Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, η τροπολογία στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας για την ανάπλαση των Λιπασμάτων. Η τροπολογία κατοχυρώνει χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου, αναψυχής αποκλείοντας βιομηχανικές χρήσεις και μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,15.

«Σή­με­ρα, μετά από πολλά χρό­νια, δι­καιώ­νο­νται οι αγώ­νες των κα­τοί­κων της Δρα­πε­τσώ­νας και του Κε­ρα­τσι­νί­ου» δή­λω­σε ο Δή­μαρ­χος Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας, Χρή­στος Βρετ­τά­κος, και συ­νέ­χι­σε «η τρο­πο­λο­γία αντα­πο­κρί­νε­ται πλή­ρως στα αι­τή­μα­τα του Δήμου και  των κα­τοί­κων. Οφεί­λου­με να ευ­χα­ρι­στή­σου­με για τη συ­νερ­γα­σία τον Υπουρ­γό, Πα­να­γιώ­τη Λα­φα­ζά­νη και τον Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Πει­ραιά, Γιώρ­γο Γα­βρί­λη, καθώς και όλους τους Δη­μάρ­χους της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Πει­ραιά που μας πα­ρεί­χαν την στή­ρι­ξη τους. Η πρώτη μάχη κερ­δή­θη­κε, αλλά τώρα έχου­με πολλή δου­λειά μπρο­στά μας για να με­τα­τρέ­ψου­με αυτή την πε­ριο­χή σε μοχλό ανά­πτυ­ξης και ανάσα για τους κα­τοί­κους».

ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΟ­ΓΙΑ – ΠΡΟ­ΣΘΗ­ΚΗ  

1. Αντι­κα­θί­στα­ται η πα­ρά­γρα­φος 5 του τμή­μα­τος του Πα­ραρ­τή­μα­τος IV του ν.4277/2014 «Ρυθ­μι­στι­κό Σχέ­διο Αθή­νας – Ατ­τι­κής και άλλες δια­τά­ξεις» (Α’ 156), το οποίο ανα­φέ­ρε­ται στα «Προ­γράμ­μα­τα Ει­δι­κών Πα­ρεμ­βά­σε­ων Μη­τρο­πο­λι­τι­κού Χα­ρα­κτή­ρα για την Ατ­τι­κή», της πα­ρα­γρά­φου 4 του άρ­θρου 14 του νόμου αυτού, ως εξής:

«5. Ορ­γα­νω­μέ­νη πο­λε­ο­δο­μι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση – ανά­πτυ­ξη στο πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο 640 στρεμ­μά­των του δήμου Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας, αξιο­ποιώ­ντας πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της θέσης λόγω γειτ­νί­α­σης με το λι­μέ­να Πει­ραιά, σύμ­φω­να με τις εξής κα­τευ­θύν­σεις:

α) Δη­μιουρ­γία ενός πόλου υπερ­το­πι­κής εμ­βέ­λειας για την ανα­βάθ­μι­ση του δυ­τι­κού Πει­ραιά, με χρή­σεις πο­λι­τι­σμού, εκ­παί­δευ­σης, υγεί­ας, αθλη­τι­σμού, πρά­σι­νου και ανα­ψυ­χής.

Έμ­φα­ση δί­νε­ται στην ενί­σχυ­ση χρή­σε­ων, αυτού του χα­ρα­κτή­ρα, άμεσα συν­δε­δε­μέ­νων με τη λει­τουρ­γία του αστι­κού ιστού και στην χω­ρο­θέ­τη­ση συ­μπλη­ρω­μα­τι­κών χρή­σε­ων της ανα­ψυ­χής προς το θα­λάσ­σιο μέ­τω­πο.

β) Εξα­σφά­λι­ση ση­μα­ντι­κών αδό­μη­των χώρων για κοι­νό­χρη­στες χρή­σεις και χρή­σεις ανα­ψυ­χής στην κα­τεύ­θυν­ση απο­κα­τά­στα­σης της συ­νέ­χειας με­τα­ξύ γει­το­νι­κής εν­δο­χώ­ρας και πα­ρα­λια­κού με­τώ­που με τη δη­μιουρ­γία εκτε­τα­μέ­νου πάρ­κου κοι­νό­χρη­στου πρα­σί­νου, που θα προ­κύ­ψει στο με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό από την εφαρ­μο­γή ερ­γα­λεί­ων πο­λι­τι­κής γης και ει­σφο­ρών, όπως αυτά θα κα­θο­ρι­στούν από την πο­λε­ο­δο­μι­κή με­λέ­τη ανά­πλα­σης που θα εκ­πο­νη­θεί από το δήμο Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας. Η χρήση ανα­ψυ­χής θα εφαρ­μο­στεί μετά την εξει­δί­κευ­ση της από την πο­λε­ο­δο­μι­κή με­λέ­τη.

