Η «ΣΤΡΟΦΙΓΚΑ» ΤΩΝ «ΕΠΙΟΡΚΩΝ» ΑΝΟΙΞΕ, Η «ΔΕΞΑΜΕΝΗ» ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΓΕΜΙΖΕΙ…

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνέδεσε την ανάδειξη του θέματος των «επιόρκων» υπαλλήλων του Δημοσίου, από την τρικομματική κυβέρνηση, με τη βαθύτερη πρόθεσή της για «μικρό και ευέλικτο Δημόσιο» σε συνδυασμό με το δόγμα της ότι «θα παραμείνει στο Δημόσιο ό,τι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες», πολλοί, με πρωτεργάτες τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, έσπευσαν να τον κατηγορήσουν -στην καλύτερη περίπτωση- για παροχή στήριξης σε «συντεχνιακές εμμονές και προκαταλήψεις» ή -στη χειρότερη περίπτωση– για «συνήγορο των τεμπέληδων και των διεφθαρμένων υπαλλήλων».

Και όταν με το τρίτο μνημόνιο, υπογράφτηκε η «θανατική καταδίκη» 80.000 υπαλλήλων μέχρι το 2016 και πάλι η τρόικα εσωτερικού με τα «παπαγαλάκια» της, ανέβασε αρχικά το «μαγικό νούμερο» των επιόρκων σε 11.000 (!). Όμως, όταν πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι αυτοί τελικά δεν υπερβαίνουν τους 500, τι θα έπρεπε να κάνουν; Να «κατασκευάσουν» με συνοπτικές διαδικασίες τους υπόλοιπους 10.500 «επίορκους». Έτσι λοιπόν «στρώθηκε το χαλί»…

Καταρχήν «ξαμόλησαν» τους «υπαλλήλους» τους στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης να λυσσομανάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ εναντίον της «διαφθοράς» στο Δημόσιο και της ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή της, καλλιεργώντας κατάπτυστους κοινωνικούς αυτοματισμούς εναντίον των  «άχρηστων και λαδιάρηδων» Δημοσίων Υπαλλήλων, που τάχα μου ευημερούν, ενώ την ίδια ώρα δυστυχούν οι συνάδελφοί τους στον Ιδιωτικό Τομέα, χωρίς κανείς να νοιάζεται γι’ αυτούς! Λες και η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η κατεδάφιση των μισθών, η κατάρρευση των συντάξεων, η ισοπέδωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οι αιματηρές περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την παιδεία, κάνει σήμερα διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα.

Έπειτα διαμόρφωσαν ένα νομοθετικό πλαίσιο, πέρα και έξω από κάθε λογική συστήματος πειθαρχικού Δικαίου, που για ασήμαντες ή και ανύπαρκτες αφορμές, μπορεί να εμπλέξει κάθε Δημόσιο υπάλληλο, σε ένα χρονοβόρο και πολυέξοδο δικαστικό αγώνα, στην αρχή του οποίου υπάρχει η αργία και στο τέλος του η απόλυση. Με το νέο αυτό «πειθαρχικό Δίκαιο», οι Δημόσιοι Υπάλληλοι μπορούν να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία χωρίς καν η υπόθεση να τελεσιδικήσει, οπότε το τεκμήριο της αθωότητας ή το δικαίωμα της υπεράσπισης θεωρούνται περιττές «πολυτέλειες». Να σημειώσουμε ότι το τεκμήριο αυτό καταργείται μόνο όταν πρόκειται για Δημοσίους Υπαλλήλους, ενώ ισχύει για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεγονός άκρως αντισυνταγματικό, καθώς έτσι αίρεται η ισονομία των πολιτών και δημιουργείται αντίθεση με το Σύνταγμα που ορίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι.

 Όλοι πλέον οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι εν δυνάμει «επίορκοι» και οιονεί «ένοχοι» και ζουν διαρκώς με την ανασφάλεια ότι κάποιος πολίτης, στον οποίο δεν αρέσει το αποτέλεσμα μιας υπηρεσιακής πράξης, μπορεί να προσφύγει δικαστικά, όχι μόνο για να ακυρώσει την πράξη, αλλά και να εκδικηθεί ταυτόχρονα το Δημόσιο Υπάλληλο που δεν «του έκανε το χατίρι», γιατί είναι «διεφθαρμένος και τεμπέλης» και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει «ευνοϊκότερη μεταχείριση» στο μέλλον. Οποιοσδήποτε τολμήσει να διεκδικήσει εργασιακό δικαίωμα, επίσης, θα κατηγορείται ως «επίορκος». Επιπροσθέτως, για να «εξασφαλιστεί» ότι ο Δημόσιος Υπάλληλος δεν θα δικαιωθεί, πρακτικά ποτέ το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό καταργείται και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο ΣτΕ!

