Χωρίς ουσιαστική αλλαγή, πλην της διαβεβαίωσης του Κ. Μητσοτάκη ότι χαμηλότερη κλίμακα δεν σημαίνει απόλυση ή μείωση μισθού, συμπληρώθηκε ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με ποσόστωση 15%.

Χωρίς να αλ­λά­ξει τον «πυ­ρή­να» του προ­ω­θού­με­νου συ­στή­μα­τος «αξιο­λό­γη­σης», όπως άλ­λω­στε ανα­με­νό­ταν, αλλά και χωρίς να επι­τύ­χει τον κα­τευ­να­σμό των αντι­δρά­σε­ων των ερ­γα­ζο­μέ­νων, ηηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Διοι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης συ­μπλή­ρω­σε, μέσω της πο­λυ­συ­ζη­τη­μέ­νης τρο­πο­λο­γί­ας, τον νόμο που ει­σά­γει τη στυ­γνή πο­σό­στω­ση στην αξιο­λό­γη­σητων δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων.

Κυ­ριό­τε­ρη, η προ­σθή­κη που ανα­φέ­ρει ότι η εφαρ­μο­γή των δια­τά­ξε­ων του νόμου 4250/2014 δεν θα επι­φέ­ρει καμία «δυ­σμε­νή έν­νο­μη συ­νέ­πεια, μι­σθο­λο­γι­κού, υπη­ρε­σια­κού ή άλλου χα­ρα­κτή­ρα, για τους αξιο­λο­γού­με­νους υπαλ­λή­λους».

Δια­βε­βαιώ­σεις…

Ει­ση­γού­με­νος την τρο­πο­λο­γία στη Βουλή, ο αρ­μό­διος υπουρ­γός, Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης, δια­βε­βαί­ω­σε ότι η το­πο­θέ­τη­ση υπαλ­λή­λων στη χα­μη­λό­τε­ρη βαθ­μο­λο­γι­κή κλί­μα­κα δεν συν­δέ­ε­ται με απο­λύ­σεις. Από την πλευ­ρά τους οι ερ­γα­ζό­με­νοι κά­νουν λόγο για προ­σπά­θειες ωραιο­ποί­η­σης πτυ­χών του νόμου, που «δεν πεί­θουν κα­νέ­ναν και δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν τους πραγ­μα­τι­κούς στό­χους του νόμου Μη­τσο­τά­κη, τις μα­ζι­κές απο­λύ­σεις δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων, το κλεί­σι­μο υπη­ρε­σιών και τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις δομών», όπως το­νί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συ­μπλη­ρώ­νει ότι η εν λόγω τρο­πο­λο­γία επι­βε­βαιώ­νει την επι­λο­γή της κυ­βέρ­νη­σης για κα­τη­γο­ριο­ποί­η­ση των υπαλ­λή­λων και δη­μιουρ­γία, για τα επό­με­να χρό­νια, δε­ξα­με­νών ερ­γα­ζο­μέ­νων προς από­λυ­ση. «Υπάρ­χει ο νόμος του 2007, ο Δη­μο­σιο­ϋ­παλ­λη­λι­κός Κώ­δι­κας, που προ­βλέ­πει ότι οι υπάλ­λη­λοι που θα εντα­χθούν σε αρ­νη­τι­κή αξιο­λό­γη­ση κρί­νο­νται μη προ­α­κτέ­οι. Εφό­σον αυτό γίνει σε δύο αλ­λε­πάλ­λη­λες δια­δι­κα­σί­ες, πα­ρα­πέ­μπο­νται στο υπη­ρε­σια­κό συμ­βού­λιο με το ερώ­τη­μα της από­λυ­σης ή μη ή του μι­σθο­λο­γι­κού υπο­βι­βα­σμού», ση­μειώ­νει στην «Εφ.Συν.» ο Γρη­γό­ρης Κα­λο­μοί­ρης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

 

Η τρο­πο­λο­γία προ­βλέ­πει «μέτρα βελ­τί­ω­σης» της από­δο­σης των υπαλ­λή­λων που θα αξιο­λο­γη­θούν στη χα­μη­λό­τε­ρη κλί­μα­κα, όπως τη συμ­με­το­χή τους σε πρό­γραμ­μα επι­μόρ­φω­σης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, την επι­μόρ­φω­ση σε άλλο αντι­κεί­με­νο μέσα από τις δη­μό­σιες δομές διά βίου μά­θη­σης, την ανά­πτυ­ξη ορι­σμέ­νης δε­ξιό­τη­τας, τη βελ­τί­ω­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών και την εκού­σια με­τα­κί­νη­ση εντός της υπη­ρε­σί­ας.

