Σχεδόν στο 100% των χώρων του Δημοσίου όπου έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι σε γενικές συνελεύσεις η απόφαση είναι κοινή. Μαζική ανυπακοή στο νόμο για την αξιολόγηση, στο νόμο-σφαγείο, που αν γίνει πράξη θα οδηγεί στην απόλυση του 15% των εργαζομένων στο Δημόσιο κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση ήδη από τις πρώτες εικόνες υποχώρησε και προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί, οδήγησε την έναρξη της διαδικασίας στις 19 Μάη, μία μέρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο μπορούν να σταματήσουν την αξιολόγησή τους, αλλά έχουν την ευχέρεια να αξιολογήσουν την κυβέρνηση, μαυρίζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Ελιά που στηρίζουν αυτόν το νόμο. Στηρίζοντας ταυτόχρονα το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του οποίου συνέβαλαν με την πρόταση στην ΑΔΕΔΥ σε απεργία διαρκείας από το καθήκον της αξιολόγησης αλλά και στην οργάνωση μαζικών συνελεύσεων σε μια σειρά χώρους. Συνελεύσεις που ανέδειξαν ξεκάθαρα ότι η βασική κινητήρια δύναμη για να ακυρωθεί ο νόμος και να ανατραπεί η κυβέρνηση είναι η ενότητα και οι αγώνες των εργαζομένων.

Η καταρχήν αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο δεν σημαίνει ότι η μάχη έχει τελειώσει. Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς απέναντι στους εργαζομένους είναι δεδομένο ότι με το τέλος των τριπλών εκλογών θα βρεθεί σύσσωμο το μιντιακό σύστημα. Όμως οι εργαζόμενοι δείχνουν, όπου άνοιξε ως τώρα η μάχη, ότι δεν θα υποκύψουν στην ανθρωποφαγία. Με αιχμή ως τώρα τα νοσοκομεία, όπου έγιναν συνελεύσεις ή εκδηλώσεις ενημέρωσης για την αξιολόγηση η συμμετοχή ήταν από πολύ μαζική ως πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι σήμερα πάνω από 30 πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στην αποχή-απεργία από την αξιολόγηση, για δράσεις και παρεμβάσεις στις διοικήσεις τους ώστε να μην αποσταλούν οι ποσοστώσεις, για τη συλλογή υπογραφών όπου οι εργαζόμενοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης: ΕΜΔΥΔΑΣ, ΕΚΠΑ, Διοικητικοί ΤΕΙ Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού Υπ. Δημόσιας Τάξης, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπ. Υγείας, ΕΛΣΤΑΤ, Σύλλογος Υπαλλήλων Υπ. Ανάπτυξης, Σύλλογος Νοσοκομείου Ικαρίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Διοικητικών ΥΠΠΟ, Σιβιτανίδειος-Διοικητικοί, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρνων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Νοσοκομείο Φλέμιγκ-Σισμανόγλειο-Παίδων Πεντέλης κοινό κείμενο, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Σύλλογος Προσωπικού Υπ. Τύπου, Σύλλογος Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών ΥΠΠΟ, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας-Ιονίου, Νοσοκομεία Αγ. Σάββας, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο, Σωτηρία, ΑΧΕΠΑ και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.

Στα ΤΕΙ Αθήνας, εκτός από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε εκδήλωση που οργάνωσε το σωματείο τους για την αξιολόγηση, υπήρξε άλλο ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι αντιπάλους η κυβέρνηση θα βρει και εκτός των εργαζομένων. Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι δεν θα στείλει στο υπουργείο τις ποσοστώσεις, εκτιμώντας στην ουσία ότι το ΤΕΙ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αν βγουν κι άλλοι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα μέσω της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στη διάλυση ολόκληρους τομείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να είναι υποχρεωμένες αν θέλουν να παραμείνουν και οι ίδιες υπαρκτές να μην υπακούσουν στο νόμο. Αυτό βέβαια ποικίλλει και σε άλλους κλάδους δεν ισχύει.

Εκείνο που θα είναι καθοριστικό θα είναι η στάση των ίδιων των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο που σε ορισμένους χώρους οι εργαζόμενοι έχουν εκτός από την αξιολόγηση να αντιμετωπίσουν και τις απολύσεις συναδέλφων τους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες και δεν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της κινητικότητας. Εκτός από τους διοικητικούς υπάλληλους των πανεπιστημίων και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία και στο υπουργείο Εργασίας, που πραγματοποιούν και κινητοποιήσεις στις 14 Μάη, αλλά και σε διάφορα άλλα υπουργεία.

Η μεγάλη μάχη στα νοσοκομεία

Η πιο μαζική εικόνα ανυπακοής στο νόμο ενάντια στην αξιολόγηση υπάρχει στα νοσοκομεία. Εκεί όπου επί της ουσίας δεν μπορεί να υπάρξει καμία αξιολόγηση των εργαζομένων στη βάση ενός συστήματος που οι ελλείψεις προσωπικού είναι στο πλαίσιο της επικινδυνότητας και κάτω από τα όρια ασφαλείας για την υγεία του λαού, ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς συνεχώς αυξάνεται και πυρήνας της ανάπτυξής του είναι η επιχειρηματική δράση.

