Ενημέρωση από τη συνέλευση του σωματείου του ΓΝ Πατησίων και αλληλέγγυων φορέων της περιοχής τη Δευτέρα 22/7

Μεγάλη συμμετοχή είχε η συνέλευση του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Πατησίων, στην οποία είχαν προσκληθεί και φορείς των γύρω περιοχών οι οποίοι έχουν βρεθεί δίπλα στον αγώνα για να παραμείνει όρθιο το νοσοκομείο. Στη συνέλευση του νοσοκομείου μίλησαν εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων από το νοσοκομείο Αγία Όλγα, καθώς και γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Εκτός του χώρου της υγείας παρευρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γαλατσίου, η διαμερισματική σύμβουλος του 5ου διαμερίσματος της Ανοιχτής Πόλης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, του κινήματος Δεν πληρώνω, εκπρόσωποι του διαδημοτικού συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο Πατησίων, της νομαρχιακής επιτροπής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της παράταξης Δύναμη Πολιτών Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Στη συνέλευση ήταν διάχυτη η οργή και η αγωνία για το κλείσιμο του νοσοκομείου, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και το μέλλον των εργαζομένων. Σχολιάστηκαν τα ψέματα του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κλείσιμο των νοσοκομείων δεν προκύπτει από μνημονιακή υποχρέωση, αλλά ύστερα από γνωμοδότηση των ΠΙΣ και ΙΣΑ, αφού κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιπλέον δεν είναι και τα κατάλληλα όργανα για γνωμοδότηση. Επιπλέον, το επιχείρημα ότι τα νοσοκομεία δεν κλείνουν αλλά μετατρέπονται σε κέντρα υγείας είναι πέρα για πέρα ψεύτικο, αφού στην Ελλάδα δημόσια κέντρα Υγείας σημαίνουν ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας.  Στόχος της κυβέρνησης πίσω από το λεγόμενο “νοικοκύρεμα” δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο διψήφιος αριθμός νοσοκομείων (85) μέχρι το 2020 και το 6% των δημοσίων δαπανών για την υγεία, κάτι που θα οδηγήσει τη δημόσια υγεία και το προσδόκιμο ζωής σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα πολύ μεθοδευμένο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας με τους εξής στόχους: πρώτα βγάζουν τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα ώστε αυτοί να ενδιαφερθούν αποκλειστικά και μόνο για τη δουλειά τους και όχι για τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να περάσει το πρώτο μεγάλο κύμα κλεισιμάτων, και ύστερα λόγω της απαξίωσης των νοσοκομείων εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων θα έρθει η “αξιολόγηση”, όπου πολλά νοσοκομεία θα βρεθούν ακατάλληλα και θα οδηγηθούν και αυτά για κλείσιμο.

Οι παρευρισκόμενοι φορείς τόνισαν το συνολικό χαρακτήρα της επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, στα πλαίσια των οποίων είναι και η διάλυση της δημόσιας υγείας, κάτι που δείχνει και τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί το κίνημα. Ο πρώτος λόγος για τον αγώνα αναγνωρίστηκε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, όμως αυτός ούτε είναι μόνο δικός τους, ούτε πρέπει να τον δώσουν μόνοι τους, αφού η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αφορά όλους τους πολίτες, ειδικά τους πιο φτωχούς. Παρά κάποιο σκεπτικισμό, και λόγω του χρόνου της επίθεσης, το κλίμα που επικράτησε στη συνέλευση ήταν ότι ο αγώνας για να μείνουν ζωντανές οι θέσεις εργασίας είναι αναπόσπαστος με αυτόν να κρατηθεί όρθια η δημόσια υγεία. Και αυτό για τον επιπλέον λόγο ότι κανένας πλέον δεν εγγυάται σε κανέναν εργαζόμενο που έχει οργανώσει τη ζωή του γύρω απο την εργασία του ότι αύριο δεν θα πρέπει να μετακινηθεί στην άκρη της Ελλάδας για να βρει δουλειά. Ήταν κοινή πεποίθηση ότι αυτός ο αγώνας είναι κοινός με τους πολίτες των γύρω περιοχών και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούν για να τον δώσουν από κοινού.

Στα πλαίσια αυτά η συνέλευση του σωματείου κατέληξε ομόφωνα στις ακόλουθες αποφάσεις:

α. Αναζήτηση νομικής στήριξης για τις διαθεσιμότητες
β. Πρόταση στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ για 24ωρες κυλιόμενες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με την προοπτική της κήρυξης απεργίας διαρκείας.
γ. Συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση τη Τετάρτης 24/7, στις 11 πμ μπροστά στο υπουργείο Υγείας
δ. Κάλεσμα για συντονισμό με φορείς και συλλογικότητες των γύρω περιοχών ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου
ε. Παροχή δωρεάν εξετάσεων στους ασθενείς