Στην Συνδιάσκεψη της ΛΑΕ πρέπει να τεθούν προς συζήτηση, απάντηση και λύση τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδείχθηκαν σε τέτοια από την ίδια την καπιταλιστική κρίση και την απάντηση των καπιταλιστών και των κομμάτων τους σε αυτή.

Η 1η, η Ιδρυ­τι­κή Συν­διά­σκε­ψη, δεν μπο­ρεί και δεν πρέ­πει να αδι­κή­σει τον εαυτό της και να πε­ριο­ρι­στεί σε μια γε­νι­κή συμ­φω­νία «σε αυτά που μας ενώ­νουν», διότι αυτό μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει αυ­το­χει­ρια­σμό. Πρέ­πει, με οξυ­μέ­νο πνεύ­μα αυ­το­κρι­τι­κής και διεισ­δυ­τι­κό μάτι, να αξιο­ποι­ή­σει δη­μιουρ­γι­κά «την συ­μπυ­κνω­μέ­νη εμπει­ρία των τε­λευ­ταί­ων 15 μηνών» και την κα­τε­κτη­μέ­νη συ­νεί­δη­ση από αυτή την εμπει­ρία, και να πιά­σει το νήμα που θα την οδη­γή­σει στην πλα­τιά ανα­γνώ­ρι­ση και κα­τα­ξί­ω­ση σαν το πο­λι­τι­κό-αντι­μνη­μο­νια­κό εκεί­νο μέ­τω­πο που μπο­ρεί να παί­ξει κα­τα­λυ­τι­κό ρόλο για την ακύ­ρω­ση των μνη­μο­νί­ων και την εφαρ­μο­γή πο­λι­τι­κής εξό­δου από την κρίση σε όφε­λος της ερ­γα­τι­κής τάξης και του ερ­γα­ζό­με­νου λαού. Πράγ­μα απα­ραί­τη­το για την ύπαρ­ξη, την πλαι­σί­ω­ση και την ενερ­γή στή­ρι­ξη του εγ­χει­ρή­μα­τος.

Η κλήση του σο­σια­λι­σμού σε πολ­λές πτώ­σεις, στο πλαί­σιο του κει­μέ­νου των «θέ­σε­ων», σε τί­πο­τα δεν πρό­κει­ται να βοη­θή­σει το εγ­χεί­ρη­μα. Το λε­γό­με­νο με­τα­βα­τι­κό πρό­γραμ­μα δεν έχει τί­πο­τα το σο­σια­λι­στι­κό. Το άμεσο κοινό κα­θή­κον μας είναι η ανα­τρο­πή των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών. Πράγ­μα που σή­με­ρα, για εμάς τους κομ­μου­νι­στές, αντι­κει­με­νι­κά ταυ­τί­ζε­ται με την ανα­τρο­πή της αστι­κής εξου­σί­ας και την εγκα­θί­δρυ­ση της δι­κτα­το­ρί­ας του προ­λε­τα­ριά­του η οποία απο­τε­λεί την μο­να­δι­κή πόρτα για την εί­σο­δο στην ατα­ξι­κή-ακρα­τι­κή κοι­νω­νία, στο σο­σια­λι­σμό-κομ­μου­νι­σμό. Αυτό όμως δεν μπαί­νει σαν όρος για την συ­γκρό­τη­ση αντι­μνη­μο­νια­κού πο­λι­τι­κού με­τώ­που. Αυτό στο οποίο πρέ­πει να ρί­ξου­με το βάρος είναι οι κρί­κοι εκεί­νοι οι οποί­οι, αν τους πιά­σου­με και τους κρα­τή­σου­με γερά, μπο­ρούν να οδη­γή­σουν τις εξε­λί­ξεις σχε­δόν νο­μο­τε­λεια­κά. 

Κρί­σι­μο ζή­τη­μα που θα παί­ξει σο­βα­ρό ρόλο στην εξέ­λι­ξη της μάχης που έχου­με μπρο­στά μας, της μάχης με τους το­κο­γλύ­φους, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους κε­φα­λαιο­κρά­τες, για την κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων, είναι η στάση και η θέση μας σε ότι αφορά στο δη­μό­σιο χρέος, η δια­γρα­φή του οποί­ου είναι απα­ραί­τη­τος και κα­θο­ρι­στι­κός όρος για την έξοδο από την κρίση σε όφε­λος της ερ­γα­τι­κής τάξης και του ερ­γα­ζό­με­νου λαού.

Σύμ­φω­να με το «Κεί­με­νο θέ­σε­ων και προ­γραμ­μα­τι­κών κα­τευ­θύν­σε­ων για την πα­νελ­λα­δι­κή ιδρυ­τι­κή Συν­διά­σκε­ψη της ΛΑΕ» (στο εξής «Θέ­σεις»): «Το δη­μό­σιο χρέος της χώρας απο­τε­λεί βα­σι­κό μοχλό για την εφαρ­μο­γή των Μνη­μο­νί­ων και των αντι­λαϊ­κών πο­λι­τι­κών». Και στο Τέ­ταρ­το Κε­φά­λαιο, στην πα­ρά­γρα­φο 6, η θέση της πλειο­ψη­φί­ας του ΠΣ της ΛΑΕ, είναι: «στάση πλη­ρω­μών-διεκ­δί­κη­ση δια­γρα­φής του», η οποία διεκ­δί­κη­ση « θα στη­ρι­χτεί στην κυ­ρί­αρ­χη από­φα­ση του ελ­λη­νι­κού λαού να απαλ­λα­γεί από τη λι­τό­τη­τα και από την ανερ­γία».