Ο μέ­γι­στος συ­ντε­λε­στής δό­μη­σης που είναι δυ­να­τόν να κα­θο­ρι­στεί από την πο­λε­ο­δο­μι­κή με­λέ­τη ορί­ζε­ται σε 0,15 επί της συ­νο­λι­κής έκτα­σης.

γ) Προ­στα­σία και ανά­δει­ξη των μνη­μεί­ων βιο­μη­χα­νι­κής αρ­χαιο­λο­γί­ας με επα­νά­χρη­σή τους με συμ­βα­τές στις ανω­τέ­ρω χρή­σεις δρα­στη­ριό­τη­τες, οι οποί­ες θα ανά­γο­νται στην ιστο­ρι­κό­τη­τα, τον πο­λι­τι­σμό και τις πα­ρα­δό­σεις της πε­ριο­χής.

δ) Εξα­σφά­λι­ση απο­τε­λε­σμα­τι­κής προ­σπέ­λα­σης με μέσα στα­θε­ρής τρο­χιάς για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του Πει­ραιά, αλλά και για τη σύν­δε­ση της πε­ριο­χής με το δήμο Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας».

2. Η πε­ρί­πτω­ση (ε) της πα­ρα­γρά­φου Α.2 της υπ’ αριθμ. 20422/15-4-2014 από­φα­σης του Υπουρ­γού και του Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Ενέρ­γειας και Κλι­μα­τι­κής Αλ­λα­γής «Έγκρι­ση τρο­πο­ποί­η­σης του Γε­νι­κού Πο­λε­ο­δο­μι­κού Σχε­δί­ου ( ΓΠΣ) της δη­μο­τι­κής ενό­τη­τας Κε­ρα­τσι­νί­ου του δήμου Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας ( Ν. Ατ­τι­κής )» (ΦΕΚ ΑΑΠ 142) αντι­κα­θί­στα­ται ως εξής:

«ε. Τον κα­θο­ρι­σμό Πε­ριο­χής Ανά­πλα­σης και Ει­δι­κής Πα­ρέμ­βα­σης Μη­τρο­πο­λι­τι­κού Χα­ρα­κτή­ρα της πα­ρα­γρά­φου 4 του άρ­θρου 14 του ν.4277/2014, όπως ισχύ­ει, ως πόλου υπερ­το­πι­κής εμ­βέ­λειας, επι­φά­νειας 640 στρεμ­μά­των στο πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο του δήμου Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας, με χρή­σεις πο­λι­τι­σμού, εκ­παί­δευ­σης, υγεί­ας, αθλη­τι­σμού, πρά­σι­νου και ανα­ψυ­χής, με προ­τει­νό­με­νο συ­ντε­λε­στή δό­μη­σης 0,15 στο σύ­νο­λο της έκτα­σης, όπως η πε­ριο­χή φαί­νε­ται στο χάρτη Π-1 σε κλί­μα­κα 1:10.000, ο οποί­ος δη­μο­σιεύ­ε­ται με την πα­ρού­σα ρύθ­μι­ση και απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο τμήμα αυτής».  

ΑΙ­ΤΙΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΗ ΕΚ­ΘΕ­ΣΗ

Η πρώην λι­με­νο­βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας, δη­λα­δή η ευ­ρύ­τε­ρη πα­ρα­λια­κή πε­ριο­χή γύρω από το παλιό ερ­γο­στά­σιο Λι­πα­σμά­των, που βρί­σκε­ται με­τα­ξύ του επι­βα­τι­κού και εμπο­ρι­κού λι­μέ­να του Πει­ραιά, απο­τε­λεί μία ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας από άποψη θέσης, πε­ριο­χή για τον δυ­τι­κό Πει­ραιά και ει­δι­κό­τε­ρα, για το δήμο Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας.

Η πε­ριο­χή αυτή που απο­τε­λού­σε στο πα­ρελ­θόν μια βα­σι­κή βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη για την πε­ριο­χή του Πει­ραιά είναι σή­με­ρα ανε­νερ­γή βιο­μη­χα­νι­κά, τα πε­ρισ­σό­τε­ρα βιο­μη­χα­νι­κά κτί­ρια έχουν κα­τε­δα­φι­στεί και εμ­φα­νί­ζει ση­μα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής υπο­βάθ­μι­σης.

