Πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/6 συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη δίκη της ναζιστικής συμμορίας των «Αυτόνομων Εθνικιστών» (ΑΕ), την οποία διοργάνωσαν αντιρατσιστικές κινήσεις, τοπικοί φορείς και σωματεία που συντονίζονται απαιτώντας την καταδίκη των 32 νεοναζί. Ανακοινώθηκε πως οι φορείς της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση στις 30/6, στις 9πμ στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), δεύτερη μέρα της διεξαγωγής της δίκης.

Ο Θάνος Λυκουργιάς από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό 7ης  δημοτικής κοινότητας Αθήνας άνοιξε τη συνέντευξη, κάνοντας μια αναδρομή όσο αφορά το χρονικό της επίθεσης των νεοναζί στο μετρό Πανόρμου τον Ιανουάριο του 2010,αλλά και την προηγούμενη εισβολή στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων από την ίδια ομάδα . Εξήγησε γιατί η καταδίκη τους είναι ταυτόχρονα απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τμήμα μιας αλυσίδας καταδικαστικών αποφάσεων για φασιστικές επιθέσεις που υπάρχουν ήδη και χρειάζεται να συνεχιστούν  μέχρι την οριστική καταδίκη και της ίδιας της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Ο Δημήτρης Ζώτος , Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπήρξε επίθεση μέρα-μεσημέρι σε εκδήλωση μαζικών φορέων και την ενέταξε στο διαγκωνισμό των ακροδεξιών οργανώσεων για την πρωτοκαθεδρία στο δρόμο εκείνη την περίοδο – οπότε και κατέβαινε προς ψήφιση ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια. Στάθηκε στις ακροβασίες που πραγματοποιούν οι κατηγορούμενοι στην προσπάθεια τους να αποδείξουν ότι δεν αποτελούν συγκροτημένο τάγμα εφόδου. Σχολίασε την προβληματική στάση της έδρας στο να μη κάνει αποδεκτό το αυτονόητο αίτημα αναβολής της δίκης στις 8 Ιούνη από μέρους της πολιτικής αγωγής, καθώς ο ίδιος βρισκόταν την ίδια μέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στη στιγμή που εξεταζόταν οι ενστάσεις για τη νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Θύμισε τέλος  ότι αποδεδειγμένα οι αγωγές και οι καταδίκες ανακόπτουν τη δράση των ναζιστών και τους αφαιρούν το περιτύλιγμα νομιμοφροσύνης που προσπαθούν να παρουσιάζουν, κάτι το οποίο συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών σωματείων και φορέων που τοποθετήθηκαν (Βάντα Τσέλιου - Β’ ΕΛΜΕ Αθηνών, Τάρλα Μαρία - Α’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αθηνών, Δημήτρης Ζωίδης - Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων) εξήγησαν πως η συγκεκριμένη δίκη είναι μια μάχη συμβολισμών. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι συλλογικότητες που παλεύουν για τα δικαιώματα των μαθητών, των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και από την άλλη έχουμε μια συμμορία που επιχειρεί  να συντρίψει οτιδήποτε διαφορετικό. Δήλωσαν ότι είναι περήφανοι για τη συμμετοχή τους στην υπεράσπιση του δημοκρατικού χαρακτήρα της γειτονιάς και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στην αυτονόητη  συμμετοχή της  Ένωσης σε όλες τις διαδικασίες  του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος και πολύ περισσότερο σε μια υπόθεση όπου δύο εκ των τεσσάρων τραυματιών κατά την επίθεση των ΑΕ το 2010 είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στο Δημόσιο. Σημείωσε επίσης την υποχρέωση των σωματείων να απαντούν σε όσους διασπούν το εργατικό κίνημα και την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση σε αυτές τις διεργασίες.

Η Έλενα Ψαρρέα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κατονόμασε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως το υπόβαθρο πάνω στο οποίο βρίσκουν κάλυψη και ανθούν οι φασιστικές συμμορίες. Επίσης υπενθύμισε τη σχέση των ναζιστικών συμμοριών με το βαθύ κράτος και τόνισε ότι οι πρώτες αποτέλεσαν το βραχίονα που συμπλήρωνε τους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς στην προσπάθεια να «γίνει αβίωτος ο βίος» των μεταναστών και των προσφύγων. Αναφέρθηκε τέλος στη θετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια και στην ανάγκη να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που να ανοίγουν δρόμους και να προωθούν την κινηματική δράση.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκε και αυτός στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία που πραγματοποιούνταν από τους νεοναζί ως πολιτικό αίτιο της πρωτοφανούς επίθεσης, εξήγησε πως η φασιστική βία είναι εγγεγραμμένη στο dna των ναζί και πως στρατολογούν σε αυτή τη βάση και τόνισε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη να υπάρξει εκπροσώπηση των πιο χτυπημένων στρωμάτων της κοινωνίας και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών για να καταπολεμηθούν οριστικά αυτές οι συμμορίες.

Τέλος ο Αλέξανδρος Πραντούνας από το Antinazi Zone μίλησε για τη σχέση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» με τη συστημική Ακροδεξιά (δικηγόρος τους μεταξύ άλλων είναι και ο στενός σύμβουλος του Α. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης), την υποστήριξη στον βασικό κατηγορούμενο Δημήτρη Παπαγεωργίου – πρώην χρυσαυγίτη και καταδικασμένο για προηγούμενη φασιστική επίθεση – από τον Άδωνη Γεωργιάδη, στελέχη της ΔΑΚΕ, αρκετούς μητροπολίτες κλπ και συνέδεσε και αυτός τη μάχη ενάντια στο φασισμό με τον ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα.

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Β ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

Α Σύλλογος ΠΕ Αθήνας

Ετικέτες