Το ερώ­τη­μα που προ­κύ­πτει και πρέ­πει να απα­ντη­θεί με σα­φή­νεια από τη Συν­διά­σκε­ψη, είναι το εξής: είναι εφι­κτός ένας τέ­τοιος στό­χος και με πιο τρόπο θα επι­τευ­χθεί; Από ποιόν θα διεκ­δι­κή­σου­με τη δια­γρα­φή του χρέ­ους;

Η απά­ντη­ση στα ερω­τή­μα­τα αυτά δεν απο­τε­λεί συ­ζή­τη­ση για το φύλλο των αγ­γέ­λων. Αντί­θε­τα, η κάθε απά­ντη­ση, συ­νι­στά πο­λι­τι­κή πλατ­φόρ­μα η οποία συ­γκρο­τεί­ται γύρω από αυτό τον άξονα και προ­κύ­πτουν δια­φο­ρε­τι­κά κα­θή­κο­ντα και προ­τε­ραιό­τη­τες. Το ζή­τη­μα της δια­γρα­φής του χρέ­ους δεν είναι δευ­τε­ρεύ­ον ζή­τη­μα που μπο­ρεί να λυθεί με μια αντί­στοι­χη τρο­πο­λο­γία και μια διόρ­θω­ση-διευ­κρί­νι­ση στο πλαί­σιο του κει­μέ­νου των «θέ­σε­ων» της πλειο­ψη­φί­ας του ΠΣ. Η κάθε απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα «πώς θα δια­γρά­ψου­με το χρέος» συ­νι­στά μια αφε­τη­ρια­κά δια­φο­ρε­τι­κή πο­λι­τι­κή που οι προ­ε­κτά­σεις της εκτεί­νο­νται σε όλο το εύρος των «θέ­σε­ων». Για το λόγο αυτό άλ­λω­στε κα­τα­τέ­θη­κε δια­φο­ρε­τι­κό κεί­με­νο από αυτό της πλειο­ψη­φί­ας του ΠΣ της ΛΑΕ.

Στην πλειο­ψη­φία των δυ­νά­με­ων που εκ­προ­σω­πού­νται στο ΠΣ φαί­νε­ται να έχει εμπε­δω­θεί η άποψη της δια­πραγ­μά­τευ­σης με τους δα­νει­στές. Αυτό προ­κύ­πτει από την έκ­φρα­ση «διεκ­δί­κη­ση δια­γρα­φής του χρέ­ους». Και αυτό διότι, κατά την ίδια άποψη, «μο­νο­με­ρής δια­γρα­φή του χρέ­ους, χωρίς την συμ­φω­νία των πι­στω­τών, δεν μπο­ρεί να γίνει». Αυτό όμως είναι σωστό μόνο από τη σκο­πιά των πι­στω­τών που δεν πρό­κει­ται ποτέ να ανα­γνω­ρί­σουν τη δια­γρα­φή του χρέ­ους και την απώ­λεια των κε­φα­λαί­ων τους.

Όμως, κάθε άλλο παρά ισχύ­ει αυτό από τη σκο­πιά των λαών που στε­νά­ζουν υπό το βάρος των χρεών. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ο μόνος τρό­πος δια­γρα­φής χρεών είναι η μο­νο­με­ρής δια­γρα­φή, η μη ανα­γνώ­ρι­σή του, και αυτή γί­νε­ται μόνο στη βάση της ισχύ­ος και του συ­σχε­τι­σμού δυ­νά­με­ων. Η πλειο­ψη­φία, υιο­θε­τώ­ντας τη θέση, και στο βαθμό που επι­μεί­νει σε αυτή,  ότι δεν μπο­ρεί να γίνει δια­γρα­φή χρέ­ους χωρίς την ανα­γνώ­ρι­σή της από τους πι­στω­τές, υιο­θε­τεί το «δίκιο» των πι­στω­τών.

Η προ­σφυ­γή σε διε­θνή δι­κα­στή­ρια και στον ΟΗΕ και η επί­κλη­ση σω­στών, κατά τα άλλα, επι­χει­ρη­μά­των, πολλά εκ των οποί­ων πε­ρι­γρά­φο­νται στις «Θέ­σεις», μόνο επι­κου­ρι­κό και προ­πα­γαν­δι­στι­κό ρόλο μπο­ρεί να παί­ξει. Απου­σιά­ζει οποιο­δή­πο­τε πα­ρά­δειγ­μα που με από­φα­ση κά­ποιων διε­θνών δι­κα­στη­ρί­ων επι­βλή­θη­κε δια­γρα­φή του χρέ­ους κά­ποιας χώρας. Ούτε φυ­σι­κά μπο­ρεί να προσ­δο­κά κά­ποιος μια ανά­λο­γη από­φα­ση του ΟΗΕ, η οποία θα μπο­ρεί να έχει και κά­ποιο πρα­κτι­κό απο­τέ­λε­σμα. Όπως κα­νέ­να πρα­κτι­κό απο­τέ­λε­σμα δεν είχαν για πα­ρά­δειγ­μα οι απο­φά­σεις κα­τα­δί­κης της κα­το­χής της Κύ­πρου και της Πα­λαι­στί­νης.

