Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Μαΐου με συμμετοχή Προέδρων απ΄ όλες τις Ενώσεις Γιατρών της χώρας και μετά από τοποθετήσεις μελών και ανταλλαγή απόψεων κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Τα 5 χρό­νια των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών της ύφε­σης, της λι­τό­τη­τας, των ει­σο­δη­μα­τι­κών πε­ρι­κο­πών των ερ­γα­ζο­μέ­νων, της διά­λυ­σης των δη­μό­σιων δομών κοι­νω­νι­κής στή­ρι­ξης και ιδιαί­τε­ρα της δη­μό­σιας υγεί­ας και ασφά­λι­σης, έχουν οδη­γή­σει τα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία στο δρόμο της κα­τάρ­ρευ­σης.

Οι δε­σμεύ­σεις της νέας κυ­βέρ­νη­σης οριο­θε­τή­θη­καν με τις προ­γραμ­μα­τι­κές δη­λώ­σεις και τα πρώτα μέτρα του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, όπως η κα­τάρ­γη­ση του ει­σι­τη­ρί­ου των 5 ευρώ, η ΚΥΑ για την πε­ρί­θαλ­ψη των ανα­σφά­λι­στων, η συ­ντό­μευ­ση των δια­δι­κα­σιών διο­ρι­σμού επι­κου­ρι­κών για­τρών, η ρύθ­μι­ση για την έγκαι­ρη πλη­ρω­μή των εφη­με­ριών και υπε­ρω­ριών του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού. Η επί­σκε­ψή του πρω­θυ­πουρ­γού στο Υπουρ­γείο Υγεί­ας συ­νο­δεύ­τη­κε με  την ανα­κοί­νω­ση 4500 διο­ρι­σμών προ­σω­πι­κού, την ανα­μόρ­φω­ση της Πρω­το­βάθ­μιας πε­ρί­θαλ­ψης, την ανα­διορ­γά­νω­ση ΕΚΑΒ και αλ­λα­γές στον τρόπο διοί­κη­σης των νο­σο­κο­μεί­ων.

Τα πα­ρα­πά­νω  δια­μορ­φώ­νουν ένα νέο πε­ρι­βάλ­λον για διεκ­δί­κη­ση ενός δη­μό­σιου, ποιο­τι­κού συ­στή­μα­τος υγεί­ας, που θα επι­τρέ­πει την κα­θο­λι­κή πρό­σβα­ση των κα­τοί­κων της χώρας σε δω­ρε­άν και ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Δεν αντι­με­τω­πί­ζουν όμως άμεσα το οξύ­τα­το πρό­βλη­μα της οι­κο­νο­μι­κής ασφυ­ξί­ας των νο­σο­κο­μεί­ων, την τρα­γι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση, τη σω­μα­τι­κή και ψυ­χο­λο­γι­κή εξου­θέ­νω­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων, τη δια­τή­ρη­ση των μνη­μο­νια­κών διοι­κή­σε­ων που συ­νε­χί­ζουν την πο­λι­τι­κή της σκό­πι­μης πα­ρά­λυ­σης της διοι­κη­τι­κής λει­τουρ­γί­ας των νο­σο­κο­μεί­ων, αναι­ρώ­ντας τις όποιες κυ­βερ­νη­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες. 

Η κυ­βέρ­νη­ση οφεί­λει με κάθε τρόπο να προ­τά­ξει πάνω απ΄ όλα το συμ­φέ­ρον του λαού, την επι­βί­ω­ση του ΕΣΥ και τη δια­σφά­λι­ση της ζωής, της υγεί­ας και της αξιο­πρέ­πειας των αν­θρώ­πων απέ­να­ντι στις απαι­τή­σεις των τρα­πε­ζι­τών και των διε­θνών το­κο­γλύ­φων.

Θε­ω­ρού­με ως επι­τα­κτι­κή ανά­γκη:

Α.- την αύ­ξη­ση της  χρη­μα­το­δό­τη­ση των Νο­σο­κο­μεί­ων κατ΄ ελά­χι­στον από τα 1,4 στα 2 δις για να δοθεί λύση στα προ­βλή­μα­τα έλ­λει­ψης υλι­κών και φαρ­μά­κων, να εξο­μα­λυν­θεί η λει­τουρ­γία τους και να είναι εφι­κτή η πε­ρί­θαλ­ψη ασφα­λι­σμέ­νων και ανα­σφα­λί­στων καθώς και η απο­πλη­ρω­μή των εφη­με­ριών των για­τρών και των υπε­ρω­ριών των λοι­πών υγειο­νο­μι­κών.

