Παναττική στάση εργασίας, από την έναρξη της λειτουργίας των υπηρεσιών έως τις 12.00 το μεσημέρι κηρύσσει η ΑΔΕΔΥ, την Παρασκευή 10/10. Εκείνη τη μέρα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 9:30 (Πανεπιστημίου 47-49).

Μπορεί τα δικαστήρια να κήρυξαν παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή ενάντια στις διαδικασίες αξιολόγησης, που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, όμως η απεργία-αποχή δεν σταμάτησε. Τη σκυτάλη στην κήρυξη απεργίας-αποχής από την ΑΔΕΔΥ πήραν οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση ζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Εδώ και 5 μήνες δεν μπορεί να επιβάλει μια διαδικασία που φαινόταν αρχικά ότι θα πέρναγε σχετικά εύκολα. Ό,τι τέχνασμα κι αν έχει χρησιμοποιήσει η εικόνα δεν αλλάζει. Σε δεκάδες χώρους δεν έχουν βγει ούτε οι επιμερισμοί ποσοστώσεων, δεν έχει ολοκληρωθεί δηλαδή ούτε το πρώτο από τα τέσσερα βήματα που προέβλεπε ο νόμος. Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική ανυπακοή τους, απέδειξαν ότι μπορούν να σταματήσουν και το δεύτερο βήμα, της αυτοαξιολόγησης, όπου ήδη πάνω από το 90% των εργαζομένων προτίμησαν να καταθέσουν τα φύλλα αυτοαξιολόγησης στα σωματεία και τις ομοσπονδίες του και όχι στα γραφεία προσωπικού και τις αντίστοιχες υπηρεσίες κάθε χώρου, όπου έπρεπε να τα καταθέσουν σύμφωνα με το νόμο.

Άλλωστε το πόσο προσχηματική για απολύσεις θα ήταν η αξιολόγηση, που σκέφτηκαν τα «φωτισμένα» μυαλά της κυβέρνησης, φαίνεται και από την πρόθεση να αντικαθίσταται όποιος συμπεριλαμβάνεται στο 15% της κακής βαθμολογίας, αν συνταξιοδοτηθεί ή πεθάνει, από άλλον εργαζόμενο που αρχικά θα είχε υψηλότερη βαθμολογία! 

Τα επόμενα βήματα
Το μπαλάκι πέρασε πλέον στους προϊστάμενους και στους διευθυντές τμημάτων, μονάδων και υπηρεσιών. Κάτι που είναι σίγουρο ότι μπορεί να δυσκολέψει τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Όμως και εκεί υπάρχει καταρχήν κλίμα ανυπακοής στο νόμο. Πολλοί προϊστάμενοι έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ αρκετοί δηλώνουν διατεθειμένοι και να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, αν πιεστούν πολύ να συμμετέχουν. Κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού θα έχει και προσωπικό κόστος με απώλεια 200 περίπου ευρώ από το μισθό τους. Δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι τους.

Η ενότητα των εργαζομένων με τους προϊστάμενους και τους διευθυντές τους, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να σπάσει. Το πρώτο βήμα, που σε κάποιους χώρους έχει πραγματοποιηθεί, είναι κοινά μαζέματα με τους προϊστάμενους και να μην αφήσουν όλο το βάρος να πέσει πάνω τους και στους διευθυντές. Επειδή το ΥΔΜΗΔ μπορεί να πιέσει και ήδη μιλάει για πειθαρχικά μέτρα, χρειάζεται να γίνουν γενικές συνελεύσεις στους χώρους όπου υπάρχουν προϊστάμενοι και διευθυντές που δεν δέχονται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης και να αποφασιστεί ότι, αν διωχθούν γι’ αυτή τους τη στάση, θα πρέπει το δημόσιο να βάλει λουκέτο από τις απεργίες των εργαζομένων. Καμιά δίωξη να μη γίνει δεκτή.

Σε όσους δήμους αρνούνται επίσης να πειθαρχήσουν στην αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις με τα σωματεία, ενημέρωση της κοινωνίας και κοινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο.

Όλα τα παραπάνω, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν διώξεις, θα πρέπει να δεθούν με κινητοποιήσεις, όπως οι αποκλεισμοί στα γραφεία των διοικήσεων ή στα γραφεία προσωπικού, καταλήψεις στα γραφεία των διοικητών των νοσοκομείων και κατ’ αντιστοιχία στους δήμους και στις άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις σε κάθε χώρο, οι γύρες των παρατάξεων της Αριστεράς ή και των διοικήσεων των σωματείων πρέπει να ενταθούν. Να ενημερώνονται συνεχώς οι εργαζόμενοι. Να γίνονται συνελεύσεις ανά 15 ημέρες, που θα αποφασίσουν και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, ώστε να πιεστεί και η ΓΣΕΕ να αποδεχθεί το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη γενική απεργία στα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη. Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν προχωρήσει, θα χρειαστεί η ΑΔΕΔΥ να πάει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τη συμπαράταξη των πρωτοβάθμιων συλλόγων και των Ομοσπονδιών, με στόχο να μην υπάρξει καμιά υποχώρηση στην αξιολόγηση, εκ των πραγμάτων δηλαδή με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να την επιβάλει.