­γους δεν έχει λάβει χώρα η ανα­γκαία προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ανα­νέ­ω­ση  της ηλε­κτρο­νι­κής (Η/Υ) και ερ­γα­στη­ρια­κής  υπο­δο­μής του Γ.Χ.Κ., με απο­τέ­λε­σμα τον κίν­δυ­νο αδυ­να­μί­ας πα­ρα­κο­λού­θη­σης των επι­στη­μο­νι­κών και τε­χνο­λο­γι­κών εξε­λί­ξε­ων, που είναι απα­ραί­τη­τες  για να μην απα­ξιω­θεί το ΓΧΚ.

Συ­νε­πώς, πρέ­πει στα πλαί­σια του νόμου, να επα­νε­ξε­τα­σθούν άμεσα οι δια­δι­κα­σί­ες, προ­κει­μέ­νου να κα­τα­στεί δυ­να­τή η πραγ­μα­το­ποί­η­ση των προ­μη­θειών του Γ.Χ.Κ.

  1. Κτι­ρια­κή υπο­δο­μή. Το  κε­ντρι­κό κτί­ριο, όπου στε­γά­ζε­ται το Γ.Χ.Κ., επί της οδού Τσόχα αρ. 16 έχει πω­λη­θεί μέσω του δια­βό­η­του ΤΑΙ­ΠΕΔ κατά τρόπο που έχει υπάρ­ξει απο­λύ­τως αδια­φα­νής ως προς τους όρους και το τί­μη­μα . Έτσι, το Δη­μό­σιο κα­λεί­ται να πλη­ρώ­νει σε ιδιώ­τες χρή­μα­τα (ύψος ετή­σιου ενοι­κί­ου  άνω των πε­ντα­κο­σί­ων χι­λιά­δων ευρώ) για την στέ­γα­ση μιας πολύ βα­σι­κής υπη­ρε­σί­ας του με με­γά­λη ζημία του, ενώ ταυ­τό­χρο­να επι­βα­ρύ­νε­ται με το κό­στος συ­ντή­ρη­σης.

Επι­πλέ­ον, και άλλα κτί­ρια υπη­ρε­σιών του Γ.Χ.Κ. (Πει­ραιάς, Κα­λα­μά­τα) βρί­σκο­νται σε πολύ κακή κα­τά­στα­ση, δεν συ­ντη­ρού­νται συ­στη­μα­τι­κά και αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν ικα­νο­ποι­η­τι­κά στο ρόλο τους.   

  1. Υπη­ρε­σια­κά και υπαλ­λη­λι­κά προ­βλή­μα­τα, θέ­μα­τα προ­σω­πι­κού.  

Με την υλο­ποί­η­ση του π.δ. 111/2014 , για την ανα­διορ­γά­νω­ση του Γ.Χ.Κ., μειώ­θη­καν οι ορ­γα­νι­κές μο­νά­δες κατά 64 %.  Μετά από έξι μήνες εφαρ­μο­γής δια­πι­στώ­θη­κε ότι η νέα αυτή ορ­γα­νω­τι­κή δομή χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από  γι­γα­ντι­σμό των διευ­θύν­σε­ων στο κέ­ντρο και αυ­ξη­μέ­νη γρα­φειο­κρα­τία τόσο μέσω της δη­μιουρ­γί­ας εν­διά­με­σων θέ­σε­ων ευ­θύ­νης (υπο­διευ­θύν­σε­ων), όσο και διευ­θύν­σε­ων με εκ των πραγ­μά­των αδύ­να­τη να ασκη­θεί, διοι­κη­τι­κή επο­πτεία σε εκτός έδρας τμή­μα­τα. 