Οι ισχύ­ου­σες δια­τά­ξεις υπο­βαθ­μί­ζουν ση­μα­ντι­κά το πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό ισο­ζύ­γιο της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής του δυ­τι­κού Πει­ραιά και ταυ­τό­χρο­να του δήμου Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας.

Οι συ­νο­λι­κές χρή­σεις γης που είχαν προσ­διο­ρι­στεί για τη συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ριο­χή υπο­βάθ­μι­ζαν έτι πε­ραι­τέ­ρω με χρή­σεις βιο­μη­χα­νι­κές, με­τα­ποι­η­τι­κές κλπ αλ­λοιώ­νο­ντας το φυ­σι­κό πε­ρι­βάλ­λον, χωρίς να στο­χεύ­ουν στην βελ­τί­ω­ση της επι­βε­βα­ρυμ­μέ­νης ποιό­τη­τας ζωής των κα­τοί­κων.

Η πε­ριο­χή αυτή προ­βλέ­πε­ται πλέον ως πε­ριο­χή στρα­τη­γι­κής πα­ρέμ­βα­σης για την ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση του δυ­τι­κού Πει­ραιά, όσο και για το δήμο Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας, με την εξα­σφά­λι­ση υψη­λής ποιό­τη­τας πε­ρι­βάλ­λο­ντος και υπο­δο­μών, κύ­ριων λει­τουρ­γιών, καθώς και διε­ξό­δου ανα­ψυ­χής προς το θα­λάσ­σιο μέ­τω­πο.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, προ­τεί­νο­νται χρή­σεις ανα­ψυ­χής, καθώς και χώροι αστι­κού πρα­σί­νου, εμπλου­τι­σμέ­νες με εγκα­τα­στά­σεις κοι­νής ωφέ­λειας, οι οποί­ες θα εξυ­πη­ρε­τούν κατά κύριο λόγο τόσο τις ανά­γκες του εν λόγω δήμου, όσο και τις ανά­γκες του δυ­τι­κού Πει­ραιά.

Επί­σης προ­τεί­νε­ται η πο­λε­ο­δό­μη­ση της πε­ριο­χής, ώστε να υπα­χθεί στις δια­τά­ξεις ει­σφο­ρών σε γη και να εξα­σφα­λι­στούν οι απαι­τού­με­νοι και ανα­γκαί­οι κοι­νό­χρη­στοι και κοι­νω­φε­λείς χώροι, που θα κα­θο­ρι­στούν από την πο­λε­ο­δο­μι­κή με­λέ­τη.

Οι χρή­σεις θα εξει­δι­κευ­τούν από την πο­λε­ο­δο­μι­κή με­λέ­τη ανά­πλα­σης, η οποία θα εκ­πο­νη­θεί από το δήμο Κε­ρα­τσι­νί­ου - Δρα­πε­τσώ­νας.

Ταυ­τό­χρο­να με την πα­ρού­σα διά­τα­ξη προ­σαρ­μό­ζε­ται, αντί­στοι­χα, η σχε­τι­κή διά­τα­ξη της τρο­πο­ποί­η­σης του ΓΠΣ της δη­μο­τι­κής ενό­τη­τας Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας ( υπ’ αριθμ. 20422/2014 ΦΕΚ ΑΑΠ 142).

Η προ­τει­νό­με­νη ρύθ­μι­ση στο σύ­νο­λο της τυγ­χά­νει της στή­ρι­ξης του δήμου Κε­ρα­τσι­νί­ου – Δρα­πε­τσώ­νας, για την επε­ξερ­γα­σία της οποί­ας ο Δήμος συ­νέ­βα­λε ου­σιω­δώς και το δη­μο­τι­κό του Συμ­βού­λιο την ενέ­κρι­νε με την υπ’ αριθ­μόν 70/2015 από­φα­σή του. Υπο­γραμ­μί­ζε­ται, επί­σης, ότι την εν λόγω ρύθ­μι­ση στη­ρί­ζει και ψή­φι­σε ο Δήμος Πει­ραιά και όλοι οι δήμοι της Β’ Πε­ρι­φέ­ρειας Πει­ραιά, Νί­καιας-Ρέ­ντη, Κο­ρυ­δαλ­λού, Πε­ρά­μα­τος, Σα­λα­μί­νας, γε­γο­νός που ανα­δει­κνύ­ει την ευ­ρύ­τα­τη κοι­νω­νι­κή απο­δο­χή της ρύθ­μι­σης.