Η επί­κλη­ση του πα­ρα­δείγ­μα­τος της δια­γρα­φής χρέ­ους της Δυ­τι­κής Γερ­μα­νί­ας το 1953, επί­σης, μόνο επι­κου­ρι­κό και προ­πα­γαν­δι­στι­κό ρόλο μπο­ρεί να παί­ξει. Διότι οι συν­θή­κες είναι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κές. Οι χώρες που ανέ­λα­βαν το βάρος και την ευ­θύ­νη της δια­γρα­φής χρέ­ους της Δυ­τι­κής Γερ­μα­νί­ας, δεν ήταν άλλες από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές χώρες, την Αμε­ρι­κή, την Αγ­γλία και την Γαλ­λία, οι οποί­ες έπρε­πε να στη­ρί­ξουν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή Δυ­τι­κή Γερ­μα­νία απέ­να­ντι στο κοινό αντί­πα­λο δέος, το Σο­βιε­τι­κό μπλοκ και την Ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία, για να απο­δεί­ξουν στην πα­γκό­σμια ερ­γα­τι­κή τάξη και στους λαούς του κό­σμου την ανω­τε­ρό­τη­τα του κα­πι­τα­λι­στι­κού κό­σμου και την ανω­τε­ρό­τη­τα της Δυ­τι­κής ένα­ντι της Ανα­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας. Η από­φα­ση ήταν πρω­τί­στως πο­λι­τι­κή. Έχει κά­ποια σχέση η πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας με την πε­ρί­πτω­ση της Δυ­τι­κής Γερ­μα­νί­ας; Καμία!

Σή­με­ρα, δεν υπάρ­χει αντί­πα­λο δέος. Αυτό είναι κα­θή­κον μας να το δη­μιουρ­γή­σου­με και δεν βοη­θά­με στη δη­μιουρ­γία του με το να ανα­πα­ρά­γου­με την αντί­λη­ψη ενός εύ­κο­λου δρό­μου απαλ­λα­γής από το χρέος ο οποί­ος θα στη­ρί­ζε­ται στη συ­ναί­νε­ση των δα­νει­στών. Επι­πλέ­ον, οι με­γά­λες κα­πι­τα­λι­στι­κές δυ­νά­μεις, οι πι­στω­τές μας, είναι αυτές που εφαρ­μό­ζουν μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές σε όλες τις χώρες της Ευ­ρώ­πης και στο εσω­τε­ρι­κό των χωρών τους. Αν το 1953 ήθε­λαν να επι­δεί­ξουν τη Δυ­τι­κή Γερ­μα­νία ως πρό­τυ­πο κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, σή­με­ρα θέ­λουν πάση θυσία να απο­φύ­γουν το πα­ρά­δειγ­μα μιας χώρας σαν την Ελ­λά­δα που θα σπάει τη μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή, που θα ακο­λου­θεί μια πο­λι­τι­κή σε όφε­λος του ερ­γα­ζό­με­νου λαού της και όχι σε όφε­λος των κα­πι­τα­λι­στών και των πι­στω­τών της.

Οι συ­να­γω­νι­στές που λένε ότι «θα κά­νου­με στάση πλη­ρω­μών και κα­τό­πιν θα δια­πραγ­μα­τευ­τού­με με αυτό το όπλο τη δια­γρα­φή του συ­ντρι­πτι­κά με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του» και «οι πι­στω­τές θα δε­χθούν κού­ρε­μα του χρέ­ους προ­κει­μέ­νου να μην χά­σουν το σύ­νο­λο των κε­φα­λαί­ων τους», πέ­φτουν έξω. Και αυτό διότι οι πι­στω­τές, που είναι κυ­ρί­ως τα με­γά­λα κα­πι­τα­λι­στι­κά κράτη, μπο­ρούν να πε­ρι­μέ­νουν για χρό­νια. Όπως μπο­ρούν να κά­νουν επι­μή­κυν­ση του χρό­νου απο­πλη­ρω­μής του στα 60 και στα 80 χρό­νια. Φυ­σι­κά οι πι­στω­τές δεν θα πε­ρι­μέ­νουν με σταυ­ρω­μέ­να χέρια. Ευθύς εξαρ­χής θα υπο­νο­μεύ­σουν και θα σα­μπο­τά­ρουν την κυ­βέρ­νη­ση που θα αρ­νη­θεί να πλη­ρώ­σει το χρέος, με σκοπό να την ανα­τρέ­ψουν.