Πα­ράλ­λη­λα, υπάρ­χει με­γά­λη μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού κατά την τε­λευ­ταία μνη­μο­νια­κή πε­ντα­ε­τία 2010-2015, από 544 άτομα σε 393. Δη­λα­δή το Γ.Χ.Κ. λει­τουρ­γεί με το 72% του προ­σω­πι­κού, το οποίο διέ­θε­τε το 2010, ενώ μόλις 12 από τους 393 υπαλ­λή­λους είναι κάτω των σα­ρά­ντα ετών. Ήδη, ο Σύλ­λο­γος ζητά να υλο­ποι­η­θεί άμεσα η από­φα­ση πρό­σλη­ψης των 25 υπαλ­λή­λων του κλά­δου ΠΕ Χη­μι­κών. Επί­σης, να στε­λε­χω­θεί το ΓΧΚ με επι­πλέ­ον Χη­μι­κούς και Διοι­κη­τι­κούς υπαλ­λή­λους, ώστε να στε­λε­χω­θούν οι χη­μι­κές υπη­ρε­σί­ες επαρ­κώς και να μπο­ρούν να  λει­τουρ­γή­σουν με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, καθώς ανα­μέ­νε­ται πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση του προ­σω­πι­κού λόγω συ­ντα­ξιο­δο­τή­σε­ων.

  1. Μι­σθο­λο­γι­κά ζη­τή­μα­τα. Βάσει του ενιαί­ου μι­σθο­λο­γί­ου του ν. 4024/2011  και των εφαρ­μο­γών του έχουν μειω­θεί οι κα­θα­ρές απο­δο­χές των υπαλ­λή­λων του ΓΧΚ, από το 2009 μέχρι σή­με­ρα πε­ρί­που κατά 50 %. Αντί­θε­τα, δεν έχουν εφαρ­μο­σθεί οι πρό­νοιες του νόμου για τις βαθ­μο­λο­γι­κές/μι­σθο­λο­γι­κές προ­α­γω­γές και για την ανα­γνώ­ρι­ση προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας στον ιδιω­τι­κό τομέα. Οι υπάλ­λη­λοι ζη­τούν να μην υπάρ­ξουν άλλες πε­ρι­κο­πές και να εκ­δο­θεί το π.δ. για την ανα­γνώ­ρι­ση προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας στον ιδιω­τι­κό τομέα. Επί­σης, ζη­τούν να επε­κτα­θεί το επί­δο­μα αν­θυ­γιει­νής ερ­γα­σί­ας πέραν των χη­μι­κών και σε άλ­λους  ερ­γα­ζό­με­νους που εκτί­θε­νται στην δια­δι­κα­σία ερ­γα­στη­ρια­κών και πει­ρα­μα­τι­κών ερ­γα­σιών και στις συ­νέ­πειές τους για την υγεία.  Τέλος, ζη­τούν να επα­νε­ξε­τα­σθεί  το ύψος της αμοι­βής των  νό­μι­μων υπε­ρω­ριών, καθώς τώρα εκτι­μά­ται στο υπο­τι­μη­τι­κό ποσόν των 3,5 ευρώ ανά ώρα, όπως αυτό κα­θο­ρί­σθη­κε βάσει και πάλι του ν. 4024/2011 περί ενιαί­ου μι­σθο­λο­γί­ου.

Τέλος, και όσον αφορά τον έλεγ­χο των καυ­σί­μων υπάρ­χουν σο­βα­ρές ατέ­λειες όπως η ύπαρ­ξη αλλά η μη λει­τουρ­γία  κι­νη­τών μο­νά­δων ελέγ­χου για την ξηρά, καθώς και η ανά­γκη πα­ρο­χής πλω­τών μέσων από το Λι­με­νι­κό για τους θα­λάσ­σιους ελέγ­χους. Επί­σης η ανά­γκη υπο­χρέ­ω­σης των εται­ρειών που πραγ­μα­το­ποιούν ελέγ­χους όπως και των εται­ρειών που εγκα­θι­στούν απο­θή­κες κι εξο­πλι­σμό μέ­τρη­σης σε εγκα­τα­στά­σεις και πρα­τή­ρια για εκ­παί­δευ­ση των δη­μο­σί­ων ελεγ­κτών έτσι ώστε να απο­φεύ­γο­νται οι γνω­στές πρα­κτι­κές υπο­κλο­πών. 

         Επει­δή τα πα­ρα­πά­νω προ­βλή­μα­τα είναι πολύ σο­βα­ρά και επεί­γο­ντα και οι αρ­μό­διοι Υπουρ­γοί πρέ­πει να επι­λη­φθούν αυτών άμεσα τόσο με διοι­κη­τι­κά μέτρα και με υλι­κές πρά­ξεις της διοι­κή­σε­ως όσο και με νο­μο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες .

