Αν χρειάστηκαν δύο αναβολές και δεκατέσσερις ώρες συνεδρίασης απλώς για να αποφασιστεί το πότε θα δοθεί μία δόση που έπρεπε να είχε δοθεί από τον Ιούνιο σε μία χώρα η οποία έχει πάρει τα πλέον ειδεχθή αντεργατικά μέτρα που μπορούσε να φανταστεί κανείς, τότε τι θα γίνει όταν οι αποφάσεις αφορούν πολύ μεγαλύτερες οικονομίες (Ισπανία, Ιταλία), όταν τα ποσά είναι υπερπολλαπλάσια και όταν η διεθνής ύφεση έχει βαθύνει περισσότερο; Πραγματικά τότε, το μόνο που μπορεί να σώσει την ευρωζώνη, είναι η θεία παρέμβαση, δηλ. η ενέργεια ενός υποκειμένου αμφιβόλου υπάρξεως.

Τε­λι­κά ο συμ­βι­βα­σμός ήταν αμοι­βαί­ος: Από τη μια, η Γερ­μα­νία δεν ανα­γκά­στη­κε να απο­δε­χτεί «κού­ρε­μα» του επί­ση­μου τομέα, δηλ. του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους που δια­κα­τέ­χει η ΕΚΤ και οι άλλες κε­ντρι­κές τρά­πε­ζες της ευ­ρω­ζώ­νης («έχου­με ένα απο­τέ­λε­σμα, μπο­ρού­με να το πα­ρου­σιά­σου­με στο κοι­νο­βού­λιό μας για να απο­φα­σί­σει», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο Σόι­μπλε). Από την άλλη το ΔΝΤ συμ­βι­βά­στη­κε με το να απο­δε­χθεί ότι το έτος 2020 το ελ­λη­νι­κό χρέος δεν θα είναι στο χα­μη­λό πο­σο­στό του… 120% του ΑΕΠ, όπως ήθελε προ­κει­μέ­νου να θε­ω­ρεί το χρέος «βιώ­σι­μο», αλλά στο 124% του ΑΕΠ, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ωστό­σο να βρε­θεί δύο χρό­νια αρ­γό­τε­ρα, το 2022, «ση­μα­ντι­κά πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Όπως συμ­φω­νή­θη­κε, η επό­με­νη δόση θα δοθεί… σε τέσ­σε­ρις δό­σεις: Πρώτα τα 34,4 δισ. στις 13 Δε­κεμ­βρί­ου από την οποία η με­ρί­δα του λέ­ο­ντος (24 δισ.) θα πάνε στις τρά­πε­ζες. Οι άλλες τρεις μι­κρό­τε­ρες δό­σεις (συ­νο­λι­κά 9,3 δισ. ευρώ) θα δο­θούν εντός του πρώ­του τρι­μή­νου του 2013, ωστό­σο η κα­τα­βο­λή του συν­δέ­θη­κε με την πιστή εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νια­κών μέ­τρων, με­τα­ξύ των οποί­ων η φο­ρο­λο­γι­κή (αντι)με­ταρ­ρύθ­μι­ση τον Ια­νουά­ριο.

Η μεί­ω­ση του χρέ­ους στα επί­πε­δα που συμ­φω­νή­θη­καν θα επι­τευ­χθεί –λένε– με­τα­ξύ άλλων με: Επα­να­γο­ρά ελ­λη­νι­κού χρέ­ους από την ίδια την Ελ­λά­δα σε χα­μη­λό­τε­ρες τιμές από τη δευ­τε­ρο­γε­νή αγορά. Επι­στρο­φή των κερ­δών που απο­κό­μι­σε η ΕΚΤ όταν αυτή αγό­ρα­ζε σε χα­μη­λό­τε­ρες τιμές ελ­λη­νι­κό χρέος. Μεί­ω­ση των επι­το­κί­ων του πρώ­του δα­νεί­ου που πήρε η Ελ­λά­δα, κατά 1%. Επέ­κτα­ση κατά 15 χρό­νια της απο­πλη­ρω­μής του πρώ­του ελ­λη­νι­κού δα­νεί­ου. Ανα­βο­λή των πλη­ρω­μών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρό­νια. Υπο­τί­θε­ται ότι με όλα αυτά θα μειω­θεί το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ.

