21 Οκτώβρη η πανελλαδική πανυγειονομική απεργία ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν σειρά μαζικών κινητοποιήσεων από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τις 21 Σεπτέμβρη απαντώντας ενωτικά και δυναμικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει κύμα απολύσεων στη δημόσια υγεία, μέσω των αναστολών εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Μια διαδικασία που θα βοηθούσε τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει όλες τις αποφάσεις που έχει κατά καιρούς πάρει, όπως η ιδιωτικοποίηση μεγάλων νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ.
Ο κόσμος αποσβολωμένος παρακολουθεί την κυβέρνηση να αποδυναμώνει τις δημόσιες δομές που έχουν σώσει ό, τι μπορούσε να σωθεί στη μάχη ενάντια στον Covid-19. Αποδυναμώνει τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που έχουν εξαντληθεί ψυχικά και σωματικά, για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τόσο των ασθενών με Covid , όσο και των ασθενών με άλλες νοσήματα, των οποίων οι ανάγκες είναι περισσότερο αυξημένες λόγω των τραγικών καθυστερήσεων που προέκυψαν από την εξαιρετικά δυσχερή πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία στην διάρκεια της πανδημίας.
Όσο και αν αυτό ακούγεται παράλογο είναι η σκληρή πραγματικότητα. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς ώστε να μην προσλάβει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, όπως αυτός προβλέπει. Στην πρόσφατη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) με τον νέο υπουργό υγείας Θ. Πλεύρη η μόνη δέσμευση που πήρε ο υπουργός ήταν να δώσει παράταση στις συμβάσεις όσων ήδη δουλεύουν στο ΕΣΥ και λήγουν στις 31/10.
Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) έχουν περιοριστεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν ούτε αυτοσχέδιες όπως στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας λόγω των τεραστίων ελλείψεων προσωπικού. Ακόμη και οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας υπολειτουργούν καθώς το προσωπικό τους είτε ήδη έχει μετακινηθεί σε Νοσοκομεία για την κάλυψη κενών είτε δουλεύει σε εξοντωτικούς ρυθμούς λόγω και της ραγδαίας αύξησης του προληπτικού ελέγχου σε μαθητές, επαφές κρουσμάτων κ.α. Ενώ σύμφωνα με τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη βουλή οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων, μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιώτες και να προσλάβουν συμβασιούχους από εργολαβικές εταιρείες και outsourcing σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, το λογιστήριο, τη μισθοδοσία, στη φύλαξη και στην εστίαση. Είναι σαφές ότι καμία πολιτική βούληση δεν υπάρχει για ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τις ομοσπονδίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Ανυπακοή
Είναι θετικό ότι η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους υγειονομικούς σε γενική ανυπακοή τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οτιδήποτε μειώνει συνδικαλιστικά δικαιώματα και δυνατότητες απεργίας και ότι δεν θα πειθαρχήσει στο νόμο Χατζηδάκη, με τη μη εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων). Είναι επίσης πολύ θετικό ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε να κλιμακώσει τη δράση της τον Οκτώβρη. Έτσι η Τρίτη 5 Οκτώβρη ήταν ημέρα δράσης για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με στόχο να αναδειχθούν τα ζητήματα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας με μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και η ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Είναι άμεση η ανάγκη να παραμείνουν στη δουλεία οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου όλων των ειδικοτήτων (πχ. καθαρίστριες κ.α.) και να μην ξαναμπούν οι εργολάβοι στα δημόσια νοσοκομεία σε αντίθεση με όσα στοχεύει η κυβέρνηση.
Στις 8 Οκτώβρη συζητήθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα των αναστολών. Αποφασίστηκε κινητοποίηση έξω από το ΣΤΕ με πρωινή στάση εργασίας. Στις 13 Οκτώβρη έγινε ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις και συρρίκνωση νοσοκομείων με μαζικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία της Περιφέρειας (Μεσσολόγγι, Αμαλιάδα, Γιαννιτσά κ.α.).
Η μεγάλη κλιμάκωση όλων αυτών των κινητοποιήσεων θα είναι την Πέμπτη 21 Οκτώβρη όπου μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θα υπάρξει κοινή απεργιακή δράση και συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ με 24ωρη πανελλαδική απεργία για την περιφέρεια και στάση εργασίας για την πρωινή βάρδια στην Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χρειάζεται να αναζητήσουν τις μέγιστες δυνατές συμμαχίες για να μπορέσουν να απαντήσουν όσο πιο μαζικά γίνεται στα σχέδια της κυβέρνησης. Για πραγματικούς λόγους. Είναι τόσο μειωμένο το προσωπικό σε ορισμένες κλινικές, μονάδες και τμήματα που δεν υπάρχει προσωπικό να απεργήσει καθώς τα νοσοκομεία χρειάζεται να έχουν και προσωπικό ασφαλείας. Επίσης γιατί η παροχή δημόσιας και δωρεάν υγείας με ποιότητα αποδείχθηκε περίτρανα ότι είναι καθοριστική για την επιβίωσή μας. Και αυτά όσο μπορούσαν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τα παρείχαν οι δημόσιες μονάδες υγείας. Αντίθετα οι ιδιωτικές δομές είτε αποδείχθηκε ότι δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (βλέπε το πόσους νεκρούς κόστισε η κλινική Ταξιάρχης κ.α.) είτε ότι μόνο αν το κράτος τους χρυσοπληρώσει διαθέτουν τις κλίνες τους (κι αυτές μόνο για άλλα νοσήματα και όχι για covid-19).
Είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως αυτή με την κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των σωματείων των νοσοκομείων της Δυτ. Αθήνας (Αττικόν, Θριάσιο, Δρομοκαΐτειο, ΨΝΑ Δαφνί) που καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Δημαρχείου Περιστερίου, μαζί με μαζικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας. Μια πρωτοβουλία που είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να απλωθεί καλύτερα και να μαζικοποιηθεί αν εξαρχής εκτός από τα 4 σωματεία καλούνταν στη σύσκεψη να συμμετέχουν και να οργανώσουν από κοινού τη δράση αυτή φορείς και σύλλογοι της περιοχής.
Η Αριστερά οφείλει να θυμηθεί τις παραδόσεις της και την εμπειρία της από τη μαζική δράση πλατιών επιτροπών γειτονιάς που μαζί με τους υγειονομικούς θα οργανώσουν και θα στηρίξουν τον αγώνα για να σωθεί η δημόσια υγεία.