Δεκάδες συνδικάτα και παρατάξεις καλούν τα μέλη τους να ταχθούν με το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής. (Ανανεώνεται περιοδικά).

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, για το δημοψήφισμα: Στις 5 του Ιούλη, ψηφίζουμε μαζικά ΟΧΙ

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους υγειονομικούς και το λαό να συνεχίσουν να αρνούνται την υποταγή σε κάθε είδους μνημόνιο (ΕΙΝΑΠ) 

ΜΕΤΑ: «Αφωνία» της ΑΔΕΔΥ για το Δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τι άλλο έπρεπε να βιώσουμε για να πούμε ΟΧΙ;

Στα πέντε χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ζήσαμε τη διάλυση των Νοσοκομείων, το λουκέτο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις απολύσεις γιατρών, τη δραματική περικοπή στη  χρηματοδότηση της υγείας, την αύξηση συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων.

Και να ήταν μόνο αυτά..

Βιώσαμε αυτοκτονίες χιλιάδων συνανθρώπων μας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και της οικονομίας, τη φυγή χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, τις μαχητικές κινητοποιήσεις που συναντούσαν τον τοίχο των ΜΑΤ και ταυτόχρονα τα κοινωνικά ιατρεία που έστησαν γιατροί και υγειονομικοί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Και αντέξαμε.

Τώρα βιώνουμε την απροκάλυπτη απόπειρα των τοκογλύφων δανειστών και των εγχώριων υπαλλήλων τους να μας γυρίσουν πίσω, στην εφιαλτική εικόνα  που προσπαθήσαμε να σβήσουμε από τη μνήμη μας στις 25 Γενάρη. Να μας επιβάλλουν νέο μνημόνιο βαρύτερο απ΄ όσα βιώσαμε ως τώρα και κυρίως να μας τρομοκρατήσουν, να εξαφανίσουν την ελπίδα, να ποτίσουν με φόβο τις ψυχές των ελλήνων, να εκφοβίσουν τους λαούς της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Ως γιατροί θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αφιλοκερδώς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, θα στηρίζουμε τις υπηρεσίες υγείας που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, τη χώρα που εκβιάζεται και τρομοκρατείται.

Γι αυτό την Κυριακή 5 Ιούλη ψηφίζουμε ΟΧΙ.

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ της Ένωσης Νοσοκομειακών

Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

ΝΑΙ με φερετζέ από την μνημονιακή πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α. (ΔΑΦΝΙ): ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΗ

ΟΧΙ στον εκβιασμό - ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο, από τους εργαζόμενους στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν" 

-EURO MEI - Εκτελεστική Επιτροπή

Παρίσι, 30 Ιουνίου 2015

Οι εργαζόμενοι και ο Ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βιώσει την πολιτική της λιτότητας, τη δυστυχία, την κοινωνική υποβάθμιση, τη λεηλασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση των κοινωνικών αγαθών, τις απολύσεις και την ανεργία στην πιο σκληρή μορφή τους.

Έχει καταστεί σαφές ότι πέντε χρόνια μνημονίων και λιτότητας, δεν έφεραν λύσεις, αντίθετα έχουν πολλαπλασιαστεί τα προβλήματα και έχουν δημιουργηθεί νέα αδιέξοδα. Ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει το 1.500.000. Ο αριθμός των φτωχών έχει φτάσει τα 3.000.000. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και το ίδιο συμβαίνει με την εργασία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, του εργατικού κινήματος και του Ελληνικού λαού οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης στις 25 Ιανουαρίου, και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και προοπτικές για τους Έλληνες εργαζόμενους και την Ελληνική κοινωνία.

Οι Έλληνες και η εργατική τάξη φωνάζουν με ένα στόμα: «Φτάνει πια!"

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της EURO-MEI στο Παρίσι στις 30 Ιουνίου του 2015 εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους συναδέλφους στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Υποστηρίζει το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ προς την Ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, να μην αποδεχθεί την πίεση και τους εκβιασμούς των δανειστών, να μείνει σταθερή στο πολιτικό της πρόγραμμα και να διαπραγματευθεί με καλή πίστη, αλλά και να προστατέψει τη δημόσια περιουσία, την εθνική κυριαρχία και την επιβίωση των πολιτών.

