Συνέντευξη με τον Λευτέρη Κιοσέογλου, πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη SIDENOR

Οι εργαζόμενοι στη χαλυβουργία SIDENOR βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 7 Ιουνίου. Με στάσεις εργασίας (6 φορές μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο) διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Ο πρόεδρος του σωματείου εξηγεί στην «Εργατική Αριστερά» τους λόγους για τους οποίους κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Στις 30/4/2019 έληξε η ΣΣΕ που ίσχυε στην επιχείρηση. Γιατί αρνείται η εργοδοσία να υπογράψει νέα ΣΣΕ;

Η εργοδοσία επικαλείται τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υπερσυσσώρευση προϊόντος στη λεκάνη της Μεσογείου. Υπερσυσσώρευση που, όπως λέει η εργοδοσία, υπάρχει λόγω του άνισου ανταγωνισμού ειδικά από την Τουρκία (χαμηλό κόστος) και τη στασιμότητα της ελληνικής αγοράς. Πάνω απ’ όλα αυτά υπάρχει ο βασικότερος λόγος. Δεν θέλει να επιστρέψει με τίποτα λίγα από όσα χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης στους εργαζόμενους (γιατί πού θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία!). Επίσης επικαλείται έλλειψη ρευστότητας, πράγμα που δεν ισχύει μιας και πήρε επιμήκυνση για τα δάνειά της για 6 χρόνια και η έδρα της βρίσκεται εδώ και χρόνια στο Λουξεμβούργο, άρα επιτυγχάνει χρηματοδότηση από τράπεζες του εξωτερικού κι έχει περάσει και τα crash test της Pricewaterhouse που έλεγξε τις ελληνικές χαλυβουργίες.

Πόσες μισθολογικές απώλειες είχατε από την εφαρμογή της προηγούμενης ΣΣΕ;

Οι συνολικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων αγγίζουν ακόμα και το 35% από το 2009. Η ΕΣΣΕ, που είναι σε ισχύ από το 2013, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, με μείωση 15%! 

Εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς έχετε άλλα αιτήματα που πρέπει να ικανοποιεί η καινούργια ΣΣΕ;

Απαιτούμε διετή σύμβαση με 6%+8% αύξηση και αναπροσαρμογή της κλίμακας του μηνιαίου πριμ παραγωγής. Επίσης επίδομα βάρδιας 130 ευρώ και μισθό νεοεισερχόμενου ανάλογο της επικινδυνότητας και της επιβάρυνσης στην υγεία που προκαλεί η εργασία σε χαλυβουργία. Οι νεοεισερχόμενοι στη δουλειά μέχρι σήμερα παίρνουν 650 ευρώ! Και φυσικά διεκδικούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την πρόληψη των ατυχημάτων.

Γιατί αποφασίσατε ομόφωνα να μην σας καταβληθεί (λόγω των κινητοποιήσεων) το πριμ παραγωγής για τον Μάη;

Η άρνηση του πριμ αφαίρεσε από την εργοδοσία το όπλο που πλασάρει όλα τα χρόνια, ότι δηλαδή οι όποιες αυξήσεις θα προκύψουν μέσα από αυτό, πράγμα το οποίο εύκολα μανιπουλάρεται και ρυθμίζεται από αυτούς και φυσικά δεν έχει διαφάνεια, μιας και δεν δέχονται επιτροπή έλεγχου του από τους εργαζόμενους όπως είχε αποτυπωθεί επίσημα στην ΣΣΕ που έληξε τον Απρίλιο και ποτέ δεν εφάρμοσαν! 

Έχετε συμπαράσταση στον αγώνα σας από άλλα σωματεία ή φορείς;

Μέχρι τώρα έχουμε δεχθεί ανακοινώσεις συμπαράστασης από το ΜΕΤΑ, το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), πλην της ΠΑΣΚΕ, μιας και ο πρόεδρος του ΕΚΘ δεν εμφανίστηκε, ούτε έχει βγάλει δελτίο τύπου. Επίσης από την ΠΟΕΜ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου), από το Συνδικάτο Μετάλλου Μακεδονίας-Θράκης, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής κ.ά. 

Θα συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις;

Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αγγίζει τα όρια του απόλυτου και το κλίμα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η συνοχή των συναδέλφων είναι αξιοθαύμαστη, κάτι που δείξαμε και με την άρνηση να πληρωθούμε το πριμ παραγωγής. Με βάση τη συμμετοχή και την αποφασιστικότητά μας η απόφαση του Δ.Σ. και των εργαζομένων είναι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις και να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, μέχρι να νικήσουμε!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες