Σχεδόν στο 100% των χώρων του Δημοσίου όπου έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι σε γενικές συνελεύσεις η απόφαση είναι κοινή. Μαζική ανυπακοή στο νόμο για την αξιολόγηση, στο νόμο-σφαγείο, που αν γίνει πράξη θα οδηγεί στην απόλυση του 15% των εργαζομένων στο Δημόσιο κάθε χρόνο.

Η κυ­βέρ­νη­ση ήδη από τις πρώ­τες ει­κό­νες υπο­χώ­ρη­σε και προ­κει­μέ­νου να σώσει ό,τι μπο­ρεί, οδή­γη­σε την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας στις 19 Μάη, μία μέρα μετά τις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι όχι μόνο μπο­ρούν να στα­μα­τή­σουν την αξιο­λό­γη­σή τους, αλλά έχουν την ευ­χέ­ρεια να αξιο­λο­γή­σουν την κυ­βέρ­νη­ση, μαυ­ρί­ζο­ντας τη ΝΔ και το ΠΑ­ΣΟΚ-Ελιά που στη­ρί­ζουν αυτόν το νόμο. Στη­ρί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να το ευ­ρω­ψη­φο­δέλ­τιο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι δυ­νά­μεις του οποί­ου συ­νέ­βα­λαν με την πρό­τα­ση στην ΑΔΕΔΥ σε απερ­γία διαρ­κεί­ας από το κα­θή­κον της αξιο­λό­γη­σης αλλά και στην ορ­γά­νω­ση μα­ζι­κών συ­νε­λεύ­σε­ων σε μια σειρά χώ­ρους. Συ­νε­λεύ­σεις που ανέ­δει­ξαν ξε­κά­θα­ρα ότι η βα­σι­κή κι­νη­τή­ρια δύ­να­μη για να ακυ­ρω­θεί ο νόμος και να ανα­τρα­πεί η κυ­βέρ­νη­ση είναι η ενό­τη­τα και οι αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Η κα­ταρ­χήν αδυ­να­μία της κυ­βέρ­νη­σης να εφαρ­μό­σει το νόμο δεν ση­μαί­νει ότι η μάχη έχει τε­λειώ­σει. Η μάχη θα είναι σκλη­ρή καθώς απέ­να­ντι στους ερ­γα­ζο­μέ­νους είναι δε­δο­μέ­νο ότι με το τέλος των τρι­πλών εκλο­γών θα βρε­θεί σύσ­σω­μο το μι­ντια­κό σύ­στη­μα. Όμως οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεί­χνουν, όπου άνοι­ξε ως τώρα η μάχη, ότι δεν θα υπο­κύ­ψουν στην αν­θρω­πο­φα­γία. Με αιχμή ως τώρα τα νο­σο­κο­μεία, όπου έγι­ναν συ­νε­λεύ­σεις ή εκ­δη­λώ­σεις ενη­μέ­ρω­σης για την αξιο­λό­γη­ση η συμ­με­το­χή ήταν από πολύ μα­ζι­κή ως πρω­το­φα­νής τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Μέχρι σή­με­ρα πάνω από 30 πρω­το­βάθ­μια σω­μα­τεία και Ομο­σπον­δί­ες έχουν πάρει απο­φά­σεις για συμ­με­το­χή στην απο­χή-απερ­γία από την αξιο­λό­γη­ση, για δρά­σεις και πα­ρεμ­βά­σεις στις διοι­κή­σεις τους ώστε να μην απο­στα­λούν οι πο­σο­στώ­σεις, για τη συλ­λο­γή υπο­γρα­φών όπου οι ερ­γα­ζό­με­νοι δη­λώ­νουν ξε­κά­θα­ρα ότι αρ­νού­νται να συμ­με­τέ­χουν στη δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης: ΕΜ­ΔΥ­ΔΑΣ, ΕΚΠΑ, Διοι­κη­τι­κοί ΤΕΙ Αθή­νας, Σύλ­λο­γος Ερ­γα­ζο­μέ­νων Απο­κε­ντρω­μέ­νης, Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Πο­λι­τι­κού Προ­σω­πι­κού Υπ. Δη­μό­σιας Τάξης, Γ.