Η κοινότητα των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στέκονται στο πλευρό του Ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης στον αγώνα της ενάντια στη λιτότητα. Καλούμε την ΕΕ να βρει μια λύση η οποία θα βάζει σε πρώτη θέση την ευημερία του ελληνικού λαού. Η απομείωση του χρέους είναι κεντρικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού.

-

ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ

Ως εργαζόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής-18 ΑΝΩ γνωρίζουμε πολύ καλά τη θέση και το ρόλο που μας αναλογεί στην παρούσα ιστορική συγκυρία.

Ξέρουμε ότι κρατάμε ζωντανή τη δημόσια, δωρεάν απεξάρτηση προσβάσιμη και αποτελεσματική για κάθε εξαρτημένο από ουσίες πολίτη αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και την οικονομική του κατάσταση.

Ξέρουμε ότι δίνουμε ζωή σε κάθε εξαρτημένο που θέλει να απελευθερωθεί από τον καταναγκασμό ΚΑΘΕ εξάρτησης από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ουσία κατακτώντας έτσι με πολύ κόπο τη θέση του ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες που μάχονται, αντιστέκονται και διεκδικούν.

Δίνουμε καθημερινά μάχη ενάντια στο θάνατο. Δεν τρομάζουμε εύκολα.
Αν ήταν έτσι τα πράγματα δε θα ήμασταν σε αυτό τον εργασιακό χώρο με δράση και συνέπεια 26 περίπου χρόνων.

 Σε αυτό το χώρο του κατασυκοφαντημένου δημόσιου τομέα εργαζόμαστε νιώθοντας στο πετσί μας τη δυστυχία αυτών που καταβεβλημένοι αναζητούν την προοπτική σε ένα κόσμο που ορισμένοι ντόπιοι και ξένοι θέλουν να κάνουν όλο και πιο ζοφερό, βυθισμένο στη φτώχια, την ανεργία, την αρρώστια και την αμορφωσιά.

 
Ξέρουμε να παλεύουμε με το θάνατο, για τη ζωή και την ελευθερία.
Ξέρουμε να βγαίνουμε νικητές.

Ξέρουμε να λέμε ΟΧΙ

Εργαζόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω

ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι υγειονομικοί όπως όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία και ο λαός μας, για 5 χρόνια πλήρωσαν ακριβά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές και η τρόικα και εφάρμοσαν πιστά οι ντόπιοι υπηρέτες τους.

 Μάτωσαν κυριολεκτικά για ένα άδικο, απεχθές και ταξικό χρέος, για χρήματα που πήγαν στις τσέπες των εργολάβων και των τραπεζιτών, την ίδια ώρα που  ο λαός και οι εργαζόμενοι βίωναν τη λιτότητα και τις περικοπές.  

Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και κυρίως οι ασθενείς και οι πολίτες που έχουν ανάγκη το Δημόσιο Νοσοκομείο, γνωρίζουν ότι τυχόν υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών -τοκογλύφων για συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών σημαίνει: γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, διάλυση της Δημόσιας Υγείας, κλείσιμο Νοσοκομείων, νέες μειώσεις μισθών, περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού, απολύσεις, μειώσεις συντάξεων. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Λαϊκού παραμένοντας αταλάντευτος και συνεπής, έλεγε και λέει: 

ΟΧΙ στα μνημόνια

ΟΧΙ στη λιτότητα

ΟΧΙ στους εκβιασμούς των τοκογλύφων - δανειστών

ΟΧΙ στην αποδοχή του χρέους που δημιούργησαν τα γεράκια των «αγορών»

ΟΧΙ στην αμφισβήτηση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας από ΕΕ και ΔΝΤ

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση για να προασπίσουμε τη Δημοκρατία, τα Κοινωνικά αγαθά και την Αξιοπρέπεια του λαού μας.