Και το θράσος των κυβερνώντων δεν τελειώνει εδώ… Ήδη άρχισαν να διακινούν το σενάριο ότι η πλειοψηφία των Δημοσίων υπαλλήλων, λόγω του νέου «πειθαρχικού Δικαίου» είτε γιατί «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους» είτε γιατί είναι ευθυνόφοβοι, έχουν οδηγήσει σε «παράλυση στο Δημόσιο» και άρα και αυτοί σιγά-σιγά  θα πρέπει να «αραιώνουν»… Και βέβαια όπου μικραίνει το Δημόσιο, γιγαντώνεται ο κρατικοδίαιτος Ιδιωτικός τομέας. Με το... αζημίωτο!

Και αν για κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου, όλα τα παραπάνω φαντάζουν από δύσκολα έως απίθανα, στο Υπουργείο μας και στους Φορείς που αυτό εποπτεύει, η «φάμπρικα» αυτή άνοιξε πρόσφατα με την παραπομπή στη δικαιοσύνη 23 συναδέλφων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος, κατά την συμμετοχή τους ως μέλη στην Επιτροπή διενέργειας διαγωνισμών δωρεάν διανομής φέτας ΠΟΠ στους άπορους της χώρας την περίοδο 2009-2011 και για άλλους 7 συναδέλφους της Π.Δ. Διεύθυνσης Μακεδονίας-Θράκης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος κατά τη διεξαγωγή των επιτόπιων ελέγχων στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης. Δηλαδή, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, γιατί ορίστηκαν μέλη σε επιτροπές διαγωνισμών και διενέργειας ελέγχων, λειτουργιών δηλαδή που σχετίζονται με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και κατ’ επέκταση με το δημόσιο συμφέρον. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς καμία ουσιαστική νομική συνδρομή ούτε από τις Υπηρεσίες τους ούτε από τους Συλλόγους τους και κυρίως ούτε από την ΑΔΕΔΥ. 

Σε ένα παραγωγικό Υπουργείο όπως το ΥΠ.Α.Α.Τ. και στους εποπτευόμενους φορείς του, καθώς βέβαια και στις Περιφέρειες όπου ασκούνται γεωτεχνικές αρμοδιότητες, η «φάμπρικα» των «επιόρκων» θα αποτελέσει μια σίγουρη και μεγάλη «δεξαμενή» για την αργία αρχικά και την απόλυση των υπαλλήλων τους στη συνέχεια. Έτσι, θα υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο της τροϊκανής συγκυβέρνησης και των πολιτικών της υπαλλήλων στο ΥΠ.Α.Α.Τ., για ένα «μικρό» Υπουργείο, «όμηρο» και «υπηρέτη» των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων, για ένα Υπουργείο μακριά από τους αγρότες και τις πραγματικές ανάγκες τους. Για ένα Υπουργείο που δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή, ασφαλή, ποιοτικά και παράλληλα οικονομικώς προσιτά τρόφιμα για το σύνολο της κοινωνίας. Μικροί-μεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι-άνεργοι-συνταξιούχοι, θα γίνουμε όλοι «πελάτες» των ιδιωτών που θα αντικαταστήσουν το Δημόσιο!

Η απάντηση είναι μία και πρέπει να δοθεί μαζικά και αποφασιστικά από όλους τους συναδέλφους και συνολικά από όλους τους εργαζόμενους, με αποτελεσματικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων τους.

  • Ενάντια στην επιβολή του κλίματος πειθάρχησης και εκφοβισμού, προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.
  • Ενάντια στην τρομοκράτηση των εργαζόμενων ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις.
  • Ενάντια στην ποινικοποίηση του κινήματος ανατροπής αυτής της πολιτικής.
  • Άμεση ανατροπή της πολιτικής αυτής και των εκφραστών της, με συλλογική δράση και διεύρυνση του κοινού αγώνα, με συμμετοχή όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική.

ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΑΤ-ΦΟΡΕΩΝ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

syrizaypaat.foreon.perifereias@gmail.com