Γ. Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Πα­νελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Υπαλ­λή­λων Υπ. Υγεί­ας, ΕΛ­ΣΤΑΤ, Σύλ­λο­γος Υπαλ­λή­λων Υπ. Ανά­πτυ­ξης, Σύλ­λο­γος Νο­σο­κο­μεί­ου Ικα­ρί­ας, Πα­νελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Διοι­κη­τι­κών ΥΠΠΟ, Σι­βι­τα­νί­δειος-Διοι­κη­τι­κοί, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Σύλ­λο­γος Ελ­λή­νων Αρ­χαιο­λό­γων, Σω­μα­τείο Ερ­γα­ζο­μέ­νων Δήμου Βύρ­νων, Σω­μα­τείο Ερ­γα­ζο­μέ­νων Δήμου Νί­καιας-Ρέ­ντη, Νο­σο­κο­μείο Φλέ­μιγκ-Σι­σμα­νό­γλειο-Παί­δων Πε­ντέ­λης κοινό κεί­με­νο, Κορ­για­λέ­νειο-Μπε­νά­κειο, Σύλ­λο­γος Προ­σω­πι­κού Υπ. Τύπου, Σύλ­λο­γος Πτυ­χιού­χων Ανω­τά­των Σχο­λών ΥΠΠΟ, Σύλ­λο­γος Ερ­γα­ζο­μέ­νων Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Πε­λο­πον­νή­σου-Δυτ. Ελ­λά­δας-Ιο­νί­ου, Νο­σο­κο­μεία Αγ. Σάβ­βας, Θριά­σιο, Ασκλη­πιείο Βού­λας, Γεν­νη­μα­τάς, Ευαγ­γε­λι­σμός, Αγία Σοφία, Αγλα­ΐα Κυ­ρια­κού, ΨΝΑ, Δρο­μο­κα­ΐ­τειο, Σω­τη­ρία, ΑΧΕΠΑ και Γεν­νη­μα­τάς Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Στα ΤΕΙ Αθή­νας, εκτός από τη μα­ζι­κή συμ­με­το­χή των ερ­γα­ζο­μέ­νων σε εκ­δή­λω­ση που ορ­γά­νω­σε το σω­μα­τείο τους για την αξιο­λό­γη­ση, υπήρ­ξε άλλο ένα γε­γο­νός που απο­δει­κνύ­ει ότι αντι­πά­λους η κυ­βέρ­νη­ση θα βρει και εκτός των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Η διοί­κη­ση του ΤΕΙ Αθή­νας ενη­μέ­ρω­σε τους ερ­γα­ζο­μέ­νους ότι δεν θα στεί­λει στο υπουρ­γείο τις πο­σο­στώ­σεις, εκτι­μώ­ντας στην ουσία ότι το ΤΕΙ δεν θα μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει αν βγουν κι άλλοι ερ­γα­ζό­με­νοι σε δια­θε­σι­μό­τη­τα μέσω της αξιο­λό­γη­σης. Η κυ­βέρ­νη­ση έχει οδη­γή­σει στη διά­λυ­ση ολό­κλη­ρους το­μείς και υπη­ρε­σί­ες του Δη­μο­σί­ου, με απο­τέ­λε­σμα οι διοι­κή­σεις σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις να είναι υπο­χρε­ω­μέ­νες αν θέ­λουν να πα­ρα­μεί­νουν και οι ίδιες υπαρ­κτές να μην υπα­κού­σουν στο νόμο. Αυτό βέ­βαια ποι­κίλ­λει και σε άλ­λους κλά­δους δεν ισχύ­ει.

