Στο «Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Μαλακάσας», μέσα σε 40 ημέρες λειτουργίας, σ’ έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο, ελεγχόμενο από το στρατό και την αστυνομία, σε σκηνές με μόνο δάπεδο την πλαστική βάση τους, προσπαθούν να επιβιώσουν περίπου 1100 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
Ανάμεσά τους 360 παιδιά κάτω των 12 ετών, 35 έγκυες γυναίκες, 4 παιδιά με αναπηρία, ένας επιληπτικός με καθημερινές κρίσεις, 40 ηλικιωμένοι, 30 έφηβοι 12 έως 17 ετών χωρίς την οικογένειά τους. Μετά τις πρώτες κρύες μέρες με τις βροχές και τη λάσπη, ζουν τώρα κάτω από τον καυτό ήλιο, παρέα με φίδια και σκορπιούς που οι ίδιοι σκοτώνουν μέσα και έξω από τις σκηνές τους.
Στη διάθεσή τους έχουν 12 ατομικά μπάνια, χωρίς βέβαια ζεστό νερό, και άλλες τόσες προκάτ τουαλέτες (από 6 για άντρες και γυναίκες) που στάζουν στο χαλίκι που τοποθετήθηκε εκ των υστέρων από πάνω με σκοπό να καλύψει τις πηγές μόλυνσης που κρύβονται από κάτω.
Εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται τρεις φορές την ημέρα για να σιτιστούν με κρύο φαγητό που τους προμηθεύει ο στρατός και που σχεδόν πάντα είναι ανεπαρκούς ποσότητας και προβληματικής ποιότητας.
Η στρατιωτική διοίκηση του στρατοπέδου δημιουργεί πάντα ένα κλίμα άλλοτε απαγορευτικό κι άλλοτε αποτρεπτικό προς την αλληλέγγυα διάθεση πολλών Ελλήνων και ξένων εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν οι πρόσφυγες στη Μαλακάσα, Παρασκευή 11 Μάρτη στις 6 το απόγευμα, η ομάδα αλληλεγγύης ‒που φτιάχτηκε κυριολεκτικά εν μια νυκτί‒ βρίσκεται δίπλα τους, έχοντας καταφέρει, εκτός από το να τους παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους (ρούχα, φάρμακα, τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής κ.λπ.), ίσως το πιο σημαντικό: Να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν έχουν.
Η συνεργασία της ομάδας αλληλεγγύης με τους στρατιωτικούς αποδεικνύεται άλυτο σταυρόλεξο: κάθε μέρα ή καλύτερα κάθε ώρα ισχύει κάτι άλλο. Όταν την Τετάρτη 30/3 εθελοντικά προσφέρθηκαν δύο μαίες να εξετάσουν όσες γυναίκες ήθελαν (έφεραν μαζί και ανάλογα μηχανήματα), και παρόλο που ο συντονιστής γιατρός του στρατοπέδου συμφώνησε, το απαγόρευσε ο διοικητής(;) λέγοντας πως χρειάζεται εντολή ΓΕΕΘΑ! Σημειωτέον ότι την ίδια μέρα το απόγευμα υπήρξε σοβαρό γυναικολογικό περιστατικό σε έγκυο.
Τα συσκευασμένα τρόφιμα που προσφέρονται από το υστέρημα των αλληλέγγυων πολιτών δεσμεύονται αυθαίρετα για να μοιραστούν από το στρατό κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μολονότι, δυστυχώς, αγνοούμε την κατάληξή τους και παρά τις παραινέσεις μας να αποδίδονται στους αλληλέγγυους Αφγανούς που με τη δική μας παρουσία μπορούν να τα διανείμουν στους συμπατριώτες τους, θεωρούμε, πως, ακόμη κι αν διανέμονται με το σταγονόμετρο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: παραχαράσσεται η επιθυμία των εθελοντών να προσφέρουν άμεσα τα αναγκαία για όλους τρόφιμα, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και κυρίως τα παιδιά να παραμένουν διαρκώς πεινασμένα. Άλλωστε η διανομή αγαθών σχεδόν πάντα διαπνέεται από τη φιλοσοφία πως «αν δεν υπάρχει ικανή ποσότητα ενός αντικειμένου για όλους, δεν δίνεται σε κανέναν».
Η ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με την κατάσταση αλλά και τα δικαιώματά τους είναι ανύπαρκτη. Κράτος και θεσμικές υπηρεσίες για το άσυλο είναι προκλητικά απούσες, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως απαγορεύτηκε η είσοδος σε δικηγόρους από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες την Πέμπτη 31 Μάρτη και της ομάδας «Εθελοντές Δικηγόροι Ενημέρωσης Προσφύγων» στις 8 Απριλίου ύστερα από πρόσκληση της Ομάδας Αλληλεγγύης.
Κι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η προθεσμία που αναγράφεται στα έγγραφα που φέρουν μαζί τους έχει λήξει, συνέβη το απίστευτο! Έξω από ένα κατάστημα ψιλικών όπου είχαν πάει να ψωνίσουν στο χωριό, η αστυνομία συνέλαβε πέντε πρόσφυγες, μετέφερε δύο από αυτούς μέσω του ΑΤ Νέας Ερυθραίας στην Αμυγδαλέζα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κρατούνται στο ΑΤ Αυλώνα Ωρωπού! Κατηγορούνται ότι έφεραν εκπρόθεσμα έγγραφα, με συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα με παράνομη διοικητική απέλαση!
Ο στόχος είναι προφανής, να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε οι πρόσφυγες να έχουν μόνο δύο επιλογές: ή την απέλαση ή τον εγκλεισμό.
Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, οι «κάτοικοι» του στρατοπέδου γρήγορα αυτοοργανώθηκαν, έβγαλαν μια «ομάδα σοφών» και καθορίζουν ακόμα και τις βάρδιες στους χώρους όπου μοιράζονται τα πράγματα που συλλέγουμε γι’ αυτούς, καθαρίζουν και αναζητούν λύσεις σε όλα τους τα προβλήματα. Εκεί η ομάδα μας είναι πάντα επικουρικά δίπλα τους.
Εμείς οι αλληλέγγυοι των προσφύγων της Μαλακάσας σε συνεννόηση με τους μετανάστες και πρόσφυγες και τη βοήθεια της δημοτικής αρχής παραδώσαμε 10 τόνους τρόφιμα στους πολύτεκνους του δήμου μας. Ήταν, όπως πολύ εύστοχα αναφέρθηκε, μια «βόμβα αγάπης και αλληλεγγύης» από εκείνους που ήρθαν από μακριά και θέλουν να ανταποδώσουν την ανοιχτή αγκαλιά των απλών ανθρώπων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα τους.
Το κίνημα αλληλεγγύης είναι παγκόσμιο. Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης από ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να «θυσιάσουν» τις διακοπές τους για να βρεθούν στη Μαλακάσα και να προσφέρουν ό,τι και όπως μπορούν.
Από τη μεριά μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα σταματήσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι ‒με «άδεια» ή χωρίς‒ στους πρόσφυγες, τους κυνηγημένους, τους διωγμένους, τους πεινασμένους, τους απολυμένους, τους άνεργους, τους άστεγους, τους φτωχούς, ξένους και Έλληνες. Είμαστε μαζί τους, είμαστε κομμάτι τους και θα αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωσή τους!
Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι!
Να ανοίξουν ΑΜΕΣΑ τα σύνορα!
*Μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες της Μαλακάσας
Η σελίδα μας στο fb: https://www.facebook.com/refugeesmalakasa