Β.- την κα­τά­θε­ση νέου νο­μο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου για τις προ­μή­θειες, την κα­τάρ­γη­ση της ΕΣΑΝ ΑΕ και την ει­σφο­ρά του ενός ευρώ ανά συ­ντα­γή, τη σύ­ντα­ξη νέου Υγειο­νο­μι­κού Χάρτη, την κα­θιέ­ρω­ση της πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης σε όλα τα επί­πε­δα και τη θε­σμι­κή κα­το­χύ­ρω­ση της δη­μο­κρα­τί­ας στα Νο­σο­κο­μεία.

Συμ­με­τέ­χου­με στην προει­δο­ποι­η­τι­κή πα­νυ­γειο­νο­μι­κή απερ­γία της Τε­τάρ­της 20 Μαΐου και τις συ­γκε­ντρώ­σεις στο υπ. Υγεί­ας και σε άλλες πό­λεις για την εφαρ­μο­γή ενός άμε­σου σχε­δί­ου διά­σω­σης της δη­μό­σιας πε­ρί­θαλ­ψης που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει:

  1. Την επεί­γου­σα συ­μπλη­ρω­μα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των Νο­σο­κο­μεί­ων.
  2. Την προ­κή­ρυ­ξη όλων των κενών θέ­σε­ων ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού και την κά­λυ­ψή τους με μό­νι­μο προ­σω­πι­κό σε αυ­στη­ρά χρο­νι­κά όρια, με προ­τε­ραιό­τη­τα νο­σο­κο­μεια­κά τμή­μα­τα που έκλει­σαν ή κιν­δυ­νεύ­ουν να κλεί­σουν, τα Κέ­ντρα Υγεί­ας που ψυ­χορ­ρα­γούν, τις υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές της χώρας, καθώς τη στε­λέ­χω­ση της Δη­μό­σιας Υγεί­ας του ΕΣΥ.
  3. Την κα­τάρ­τι­ση ανα­κου­φι­στι­κού σχε­δί­ου για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό της λει­τουρ­γί­ας των Τμη­μά­των Επει­γό­ντων Πε­ρι­στα­τι­κών και άνοιγ­μα όλων των κλει­στών κρε­βα­τιών ΜΕΘ.
  4. Την πρό­σλη­ψη του απα­ραί­τη­του νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού σε όλα τα τμή­μα­τα που υπο­λει­τουρ­γούν.
  5. Την υλο­ποί­η­ση σχε­δί­ου για την πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα υγεί­ας.
  6. Την εκ­πό­νη­ση σχε­δί­ου για τη συ­ντή­ρη­ση και αντι­κα­τά­στα­ση της απα­ραί­τη­της υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής.

Κα­λού­με τις Ενώ­σεις να ορ­γα­νώ­σουν σε κάθε νο­σο­κο­μείο και Κέ­ντρο Υγεί­ας την πα­ρέμ­βα­ση των για­τρών για τη δη­μο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία των κλι­νι­κών και του νο­σο­κο­μεί­ου, ενά­ντια σε αυ­ταρ­χι­κές συ­μπε­ρι­φο­ρές, για την ισό­τι­μη και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη πε­ρί­θαλ­ψη και νο­ση­λεία των ασθε­νών, την τή­ρη­ση των προ­γραμ­μά­των εκ­παί­δευ­σης των ει­δι­κευο­μέ­νων και την εξα­σφά­λι­ση δη­μό­σιας συ­νε­χι­ζό­με­νης εκ­παί­δευ­σης για τους ερ­γα­ζό­με­νους στο ΕΣΥ.

Η ΟΕΝΓΕ κα­ταγ­γέλ­λει κάθε φαι­νό­με­νο τρο­μο­κρά­τη­σης ει­δι­κών και ει­δι­κευο­μέ­νων που προ­βαί­νουν σε νό­μι­μη διεκ­δί­κη­ση των αι­τη­μά­των τους και θα υπε­ρα­σπι­στεί τους συ­να­δέλ­φους με κάθε πρό­σφο­ρο μέσο.

Ετικέτες