Εκτός αν νο­μί­ζουν κά­ποιοι ότι οι ιμπε­ρια­λι­στές θα ανα­γνω­ρί­σουν τη στέ­ρεα νο­μι­κή βάση της δια­γρα­φής του χρέ­ους και με­γα­λό­ψυ­χα θα την απο­δε­χτούν.

Οι συ­να­γω­νι­στές που έχουν την άποψη της δια­πραγ­μά­τευ­σης φαί­νε­ται ότι εξα­κο­λου­θούν να εμ­φο­ρού­νται από αυ­τα­πά­τες του πα­ρελ­θό­ντος και να τις ανα­πα­ρά­γουν, και δεν φαί­νε­ται να παίρ­νουν υπόψη τους τη «συ­μπυ­κνω­μέ­νη πείρα των τε­λευ­ταί­ων 15 μηνών». Δεν παίρ­νουν υπόψη τους ότι οι πι­στω­τές απέ­δει­ξαν ήδη ότι δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να δια­πραγ­μα­τευ­τούν τη δια­γρα­φή των κε­φα­λαί­ων τους. Μια ανά­λο­γη πο­λι­τι­κή οδή­γη­σε τους πε­ρισ­σό­τε­ρους από αυ­τούς που έχουν αυτήν την άποψη σε πο­λι­τι­κό  στρα­πά­τσο, στο πλαί­σιο της κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο οποί­ος ξε­κί­νη­σε με την εντο­λή και τη δέ­σμευ­ση ότι θα υλο­ποι­ή­σει το πρό­γραμ­μά του, ανε­ξάρ­τη­τα από την στάση των δα­νει­στών, και θα δια­πραγ­μα­τευ­τεί το χρέος, και πολύ σύ­ντο­μα έφτα­σε να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται το πρό­γραμ­μά του αντί του χρέ­ους.

Με άλλα λόγια, εμ­φο­ρού­νται από την αντί­λη­ψη ότι το βα­σι­κό λάθος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι ότι δεν δια­πραγ­μα­τεύ­θη­κε όσο σκλη­ρά θα έπρε­πε, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας και το όπλο της στά­σης πλη­ρω­μών και του νο­μί­σμα­τος. Ότι αυτό που χρεια­ζό­μα­στε είναι πιο «σκλη­ροί» δια­πραγ­μα­τευ­τές. Ίσως, να φα­ντά­ζο­νται τον εαυτό τους σε αυτή τη θέση. Όμως, δυ­στυ­χώς, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πιο σκλη­ρή από τον πιο σκλη­ρό δια­πραγ­μα­τευ­τή. Οποιοσ­δή­πο­τε βρε­θεί στη θέση του δια­πραγ­μα­τευ­τή θα πρέ­πει να έχει καλές απα­ντή­σεις σε πολύ σκλη­ρά ερω­τή­μα­τα, όπως:

--Πώς θα απα­ντή­σει στην κα­τάρ­ρευ­ση των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών, στην δια­κο­πή ρευ­στό­τη­τας και την απώ­λεια των κα­τα­θέ­σε­ων των ερ­γα­ζό­με­νων με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται;

--Πώς θα απα­ντή­σει στο μπλο­κά­ρι­σμα των επι­δο­τή­σε­ων και των προ­γραμ­μά­των ΕΣΠΑ, αλλά και στο εμπάρ­γκο σε ει­σα­γω­γές και εξα­γω­γές, που είναι μέτρα στα οποία σί­γου­ρα θα προ­βούν οι δα­νει­στές μας αν δια­κη­ρύ­ξου­με στάση πλη­ρω­μών με την απαί­τη­ση να τους κα­θί­σου­με στο τρα­πέ­ζι για να ανα­γνω­ρί­σουν τη δια­γρα­φή του χρέ­ους;

--Και, κυ­ρί­ως, πώς θα απα­ντή­σει στην αντί­δρα­ση «του αστι­κού κό­σμου», όπως προει­δο­ποί­η­σε ο Μεϊ­μα­ρά­κης το βράδυ του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος και όπως απο­δεί­χθη­κε με τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για το «τεί­χος ασφα­λεί­ας» στο Νο­μι­σμα­το­κο­πείο,  και τις κι­νή­σεις πρα­ξι­κο­πή­μα­τος που απο­κά­λυ­ψε ο Στουρ­νά­ρας;

