Την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία, πάνω από 700 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην βία, την φτώχεια και τον σεξισμό, αριθμός διπλάσιος από πέρσι.

Συμμετείχαν φεμινιστικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της αριστεράς. Η πορεία είχε καλεστεί από την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, η οποία ήταν και στην κεφαλή της, με τη στήριξη από το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Συμβασιούχων Καθαριστριών/ τα Καθαρά Γάντια, μέλη αυτοδιοικητικών σχημάτων, εργαζόμενοι από το Μπουκάλι και μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ. Ο παλμός και η ζωντάνια έδειξαν πως τα ζητήματα της βίας και του σεξισμού συσπειρώνουν τον κόσμο και  τον πείθουν να αγωνιστεί στον δρόμο, κάτι που φαίνεται και από την συνεχόμενη άνοδο του φεμινιστικού κινήματος. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ακτιβισμός ομοιώματα γυναικών από χαρτόνι, εμπνευσμένα από εικόνες των γυναικών στο Ιράν, που έγραφαν συνθήματα συνθήματα όπως: «Δομές φιλοξενίας για τα θύματα», «Παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά», «Θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας», «ΟΧΙ στη συγκάλυψη των βιαστών». Φυσικά, η έμπνευση και η δυναμική ήρθε από τον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες μαζί με όλον τον λαό στο Ιράν, για αυτό και κεντρικό σύνθημα ήταν το  «ΓΥΝΑΙΚΑ ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Στον δρόμο για την 25η Νοέμβρη, η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη πραγματοποίησε μία μεγάλη, πολύμορφη καμπάνια. Έγιναν παρεμβάσεις στις σχολές και μαζικές αφισοκολλήσεις στο κέντρο της πόλης. Σε αυτά τα πλαίσια, η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη ήρθε σε επικοινωνία με το Κοινωνικό Ιατρείο, για να διερευνηθεί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο δημόσιο σύστημα υγείας, σχετικά με τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα, η Συνέλευση προσέγγισε δομές στήριξης που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη για να έρθει σε επαφή με τις εργαζόμενες και να δει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και τι πρέπει να διεκδικήσει το φεμινιστικό κίνημα από εδώ και πέρα για την προστασία των γυναικών και την φροντίδα των θυμάτων.

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία πραγματοποιήθηκε διήμερο δράσεων. Την Πέμπτη 24/11 στο InfoLibreπροβλήθηκε η ταινία «Οι γυναίκες του λεωφορείου 678» (Cairo 678), σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Η παρουσία κόσμου στο διήμερο, αλλά και η συζήτηση την ημέρα την προβολής απέδειξεότι υπάρχει κόσμος που τον αφορούν αυτά τα ζητήματα και θέλει να δραστηριοποιηθεί στο φεμινιστικό κίνημα. Είναι πολύ θετικό ότι η Συνέλευση ξεκινάει να συνδέεται με τους ζωντανούς φορείς της πόλης, καθώς έτσι τα φεμινιστικά αιτήματα σταματάνε να είναι κάτι το δευτερεύον και γίνονται κεντρικό κομμάτι της δημόσιας συζήτησης και των διεκδικήσεων. Απέναντι στην βαρβαρότητα της βίας και της φτώχειας, και στην λογική που θέλει τα φεμινιστικά ζητήματα να είναι υπόθεση λίγων «ειδικών» η συσχέτιση με κινήματα και φορείς δίνει την απάντηση για το πώς θέλουμε να δρα το φεμινιστικό κίνημα.

*Φωτογραφίες από το infolibre.gr

Ετικέτες