ΤΟ ΔΣ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "Α - Α - Α " 

ΟΧΙ

στη λιτότητα, τα μνημόνια

τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιούλη 2015, ο κόσμος της εργασίας και ο Ελληνικός λαός καλούνται να δηλώσουν την απόφασή τους, να πουν ΟΧΙ στα μνημόνια, ΟΧΙ στη λιτότητα, ΟΧΙ στους εκβιασμούς που εκπορεύονται από το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το ντόπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Οι υγειονομικοί όπως όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία και ο λαός μας, για 5 χρόνια πλήρωσαν ακριβά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι δανειστές και η τρόικα και εφάρμοσαν πιστά οι ντόπιοι υπηρέτες τους. Μάτωσαν κυριολεκτικά προκειμένου να πληρώνεται ένα άδικο, απεχθές και ταξικό χρέος, για χρήματα που πήγαν στις τσέπες των εργολάβων και των τραπεζιτών την ίδια ώρα που οι ο λαός και οι εργαζόμενοι βίωναν τη λιτότητα και τις περικοπές. Ένα χρέος που φορτώθηκε στις πλάτες του λαού για να σωθούν οι τράπεζες και να διατηρηθεί η κερδοφορία και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά, αγωνίστηκαν σκληρά, βγήκαν σε δρόμους και σε πλατείες, ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα, στην εξαθλίωση, στον αυταρχισμό και στις αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Δεν ξεχνούν επίσης ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών για 5 χρόνια οδήγησαν:

- σε 1,5 εκατομμύρια άνεργους μέσα από το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με τη χώρα να κατέχει το ρεκόρ της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, ούτε βεβαίως τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και την Υγεία

- σε χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, χωρίς φαΐ, χωρίς στέγη και χωρίς μέλλον,

- σε τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

- στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην κλοπή και των τελευταίων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων,

- Το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, την διάλυση της Δημόσιας Υγείας, το κλείσιμο Νοσοκομείων και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, τις περικοπές σε χρηματοδότηση και την συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω της απουσίας προσλήψεων. Την ίδια αντιμετώπιση είχαν και οι τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Η απαίτηση των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού είναι να μπει οριστικό τέλος στη μνημονιακή βαρβαρότητα και αυτό εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο τόσο στους αγώνες που προηγήθηκαν όσο και στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.

Το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ μαζί με τους τραπεζίτες, το κεφάλαιο και την ντόπια τρόικα, με εκβιασμούς, απειλές και τελεσίγραφα απαιτούν εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία συνέχισης των μνημονίων και των καταστροφικών πολιτικών που συνθλίβουν τα εργατικά δικαιώματα και οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή. Κλείνουν την κάνουλα στις τράπεζες εκβιάζοντας το λαό να ταχθεί με το μνημονιακό ΝΑΙ.

Αμφισβητούν ακόμα και το Δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει μέσα από ένα Δημοψήφισμα για την τύχη την δική του και των παιδιών του.

Με το τελεσίγραφο που κατέθεσαν ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέα συρρίκνωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από ένα νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την εφαρμογή του μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, που οδηγεί σε μειώσεις μέχρι και 80%, την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, την «απόσυρση» του κράτους που οδηγεί στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Απαιτούν μειώσεις στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων την ώρα που αυτά βουλιάζουν από τις περικοπές που προβλέπονται στους μνημονικούς προϋπολογισμούς και συρρίκνωση του προσωπικού τους και την εξαφάνιση των κοινωνικών επιδομάτων για ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι τοκογλύφοι – δανειστές.

Μπροστά σε αυτούς τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε θέση μάχης για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδιασμών και των εκβιασμών των δανειστών - τοκογλύφων. Με ένα μαζικό ΟΧΙ την Κυριακή στις 5 του Ιούλη θα στείλουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν τέρμα στη μνημονιακή λεηλασία και στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Με ένα βροντερό ΟΧΙ θα απαιτήσουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του λαού, την αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος του λαού και του τόπου και για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Με ένα παλλαϊκό ΟΧΙ θα απαιτήσουν επίσης απ' την Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω και χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα που θέτει το εργατικό και λαϊκό κίνημα και που άλλωστε ήταν προεκλογικές εξαγγελίες και προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Οι εργαζόμενοι έχοντας αποκτήσει μεγάλη πείρα από τους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και με το χέρι στην καρδιά στις 5 του Ιούλη θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπερψηφίζοντας μαζικά το ΟΧΙ για να ανοίξει μια νέα αναγεννητική πορεία για το λαό και τη χώρα μας.

Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

στις 5 Ιούλη στις κάλπες δίνουμε τη δική μας απάντηση

ψηφίζουμε πλειοψηφικά

ΟΧΙ

  ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ, ΙΣΧΥΡΟ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 5/7/2015-ΠΕΝΕΝ  

-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 - Αρ. Πρωτοκόλλου: 50/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Σχετικά με το δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, παρατηρούμε ότι από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους υποστηρικτές των Μνημονίων Διαρκείας και από τα ΜΜΕ έχει εξαπολυθεί μια τεράστια εκστρατεία προπαγάνδισης, εκφοβισμού και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού. Είναι αυτοί που μέρα νύχτα μιλούν για ουρές στα ΑΤΜ κ.λπ. – ενώ 5 χρόνια δεν βλέπουν τις ουρές των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, τα σπίτια που έκλεισαν, τις ουρές συνανθρώπων μας στα σκουπίδια να ψάχνουν για φαγητό.

Το ίδιο ισχύει για πολλούς επιχειρηματίες. Όπως π.χ. κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε ραδιοφωνικό σταθμό, μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία τους κάλεσε χθες το πρωί (Δευτέρα 29/6) και, μέσω των διευθυντών, τους ανακοίνωσε πως οφείλουν να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση του… «Μένουμε Ευρώπη» υπέρ του «Ναι»! Μάλιστα, οι διευθυντές κάλεσαν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν στα γραφεία της εταιρείας και όλοι μαζί να κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, ενώ για όσους και όσες απουσιάσουν, άφησαν υπονοούμενα με απειλές.

Οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε τέτοιο εκβιασμό. Με ψυχραιμία και συναδελφική συζήτηση, να διαμορφώσουμε την άποψη και θέση μας, απέναντι σε κάθε υστερική κραυγή. Ειδικά όταν εκπορεύεται από τα όργανα μιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ, που έχουν βυθίσει την ελληνική κοινωνία στην ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση – από εκβιασμούς που θέλουν να καταργήσουν κάθε δικαίωμά μας ν’ αποφασίζουμε σαν λαός για το μέλλον μας.

Με σταθερότητα –πριν και μετά το δημοψήφισμα– να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα: για την κατάργηση όλων των Μνημονίων, για να μην υπάρξει κανένα μέτρο ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα – για να υπερασπίσουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας – για να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης των προβλημάτων μας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

  Την Κυριακή 5 Ιούλη ψηφίζουμε ΟΧΙ-Επιτροπή Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας (κτίριο Γέρακα), υπέρ του ΟΧΙ 

-ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

Να σπάσουμε τον φόβο! Ψηφίζουμε ΟΧΙ σε κάθε Μνημόνιο

«Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε. 
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη. 
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.

Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε την ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη....

Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα.»

Γ. Σεφέρης

Υποτίθεται πως τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για μείωση του δημόσιου χρέους. Ύστερα από 5 χρόνια το χρέος, σε απόλυτους αριθμούς, έχει μειωθεί από τα 329 δις (114% του ΑΕΠ) στα 324 δις (181% του ΑΕΠ).

Στο μεταξύ συνέβησαν τα εξής:

- η ανεργία από το 9% έφτασε στο 27% και μόνο το 15% του συνόλου των ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας ενώ προ κρίσης έφτανε στο 40%

- το ποσοστό του πληθυσμού που αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες αυξήθηκε από 11% σε 20%

- πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας ζουν σε νοικοκυριά που δε δουλεύει κανείς ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες το χρόνο

- ο δείκτης φτώχειας αυξήθηκε από το 20% στο 35%

-οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 25%

- η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 51%

-ο άστεγοι από 8.000 ξεπέρασαν τους 20.000

-το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ μειώθηκε από το 64% στο 54%

-οι μισοί συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη μικρότερη των 500 ευρώ

- η μέση αγοραστική δύναμη από 84% του μέσου όρου των 15 χωρών της ΕΕ (προ διεύρυνσης του 2004) έφτασε στο 65%

- οι μισθωτοί ως σύνολο έχουν χάσει το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης

- η σχέση του πιο πλούσιου 20% με το πιο φτωχό 20% πήγε από το 5,6/1 στο 6,6/1

Τώρα, μετά από 5 μήνες διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης έγινε σαφές και στον πιο δύσπιστο ότι οι λεγόμενοι «θεσμοί» (η Τρόικα, δηλαδή), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, δεν είναι «φίλοι» μας. Εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα, προωθώντας αντίστοιχες πολιτικές: μισθούς πείνας, συντάξεις κάτω από την πείνα, υψηλή ανεργία για να πιέζονται κι άλλο τα μεροκάματα, διάλυση του δημοσίου τομέα για να ιδιωτικοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος, οι ελεύθεροι χώροι, ακόμη και τα μνημεία.

ΔΕΝ ΠΑΛΕΨΑΜΕ για αυτά! Πέντε χρόνια οι εργαζόμενοι παλέψαμε ενάντια σε αυτή την πολιτική, η οποία μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αγωνιστήκαμε για να υπάρξει μια άλλη πορεία, που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών.

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε! Δεν έχει σχέση η ΕΕ των τραπεζιτών με την Ευρώπη του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη του Μεσαίωνα, της Ιεράς Συμμαχίας, του φασισμού και του διαμελισμού των Βαλκανίων. Μια ΕΕ που απειλεί τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης!

Όποιος θα ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δεν θα ψηφίσει υπέρ καμιάς «Ευρώπης», όπως μας λένε τα μνημονιακά κόμματα και οι χρεοκοπημένοι μιντιάρχες που πληρώνονται ακόμη από το δημόσιο. Το ΝΑΙ σημαίνει αποδοχή μέτρων όπως τα παρακάτω (που διατυπώνονται τόσο στην πρόταση των θεσμών όσο και στην 47σέλιδη πρόταση της κυβέρνησης):

  • Να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί στο δημόσιο

  • Απολύσεις από τον δημόσιο τομέα - ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

  • Ιδιωτικοποιήσεις και πώληση δημόσιας περιουσίας: Κασσώπη, Ελληνικό, αεροδρόμια, λιμάνια, διατηρητέα

  • Αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση, στα νησιά

  • Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

  • Να περικοπούν κατά 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια

  • Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

  • Να διαλυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να μειωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ!

·         ΟΧΙ σε κάθε Μνημόνιο (είτε αυτό των «θεσμών» είτε όποιο άλλο, όπως η πρόταση των 47+8 σελίδων)

·         ΟΧΙ στο φόβο: μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς

·         ΟΧΙ στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, που κάθε άλλο παρά δημόσιο είναι

·         ΟΧΙ στην διάλυση του δημόσιου τομέα και τις απολύσεις 

ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΝΑ ΧΩ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΩΠΑΙΝΕΙ

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, ζούμε την πλήρη απαξίωση και καταστροφή του δημοσίου συστήματος υγείας . Ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, εκμηδενισμός των προσλήψεων, ελλείψεις αναλώσιμων, , εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζομένους με εξευτελιστικές απολαβές και αναξιοπρεπείς συνθήκες τόσο εργασίας όσο και νοσηλείας , μαζική εκροή νέων γιατρών προς το εξωτερικό, προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας με την ΕΣΑΝ ΑΕ. Την ίδια στιγμή η προσέλευση στα δημόσια ιδρύματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της φτώχειας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

 Τα τελευταία 5 χρόνια με τις πολιτικές των μνημονίων όχι μόνο η υγεία αλλά και το σύνολο των στρωμάτων της κοινωνίας πλήττεται από την ανεργία , την εξαθλίωση , την απελπισία . Αυτή την ιστορική στιγμή καλούμαστε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να διαλέξουμε δρόμο.

Το ΝΑΙ συνεχίζει το δρόμο που ακολουθήσαμε και μας οδήγησε ως εδώ. Ως νέοι γιατροί θα δεσμευτούμε να εργαζόμαστε σε ένα σύστημα υγείας χωρίς εξοπλισμό , χωρίς πρόνοια για τους ανασφάλιστους , χωρίς προσωπικό. Το ΝΑΙ υπογράφει τη θανατική καταδίκη του όποιου δημοσίου χαρακτήρα συστήματος υγείας έμεινε .