Η θέση τους αυτή, για δια­πραγ­μά­τευ­ση του χρέ­ους, δεν είναι άσχε­τη με την με­σο­βέ­ζι­κη αλλά και αντι­φα­τι­κή στάση τους απέ­να­ντι στην ΕΕ, για την οποία οι «Θέ­σεις» προ­βλέ­πουν  «ανυ­πα­κοή- σύ­γκρου­ση και ρήξη με τις πο­λι­τι­κές και τις συν­θή­κες της», όχι όμως και έξοδο από αυτή. Η άρ­νη­ση σα­φούς θέσης για έξοδο από την ΕΕ, η οποία συ­νο­δεύ­ε­ται από την προ­σπά­θεια απα­ξί­ω­σης της άπο­ψης για άμεση έξοδο από αυτή, αναι­ρεί­ται από το ίδιο το επι­χεί­ρη­μα της διε­ξα­γω­γής Δη­μο­ψη­φί­σμα­τος με το ερώ­τη­μα της εξό­δου ή μη από την ΕΕ. Στο οποίο Δη­μο­ψή­φι­σμα η θέση της ΛΑΕ, η οποία υπο­τί­θε­ται τότε θα είναι στην κυ­βέρ­νη­ση για να μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει και να ορ­γα­νώ­σει ένα τέ­τοιο Δη­μο­ψή­φι­σμα, θα είναι υπέρ της εξό­δου από την ΕΕ! Δη­λα­δή, η ΛΑΕ θα έρθει στην κυ­βέρ­νη­ση χωρίς σαφή θέση υπέρ της εξό­δου από την ΕΕ και στο Δη­μο­ψή­φι­σμα θα ψη­φί­σει υπέρ της εξό­δου από αυτή!

Η λο­γι­κή της «σκλη­ρής δια­πραγ­μά­τευ­σης» με όπλο τη στάση πλη­ρω­μών αυτήν τη φορά, και ίσως ενός «έντι­μου συμ­βι­βα­σμού» στο πλαί­σιο της ΕΕ, επα­νέρ­χε­ται κε­κα­λυμ­μέ­νη. Αυτή η πο­λι­τι­κή τσα­κί­στη­κε στα βρά­χια της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας της ΕΕ και του ΔΝΤ, πράγ­μα που κα­τά­λα­βε ολό­κλη­ρη η κοι­νω­νία, αλλά μυαλό δεν φαί­νε­ται να έβα­λαν οι υπο­στη­ρι­χτές της. Στην πε­ρί­πτω­ση αυτή, «το δις εξα­μαρ­τείν ουκ αν­δρός σοφού».

Είναι φα­νε­ρό ότι η προ­σέγ­γι­ση την οποία πε­ριέ­γρα­ψα, η οποία πλειο­ψή­φη­σε στο ΠΣ της ΛΑΕ, σαν προ­ϊ­όν πο­λι­τι­κού συμ­βι­βα­σμού, έχει κοινά στοι­χεία με την πο­λι­τι­κή η οποία συ­ντρί­φτη­κε στο πρό­σφα­το πα­ρελ­θόν από την ίδια την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.

Για τον λόγο αυτό ο πο­λι­τι­κός συμ­βι­βα­σμός που επε­τεύ­χθη πάνω στις «θέ­σεις», δεν είναι προ­ω­θη­τι­κός αλλά πα­ρα­λυ­τι­κός. Και αυτό επει­δή, αφε­νός δεν  παίρ­νει υπόψη την συ­μπυ­κνω­μέ­νη εμπει­ρία των τε­λευ­ταί­ων 15 μηνών και την κα­τα­κτη­μέ­νη συ­νεί­δη­ση, και αφε­τέ­ρου το­πο­θε­τεί την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με το κε­φά­λι κάτω και τα πόδια ψηλά, όπως θα προ­σπα­θή­σου­με να απο­δεί­ξου­με ευθύς αμέ­σως.

Με το ξέ­σπα­σμα της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, κά­ποιες μι­κρές κομ­μου­νι­στι­κές δυ­νά­μεις, ανα­δεί­ξα­με την κρι­σι­μό­τη­τα και το ρόλο του βα­σι­κού κρί­κου που παί­ζει η δια­γρα­φή του χρέ­ους σε ολό­κλη­ρη την αλυ­σί­δα της τα­ξι­κής πάλης. Το ρόλο και τη ση­μα­σία του χρέ­ους ανα­γνώ­ρι­σαν σε μια πο­ρεία όλες σχε­δόν οι Αρι­στε­ρές, αλλά και άλλες δη­μο­κρα­τι­κές, δυ­νά­μεις και υιο­θέ­τη­σαν την ανα­γκαιό­τη­τα της δια­γρα­φής του. Ανα­δεί­χθη­κε επί­σης και στη­ρί­χθη­κε με μα­ζι­κό τρόπο στις Πε­ρι­φε­ρεια­κές εκλο­γές του 2010. Και σή­με­ρα το κα­τα­νο­εί, στον άλφα ή βήτα βαθμό, η με­γά­λη πλειο­ψη­φία του Ελ­λη­νι­κού λαού.

Η μο­νο­με­ρής δια­γρα­φή του χρέ­ους είναι ανα­γκαία και απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την επι­τυ­χία οποιασ­δή­πο­τε προ­σπά­θειας ανά­καμ­ψης της οι­κο­νο­μί­ας και βελ­τί­ω­σης του βιο­τι­κού επι­πέ­δου των ερ­γα­ζο­μέ­νων και της ερ­γα­τι­κής τάξης, καθώς το στα­μά­τη­μα της εξυ­πη­ρέ­τη­σης του χρέ­ους θα απε­λευ­θε­ρώ­σει τε­ρά­στιους δη­μό­σιους πό­ρους, ικα­νούς να χρη­μα­το­δο­τή­σουν το κοι­νω­νι­κό κρά­τος και με­γά­λα προ­γράμ­μα­τα δη­μό­σιων επεν­δύ­σε­ων.

