Εν μέσω ρεκόρ του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 (4.608 το τελευταίο 24ωρο) και αύξησης των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (326 στις 24/8, από 319 την προηγούμενη μέρα), η κυβέρνηση παρουσίασε μια δέσμη μέτρων -τιμωρητικού χαρακτήρα- που στοχεύουν τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια,  από τις 13 Σεπτέμβρη – 31 Μάρτη, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικό rapid test μια φορά την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικές δομές και επωμιζόμενοι το σχετικό κόστος (10 ευρώ/τεστ). Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Όσοι/ες δεν έχουν εμβολιαστεί θα αποκλείονται από τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπως και από ανοιχτούς χώρους άθλησης, ενώ σε κινηματογράφους, θέατρα και γυμναστήρια, θα προσέρχονται μόνο με rapid test έως 48 ώρες πριν. Ανάλογο τεστ, πάντα με δική τους δαπάνη σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, θα γίνεται και σε περίπτωση που θέλουν να ταξιδέψουν.

Η ίδια κυβέρνηση, που 1,5 χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει αφήσει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, θα επιβάλει αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Για την οριακή λειτουργία των νοσοκομείων που θα προκύψει με την υλοποίηση αυτής της εκδικητικής πρακτικής, ενώ βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας και η πίεση στις ΜΕΘ εντείνεται, φυσικά και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό. Ούτε καμία ανάλογη εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για στρατιωτικούς, αστυνομικούς ή ιερείς.

Το 90% του Υγειονομικού προσωπικού είναι εμβολιασμένοι/ες ή διαθέτουν φυσική ανοσία και όλοι/ες , εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας προστατεύοντας τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους. Ήδη σωματεία του χώρου έχουν ανακοινώσει στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 26/8.

Μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος (περίπου το 55% του πληθυσμού εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις) και το περίφημο «τείχος ανοσίας» να αποτελεί μακρινό όνειρο, οι επικίνδυνοι κυβερνώντες μετατρέπουν το εμβόλιο από όπλο κατά του ιού, σε εργαλείο διαχωρισμού, αφαίμαξης εισοδημάτων προς όφελος των ιδιωτών και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. Για να κρύψουν την αποτυχία τους να πείσουν για μια κοινωνικά αναγκαία υγειονομική πράξη, καταφεύγουν σε πρόστιμα και απειλές, αποθεώνοντας μόνιμα την ατομική ευθύνη. Για να κρυφτούν από τις ευθύνες τους καλλιεργούν κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, όταν όλο το καλοκαίρι «κάνουν τα στραβά μάτια» μπροστά στην καλοπέραση των τουριστών.

Για την αναχαίτιση της πανδημίας, πλάι στον απαραίτητο μαζικό εμβολιασμό, χωρίς όμως το παραμικρό ίχνος καταναγκασμού, παραμένει βασική προϋπόθεση η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και επέκταση των δημόσιων δομών υγείας. Η αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ με πιο πυκνά δρομολόγια, η τήρηση μέτρων προστασίας τους χώρους εργασίας και τα σχολεία (όπου ετοιμάζονται να στοιβάξουν 27 παιδιά ανά τάξη), θα έπρεπε να ήταν μέτρα άμεσης προτεραιότητας. Παρεμβάσεις, που δεν υπάρχουν ούτε σαν σκέψη, στις επιλογές όσων απειλούν τις ζωές μας με την εγκληματική πολιτική τους και τροφοδοτούν με τις παλινωδίες τους τον ανορθολογισμό. 

Ετικέτες