ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ! Αγωνιστικά, Ριζοσπαστικά, Ενωτικά!
Το 9ο συνέδριο της ΕΔΟΘ γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η εφαρμογή ενός σκληρού μνημονιακού προγράμματος απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο χειροτερεύει τη ζωή των εργαζομένων και τροφοδοτεί την οικονομική κρίση, αλλά καλλιεργεί και ένα κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης…
Η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι η πρώτη κυβέρνηση που ψηφίζει δύο μνημόνια, το ένα πιο σκληρό από το άλλο. Ο ταξικός πόλεμος σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, παίρνει με τα μέτρα του Μνημονίου 4, άλλες διαστάσεις. Η εργατική τάξη θα ζει στα όρια της φτώχειας, χωρίς δικαιώματα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής είναι τέτοιες που μπορεί να τα έχει όλα!
Το αφορολόγητο μειώνεται κατά 3.000 ευρώ. Οι συντάξεις μειώνονται κατά 18% οι κανονικές και άλλο τόσο τουλάχιστον οι επικουρικές. Η ελαστική εργασία διευρύνεται, όπως και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα δημόσια αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό, παραδίδονται σε κοράκια τύπου «Suez». Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η ΕΥΑΘ, τα στρατόπεδα, καθώς και κάθε δημόσια επιχείρηση ή δημόσιος χώρος δίνονται ή πρόκειται άμεσα να δοθούν σε ιδιώτες. Οι μαζικές απολύσεις γίνονται αποκλειστικό δικαίωμα του εργοδότη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δημοσίου, που υπολειτουργούν, οδεύουν ακόμη και προς κλείσιμο με την ψευτοαξιολόγηση δομών και προσωπικού.
Και δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα που φέρνει το Μνημόνιο 4. Η πλήρως υποβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια δημόσια υγεία οδηγείται σε ασφυξία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι το 2017 το εκτιμώμενο χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα αντίστοιχα ανώτατα όρια του ποσού που επιστράφηκε στον ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα διαγνωστικά και τις ιδιωτικές κλινικές θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ενώ το όριο δαπανών μειώνεται ως το 2019 κατά 250 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, με τα μέτρα αυτά, θα χάσουν πάνω από δύο μισθούς το χρόνο, οι ντόπιοι καπιταλιστές στήνουν πάρτι και προσπαθούν να μοιράσουν την πίτα, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του όσο μεγαλύτερο κομμάτι γίνεται. Τα αυξημένα το τελευταίο διάστημα κέρδη τους θα εκτοξευθούν με τα λεφτά που θα τους χαριστούν για να φτιάξουν τα γήπεδά τους, αλλά και από επιπλέον μέτρα, όπως η επιδότηση επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων.
Στο όνομα της «ανάπτυξης», θυσιάζουν τις θέσεις εργασίας και τα εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Συγχρόνως, χαρίζουν τα χρέη στους Μαρινόπουλους και τους λοιπούς «ατυχήσαντες» καπιταλιστές, ενώ την ίδια ώρα θεσμοθετούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ώστε τα «κοράκια» των τραπεζών να αρπάξουν τις λαϊκές κατοικίες.
Παρ’ όλο που στα λόγια «πολεμούν τη διαπλοκή», χτίζουν γέφυρες με επιχειρηματικά κέντρα και παραχωρούν τους ελεύθερους χώρους των πόλεων στις μαφίες των ΠΑΕ και στους μεγαλοεργολάβους των φαραωνικών εμπορικών κέντρων.
Επίσης, ετοιμάζονται να ξοδέψουν άλλα 4 δισ. ευρώ για νέες αγορές όπλων από τους εμπόρους του πολέμου, συνδράμοντας τις φονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμμετέχοντας σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στο Αιγαίο.
«Ρεαλιστές» σαν τον Μουζάλα, σε συνεργασία με την ΕΕ, συνεχίζουν τη ρατσιστική πολιτική απομόνωσης και αποτροπής των προσφυγικών πληθυσμών. Σπαταλούν δεκάδες εκατομμύρια, όχι σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας για όσους έχουν ανάγκη, αλλά σε ΜΚΟ που κερδοσκοπούν πάνω στον πόνο των θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου και παράλληλα προαναγγέλλουν νέα κολαστήρια-κέντρα κράτησης στα νησιά.