Ωστό­σο, η αί­ρε­ση που έθεσε η Λα­γκάρντ, ίσως απο­δει­χθεί κα­τα­λυ­τι­κή: Προ­κει­μέ­νου να συ­γκα­λέ­σει τη διοί­κη­ση του ΔΝΤ ώστε αυτή να απο­φα­σί­σει, ή όχι, τη συμ­με­το­χή του Τα­μεί­ου στη δα­νειο­δό­τη­ση της Ελ­λά­δας, θα πρέ­πει να έχει ολο­κλη­ρω­θεί και μά­λι­στα «απο­τε­λε­σμα­τι­κά» η επα­να­γο­ρά ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, δηλ. να έχει οδη­γή­σει σε πραγ­μα­τι­κή μεί­ω­ση του χρέ­ους. Αν όμως αυτό δεν γίνει, τότε η Λα­γκάρντ έχει κρα­τή­σει πι­σι­νή και θα βάλει νέα προ­σκόμ­μα­τα στην εκτα­μί­ευ­ση των δό­σε­ων.

Έτσι κι αλ­λιώς το όλο εγ­χεί­ρη­μα είναι με­τέ­ω­ρο αν κρί­νου­με από το πα­ρελ­θόν: Οι προ­βλέ­ψεις που έκανε η τρόι­κα και η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση το 2010 για το ελ­λη­νι­κό χρέος έπε­σαν 15 μο­νά­δες έξω για το ίδιο το 2010 (133,3% ένα­ντι 148,3% που ήταν το αλη­θι­νό), 25 μο­νά­δες έξω για το 2011 (145,1%-170,6%), 27 μο­νά­δες έξω για το 2012 (148,6%-175,6%), 40 μο­νά­δες έξω το 2013 (149,3%-189,1%) και 47 μο­νά­δες έξω για το 2014 (144,3%-191,6%)! Πώς, τώρα οι ίδιοι μη­χα­νι­σμοί μπο­ρούν να πι­στεύ­ουν ότι οι προ­βλέ­ψεις τους θα είναι τόσο ακρι­βείς ώστε το χρέος θα είναι 124% του ΑΕΠ το 2020 και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο ότι θα είναι πολύ κάτω από το 110% το 2022; Και γιατί πρέ­πει να τσα­κώ­νο­νται επί έντε­κα ώρες για «μι­κρο­δια­φο­ρές» των τεσ­σά­ρων μο­νά­δων όταν είναι σί­γου­ρο ότι το τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα θα απέ­χει από τις προ­βλέ­ψεις κατά δε­κά­δες μο­νά­δες; Το ερώ­τη­μα μήπως πίσω από αυτή τη δι­χο­γνω­μία κρύ­βο­νται πολύ ου­σια­στι­κό­τε­ρες εν­δο­κα­πι­τα­λι­στι­κές δια­φο­ρές, είναι βά­σι­μο.
Επί­σης, η εμπει­ρία από τις προη­γού­με­νες «επι­τυ­χί­ες» των ελ­λη­νι­κών μνη­μο­νια­κών κυ­βερ­νή­σε­ων είναι πι­κρές: με το πρώτο ελ­λη­νι­κό «κού­ρε­μα», το PSI, ο Βε­νι­ζέ­λος ου­σια­στι­κά συ­νέ­πρα­ξε στην κλοπή των απο­θε­μα­τι­κών των τα­μεί­ων. Τώρα η «επα­να­γο­ρά» του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους σε χα­μη­λό­τε­ρη τιμή ποιον άραγε θα πλή­ξει; Σί­γου­ρα όχι τους δα­νει­στές και τους κερ­δο­σκό­πους.

