Το παρόν τεύχος του «Κόκκινου» δεν θα μπορούσε παρά να αφιερώνει σημαντικό μέρος της ύλης του στα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση.

Κόκκινο – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Επιθεώρηση

Τεύχος #7 Άνοιξη 2017

ISSN 2459-2765

Τιμή € 6,00

Το τεύχος Νο7 (άνοιξη 2017) της τριμηνιαίας σοσιαλιστικής διεθνιστικής επιθεώρησης «ΚΟΚΚΙΝΟ» κυκλοφόρησε.

Συνεχίζοντας τη συνεισφορά στην συζήτηση για τους ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής μας, το ΚΟΚΚΙΝΟ αγγίζει την καρδιά επίμαχων ζητημάτων με τα άρθρα για τη φύση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και Ερντογάν στην Τουρκία, καταρρίπτοντας αντίστοιχα την «αντι-ιμπεριαλιστική» και την «νεο-οθωμανική» αφήγηση που συχνά τα περιγράφει.

Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΕ, ο Πάνος Κοσμάς υπενθυμίζει με μια ιστορική αναδρομή ότι εκείνη ποτέ δεν υπήρξε προοδευτική και δημοκρατική, αποκρούοντας τόσο τις θεωρίες μεταρρύθμισης της ΕΕ όσο και εκείνες που φετιχοποιούν την ρήξη μαζί της χωρίς να συγκεκριμενοποιούν την ρήξη με τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό που την γέννησε.

Τον παλμό της ανησυχίας για την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξίας πιάνει το άρθρο του Θανάση Κούρκουλα, για τα κοινωνικά της ερείσματα, τη σχέση της με τις ρατσιστικές πολιτικές της κεντροαριστεράς, τις σωστές και λανθασμένες απαντήσεις της Αριστεράς.

Βέβαια, 100 χρόνια μετά την μεγαλύτερη επαναστατική ανατροπή στη γνωστή ιστορία της ανθρωπότητας, δεν θα μπορούσε να λείπει το πρώτο από τα αφιερώματα που σχεδιάζουμε φέτος για την Οκτωβριανή Επανάσταση, με άρθρα για λησμονημένες ή παραγνωρισμένες πτυχές του 1917 και των πρωταγωνιστών του.

Τέλος, το άρθρο του Δημήτρη Κατσορίδα για την αυτοδιαχείριση, ως επαναστατική τάση που μελέτησε ο Μιχάλης Ράπτης κατά την απελευθέρωση της Αλγερίας από τους Γάλλους και η βιβλιοκριτική της βιογραφίας του Καρλ Μαρξ από τον Φραντς Μέρινγκ ("Καρλ Μαρξ – Η ιστορία της ζωής του", εκδόσεις RedMarks).

Στη συνέχεια, παραθέτουμε τα περιεχόμενα του τεύχους.

  • Πάνος Κοσµάς / 1957-2017: 60 χρόνια ευρωπαϊκής «ενοποίησης»
  • Αλέξης Λιοσάτος / Τι είναι το καθεστώς Ερντογάν;
  • Θανάσης Κούρκουλας / Μαζικός λαϊκός αντιρατσισµός και αντιφασισµός
  • Πάνος Πέτρου / Η ιστορία του καθεστώτος των Άσαντ στη Συρία
  • Δημήτρης Κατσορίδας / Η συνεισφορά του Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο) στη θεωρία και πρακτική της αυτοδιαχείρισης

Βιβλιοκριτική

  • Πέτρος Τσάγκαρης / Καρλ Μαρξ Η ιστορία της ζωής του

Αφιέρωµα: 1917

  • Αντώνης Νταβανέλος  / Η κληρονοµιά του 1917
  • Βασίλης Μορέλλας / 1905: Περισσότερο από «γενική δοκιµή» για το 1917
  • Πολ Ντ'Αµάτο / Ο µύθος για τον ελιτισµό του Λένιν         
  • Έιµι Μολντούν / Η πολιορκηµένη επανάσταση

Αναλυτικά: 