Η μο­νο­με­ρής δια­γρα­φή του χρέ­ους μπο­ρεί να επι­βλη­θεί πο­λι­τι­κά μόνον εκτός Ευ­ρω­ζώ­νης, ΕΕ, και ΝΑΤΟ και με ρι­ζι­κά αλ­λαγ­μέ­νο το ισχύ­ον Σύ­νταγ­μα, που δια­κη­ρύσ­σει το ανα­παλ­λο­τρί­ω­το της ιδιω­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και κα­το­χυ­ρώ­νει τα προ­νό­μια των δια­βό­η­των «κε­φα­λαί­ων εξω­τε­ρι­κού». Η απαί­τη­ση της μο­νο­με­ρούς δια­γρα­φής του χρέ­ους συν­δέ­ει σε μιαν άρ­ρη­κτη ενό­τη­τα τον κα­θη­με­ρι­νό αγώνα για την ικα­νο­ποί­η­ση των άμε­σων οι­κο­νο­μι­κών αι­τη­μά­των της ερ­γα­τι­κής τάξης και του ερ­γα­ζό­με­νου λαού με τον αγώνα για την απο­τί­να­ξη της ιμπε­ρια­λι­στι­κής κη­δε­μο­νί­ας. Η δια­γρα­φή του δη­μό­σιου χρέ­ους της χώρας μπο­ρεί να γίνει μόνο με μο­νο­με­ρή από­φα­ση. Όλες οι άλλες ενέρ­γειες, προ­σφυ­γή σε δι­κα­στή­ρια και στον ΟΗΕ, αξιο­ποί­η­ση των συ­μπε­ρα­σμά­των της Επι­τρο­πής Αλή­θειας για το χρέος, ή η δη­μιουρ­γία Επι­τρο­πής Λο­γι­στι­κού Ελέγ­χου, κλπ, μπο­ρούν να γί­νουν και να αξιο­ποι­η­θούν γνω­ρί­ζο­ντας εκ των προ­τέ­ρων ότι ο ρόλος τους είναι επι­κου­ρι­κός και όχι κα­θο­ρι­στι­κός.

Το αί­τη­μα της δια­γρα­φής του χρέ­ους, όπως και αυτά της εξό­δου από την ΕΕ και την Ευ­ρω­ζώ­νη, απο­τε­λούν ερ­γα­τι­κά αι­τή­μα­τα και μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­η­θούν από μια αντί­στοι­χη κυ­βέρ­νη­ση.

Επο­μέ­νως, η πρώτη ενέρ­γεια μιας κυ­βέρ­νη­σης που υπη­ρε­τεί τα ερ­γα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, θα είναι η παύση πλη­ρω­μών προς τους δα­νει­στές και η δή­λω­ση μη ανα­γνώ­ρι­σης του δη­μό­σιου χρέ­ους. Από την παύση πλη­ρω­μών θα εξαι­ρε­θούν τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, προς τα οποία οι υπο­χρε­ώ­σεις του κρά­τους πρέ­πει να απο­πλη­ρω­θούν στο ακέ­ραιο.

Η μο­νο­με­ρής δια­γρα­φή του δη­μό­σιου χρέ­ους συ­νι­στά μια με­γά­λης κλί­μα­κας απαλ­λο­τρί­ω­ση κε­φα­λαί­ου και απο­τε­λεί πα­ρα­βί­α­ση των θε­με­λιω­δών αρχών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Η ίδια η εμπει­ρία, δεί­χνει ότι δεν υπάρ­χει καμία πε­ρί­πτω­ση, οι πι­στώ­τριες χώρες που χά­νουν δε­κά­δες δισ. ευρώ από τη δια­γρα­φή του χρέ­ους να μην αντι­δρά­σουν και να μην χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν όλα τους τα όπλα στη μάχη με την κυ­βέρ­νη­ση, όπως: τη δια­κο­πή κάθε χρη­μα­το­δό­τη­σης (επι­δο­τή­σεις, ΕΣΠΑ κ.ά., την υλο­ποί­η­ση των οποί­ων πρέ­πει να ανα­λά­βει πλέον το κρά­τος και η κυ­βέρ­νη­ση δί­νο­ντας τους φι­λο­λαϊ­κό προ­σα­να­το­λι­σμό), τον απο­κλει­σμό του –κρα­τι­κού– τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος από το ενιαίο σύ­στη­μα πλη­ρω­μών γε­γο­νός που θα δη­μιουρ­γή­σει προ­βλή­μα­τα στο του­ρι­στι­κό συ­νάλ­λαγ­μα, την άμεση δια­κο­πή του ELA και την απαί­τη­ση επι­στρο­φής των κε­φα­λαί­ων που έχουν χο­ρη­γη­θεί στις τρά­πε­ζες, το εμπάρ­γκο σε εξα­γω­γές και ει­σα­γω­γές.

