Από τις ραγδαίες εξελίξεις με στόχο τη διάλυση της δημόσιας υγείας δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το πλέον ευάλωτο κομμάτι της που αφορά την ψυχική υγεία, ως πεδίο όπου μπορούν να εφαρμοστούν μνημονιακές πολιτικές, πριν αυτές δοκιμαστούν στους υπόλοιπους χώρους.

Ωστόσο, το διακύβευμα αυτή τη φορά είναι τεράστιας σημασίας και εγκυμονεί τον κίνδυνο να διαλυθεί εντελώς η Δημόσια Ψυχική Υγεία με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα έχει το γεγονός για χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται ψυχιατρική και ψυχολογική βοήθεια, αλλά και για τους εργαζόμενους στο χώρο.

Κλείσιμο

Ο υπουργός Υγείας, με πιο φανατική αποφασιστικότητα για τη λήψη μέτρων κι απ’ αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν διστάζει να προκαλεί κυνικά, απειλώντας με απολύσεις. Ειδικότερα για τα μεγάλα ψυχιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τόσο ο ίδιος όσο και η αρμόδια υφυπουργός για το θέμα δεν δίστασαν να δηλώσουν πως θα εφαρμοστεί πιστά όσα προβλέπει το σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέντζου. Το πιστά σημαίνει το κλείσιμο των ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2015, δίχως να έχει γίνει καμία πρόοδος για την αποασυλοποίηση με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Η μέριμνα για δημιουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας, Ξενώνων και Οικοτροφείων, που θα φιλοξενούσαν όσους χρειάζονται στήριξη αντί για ενίσχυση, τελικά ακυρώνεται και η δαμόκλειος σπάθη της διαθεσιμότητας-κινητικότητας και των απολύσεων οδηγεί  στο μαρασμό, τη συρρίκνωση και τελικά το κλείσιμο ακόμα και των ήδη υπαρχόντων.

Αυτό που μεθοδεύεται είναι κυρίως το πέρασμα των ασθενών σε ΜΚΟ με αμφιβόλου ποιότητας παροχή υπηρεσιών και σε ιδιωτικές αποκεντρωμένες αποθήκες ψυχών. Εξάλλου, ο νέος νόμος θέτει ως ανώτατο όριο νοσηλείας το τρίμηνο και στη συνέχεια υποχρεωτικό εξιτήριο ανεξάρτητα από την πορεία υγείας του ψυχικά πάσχοντα και επιπλέον την παρακράτηση μεγάλου μέρους της πενιχρής σύνταξης των χρόνιων ασθενών ως «νοίκι». Όλα αυτά καταδεικνύουν πως η ψυχιατρική φροντίδα θα αποτελεί πολυτέλεια για τους έχοντες.

Μπροστά σ’ αυτή τη διαφαινόμενη λαίλαπα και μετά την πληροφορία πως τα μεγάλα ψυχιατρεία δεν θα εξαιρεθούν από το δεύτερο κύμα διαθεσιμοτήτων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έχει σημάνει συναγερμός μεταξύ των εργαζομένων. Σ’ αυτά τα πλαίσια γίνονται προσπάθειες για συντονισμό των κινητοποιήσεων όλων των ψυχιατρείων, καθώς και η έκθεση του προβλήματος όσο πιο πλατιά γίνεται.

ΨΝΑ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας, γνωστό ως Δαφνί, έχουν αποφασιστεί μια σειρά κινητοποιήσεις για το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 20 Νοέμβρη, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω απ’ το υπουργείο Υγείας, με στόχο τη διαμαρτυρία για το νόμο παρακράτησης των συντάξεων. Παράλληλα την ίδια ημέρα θα αποκλειστούν τα ταμεία, με στόχο τη μη καταβολή του 5ευρου από τους πάσχοντες.

Την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων, με συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων και θα ακολουθήσει μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στην πύλη του νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση αυτή θα συμμετάσχει και η πρωτοβουλία σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε γίνει και πριν δύο εβδομάδες, όταν εργαζόμενοι και συμπαραστάτες είχαμε αποκλείσει κατά διαστήματα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Αθηνών.

Κι ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, αποφασίστηκε η διενέργεια εκλογών για το ΔΣ του σωματείου στις 17 του Δεκέμβρη. Μπροστά σ’ αυτό το γεγονός κρίσιμη θα είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά παράταξης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η παράταξη είναι αρκετά καινούρια, έχει συμβάλει στη δραστηριοποίηση, την εξωστρέφεια και τη σύνδεση των αγώνων. Με δική της πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αιγάλεω εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης προς το ΨΝΑ.

Αντίσταση

Προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη συνάντηση των επιμέρους αγώνων σε ένα πλατύ και ορμητικό ποτάμι αντίστασης οφείλουμε να κινηθούμε στο άμεσο διάστημα. Καμία διαθεσιμότητα στην υγεία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων και ανατροπή των πολιτικών που θέλουν να χαρίσουν την Υγεία και την Ψυχική Υγεία στους ιδιώτες, αποτελούν τους κρίσιμους και άμεσους στόχους για τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία, τους χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και όλους μας.

*ο Δ. Κωνσταντίνου είναι εργαζόμενος στο ΨΝΑ.