Η αποτελεσματικότητα της πρότασης του ΜΕΤΑ, την οποία τελικά αποδέχθηκε τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕΔΗΝ, είναι τόσο ορατή στα μάτια του κόσμου που ψηφίζεται με συντριπτικά ποσοστά στις μαζικότερες συνελεύσεις το τελευταίο διάστημα και έχει οδηγήσει τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε αδυναμία να σαμποτάρουν την κινητοποίηση, παρά την ηττοπαθή στάση τους και τα ψευτοερωτήματα για το αν υπάρχει το δικαίωμα σε απεργία από καθήκον. Οδήγησε το ΠΑΜΕ σε αλλαγή στάσης, με αποτέλεσμα σε μια σειρά χώρους να υπάρχει πιο συσπειρωμένη δράση των σωματείων και των εργαζομένων, και εκθέτει την ηττοπαθή σε ορισμένες περιπτώσεις τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ (μ-λ) που βλέπουν εχθρούς στα συνδικάτα και στον ΣΥΡΙΖΑ γενικά και αόριστα.

Κυρίως όμως έχει οδηγήσει στο να συσπειρωθούν πολλοί προϊστάμενοι στο πλευρό των εργαζομένων και να υπογράφουν ότι απέχουν και οι ίδιοι από τη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους να νιώθουν ότι ενωμένοι και σε συνεργασία με τα αγωνιστικά σωματεία μπορούν να νικήσουν. Έτσι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ υποχρεώθηκε να καλέσει και σε απεργία την Τετάρτη 14 Μάη, με κέντρο την αξιολόγηση, την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία.
 

Νοσοκομείο Έλενα
Εντυπωσιακά μαζική ήταν η συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 8 Μάη. Η καταδίκη του νέου νομοσχεδίου ήταν απόλυτη και η απόφαση να αγωνιστούν για να μην περάσει καθολική. Μετά τη συνέλευση ακολούθησε συλλογή υπογραφών από όλους ανεξαιρέτως μέσα στο κατάμεστο αμφιθέατρο, την αρχή δε έκαναν αξιόλογοι προϊστάμενοι τμημάτων που δεν θέλουν να διευκολύνουν την απόλυση οποιουδήποτε εργαζομένου στα τμήματα που διοικούν. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι ανέβηκαν μαζικά στο γραφείο του διοικητή για να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας. Εκεί έλαβαν την απάντηση ότι ο διοικητής δίνει αναφορά μόνο στον υπουργό Υγείας και σε κανέναν άλλο, κάτι που προκάλεσε το σύνολο των εργαζομένων. Πίσω από την προκλητικότητα κρύβεται ο φόβος για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κρύβεται η αγωνία για τα προνόμια που κινδυνεύουν να χαθούν.
 

Ασκληπιείο Βούλας
Πάνω από 100 εργαζόμενοι στη συνέλευση της Τετάρτης 7 Μάη. Η αντίδραση γενικεύεται μέρα με τη μέρα, έχουν ήδη μαζευτεί 250 υπογραφές στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ. Για τη συλλογή τους γίνονται συγκεντρώσεις στα τμήματα που δημιουργούν κλίμα συλλογικότητας, και έχουν ήδη υπογράψει πολλοί προϊστάμενοι τμημάτων.
 

Ρίο
Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αρνούνται να καλέσουν γενική συνέλευση, παρ’ όλα αυτά γίνεται συλλογή υπογραφών από αριστερούς αγωνιστές και άλλους εργαζομένους.
 

Ευαγγελισμός
Πάνω από 150 άτομα στη συνέλευση της Πέμπτης 8 Μάη, χάρη στη δράση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς που όργωσαν το νοσοκομείο για να ενημερώσουν τους εργαζομένους. Το ΠΑΜΕ δεν ακολούθησε τη στάση που είχε στη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ (να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην αξιολόγηση και να μπουν 10άρια σε όλους) και απλώς πρότεινε να διακινηθεί και κείμενο του σωματείου, εκτός από αυτό της ΠΟΕΔΗΝ. Κάτι που έγινε αποδεκτό. Την Τρίτη 13 Μάη με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ για να εμποδιστεί ο επιμερισμός ποσοστώσεων από τη διοίκηση του σωματείου.
 

Θριάσιο
Πάνω από 150 εργαζόμενοι στη συνέλευση της Πέμπτης 8 Μάη, όπου πέρασε με ποσοστό 83,3% η πρόταση του ΜΕΤΑ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν βρήκε απήχηση η πρόταση που έκανε η κοινή παράταξη ΚΚΕ μλ και ΣΕΚ να μη μαζεύονται υπογραφές. Όλη την εβδομάδα γίνονται περιοδείες στα τμήματα για συλλογή υπογραφών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται συζήτηση με τους εργαζομένους έναν προς έναν για να υπογράψουν το κείμενο.