Εκεί­νο που θα είναι κα­θο­ρι­στι­κό θα είναι η στάση των ίδιων των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο που σε ορι­σμέ­νους χώ­ρους οι ερ­γα­ζό­με­νοι έχουν εκτός από την αξιο­λό­γη­ση να αντι­με­τω­πί­σουν και τις απο­λύ­σεις συ­να­δέλ­φων τους που βγή­καν σε δια­θε­σι­μό­τη­τα πριν από 8 μήνες και δεν έχουν εντα­χθεί στο κα­θε­στώς της κι­νη­τι­κό­τη­τας. Εκτός από τους διοι­κη­τι­κούς υπάλ­λη­λους των πα­νε­πι­στη­μί­ων και τις κα­θα­ρί­στριες του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, αντί­στοι­χο πρό­βλη­μα υπάρ­χει με τους ερ­γα­ζο­μέ­νους στα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία και στο υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, που πραγ­μα­το­ποιούν και κι­νη­το­ποι­ή­σεις στις 14 Μάη, αλλά και σε διά­φο­ρα άλλα υπουρ­γεία.

Η με­γά­λη μάχη στα νο­σο­κο­μεία

Η πιο μα­ζι­κή ει­κό­να ανυ­πα­κο­ής στο νόμο ενά­ντια στην αξιο­λό­γη­ση υπάρ­χει στα νο­σο­κο­μεία. Εκεί όπου επί της ου­σί­ας δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει καμία αξιο­λό­γη­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων στη βάση ενός συ­στή­μα­τος που οι ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού είναι στο πλαί­σιο της επι­κιν­δυ­νό­τη­τας και κάτω από τα όρια ασφα­λεί­ας για την υγεία του λαού, ενώ η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς συ­νε­χώς αυ­ξά­νε­ται και πυ­ρή­νας της ανά­πτυ­ξής του είναι η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δράση.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της πρό­τα­σης του ΜΕΤΑ, την οποία τε­λι­κά απο­δέ­χθη­κε τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ, είναι τόσο ορατή στα μάτια του κό­σμου που ψη­φί­ζε­ται με συ­ντρι­πτι­κά πο­σο­στά στις μα­ζι­κό­τε­ρες συ­νε­λεύ­σεις το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα και έχει οδη­γή­σει τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε αδυ­να­μία να σα­μπο­τά­ρουν την κι­νη­το­ποί­η­ση, παρά την ητ­το­πα­θή στάση τους και τα ψευ­το­ε­ρω­τή­μα­τα για το αν υπάρ­χει το δι­καί­ω­μα σε απερ­γία από κα­θή­κον. Οδή­γη­σε το ΠΑΜΕ σε αλ­λα­γή στά­σης, με απο­τέ­λε­σμα σε μια σειρά χώ­ρους να υπάρ­χει πιο συ­σπει­ρω­μέ­νη δράση των σω­μα­τεί­ων και των ερ­γα­ζο­μέ­νων, και εκ­θέ­τει την ητ­το­πα­θή σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις τα­κτι­κή της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και του ΚΚΕ (μ-λ) που βλέ­πουν εχθρούς στα συν­δι­κά­τα και στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ γε­νι­κά και αό­ρι­στα.

Κυ­ρί­ως όμως έχει οδη­γή­σει στο να συ­σπει­ρω­θούν πολ­λοί προϊ­στά­με­νοι στο πλευ­ρό των ερ­γα­ζο­μέ­νων και να υπο­γρά­φουν ότι απέ­χουν και οι ίδιοι από τη δια­δι­κα­σία της αξιο­λό­γη­σης, αλλά και τους ίδιους τους ερ­γα­ζο­μέ­νους να νιώ­θουν ότι ενω­μέ­νοι και σε συ­νερ­γα­σία με τα αγω­νι­στι­κά σω­μα­τεία μπο­ρούν να νι­κή­σουν. Έτσι η ηγε­σία της ΠΟ­Ε­ΔΗΝ υπο­χρε­ώ­θη­κε να κα­λέ­σει και σε απερ­γία την Τε­τάρ­τη 14 Μάη, με κέ­ντρο την αξιο­λό­γη­ση, την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση της δη­μό­σιας υγεί­ας και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία.
 

Νο­σο­κο­μείο Έλενα
Εντυ­πω­σια­κά μα­ζι­κή ήταν η συ­νέ­λευ­ση που έγινε την Πέμ­πτη 8 Μάη. Η κα­τα­δί­κη του νέου νο­μο­σχε­δί­ου ήταν από­λυ­τη και η από­φα­ση να αγω­νι­στούν για να μην πε­ρά­σει κα­θο­λι­κή. Μετά τη συ­νέ­λευ­ση ακο­λού­θη­σε συλ­λο­γή υπο­γρα­φών από όλους ανε­ξαι­ρέ­τως μέσα στο κα­τά­με­στο αμ­φι­θέ­α­τρο, την αρχή δε έκα­ναν αξιό­λο­γοι προϊ­στά­με­νοι τμη­μά­των που δεν θέ­λουν να διευ­κο­λύ­νουν την από­λυ­ση οποιου­δή­πο­τε ερ­γα­ζο­μέ­νου στα τμή­μα­τα που διοι­κούν. Στη συ­νέ­χεια οι ερ­γα­ζό­με­νοι ανέ­βη­καν μα­ζι­κά στο γρα­φείο του διοι­κη­τή για να προ­χω­ρή­σουν σε πα­ρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Εκεί έλα­βαν την απά­ντη­ση ότι ο διοι­κη­τής δίνει ανα­φο­ρά μόνο στον υπουρ­γό Υγεί­ας και σε κα­νέ­ναν άλλο, κάτι που προ­κά­λε­σε το σύ­νο­λο των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Πίσω από την προ­κλη­τι­κό­τη­τα κρύ­βε­ται ο φόβος για τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων, κρύ­βε­ται η αγω­νία για τα προ­νό­μια που κιν­δυ­νεύ­ουν να χα­θούν.
 