      Ερω­τώ­νται οι κ.κ. Υπουρ­γοί :

  1. Τι προ­τί­θε­ται να πρά­ξει έκα­στος από αυ­τούς, ώστε να επι­λυ­θούν άμεσα το κα­θε­στώς προ­μη­θειών του Γ.Χ.Κ., οι ελ­λεί­ψεις του σε κτι­ρια­κή υπο­δο­μή και οι ανά­γκες του σε ενερ­γό υπαλ­λη­λι­κό προ­σω­πι­κό καθώς και να βρε­θούν οι σχε­τι­κές χρη­μα­το­δο­τή­σεις για τις προ­α­να­φε­ρό­με­νες ελά­χι­στες ανά­γκες σε προ­σλή­ψεις; 
  2. Τι προ­τί­θε­ται να πρά­ξει έκα­στος από αυ­τούς,  για τα φλέ­γο­ντα ζη­τή­μα­τα των ανε­παρ­κών απο­δο­χών και επι­δο­μά­των υπε­ρω­ριών και αν­θυ­γιει­νής ερ­γα­σί­ας όσων ερ­γά­ζο­νται στο Γ.Χ.Κ.;
  3.   Τι προ­τί­θε­ται να πρά­ξει έκα­στος από αυ­τούς,   ώστε να δια­σφα­λι­σθεί η κρί­σι­μη για την εθνι­κή οι­κο­νο­μία απο­τε­λε­σμα­τι­κή λει­τουρ­γία του Γ.Χ.Κ. γε­νι­κά αλλά και ει­δι­κό­τε­ρα στον έλεγ­χο των καυ­σί­μων ;

Οι  ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές

Ψαρ­ρέα Ελένη

Αυ­λω­νί­του Ελένη

Βα­γιω­νά­κη Ευαγ­γε­λία (Βάλια)

Βάκη Φω­τει­νή

Γαϊ­τά­νη Ιω­άν­να

Γκαρά Ανα­στα­σία

Δε­λη­μή­τρος Κων­στα­ντί­νος

Δη­μη­τριά­δης Δη­μή­τριος

Ζάν­νας Ζήσης

Ζα­χα­ριάς Κων­στα­ντί­νος

Θε­λε­ρί­τη Μαρία

Καβ­βα­δία  Αν­νέ­τα

Κα­νελ­λο­πού­λου Μαρία

Καρά Γιου­σούφ Αϊχάν

Κα­ρα­να­στά­σης Από­στο­λος

Κα­σι­μά­τη Ει­ρή­νη (Νίνα )

Κα­τρι­βά­νου Βα­σι­λι­κή

Κα­τσα­βριά-Σιω­ρο­πού­λου Χρυ­σού­λα

Κα­φα­ντά­ρη Χα­ρού­λα (Χαρά)

Κω­στο­πα­να­γιώ­του Ηλίας

Μεϊ­κό­που­λος Αλέ­ξαν­δρος

Μη­τα­φί­δης Τρια­ντά­φυλ­λος

Μι­χα­λά­κης Νι­κό­λα­ος

Μι­χε­λο­γιαν­νά­κης Ιω­άν­νης

Μπα­λα­ού­ρας Γε­ρά­σι­μος

Ουρ­σου­ζί­δης Γε­ώρ­γιος

Πα­πα­δό­που­λος Αθα­νά­σιος

Πε­τρά­κος Αθα­νά­σιος

Ρίζος Δη­μή­τριος

Σε­βα­στά­κης Δη­μή­τριος

Σι­μο­ρέ­λης Χρή­στος

Σκού­μας Αθα­νά­σιος

Σκού­φα Ελι­σά­βετ (Μπέτ­τυ)

Στα­θάς Ιω­άν­νης

Στα­μα­τά­κη Ελένη

Συ­ρί­γος  Αντώ­νιος

Σω­τη­ρί­ου Ελένη

Τε­κτο­νί­δου Κυ­ρια­κή

Τρια­ντα­φύλ­λου Μαρία

Φά­μελ­λος Σω­κρά­της

Χα­ρα­λα­μπί­δου Δέ­σποι­να

Χα­τζη­λά­μπρου Βα­σί­λειος

Ετικέτες