Αυτό που έχει να αντι­με­τω­πί­σει μια κυ­βέρ­νη­ση απο­φα­σι­σμέ­νη να υλο­ποι­ή­σει ένα πρό­γραμ­μα ερ­γα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, η οποία θα αρ­νη­θεί την απο­πλη­ρω­μή του χρέ­ους,  είναι ότι πρώτα θα βγει από την ΕΕ και ως πα­ρά­πλευ­ρη απώ­λεια θα βγει και από την Ευ­ρω­ζώ­νη. Και σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση οι πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις που επι­κα­λού­νται ένα τέ­τοιο πρό­γραμ­μα, πρέ­πει να προ­ε­τοι­μά­σουν το λαό.

Το αντί­θε­το, ότι μια κυ­βέρ­νη­ση μπο­ρεί να εφαρ­μό­σει ένα φι­λο­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα με την έξοδο από την Ευ­ρω­ζώ­νη και χωρίς, του­λά­χι­στον κα­ταρ­χήν, έξοδο από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση είναι απλώς όνει­ρο θε­ρι­νής νυ­κτός.

Το μόνο σχέ­διο που μπο­ρεί να υπάρ­χει για έξοδο από την Ευ­ρω­ζώ­νη χωρίς έξοδο από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, και φυ­σι­κά χωρίς δια­γρα­φή του χρέ­ους, είναι αυτό του Σόι­μπλε, μόνο που δεν είναι φι­λο­λαϊ­κό σχέ­διο!

Με αυτά τα δε­δο­μέ­να και τις προ­τε­ραιό­τη­τες, το εφαλ­τή­ριο για τις εξε­λί­ξεις προς όφε­λος της ερ­γα­τι­κής τάξης και του ερ­γα­ζο­μέ­νου λαού, είναι η μο­νο­με­ρής δια­γρα­φή του δη­μό­σιου χρέ­ους. Η έξο­δος της χώρας από την ΕΕ είναι επι­βε­βλη­μέ­νη εκ των πραγ­μά­των, όπως και η έξο­δος από το ΝΑΤΟ και η απο­μά­κρυν­ση των βά­σε­ων και των Να­τοϊ­κών Στρα­τη­γεί­ων, καθώς και η απο­δυ­νά­μω­ση και συρ­ρί­κνω­ση των κα­τα­σταλ­τι­κών μη­χα­νι­σμών του κρά­τους, για την προ­στα­σία των αλ­λα­γών και τη θω­ρά­κι­ση της φι­λο­λαϊ­κής πο­λι­τι­κής και την προ­στα­σία της κυ­βέρ­νη­σης η οποία θέλει να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα της ερ­γα­τι­κής τάξης και του ερ­γα­ζό­με­νου λαού.

Όποιος λοι­πόν μι­λά­ει για την «λυ­τρω­τι­κή, εναλ­λα­κτι­κή λύση του αρι­στε­ρού, λαϊ­κού, δη­μο­κρα­τι­κού Grexit», χωρίς να παίρ­νει υπόψη του όλα τα δε­δο­μέ­να και χωρίς να παίρ­νει σαφή θέση σε σχέση με την ανα­γκαιό­τη­τα της μο­νο­με­ρούς δια­γρα­φής του χρέ­ους, τότε κιν­δυ­νεύ­ει να κα­τη­γο­ρη­θεί:

1.            ότι μπο­ρεί να υπη­ρε­τή­σει, εκ των πραγ­μά­των, αντί­πα­λα σχέ­δια,

2.            ότι ανα­πα­ρά­γει τις αυ­τα­πά­τες για κά­ποιο βε­λού­δι­νο δια­ζύ­γιο χωρίς να στά­ξει αίμα στο χαλί,

3.            ότι θα συρ­θεί σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, για μια υπο­τι­θέ­με­νη δια­γρα­φή χρέ­ους, που θα τον οδη­γή­σουν ξανά, με μα­θη­μα­τι­κή ακρί­βεια, στο συμ­βι­βα­σμό και στην υπο­τα­γή.

Στην πο­ρεία προς τη Συν­διά­σκε­ψη της ΛΑΕ, στην ίδια την Συν­διά­σκε­ψη και κυ­ρί­ως στην πο­ρεία προς την κοι­νω­νία, κρί­σι­μο ζή­τη­μα απο­τε­λεί η σα­φή­νεια του λόγου μας και ο ερ­γα­τι­κός-φι­λο­λαϊ­κός χα­ρα­κτή­ρας και η πει­στι­κό­τη­τα του προ­γράμ­μα­τός μας. Κυ­ρί­ως στα με­γά­λα ζη­τή­μα­τα, όπως αυτό του χρέ­ους, της ΕΕ, και του χα­ρα­κτή­ρα της κυ­βέρ­νη­σης την οποία προ­βά­λου­με σαν απά­ντη­ση στις μνη­μο­νια­κές κυ­βερ­νή­σεις, δεν χω­ρά­νε αμ­φι­ση­μί­ες και τα­χτι­κι­σμοί. Αν δεν ξε­κα­θα­ρί­σου­με αυτά τα ζη­τή­μα­τα, δεν νο­μί­ζω  ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει σο­βα­ρή προ­ο­πτι­κή.

