Κινητοποίηση μπροστά από την Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Δ.Υ.ΠΕ.) έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία». Ο διευθυντής της Δ.Υ.ΠΕ. κ. Βεντούρας μεθοδεύει το κλείσιμο του νοσοκομείου μέσα από τη μεταφορά των βασικότερων κλινικών του.

Τρείς κλινικές, η νευρολογική, η ουρολογική και η ενδοκρινολογική μεταφέρονται στο υπό ενιαία πλέον διοίκηση Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και αργότερα θα ακολουθήσει και αυτή του τεχνητού νεφρού. Δεν είναι μόνο  ότι έτσι στερούνται ενός νοσοκομείου οι 300.000 κάτοικοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά καταργούνται και 65 θέσεις εργαζομένων της Euromedicaη οποία νοικιάζει το κτίριο στο νοσοκομείο. Οι παραπάνω εργαζόμενοι που δούλευαν στο νοσοκομείο είναι επιπλέον απλήρωτοι από τον Αύγουστο.

Ο κ. Βεντούρας εισηγήθηκε στον υπουργό υγείας την μεταφορά των κλινικών λόγω της - όπως ισχυρίστηκε στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων που μαζί με βουλευτές της αριστεράς έκαναν παράσταση στο γραφείο του- αφόρητης πίεσης που δέχτηκε από την Euromedicaγια καταβολή των ενοικίων. Αρνήθηκε κάθετα ακόμα και το αίτημα των εργαζόμενων για αναστολή της απόφασης για ενάμιση μήνα ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία του νοσοκομείου.

 Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Θεοδόση Κωνσταντινίδη. Από το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συμμετείχαν οι βουλευτές Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιάννης Αμανατίδης και Τάσος Κουράκης μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Θεσσαλονίκης.

Μετά την απόλυτα αρνητική στάση του διευθυντή της Δ.Υ.ΠΕ. οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και να αντιδράσουν με κάθε τρόπο που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του κλεισίματος νοσοκομειακών μονάδων. Η «Παναγία» είναι το πρώτο από πολλά τα οποία σχεδιάζεται να καταργηθούν. Την ώρα που ο κόσμος στρέφεται μαζικά στο ΕΣΥ η κυβέρνηση οργανώνει τη διάλυσή του. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Μέσα από την οργάνωση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων, και τη σύνδεσή του με όλους τους αγώνες που ξεσπούν. Τα παραπάνω βήματα είναι απαραίτητα αν θέλουμε βέβαια να νικήσουν οι αγώνες μας.

Και κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση μεθόδευσε τη μεταφορά των κλινικών μέσα στα Χριστούγεννα ώστε να μη μπορέσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν γνωστό τον αγώνα τους και να βρουν συμπαραστάτες. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων είναι το πρώτο βήμα. Όπως είπε και μια εργαζόμενη της  Εuromedica. «Για μας δεν υπάρχουν πια Χριστούγεννα» θέλοντας να δείξει ότι ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί μέσα στις γιορτές. Τα επόμενα βήματα δεν μπορούν όμως οι εργαζόμενοι στο «Παναγία» να τα κάνουν μόνοι τους. Είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και της αριστεράς να δει σ’ αυτό τον αγώνα μια ευκαιρία. Να ξαναπάρουν πίσω οι εργαζόμενοι τα Χριστούγεννα αλλά και τις ζωές τους. Και όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο «Παναγία». Αλλά όλοι μας!

Δηλώσεις της Γιάννας Γαϊτάνη:

Νοσοκομείο "Παναγιά" - δηλώσεις Γ. Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ)

Διαβάστε επίσης:

Δε θα τους αφήσουμε να κλείσουν το «Παναγία» - Με νύχια και με δόντια θα το κρατήσουμε ανοικτό!