Ασκλη­πιείο Βού­λας
Πάνω από 100 ερ­γα­ζό­με­νοι στη συ­νέ­λευ­ση της Τε­τάρ­της 7 Μάη. Η αντί­δρα­ση γε­νι­κεύ­ε­ται μέρα με τη μέρα, έχουν ήδη μα­ζευ­τεί 250 υπο­γρα­φές στο πλαί­σιο της ΑΔΕΔΥ. Για τη συλ­λο­γή τους γί­νο­νται συ­γκε­ντρώ­σεις στα τμή­μα­τα που δη­μιουρ­γούν κλίμα συλ­λο­γι­κό­τη­τας, και έχουν ήδη υπο­γρά­ψει πολ­λοί προϊ­στά­με­νοι τμη­μά­των.
 

Ρίο
Οι ηγε­σί­ες ΠΑ­ΣΚΕ-ΔΑ­ΚΕ αρ­νού­νται να κα­λέ­σουν γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση, παρ’ όλα αυτά γί­νε­ται συλ­λο­γή υπο­γρα­φών από αρι­στε­ρούς αγω­νι­στές και άλ­λους ερ­γα­ζο­μέ­νους.
 

Ευαγ­γε­λι­σμός
Πάνω από 150 άτομα στη συ­νέ­λευ­ση της Πέμ­πτης 8 Μάη, χάρη στη δράση των δυ­νά­με­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς που όρ­γω­σαν το νο­σο­κο­μείο για να ενη­με­ρώ­σουν τους ερ­γα­ζο­μέ­νους. Το ΠΑΜΕ δεν ακο­λού­θη­σε τη στάση που είχε στη σύ­σκε­ψη της ΠΟ­Ε­ΔΗΝ (να συμ­με­τέ­χουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην αξιο­λό­γη­ση και να μπουν 10ά­ρια σε όλους) και απλώς πρό­τει­νε να δια­κι­νη­θεί και κεί­με­νο του σω­μα­τεί­ου, εκτός από αυτό της ΠΟ­Ε­ΔΗΝ. Κάτι που έγινε απο­δε­κτό. Την Τρίτη 13 Μάη με βάση την από­φα­ση της γε­νι­κής συ­νέ­λευ­σης έγινε συ­γκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στα ΤΕΠ για να εμπο­δι­στεί ο επι­με­ρι­σμός πο­σο­στώ­σε­ων από τη διοί­κη­ση του σω­μα­τεί­ου.
 

Θριά­σιο
Πάνω από 150 ερ­γα­ζό­με­νοι στη συ­νέ­λευ­ση της Πέμ­πτης 8 Μάη, όπου πέ­ρα­σε με πο­σο­στό 83,3% η πρό­τα­ση του ΜΕΤΑ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν βρήκε απή­χη­ση η πρό­τα­ση που έκανε η κοινή πα­ρά­τα­ξη ΚΚΕ μλ και ΣΕΚ να μη μα­ζεύ­ο­νται υπο­γρα­φές. Όλη την εβδο­μά­δα γί­νο­νται πε­ριο­δεί­ες στα τμή­μα­τα για συλ­λο­γή υπο­γρα­φών με πολύ θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα. Είναι ξε­κά­θα­ρο ότι χρειά­ζε­ται συ­ζή­τη­ση με τους ερ­γα­ζο­μέ­νους έναν προς έναν για να υπο­γρά­ψουν το κεί­με­νο.