Σε ένα φορτισμένο κλίμα έγινε την Δευτέρα 24/12 συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Παναγία» με κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το νοσοκομείο. Παρότι είχαν κληθεί τα ΜΜΕ για συνέντευξη τύπου κανένα δεν προσήλθε εκτός από ΜΜΕ της Αριστεράς. Ακολούθησε συνέλευση των εργαζομένων στην τραπεζαρία με την παρουσία φορέων που θέλουν να συμπαρασταθούν για να μη κλείσει το νοσοκομείο.

Στη συνέλευση παρευρίσκονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γιάννα Γαϊτάνη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς και του ΣΥΡΙΖΑ 5ου διαμερίσματος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.  Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, η Ελένη Χατζηγεωργίου αντιπρόεδρος Δ.Σ. εργαζομένων νοσοκομείου Παπανικολάου. Εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ακόμα παρευρίσκονταν και εκπρόσωπος της περιφέρειας.

Όπως είπε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ελένη Μπακιρλή, μετά από 35 χρόνια το μοναδικό νοσοκομείο του ΙΚΑ στη Βόρεια Ελλάδα οδηγείται στο οριστικό κλείσιμο. Με επιχείρημα την εξοικονόμηση κονδυλίων, μέσα στα Χριστούγεννα μεταφέρονται εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» η νευρολογική, η ουρολογική και η ενδοκρινολογική κλινική με τα μισά κρεβάτια, ενώ οι 65 εργαζόμενοι της Euromedicaπου είναι απλήρωτοι επί 5 μήνες είναι στον αέρα. Οι υπόλοιπες κλινικές θα ακολουθήσουν σύντομα. Το νοσοκομείο βαίνει προς κλείσιμο, παρά το εντυπωσιακό επιστημονικό έργο του και παρά τις χιλιάδες ασθενών που απευθύνονται στις κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία του και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το οικόπεδο όπου βρίσκεται είναι παραλιακό φιλέτο (βρίσκεται στην παραλία της Καλαμαριάς). Το  νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» δεν έχει τις προϋποθέσεις να στεγάσει τις νέες κλινικές και ενώ υπάρχει οικόπεδο δίπλα του που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, κάτι τέτοιο δεν έχει καν προγραμματιστεί. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το νοσοκομείο «Παναγία» ανοικτό!

Ο Θεοδόσης Μπακογλίδης μίλησε στο όνομα όλων των δημάρχων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ( Πυλαίας – Χορτιάτη –Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής) που είχαν χωρίς επιτυχία ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο προσπαθώντας να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοικτό. Ζήτησε από τους βουλευτές να πάρουν αντίστοιχη πρωτοβουλία. Και δήλωσε ότι είναι μαζί με τους εργαζόμενους στον αγώνα.

Η Ιωάννα Γαϊτάνη μίλησε για την ανάγκη να οργανωθεί μια πλατιά καμπάνια αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ενώ ο Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε ότι το κλείσιμο του νοσοκομείου είναι στα πλαίσια του νέου μνημονίου και η κυβέρνηση δε θα σταματήσει εδώ ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει το δημόσιο τομέα υγεία και να προωθήσει τον ιδιωτικό και για την ταξική αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη. Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος είπε ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι εργαζόμενοι του «Παναγία» αλλά το να μείνει ανοικτό το νοσοκομείο αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους που εξυπηρετούνται από τις δομές του.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Θοδωρής Σδούκος στιγμάτισε τη Χριστουγεννιάτικη μεθόδευση που υπήρξε και ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ μίλησε για την ανάγκη να δημοσιευτούν τα στοιχεία για την σημασία του νοσοκομείου καθώς και να παρεμποδιστεί η μεταφορά έστω και μιας καρέκλας.

Η Ελένη Χατζηγεωργίου υπενθύμισε ότι τέτοιες μέρες το 1999 έκλεισε το νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στη Φράγκων για να μεταφερθεί το προσωπικό στο νεόδμητο τότε νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».  Ενώ ανέφερε ότι στα πλαίσια του μνημονίου θα κλείσουν 50 νοσοκομεία και 601 τμήματα ενώ θα χαθούν 10.500 κρεβάτια.

Πολύ σημαντική ήταν η απόφαση των διευθυντών των τριών κλινικών που δόθηκε εντολή να μεταφερθούν να μη δεχτούν τη μεταφορά τους. Όπως μάλιστα δήλωσε, μέσα σε θυελλώδη χειροκρότημα, ο διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής κ. Ιωσηφίδης για την απόφασή του να αντιδράσει: «Δε με ενδιαφέρει να είμαι διευθυντής κλινικής. Θέλω να είμαι διευθυντής στην καρδιά σας. Θέλω να με βλέπετε στο δρόμο και να με χαιρετάτε. Όχι να με φτύνετε»!

Έντονα φορτισμένη ήταν και η ομιλία του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων της EuromedicaΓιάννης Καραμπίκας. «Δουλεύουμε απλήρωτοι εδώ και μήνες για να μη κλείσει το νοσοκομείο. Αν χρειαστεί θα φτάσουμε στα άκρα. Δε θα μας πάρει κανένας το ψωμί μας. Θα δώσουμε και το αίμα μας. Το νοσοκομείο αυτό δε θα φύγει!»

Οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση μπροστά στη Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αριστοτέλους την  Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου στις 11.00. Καλούν όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να τους συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ώστε το «Παναγία» να μείνει ανοικτό.