Το μνημόνιο απειλεί και την όραση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (11/10), ειδικοί επιστήμονες, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και επίκουρος καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ. Παπακωνσταντίνου, και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Υφαντόπουλος, καταγγέλλουν ότι οι περικοπές στην υγεία και την ασφάλιση αυξάνουν τους κινδύνους τύφλωσης του πληθυσμού!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χιλιάδες ασθενείς χάνουν την όρασή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των εν λόγω παθήσεων. Πράγματι, λένε, σήμερα υπάρχουν τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της νόσου, καθώς και εξειδικευμένες εγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αναστρέψουν την επιδείνωση της οπτικής οξύτητας. Στη Δανία, π.χ., καταγράφεται από το 2007 μείωση ποσοστού τυφλότητας από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, με τη χρήση νέων φαρμάκων.

Όμως, λένε, εξαιτίας της κρίσης στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς στην Ελλάδα συναντούν σοβαρά εμπόδια τα τελευταία χρόνια, τόσο στη διάγνωση όσο και στην πρόσβαση στη θεραπεία της ωχράς κηλίδας. Οι επιστήμονες καταγγέλλουν ότι οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν σταματήσει να αποζημιώνουν σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον ασθενή με καταχρηστικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου. Το αποτέλεσμα, λένε, είναι να καθυστερεί η άμεση αντιμετώπιση της νόσου, να υπονομεύεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να οδηγούνται όλο και περισσότεροι ασθενείς στην τύφλωση. Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι, αν η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία και προσεγγίσει το τελικό κλινικό της σημείο, δηλαδή την τύφλωση, οι οικονομικές συνέπειες είναι δυσβάσταχτες τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα και την οικογένειά του, όσο και για το σύστημα υγείας.

Ετικέτες