ΟΙ ΔΙΑ­ΤΑ­ΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ­ΚΑ­ΘΙ­ΣΤΑ Η ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΟ­ΓΙΑ    

πα­ρά­γρα­φος 5 του τμή­μα­τος του Πα­ραρ­τή­μα­τος IV του ν.4277/2014 «Ρυθ­μι­στι­κό Σχέ­διο Αθή­νας – Ατ­τι­κής και άλλες δια­τά­ξεις» (Α’ 156), η οποία αντι­κα­θί­στα­ται με την τρο­πο­λο­γία για την ανά­πλα­ση­της πε­ριο­χής της Λι­με­νο­βιο­μη­χα­νι­κής Ζώνης Δρα­πε­τσώ­νας-Κε­ρα­τσι­νί­ου (πρώην Λι­πά­σμα­τα), είναι η εξής:    

 

«5. Πα­ρέμ­βα­ση πο­λε­ο­δο­μι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης, ορ­γα­νω­μέ­νη πο­λε­ο­δο­μι­κή ανά­πτυ­ξη, στη Λι­με­νο­βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη Δρα­πε­τσώ­νας – Κε­ρα­τσι­νί­ου αξιο­ποιώ­ντας τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της θέσης λόγω γειτ­νί­α­σης με τον Λι­μέ­να Πει­ραιά, σύμ­φω­να με τις εξής κα­τευ­θύν­σεις:  

α) Δη­μιουρ­γία ενός πόλου υπερ­το­πι­κής εμ­βέ­λειας για την ανα­βάθ­μι­ση του Δυ­τι­κού Πει­ραιά, με χρή­σεις βιο­μη­χα­νί­ας, βιο­τε­χνί­ας, υπη­ρε­σιών, με­τα­ποί­η­σης, πο­λι­τι­σμού, εκ­παί­δευ­σης, ανα­ψυ­χής, του­ρι­σμού και κα­τοι­κί­ας. Έμ­φα­ση απο­δί­δε­ται στην ενί­σχυ­ση χρή­σε­ων άμεσα συν­δε­δε­μέ­νων με τις λι­με­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και στη χω­ρο­θέ­τη­ση χρή­σε­ων συ­μπλη­ρω­μα­τι­κών ως προς τη Λι­με­νι­κή Ζώνη.  

β) Εξα­σφά­λι­ση ση­μα­ντι­κών αδό­μη­των χώρων στην κα­τεύ­θυν­ση απο­κα­τά­στα­σης της συ­νέ­χειας με­τα­ξύ γει­το­νι­κής εν­δο­χώ­ρας και πα­ρα­λια­κού με­τώ­που, με τη δη­μιουρ­γία δι­κτύ­ου κοι­νό­χρη­στων χώρων και εκτε­τα­μέ­νου Πάρ­κου Κοι­νό­χρη­στου Πρα­σί­νου, που θα προ­κύ­ψει με την εφαρ­μο­γή ερ­γα­λεί­ων πο­λι­τι­κής γης, όπως των ει­σφο­ρών γης στις εντασ­σό­με­νες πε­ριο­χές και του θε­σμού της πο­λε­ο­δο­μι­κής ανα­μόρ­φω­σης (άρθρο 15 του νόμου 2508/1997) στις εντός σχε­δί­ου πε­ριο­χές,  

γ) Προ­στα­σία και ανά­δει­ξη των μνη­μεί­ων βιο­μη­χα­νι­κής αρ­χαιο­λο­γί­ας με επα­νά­χρη­σή τους με συμ­βα­τές δρα­στη­ριό­τη­τες.  

δ) Ορ­γα­νω­μέ­νη πο­λε­ο­δο­μι­κή ανά­πτυ­ξη πε­ριο­ρι­σμέ­νης πυ­κνό­τη­τας και χα­μη­λού μέσου συ­ντε­λε­στή δό­μη­σης, με εν­σω­μά­τω­ση εφαρ­μο­γών βιο­κλι­μα­τι­κού σχε­δια­σμού στα κτή­ρια και το δη­μό­σιο χώρο, που θα εγ­γυά­ται την ανα­βάθ­μι­ση του φυ­σι­κού και αστι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος.  

ε) Εξα­σφά­λι­ση απο­τε­λε­σμα­τι­κής προ­σπέ­λα­σης με μέσα στα­θε­ρής τρο­χιάς και σε συ­νέ­χεια με την εξυ­πη­ρέ­τη­ση της λι­με­νι­κής ζώνης του Πει­ραιά».

Ετικέτες