Ο Αντώνης Νταβανέλος γράφει για την κληρονομιά του 1917 και αναδεικνύει κάποιες θεμελιώδεις «απαντήσεις» που έδωσε σε μια σειρά ζητήματα, που διατηρούν ως σήμερα μεγάλη αξία για την Αριστερά. Ο Βασίλης Μορέλλας παρουσιάζει την επανάσταση του 1905, την -κατά τον Λένιν- «γενική πρόβα» για τη νίκη του 1917, ένα γεγονός με τη δική του αυτοτελή ιστορική αξία που ταυτόχρονα η μελέτη του είναι αναγκαία για να κατανοήσουμε και το ίδιο το 1917. Η συζήτηση για τη Ρωσική Επανάσταση είναι άρρηκτα δεμένη με τη συζήτηση για τον μπολσεβικισμό. Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Πολ Ντ’ Αμάτο, ο οποίος καταρρίπτει τον διαδεδομένο μύθο περί «ελιτισμού» του Λένιν, που συνδέεται με τις αναλύσεις του για τη διαλεκτική σχέση μεταξύ αυθόρμητου και συνειδητού, αλλά και μεταξύ κόμματος και εργατικής τάξης. Το αφιέρωμα κλείνει με την αναδημοσίευση μιας παρουσίασης από την Έιμι Μολντούν του βιβλίου του Βικτόρ Σερζ «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Red Marks, στο πλαίσιο του εκδοτικού προγράμματός μας για το 1917.  Στα επόμενα τεύχη του «Κόκκινου» θα συνεχίσουμε το αφιέρωμα στο μεγάλο 1917, αναδεικνύοντας όλο τον πλούτο των «πτυχών» της κορυφαίας μέχρι σήμερα «στιγμής» στην πάλη για την σοσιαλιστική απελευθέρωση.

Το Μάρτη που μας πέρασε, υπήρξε και μια τελείως διαφορετική επέτειος, αυτή της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης και την αρχή της «ευρωπαϊκής ενοποίησης». Η επέτειος ήρθε σε μια στιγμή που η συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές της ΕΕ φουντώνει τόσο «από τα πάνω», όσο και μέσα στην Αριστερά. Ο Πάνος Κοσμάς γράφει για την άνοδο και την παρακμή αυτής της εκμεταλλευτικής και ιμπεριαλιστικής «ολοκλήρωσης».

Στις συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αλλά και βαθιά συντηρητικής στροφής του πολιτικού «κέντρου», η διεθνής ακροδεξιά αισιοδοξεί βλέποντας να ανοίγονται μπροστά της ευκαιρίες. Η ανάπτυξη ενός μαζικού, λαϊκού αντιρατσισμού-αντιφασισμού στις νέες συνθήκες αποτελεί κεντρικό τμήμα της απάντησης που θα δώσει η Αριστερά στη συγκυρία. Τις βασικές συντεταγμένες αυτής της απάντησης σκιαγραφεί ο Θανάσης Κούρκουλας.

Τα εξαιρετικής κρισιμότητας γεγονότα στην ευρύτερη «γειτονιά» μας (ανατολική Μεσόγειος) απαιτούν αναλύσεις που να βοηθούν την Αριστερά να διαμορφώσει κριτήρια απέναντι στις εξελίξεις. Ο Αλέξης Λιοσάτος κάνει μια νηφάλια αποτίμηση του χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, παρεμβαίνοντας σε μια συζήτηση που έχει ταλανίσει ιδιαίτερα την Αριστερά στη Δύση και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ο Πάνος Πέτρου γράφει για την ιστορία της δυναστείας των Άσαντ στη Συρία και για κάποιους διαδεδομένους μύθους για το χαρακτήρα του μπααθικού καθεστώτος, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την «συζήτηση» που ανοίξαμε στο προηγούμενο τεύχος για τα ζητήματα που άνοιξε η αραβική άνοιξη του 2011.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να παρουσιάζουμε όψεις και συμπεράσματα από το παρελθόν του κινήματος και της Αριστεράς, φιλοξενούμε ένα ενδιαφέρον κείμενο του Δημήτρη Κατσορίδα για την συνεισφορά του Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο) στην θεωρία και την πρακτική της αυτοδιαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία της Αλγερίας.

Το τεύχος κλείνει με τον Πέτρο Τσάγκαρη να παρουσιάζει το «Καρλ Μαρξ: Η ιστορία της ζωής του» του Φραντς Μέρινγκ. Πρόκειται για μια «αιρετική» βιογραφία που, όχι τυχαία, δεν είχε εκδοθεί μέχρι σήμερα στα ελληνικά, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Red Marks.   

Καλή ανάγνωση.

Ετικέτες