Η κυβέρνηση με ανεύθυνο και εγκληματικό τρόπο πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τον υπερπολύτιμο χρόνο των οκτώ μηνών, που κερδήθηκε με κόπο και θυσίες από τον λαό και τους υγειονομικούς.

Αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με έμψυχο και άψυχο δυναμικό, έφερε το δεύτερο κύμα πολύ νωρίτερα, με ανυπολόγιστες υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες, στηρίζοντας απροκάλυπτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που βλέπουν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία αύξησης των κερδών τους.

Το ¨λελογισμένο ρίσκο¨ ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς κανένα υγειονομικό και επιστημονικό κριτήριο, χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορα, οδήγησε στην πανελλαδική διασπορά του ιού σε όλους σχεδόν τους νομούς, με δραματική εικόνα στην Αττική, τα μεγάλα αστικά κέντρα, κάνοντας πραγματικότητα το κακό σενάριο.

Κλείνει τα μάτια στα διδάγματα που βγήκαν, κυριολεκτικά με αίμα, απ’ όλες τις χώρες του κόσμου στο πρώτο κύμα. Αναδείχθηκε η ανωτερότητα, η αποτελεσματικότητα και η κοινωνική χρησιμότητα του δημόσιου απέναντι στο ιδιωτικό σύστημα υγείας. Αποδείχθηκε ότι όσο πιο οργανωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει μια χώρα, όσο πιο προσβάσιμο στο λαό, τόσο λιγότερες ανθρώπινες απώλειες θα καταμετρήσει. Κέρδισε, όπου εφαρμόστηκε, η πολιτική έκτακτης κινητοποίησης δημόσιων πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η στρατηγική του επιθετικού ελέγχου των εισερχόμενων στη χώρα, των μαζικών τεστ, των κάθετων μέτρων ιχνηλάτησης και καραντίνας.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί που επιλέγει να ακούει γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη διεθνή εμπειρία. Είναι πασιφανές ότι από καθαρή τύχη γλιτώσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και ότι η τύχη δεν αρκεί ούτε θα είναι με το μέρος μας στο δεύτερο.

Η κυβέρνηση αγχώνεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση, το πολιτικό κόστος των ανθρώπινων απωλειών και όχι για την ελαχιστοποίησή τους, παραμένοντας αγκιστρωμένη σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, πλήρως υποταγμένη στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που έχουν χτίσει  δανειστές και Ε.Ε. 

Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αδίστακτη αυτή πολιτική που μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού τις κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας, που αποποιείται της συνταγματικά κατοχυρωμένης ευθύνης της για προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Έχουμε όσο ποτέ ανάγκη την  ανάγκη όσο ποτέ, ένα μαζικό πολιτικό - κοινωνικό διεκδικητικό κίνημα που θα επιβάλει τα αναγκαία μέτρα,  θα ανατρέψει αυτή την πολιτική αμφισβητώντας το πλαίσιό της.

Άμεσος διπλασιασμός των δημόσιων ΜΕΘ και στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό – Επίταξη του μεγάλου ιδιωτικού τομέα Υγείας – Μαζικές κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – Μαζικά τεστ από δημόσια εργαστήρια δωρεάν για όλους- Μετατροπή του ΕΟΔΥ από τηλεφωνικό κέντρο αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας σε αξιόπιστο κέντρο με οργανωμένα τοπικά παραρτήματα, πραγματικό οργανισμό που διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία, με ισχυρό μηχανισμό ιχνηλάτησης, απομόνωσης και καραντίνας - Πρόσβαση σε δωρεάν έλεγχο όλων όσων έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολεία, χώρους δουλειάς, κλειστές δομές. Αλλαγή των απαράδεκτων οδηγιών για καραντίνα χωρίς ιχνηλάτηση και διενέργεια τεστ - Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας - Εξασφάλιση δωρεάν, ποιοτικών μέσων ατομικής προστασίας για όλους.

Οι αγωνιστικές ενωτικές δυνάμεις της ΟΕΝΓΕ και των νοσοκομειακών Ενώσεων μπορούν να παίξουν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο.  Για να σωθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι. Για να ανασάνει η κοινωνία. Για να βγούμε νικητές και όχι νικημένοι, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η απεργία της 15/10 μπορεί να γίνει ένας ακόμα σταθμός.

*Ο Δημήτρης Ζιαζιάς είναι παθολόγος γιατρός στο ΠΓΝΠ, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Ετικέτες