Το μείγμα κυβερνητικής κοροϊδίας και ταξικής αδικίας γίνεται εκρηκτικό όταν συνδυαστεί με το ένα εκατομμύριο των ανέργων, την εντεινόμενη φτώχεια, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Η αντιστροφή των συνεπειών αυτής της κατάστασης αφορά όλες τις δυνάμεις που θέλουν να αναζωογονήσουν το κίνημα επειδή εμπιστεύονται τη δυναμική που μπορεί να αναδείξει. Γι’ αυτό όλοι μαζί έχουμε την υποχρέωση και την ανάγκη να κάνουμε κάτι έμπρακτα και άμεσα.
Με πρόσχημα το χρέος, το κεφάλαιο και ο νεοφιλελευθερισμός δεν περιορίζονται απλώς σε μνημόνια και σε αντιλαϊκά μέτρα, αλλά στοχεύουν να καθυποτάξουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καταλύοντας κάθε εργατικό δικαίωμα και κάθε έννοια δημοκρατίας.
Εναντιωνόμαστε στην επιδίωξη που θέλει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να συνηθίσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στη δουλειά χωρίς μισθό και δικαιώματα, σε μια περίοδο που διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες και αντικειμενικά μεγαλώνουν οι δυνατότητες ικανοποίησής τους.
Σήμερα λοιπόν, είναι απολύτως αναγκαία η συγκρότηση ενός ευρύτερου πανεργατικού και κοινωνικού μετώπου όλων τα πληττόμενων απ’ τα μνημόνια στρωμάτων, με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
H περίοδος από το προηγούμενο συνέδριο της ΕΔΟΘ (Μάης 2014) μέχρι σήμερα, καλύπτει από τη μια το χρονικό διάστημα μέχρι το Γενάρη του 2015 με την υποχώρηση των μαζικών απεργιακών και κοινωνικών αγώνων που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εν αναμονή πολιτικής – κοινοβουλευτικής διεξόδου. Μια στάση αναμονής που καλλιεργήθηκε από το ντόπιο και ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο και από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το διάστημα από τις εκλογές του Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα, είχαμε την αλλαγή της κυβέρνησης, το Δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη 2015 και το μεγάλο «ΟΧΙ», των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων των θυμάτων των μνημονίων, την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και την ολοκλήρωσή της που αποτυπώθηκε στις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη του 2015 και στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, καθώς και την πρόσφατη ψήφιση του 4ου μνημονίου.
Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και η ΕΔΟΘ
Το ίδιο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα του δημοσίου έδωσε την κρίσιμη μάχη κατά της «αξιολόγησης» και των απολύσεων, με την απεργία–αποχή διαρκείας, η οποία κατάφερε μια καθαρή υποχώρηση του αντίπαλου, αφού δόθηκε με εντυπωσιακά μαζικό & συλλογικό τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων για πολλούς μήνες.
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, επέμειναν στην κατάθεση αγωνιστικής πρότασης με όρους νίκης, που να εμπλέκει το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, με συνθήκες διάρκειας & αντοχής και γι’ αυτό αισθάνονται δικαιωμένες, αφού η πρότασή τους για απεργία – αποχή έγινε τελικά αποδεκτή από όλες τις άλλες παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ, όταν αρχικά, κάποιες από αυτές τη θεωρούσαν «παράτυπη» και αδιέξοδη.
Για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους η κινητοποίηση αυτή, καθώς και η επαναφορά των απολυμένων και «διαθέσιμων», η κατάργηση των αντιυπαλληλικών διατάξεων του πειθαρχικού – αποτέλεσμα των αγώνων του κινήματος – οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τις μάχες που δίνονται για να κερδίζονται. Οι οργανωμένοι συλλογικά αγώνες, με την ενεργό συμμετοχή όλων, με σχέδιο για συνέχεια και κλιμάκωση, με μορφές πάλης που διασφαλίζουν την αντοχή των εργαζομένων και το συντονισμό των δυνάμεων, μπορούν να φέρνουν νίκες ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες των μνημονίων.
