Σε μνημονιακό καθεστώς θα βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και το 2019, παρά τα πανηγύρια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια στα τέλη Αυγούστου του 2018.
Αυτό αποκαλύπτεται από τη σχετική εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα 16 Ιουλίου. Οι δαπάνες λοιπόν για τα δημόσια νοσοκομεία από τον προϋπολογισμό παραμένουν για το 2019 στα 930 εκατ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 2018, ενώ γενικά τσεκουρεμένες είναι και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία συνολικά.
Τι σημαίνει αυτό; Καταρχήν ότι θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν μια σειρά από κλινικές και νοσοκομεία τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, αφού χωρίς αύξηση των δαπανών στον προϋπολογισμό δεν εξασφαλίζεται πού θα βρεθούν τα λεφτά για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις πρώτο από υλικά και δεύτερο από τεχνικό εξοπλισμό που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Με τις μνημονιακές τακτικές σε λίγο σε ορισμένα νοσοκομεία θα χρειαστεί οι ασθενείς να φέρνουν ακόμη και σεντόνια από το σπίτι τους.
Επίσης δεν αυξάνονται οι δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών για εφημερίες και πρόσθετη αμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν γίνουν πράξη οι ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερα δεσμεύσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των κενών θέσεων, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα μπορούν να πληρωθούν εφημερίες και νυχτερινά...
Χαρακτηριστικά της «άλλης» πολιτικής για την υγεία την οποία πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όσα αποκαλύφθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξάνθο, μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών τη Δευτέρα 16/7. Όπως έδειξε η συνάντηση, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει απόφαση για μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στη δημόσια υγεία. Αντίστοιχα και γιατρών. Οι επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν και στη θέση τους θα προσληφθούν νέοι επικουρικοί, ενώ για τους επικουρικούς εργαζόμενους σήμερα στα νοσοκομεία το υπουργείο υγείας ευελπιστεί να είναι τυχεροί και να προσληφθούν στο σχετικό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ θα συνεχίσουν να ανακυκλώνονται...
Ο υπουργός επικαλέστηκε ψευδώς ότι την τελευταία τριετία έχουν προσληφθεί πάνω από 8.000 μόνιμοι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία. Τον διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης και του υπουργείου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που δίνουν προσλήψεις 4.995 μόνιμων εργαζομένων στην υγεία. Αν συνυπολογίσουμε και τις συνταξιοδοτήσεις και ότι σε αυτόν τον αριθμό υπάρχουν και οι μετακινήσεις προσωπικού, που μετατάχθηκε από άλλα υπουργεία στην υγεία, καταλαβαίνουμε ότι τα κενά στα νοσοκομεία και τις δομές δημόσιας υγείας παραμένουν τεράστια.
Οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, δηλαδή καθαριότητα, σίτιση κ.λπ., που δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, επίσης δεν εξασφαλίζονται. Με τη λήξη των ατομικών συμβάσεων θα υπάρξουν νέες προκηρύξεις. Και αυτό ταυτόχρονα με το ότι οι εργολάβοι έχουν παραμείνει στα περισσότερα νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για οριστική εκδίωξή τους ως το τέλος του 2018. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αν δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις ως τις 31/12/2018, τότε οι εργολάβοι θα δηλώνουν παρόντες για αρκετά χρόνια ακόμη.
Τέλος καμιά δέσμευση δεν υπάρχει για αυξήσεις στους μισθούς. Μάλιστα ούτε για την απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει το αίτημα το γιατρών για καταβολή των ποσών που τους οφείλονται, υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση.
Τέλος δεν προκύπτει με τη μη αύξηση δαπανών στη δημόσια υγεία το πώς θα στηρίξει η κυβέρνηση την περιβόητη τομή, κατά τα λεγόμενα των δικών της ιθυνόντων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Το μόνο που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι, για να έχουμε δημόσια υγεία, χρειάζονται μεγάλοι και σκληροί αγώνες.
*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά