Χωρίς ουσιαστική αλλαγή, πλην της διαβεβαίωσης του Κ. Μητσοτάκη ότι χαμηλότερη κλίμακα δεν σημαίνει απόλυση ή μείωση μισθού, συμπληρώθηκε ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με ποσόστωση 15%.
Χωρίς να αλλάξει τον «πυρήνα» του προωθούμενου συστήματος «αξιολόγησης», όπως άλλωστε αναμενόταν, αλλά και χωρίς να επιτύχει τον κατευνασμό των αντιδράσεων των εργαζομένων, ηηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμπλήρωσε, μέσω της πολυσυζητημένης τροπολογίας, τον νόμο που εισάγει τη στυγνή ποσόστωση στην αξιολόγησητων δημοσίων υπαλλήλων.
Κυριότερη, η προσθήκη που αναφέρει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4250/2014 δεν θα επιφέρει καμία «δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα, για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους».
Διαβεβαιώσεις…
Εισηγούμενος την τροπολογία στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε ότι η τοποθέτηση υπαλλήλων στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα δεν συνδέεται με απολύσεις. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για προσπάθειες ωραιοποίησης πτυχών του νόμου, που «δεν πείθουν κανέναν και δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους του νόμου Μητσοτάκη, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο υπηρεσιών και τις ιδιωτικοποιήσεις δομών», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμπληρώνει ότι η εν λόγω τροπολογία επιβεβαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων και δημιουργία, για τα επόμενα χρόνια, δεξαμενών εργαζομένων προς απόλυση. «Υπάρχει ο νόμος του 2007, ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, που προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε αρνητική αξιολόγηση κρίνονται μη προακτέοι. Εφόσον αυτό γίνει σε δύο αλλεπάλληλες διαδικασίες, παραπέμπονται στο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης ή μη ή του μισθολογικού υποβιβασμού», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.
Η τροπολογία προβλέπει «μέτρα βελτίωσης» της απόδοσης των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν στη χαμηλότερη κλίμακα, όπως τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, την επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές διά βίου μάθησης, την ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας, τη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και την εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας.
«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν», σχολίασε αναφερόμενος στην τροπολογία στο σύνολό της ο κ. Καλομοίρης. «Η κυβέρνηση και κυρίως η πλευρά του ΠΑΣΟΚ προετοίμαζε την κοινή γνώμη ότι θα κάνει ουσιαστικές αλλαγές και ότι θα ανταποκριθεί στις αντιδράσεις των εργαζομένων και της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίες όμως δεν έγιναν. Ουσιαστικά έχουμε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής που εφαρμόζεται και θέλει να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες νέες απολύσεις», πρόσθεσε.
Επιπλέον, μέσω της τροπολογίας η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει το εμπόδιο της άρνησης των υπαλλήλων να συμμετάσχουν στην «αξιολόγηση». Προβλέπεται η συνέχιση της διαδικασίας ακόμη και σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν προβεί στην αυτοαξιολόγηση. Εάν, δηλαδή, η αυτοαξιολόγηση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τα στοιχεία των αξιολογούμενων και η περίοδος αξιολόγησης θα συμπληρώνονται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού. Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, την απεργία–αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» και διαπιστώνουν ότι η στάση τους έχει δημιουργήσει αδιέξοδα στην ηγεσία του υπουργείου και ευρύτερα στην κυβέρνηση.
Αλλο το 2013, άλλο το 2014
Το τροποποιηθέν, πλέον, πλαίσιο, θα ισχύσει αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, το επόμενο έτος η αξιολόγηση θα διενεργηθεί βάσει νέου, πάγιου συστήματος, που θα θεσπιστεί εντός των προσεχών μηνών. Τέλος, οι προθεσμίες για τις εκθέσεις αξιολόγησης επανακαθορίζονται ως εξής:
- Εως την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπεται η έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού ποσοστών.
- Η αυτοαξιολόγηση θα συνταχθεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός 15 ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται.
- Εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, προβλέπεται να συνταχθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.
…………………………………………….
Από το προωθούμενο πλαίσιο «αξιολόγησης» εξαιρούνται οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι της εξαίρεσής τους φέρεται να προηγήθηκε επιστολή της Ομοσπονδίας τους στον πρωθυπουργό. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι το σύστημα αξιολόγησής του θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί κατόπιν πρότασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ο αγώνας για την ακύρωση της αξιολόγησης συνεχίζεται-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