Η εύκολη επιλογή στάσεων εργασίας ή και απεργιών, χωρίς να διασφαλίζονται οι όροι προετοιμασίας και μαζικής συμμετοχής, δεν υποδηλώνει απαραίτητα και την αγωνιστική–ταξική στάση των δυνάμεων που τις ψηφίζουν. Πολλές φορές καταδεικνύουν την υποτίμηση στη συλλογική δύναμη των εργαζομένων και καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, προωθώντας την αντίληψη ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν από κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ακόμα περισσότερο αν αυτές σχετίζονται με τα διάφορα κέντρα εξουσίας και κυβέρνησης), χωρίς την ενεργό δράση των εργαζομένων.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ έχει διατυπώσει και προβάλλει τα αιτήματα για την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους και τη στάση πληρωμών σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, καθώς και το ότι έχει εκφράσει, και με τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις, την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
Δυστυχώς, αυτά τα αιτήματα δεν υποστηρίζονται ενεργά από ορισμένες δυνάμεις της ΑΔΕΔΥ και κυρίως από τις ηγεσίες των ΔΑΚΕ & ΔΗ.ΣΥ. Πρωτοπορία (πρώην ΠΑΣΚ), Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή, εφόσον ούτε συμφωνούν ειλικρινά, ούτε τα πιστεύουν πραγματικά. Στη μνημονιακή περίοδο, αποκαλύφθηκε πιο καθαρά ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, δεν μπορεί και δε θέλει να αντιπαρατεθεί στο προφανές, δηλαδή στις αιτίες της κρίσης που ανέτρεψε τις ζωές των εργαζομένων, οδήγησε στη διάλυση του κοινωνικού συστήματος, στις απολύτως ελαστικές σχέσεις εργασίας που απλώνονται και στο δημόσιο, στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, στη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, στο «επιτελικό» κράτος με «αξιολογήσεις», κινητικότητα, καταργήσεις φορέων και μεταφορά κρίσιμων τομέων της Δημόσιας Διοίκησης στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών (π.χ. η δήθεν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).
Στην ήδη προβληματική κατάσταση του συνδικαλιστικού κι εργατικού κινήματος προστέθηκε η παράταξη του μνημονιακού πλέον ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΚΙ), ως άριστος μαθητής των πρακτικών της ΠΑΣΚ στο κεφάλαιο του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι σχέσεις ή και ταυτοπροσωπίες με συμβούλους υπουργείων δεν γίνεται να αντικαταστήσουν τη δράση του κινήματος, ούτε να φέρουν την παραμικρή βελτίωση στους εργαζόμενους.
Έτσι, καταφεύγουν σε τεχνάσματα, με τα οποία η ηγεσία της ΑΡΚΙ επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά, μιλώντας για μια δήθεν «ενότητα», απέναντι σε μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χωρίς όμως καν να αναφέρει ποιος τις ψηφίζει και τις υλοποιεί.
Δυστυχώς, οι παρατάξεις της Αριστεράς και τα ευρύτερα αντιμνημονιακά σχήματα δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους μέχρι σήμερα, για να αποφευχθεί η συνειδητή και σχεδιασμένη αδράνεια από τις ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ).
Μοναδική επιλογή για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη και η απαλλαγή όχι μόνο από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από συνδικαλιστικές ηγεσίες που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και την αναποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών μας αγώνων.
Σήμερα είναι επείγον και αναγκαίο το συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του, με στόχο τον περιορισμό του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασής του και στη συγκρότηση μαζικών, ισχυρών και αγωνιστικών συνδικάτων, ικανών να ενώσουν το σύνολο της εργατικής τάξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά της δικαιώματα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο το ΜΕΤΑ αγωνίζεται για την υπέρβαση της διάσπασης, την οργανωτική ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τη συγκρότηση ενιαίων συνδικάτων δημόσιου & ιδιωτικού τομέα και την ενοποίηση ομοσπονδιών και σωματείων στο Δημόσιο.
Σημαντικό βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η τροποποίηση του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ και συνακόλουθα της ΕΔΟΘ, για την ένταξη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, στη δύναμη των σωματείων και ομοσπονδιών της. Ο παλαιός τρόπος συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες κι αφήνει τα σωματεία μας αποψιλωμένα από πολύτιμες δυνάμεις.
Χρειάζεται η ΕΔΟΘ να γίνει κέντρο αντίστασης όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά όσων κατοίκων της Θεσσαλονίκης πλήττονται από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Να μπει στο κέντρο μιας πρωτοβουλίας συσπείρωσης των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, σωματείων, συλλογικοτήτων, επιτροπών κατοίκων, εργαζομένων και ανέργων, και καθενός και καθεμίας που θέλει να αντιπαλέψει τη λιτότητα και τα μνημόνια.
