Ξαφνικός θάνατος για ΕΟΠΥΥ, αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, οι ψυχικά πάσχοντες στο δρόμο

Με πρωτοφανή τρόπο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να κλείσει το ΙΚΑ και να παραχωρήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο σαρκοβόρο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μετά το κλείσιμο μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το αναμενόμενο κλείσιμο νοσοκομείων της επαρχίας, μετά την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας, έρχεται η πλήρης υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ με στόχο αρχικά το κλείσιμο 200 περίπου από τα 550 πολυϊατρεία του και στη συνέχεια την αλλαγή λειτουργίας του.

Κατάρρευση
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά, ο ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ σταματάει να είναι πάροχος υγείας. Ο ιδρώτας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι μέχρι και σήμερα πληρώνουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ, πετιέται στα σκουπίδια. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να έχουν ιατρική παρακολούθηση.

Ήδη οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού οδηγούσαν το ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ σε κατάρρευση. Πέρα από τα «φέσια» των μεγαλοκαρχαριών και τους άλλους μαγικούς τρόπους με τους οποίους το ΙΚΑ οδηγήθηκε, ακόμη και πριν από την κρίση, σε χρεοκοπία (χρηματιστήριο, τοξικά ομόλογα, τράπεζες κ.λπ.), ήρθαν μόλις πριν λίγους μήνες δύο καθοριστικά χτυπήματα:

α) Η μη λειτουργία των εργαστηρίων του, με αποτέλεσμα εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και εργαστήρια που ήταν σε καλή κατάσταση να μένουν αδρανή και ο φτωχόκοσμος (αλλά και τα ταμεία) να αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, όπως π.χ. η Βιοϊατρική.

β) Οι απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων με προγράμματα stage που απογύμνωσαν από προσωπικό τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και η μπίζνα που στήθηκε με ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες εξαναγκάστηκαν να τηλεφωνούν οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας 1 ευρώ, για κάθε ραντεβού που ήθελαν να κλείσουν (για να κλείσει κανείς ραντεβού αναγκάζεται συχνά να τηλεφωνήσει τρεις και τέσσερις φορές για να δει έναν γιατρό έπειτα από δύο και τρεις μήνες).

Απεργία
Τελικά, με την ένταξη χιλιάδων υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα, όσα πολυϊατρεία του ΙΚΑ συνεχίσουν να υπάρχουν, στην ουσία θα λειτουργούν μόνο για παροχή συντάξεων, που ούτως ή άλλως, βάσει μνημονίου, θα γίνει βοήθημα που δεν θα ξεπερνάει τα 360 ευρώ. Οπότε δεν θα χρειάζεται και πολύ προσωπικό για τη διευθέτηση αυτής της παροχής.
Ο Γεωργιάδης, επί υπουργίας του οποίου (στο Ναυτιλίας) άνοιξε ο δρόμος στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής για να συνεργάζονται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να αλώσουν τις περιοχές γύρω από το Πέραμα, έρχεται να αποτελειώσει την υγεία, δίνοντας νέα δώρα στους καπιταλιστές. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα ιδιωτικά ιατρεία θα γνωρίσουν πιένες, κατακλέβοντας τον ιδρώτα μας. Και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που τον τελευταίο μήνα αύξησαν τις διαφημίσεις τους, είναι έτοιμες να καταβροχθίσουν και το τελευταίο λεπτό από τα πορτοφόλια υποκαθιστώντας αυτά που καταστρέφει η μπουλντόζα του Άδωνι.

Για τη σωτηρία του ΙΚΑ αυτή τη στιγμή παλεύουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ με απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 25 Νοέμβρη και, σύμφωνα με τις αποφάσεις των σωματείων τους, συνεχίζεται έως τις 9 Δεκέμβρη. Σε πολλές περιοχές οι απεργοί έχουν τη συμπαράσταση του κόσμου και της Αριστεράς με κινητοποιήσεις μπροστά στα κτίρια του ιδρύματος για την περιφρούρηση της απεργίας τους.

Οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν μια μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 26/11, ενώ συμμετείχαν μαζικά, μαζί με τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία της περιφέρειας και των ψυχιατρικών νοσοκομείων, στην κινητοποίηση που έγινε στις 29/11 και πάλι στο υπουργείο Υγείας. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπερνάει έως σήμερα το 90%.

Ο ακροδεξιός υπουργός πιέζεται από αυτό το γεγονός. Δεν έπιασε η προσπάθειά του να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, επαναπροσλαμβάνοντας με συμβάσεις ενός μήνα γιατρούς που είχε απολύσει πρόσφατα από το ΙΚΑ (είχαν τελειώσει οι συμβάσεις τους και δεν τις ανανέωσε). Πολλοί γιατροί δεν δέχθηκαν αυτή την ξεφτίλα, ενώ οι λίγοι που υπέκυψαν, σταμάτησαν στην πλειονότητά τους από τη θέληση των συναδέλφων τους.

Σε δεύτερη φάση, προσπαθεί να επιτεθεί στους απεργούς γιατρούς θυμίζοντάς μας κάτι που, όσοι ήμασταν ή είμαστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, γνωρίζουμε καλά. Ότι οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν και δικά τους ιατρεία, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Και μάλιστα τους «απειλεί» ότι θα τους εισάγει στο ΕΣΥ για να μην μπορούν να τα λειτουργούν.

Είναι βέβαιο ότι εδώ και χρόνια οι γιατροί του ΙΚΑ θα έπρεπε να έχουν υπαχθεί στο ΕΣΥ και να μη χρησιμοποιούν τη θέση τους στο ΙΚΑ για να βρίσκουν πελατεία για τα ιδιωτικά ιατρεία τους. Αυτό όμως δεν πρόκειται να το επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά που έχει υπογράψει και θα υπογράφει συνεχώς σκληρά μέτρα με στόχο να είναι και η υγεία παιχνιδάκι στα χέρια ιδιωτών, να γίνει ένα ανταγωνιστικό εμπόρευμα και τίποτα παραπάνω.

Στήριξη
Αυτό το μέτρο μπορεί να το επιβάλει μια κυβέρνηση της Αριστεράς μόνο. Φτιάχνοντας δημόσια ιατρεία σε κάθε γειτονιά, χτίζοντας νέα νοσοκομεία και ξανανοίγοντας τα παλιά, δίνοντας μισθούς αξιοπρεπείς και όχι πείνας σε γιατρούς και νοσηλευτές, εξοπλίζοντας τα εργαστήρια και τα ιατρεία του ΙΚΑ με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας. Και όλα αυτά με κατάσχεση της περιουσίας των μεγαλοκαρχαριών που χρωστάνε στα ταμεία και με αξιοποίηση των χρημάτων των εθνικοποιημένων τραπεζών σε επενδύσεις για την υγεία του λαού.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να φτάσουμε σε αυτή την πολιτική, χρειάζεται από τώρα να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων του ΙΚΑ. Με καμπάνιες που θα οργανώσουν οι επιτροπές αντίστασης κατοίκων και εργαζομένων σε κάθε γειτονιά.

Ετικέτες