Στην ανα­κοί­νω­ση του Γιού­ρο­γκρουπ ξε­κα­θα­ρί­ζε­ται ότι η Ελ­λά­δα θα με­τα­φέ­ρει όλα τα έσοδα από τις απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σεις και με­γά­λο μέρος από τα όποια πλε­ο­νά­σμα­τα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στον δε­σμευ­μέ­νο λο­γα­ρια­σμό για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του δη­μό­σιου χρέ­ους. Πρό­κει­ται για θε­σμο­θέ­τη­ση της «αποι­κί­ας χρέ­ους». Αυτό δεν το λέει μόνον η Αρι­στε­ρά. Ο βου­λευ­τής των Γερ­μα­νών Φι­λε­λευ­θέ­ρων Φρανκ Σέ­φλερ, σε ανοι­κτή επι­στο­λή του προς τη Μέρ­κελ, προει­δο­ποιεί για τον κίν­δυ­νο να εξε­λι­χθεί η Ευ­ρώ­πη σε ανα­δια­νε­μη­τι­κή ένωση και ένωση χρεών. Και αυτή η προ­ο­πτι­κή επι­βε­βαιώ­θη­κε από τη δη­λώ­σεις του «φι­λέλ­λη­να» Γιούν­κερ ο οποί­ος μετά τη λήξη του Γιού­ρο­γκρουπ τό­νι­σε πως η Ελ­λά­δα έχει δε­σμευ­τεί στο «πα­κέ­το μέ­τρων αυ­τό­μα­της διόρ­θω­σης» για απο­φυ­γή απο­κλί­σε­ων. Παρ’ όλα αυτά, ο Γιούν­κερ υπο­νό­η­σε πως αυτό δεν φτά­νει καθώς ξε­κα­θά­ρι­σε ότι «θα υπάρ­χουν πα­ρεμ­βα­τι­κοί έλεγ­χοι στη δη­μο­σιο­νο­μι­κή πο­ρεία της Ελ­λά­δας».

Όλα συ­νη­γο­ρούν πλέον ότι η κα­τα­βο­λή της δόσης πάει πα­κέ­το με πολύ βα­θύ­τε­ρες πε­ρι­κο­πές σε κοι­νω­νι­κό κρά­τος, μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, αφού είναι σαφές ότι οι στό­χοι που έχουν τεθεί δεν θα υλο­ποι­η­θούν. Επί­σης είναι σαφές ότι πάει επί­σης πα­κέ­το με την επι­βο­λή επι­τρο­πεί­ας σε τρά­πε­ζες, ΔΕΚΟ και άλ­λους δη­μό­σιους ορ­γα­νι­σμούς. Μά­λι­στα όλα αυτά επε­κτεί­νο­νται στο δι­η­νε­κές, αφού κα­νείς πια δεν προ­βλέ­πει την «έξοδο στις αγο­ρές», που σύμ­φω­να με τον Γ. Πα­παν­δρέ­ου θα γι­νό­ταν το 2012.

Ο συμ­βι­βα­σμός της 26ης Νο­εμ­βρί­ου δεν απο­τε­λεί σε καμιά πε­ρί­πτω­ση λύση του προ­βλή­μα­τος που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κα­πι­τα­λι­στές σε όλον τον κόσμο και ιδιαί­τε­ρα στην Ευ­ρώ­πη. Είναι ασπι­ρί­νη σε ένα σύ­στη­μα που έχει γε­ρά­σει και που όλες οι εναλ­λα­κτι­κές προ­τά­σεις επι­βί­ω­σής του ση­μαί­νουν κα­τα­στρο­φή αν­θρώ­πων και πραγ­μά­των. Το Γιού­ρο­γκρουπ μπο­ρεί να συμ­φώ­νη­σε προ­σω­ρι­νά για την Ελ­λά­δα, αλλά η συμ­φω­νία ήρθε στη σκιά της δια­φω­νί­ας ολό­κλη­ρης της ΕΕ για τον κοι­νο­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Το «όλοι ενα­ντί­ον όλων», που ήταν το μότο των πε­ρισ­σό­τε­ρων αντα­πο­κρι­τών από τη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής, καθώς και η τε­λι­κή απο­τυ­χία της προ­δια­γρά­φουν και τα όρια των μελ­λο­ντι­κών συμ­βι­βα­σμών.

Ετικέτες