«Ωδι­νεν όρος και έτε­κεν μυν», σχο­λί­α­σε ανα­φε­ρό­με­νος στην τρο­πο­λο­γία στο σύ­νο­λό της ο κ. Κα­λο­μοί­ρης. «Η κυ­βέρ­νη­ση και κυ­ρί­ως η πλευ­ρά του ΠΑΣΟΚ προ­ε­τοί­μα­ζε την κοινή γνώμη ότι θα κάνει ου­σια­στι­κές αλ­λα­γές και ότι θα αντα­πο­κρι­θεί στις αντι­δρά­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων και της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας, οι οποί­ες όμως δεν έγι­ναν. Ου­σια­στι­κά έχου­με μια προ­σπά­θεια εξω­ραϊ­σμού της πο­λι­τι­κής που εφαρ­μό­ζε­ται και θέλει να οδη­γή­σει σε δε­κά­δες χι­λιά­δες νέες απο­λύ­σεις», πρό­σθε­σε.

Επι­πλέ­ον, μέσω της τρο­πο­λο­γί­ας η κυ­βέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να πα­ρα­κάμ­ψει το εμπό­διο της άρ­νη­σης των υπαλ­λή­λων να συμ­με­τά­σχουν στην «αξιο­λό­γη­ση». Προ­βλέ­πε­ται η συ­νέ­χι­ση της δια­δι­κα­σί­ας ακόμη και σε πε­ρί­πτω­ση που ο υπάλ­λη­λος δεν προ­βεί στην αυ­το­α­ξιο­λό­γη­ση. Εάν, δη­λα­δή, η αυ­το­α­ξιο­λό­γη­ση δεν υπο­βλη­θεί εντός της προ­βλε­πό­με­νης προ­θε­σμί­ας, τα στοι­χεία των αξιο­λο­γού­με­νων και η πε­ρί­ο­δος αξιο­λό­γη­σης θα συ­μπλη­ρώ­νο­νται από την αρ­μό­δια υπη­ρε­σία προ­σω­πι­κού. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι ξε­κα­θα­ρί­ζουν ότι θα συ­νε­χί­σουν, με βάση τις απο­φά­σεις που έχουν λη­φθεί, την απερ­γία–αποχή από όλες τις δια­δι­κα­σί­ες της «αξιο­λό­γη­σης» και δια­πι­στώ­νουν ότι η στάση τους έχει δη­μιουρ­γή­σει αδιέ­ξο­δα στην ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου και ευ­ρύ­τε­ρα στην κυ­βέρ­νη­ση.

Αλλο το 2013, άλλο το 2014

Το τρο­πο­ποι­η­θέν, πλέον, πλαί­σιο, θα ισχύ­σει απο­κλει­στι­κά για το έτος αξιο­λό­γη­σης 2013, ενώ, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, το επό­με­νο έτος η αξιο­λό­γη­ση θα διε­νερ­γη­θεί βάσει νέου, πά­γιου συ­στή­μα­τος, που θα θε­σπι­στεί εντός των προ­σε­χών μηνών. Τέλος, οι προ­θε­σμί­ες για τις εκ­θέ­σεις αξιο­λό­γη­σης επα­να­κα­θο­ρί­ζο­νται ως εξής:

- Εως την 1η Σε­πτεμ­βρί­ου προ­βλέ­πε­ται η έκ­δο­ση των απο­φά­σε­ων επι­με­ρι­σμού πο­σο­στών.

- Η αυ­το­α­ξιο­λό­γη­ση θα συ­ντα­χθεί στο επό­με­νο δε­κα­πεν­θή­με­ρο, μετά το πέρας του οποί­ου συ­ντάσ­σο­νται εντός 15 ημε­ρών οι ει­ση­γή­σεις, εφό­σον απαι­τού­νται.

- Εντός μηνός από το πέρας της προ­θε­σμί­ας συ­μπλή­ρω­σης της αυ­το­α­ξιο­λό­γη­σης ή της ει­σή­γη­σης, εφό­σον απαι­τεί­ται, προ­βλέ­πε­ται να συ­ντα­χθούν οι εκ­θέ­σεις αξιο­λό­γη­σης από τους αξιο­λο­γη­τές.

…………………………………………….

Από το προ­ω­θού­με­νο πλαί­σιο «αξιο­λό­γη­σης» εξαι­ρού­νται οι πε­ρί­που 1.300 ερ­γα­ζό­με­νοι της Εθνι­κής Υπη­ρε­σί­ας Πλη­ρο­φο­ριών (ΕΥΠ). Πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι της εξαί­ρε­σής τους φέ­ρε­ται να προη­γή­θη­κε επι­στο­λή της Ομο­σπον­δί­ας τους στον πρω­θυ­πουρ­γό. Στην τρο­πο­λο­γία ανα­φέ­ρε­ται ότι το σύ­στη­μα αξιο­λό­γη­σής του θα κα­θο­ρι­στεί με προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα που θα εκ­δο­θεί κα­τό­πιν πρό­τα­σης του υπουρ­γού Δη­μό­σιας Τάξης.

Ο αγώ­νας για την ακύ­ρω­ση της αξιο­λό­γη­σης συ­νε­χί­ζε­ται-ΑΝΑ­ΚΟΙ­ΝΩ­ΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Ετικέτες