• Χρειάζεται να σταματήσουμε την υποχώρηση και να επιστρέψουμε στα συνδικάτα ώστε να αναζωογονηθούν από τη βάση τους και να αποκτήσουν νέα ορμή και αποτελεσματικότητα.
• Χρειάζεται η ενότητα ανάμεσα σε όσους συγκρούονται με τις μνημονιακές πολιτικές ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συγκέντρωση δυνάμεων και οι αγώνες μας να γίνουν αποτελεσματικοί.
• Χρειάζεται όμως, για να μπορέσει να υπηρετηθεί η ανάγκη της ενότητας, να ενισχυθούν οι παρατάξεις εκείνες που τη θεωρούν αναπόσπαστο στοιχείο της απάντησης στα μνημόνια και τη λιτότητα.
Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που ξεκινώντας από την κατάργηση της λιτότητας θα περιλαμβάνει τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, τη βαριά φορολογία στο κεφάλαιο, την έξοδο από την Ευρωζώνη και τη σύγκρουση με την Ε.Ε. Μόνο έτσι, και με την διαρκή κινητοποίηση και εισβολή στο προσκήνιο, των εργαζομένων και των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που να φέρνει πιο κοντά μια κοινωνία με κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος των επιχειρήσεων. Μια τέτοια κοινωνία δε θα θεωρεί τα κοινωνικά αγαθά εμπόρευμα και το κοινωνικό κράτος βάρος για τα δημόσια οικονομικά.
Έως τότε όμως ξαναπιάνουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:
1. τη σταδιακή επαναφορά των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων στην προ μνημονίων εποχή, με την ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού, καθώς και την άμεση επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού και όλων των απωλειών των συντάξεων μέχρι 1.500€
2. την άμεση εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και του επταμισάωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, με την προοπτική του επτάωρου και του 35ωρου, για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας
3. την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στις δημόσιες δομές υγείας, στην εκπαίδευση, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά ταμεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες
4. την κατάργηση της ενοικιαζόμενης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας & της μερικής απασχόλησης και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών, με προσωπικό μόνιμης, σταθερούς και πλήρους απασχόλησης. Την κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες σ’ όλο το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ και την άμεση μετατροπή όλων των ατομικών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ
5. τη ρύθμιση όλων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι και σήμερα αποπληρώνονται με τους παλιούς ετεροβαρείς όρους. Απαιτούμε μείωση των τοκογλυφικών επιτοκίων και «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων με βάση τα σημερινά εισοδήματα των εργαζομένων και τη σημερινή αξία των ακινήτων
6. το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών & επιχειρήσεων, την επαναφορά των ιδιωτικοποιημένων οργανισμών στο δημόσιο και των φορολογικών υπηρεσιών στον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών
7. την αύξηση και την πλήρη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων
8. την απόσυρση των διαδικασιών αξιολόγησης δομών και εργαζομένων, της υποχρεωτικής κινητικότητας Δημοσίων Υπαλλήλων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων περικοπής οργανικών θέσεων. Οι διαδικασίες της αξιολόγησης και της κινητικότητας προωθούν το στόχο του μικρού κι ευέλικτου επιτελικού κράτους που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών και θα ανοίγει τον δρόμο των απολύσεων και της κυριαρχίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
10. την κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας
11. τη διαγραφή του χρέους, με άμεση παύση της εξυπηρέτησής του, με καταγγελία των δανειακών συμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέπει την άσκηση της αναγκαίας κοινωνικής πολιτικής, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
12. την ανατροπή της λιτότητας και τον τερματισμό των μνημονίων. Η θλιβερή εμπειρία μας απέδειξε ότι αυτά δεν γίνονται στη «φυλακή του ευρώ», καταδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την ανάγκη εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ώστε να διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για μια φιλολαϊκή πορεία, ανεξάρτητη από τις ανάγκες του κεφαλαίου.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ
ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
Ο στόχος της κοινής δράσης, της συσπείρωσης δυνάμεων και της ανασυγκρότησης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος για «να τα πάρουμε όλα πίσω» είναι στο κέντρο των προσπαθειών της παράταξής μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τον πετύχουμε.
Η εκπλήρωση των παραπάνω αιτημάτων είναι ρεαλιστική στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, θα προτάσσει τις ανάγκες τους και όχι την εξυπηρέτηση του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, θα επιλέγει τη σωτηρία όσων παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και όχι τη διάσωση του ευρώ, της ευρωζώνης και των χρεοκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων και τραπεζών.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!