Επί­σης, στην πο­ρεία προς τη Συν­διά­σκε­ψη κα­τα­τέ­θη­καν δύο σχέ­δια προ­γράμ­μα­τος τα οποία έχουν δια­φο­ρε­τι­κή αφε­τη­ρία: αυτό της πλειο­ψη­φί­ας του ΠΣ που θε­ω­ρεί αφε­τη­ρία των εξε­λί­ξε­ων την έξοδο από την ευ­ρω­ζώ­νη, και φτά­νει να προ­βά­λει την αυ­θαί­ρε­τη συ­νε­πα­γω­γή «πρέ­πει να φύ­γου­με από την ευ­ρω­ζώ­νη για να δια­γρά­ψου­με το χρέος», χωρίς να λέει με σα­φή­νεια από πού και πώς προ­κύ­πτει αυτή η συ­νε­πα­γω­γή και πως θα γίνει αυτή η δια­γρα­φή. 

Και αυτό μιας μειο­ψη­φί­ας που θε­ω­ρεί αφε­τη­ρία φι­λο­λαϊ­κών εξε­λί­ξε­ων την μο­νο­με­ρή δια­γρα­φή του δη­μό­σιου χρέ­ους με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται.

Στους συ­να­γω­νι­στές που θε­ω­ρούν αφε­τη­ρία των εξε­λί­ξε­ων την έξοδο από την ευ­ρω­ζώ­νη, θέ­λου­με να θέ­σου­με ένα τε­λευ­ταίο ερώ­τη­μα: η ΕΕ και το ΔΝΤ, τι είναι πιο πι­θα­νό να δε­χθούν να  δια­πραγ­μα­τευ­τούν; την έξοδο από την ευ­ρω­ζώ­νη ή την δια­γρα­φή του Δη­μό­σιου χρέ­ους; Η απά­ντη­ση στο πα­ρα­πά­νω ερώ­τη­μα μπο­ρεί να κα­τα­δεί­ξει και το πραγ­μα­τι­κό δίλ­λη­μα που έχου­με μπρο­στά μας να απα­ντή­σου­με.

Πρέ­πει επί­σης να επι­ση­μά­νου­με το γε­γο­νός ότι στις πα­ρου­σιά­σεις των «θέ­σε­ων» στις το­πι­κές επι­τρο­πές, πολλά στε­λέ­χη της ΛΑΕ, πα­ράλ­λη­λα με την επι­σή­μαν­ση των ψη­φι­σμά­των του ΟΗΕ,  δια­βε­βαιώ­νουν ότι στο ζή­τη­μα του χρέ­ους «δεν θα κά­νου­με πίσω όπως έκανε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ», αλλά «θα συ­νε­χί­σου­με την στάση πλη­ρω­μών μέχρι να δε­χτούν την δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους». Αν έτσι έχουν τα πράγ­μα­τα, τότε το δεύ­τε­ρο κεί­με­νο, αυτό της μειο­ψη­φί­ας, πρέ­πει να υπερ­ψη­φι­στεί από την Συν­διά­σκε­ψη διότι πε­ρι­γρά­φει τις συ­νέ­πειες μιας τέ­τοιας μο­νο­με­ρούς ενέρ­γειας και τα κα­θή­κο­ντα που προ­κύ­πτουν από αυτή.

Οι κατά τό­πους ορ­γα­νώ­σεις της ΛΑΕ πρέ­πει να λά­βουν γνώση πάνω στα δύο αυτά κεί­με­να-πο­λι­τι­κά σχέ­δια, και να πά­ρουν θέση. Η Συν­διά­σκε­ψη πρέ­πει να πάρει την τε­λι­κή από­φα­ση για το ποιο σχέ­διο, ου­σια­στι­κά για το ποια πο­λι­τι­κή θα ακο­λου­θή­σει η ΛΑΕ: την χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πο­λι­τι­κή της δια­πραγ­μά­τευ­σης και των στα­δί­ων ή την πο­λι­τι­κή της ρήξης με τους το­κο­γλύ­φους, και την συ­νε­πα­γό­με­νη έξοδο από την ΕΕ και την ευ­ρω­ζώ­νη;  

Τέλος, όσον αφορά στο δήθεν τε­ρά­στιο δίλ­λη­μα που βα­σα­νί­ζει και τα­λα­νί­ζει την ΛΑΕ: «θα συ­νερ­γα­στού­με ή όχι με τα μι­κρο­με­σαία αστι­κά στρώ­μα­τα;», η απά­ντη­ση είναι απλή, αφού το­πο­θε­τή­σου­με πρώτα σωστά το ερώ­τη­μα: σε ποια βάση μπο­ρού­με να συ­νερ­γα­στού­με με τα μι­κρο­με­σαία στρώ­μα­τα; Και η απά­ντη­ση πρέ­πει να είναι σαφής: στη βάση ενός ερ­γα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος!     

*μέλος της ΛΑ.Ε Τρι­κά­λων

Ετικέτες