Το ΟΧΙ σηματοδοτεί μια στάση ανυπακοής στα τελεσίγραφα που μας επιβάλλουν , μια στάση αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης απέναντι στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας που πλήττονται, μια στάση άρνησης των πολιτικών που μας οδήγησαν στην καταστροφή .

 Με βάση τα παραπάνω την Κυριακή 5 Ιούλη ψηφίζουμε ΟΧΙ στα μνημόνια , ΟΧΙ σε οποιαδήποτε συμφωνία συνεχίζει την υποβάθμιση των ζωών μας , ΟΧΙ στη λιτότητα και στους εκβιασμούς .

Ήρθε η στιγμή για όλους και όλες να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε .

Σωματείο Άνευ Ειδικότητας Νέων Ιατρών Αχαΐας

Απόφαση Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Αρχιτεκτονικής

Τετάρτη 01/07/2015

Θέματα:

  1. Εξεταστική Α’ και Β’ κατεύθυνσης
  2. Τοποθέτηση για το ζήτημα του δημοψηφίσματος την Κυριακή 05/07/2015

Θέμα 2:

Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όχι μόνο είναι σωστή, αλλά αποτελεί μια υποτυπώδη αποκατάσταση του δημοκρατικού αισθήματος σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια της κρίσης κυβερνιέται με Προεδρικά Διατάγματα, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παραβιάσεις του Συντάγματος και υπό την εποπτεία εξωτερικών «θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Το δημοψήφισμα της Κυριακής για νέο μνημόνιο και λιτότητα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ με μαζική και αταλάντευτη συμμετοχή και ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!

Την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2008 και τ5ην είσοδο της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης το 2010, συνοδεύουν ακραίες νεοφιλελεύθερες/αντιλαϊκές πολιτικές. Οι πολιτικές αυτές, που προωθούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κάθε λογής εργοδότες στόχο έχουν να μεταφέρουν τις όποιες «ζημίες» στους εργαζόμενους και τη νεολαία, οδηγώντας πλειοψηφικά τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια, την ανεργία και τη μετανάστευση. Παρά τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης, η καθημερινότητα για πολλούς από εμάς σε υλικό επίπεδο δεν έχει βελτιωθεί, αντίθετα, όπως αποδεικνύουν και έρευνες του ΟΟΣΑ, οι συνθήκες απλήρωτης και μαύρης εργασίας ενισχύονται, ο μισθός παραμένει σε πολλές περιπτώσεις κατώτερος των 500 ευρώ, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ανύπαρκτες και η εργοδοτική αυθαιρεσία εντείνεται.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η «διαπραγμάτευση» εντός Ευρωζώνης, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει περιθώρια προώθησης μέτρων προς όφελος των εργαζομένων, αντίθετα συνεπάγεται τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό φανερώνει τόσο η πρόταση των «θεσμών» όσο και η αντίστοιχη πρόταση των 47 σελίδων που καταθέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στον αντίποδα όμως, αναδεικνύεται μια υποβόσκουσα κοινωνική δυναμική που επιθυμεί το τέλος των πολιτικών λιτότητας, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση της αναγγελίας δημοψηφίσματος. Παρότι το αποτέλεσμα αυτού επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» συνέχισης των διαπραγματεύσεων, εμείς θεωρούμε ότι ανοίγει σημαντικές δυνατότητες για το κίνημα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να διατρανώσουμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε όσους καπηλεύονται και καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

Αψηφούμε τα ψεύτικα διλλήματα και τους εκβιασμούς που τίθενται από το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» και συμπυκνώνονται στην τρομοκρατία των συνθημάτων «ευρώ ή χάος», «μνημόνια ή χρεοκοπία». Αψηφούμε τους υποστηρικτές των πολιτικών που εντείνουν την εκμετάλλευση των πολλών για την κερδοφορία των λίγων, τους υποστηρικτές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της επιβολής σκληρής φορολογίας κ.ο.κ. Αψηφούμε και την εργοδοτική τρομοκρατία που εξαπολύεται σε μια σειρά εργασιακών χώρων, με υποχρεωτικές άδειες σε συναδέλφους, με καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών, με εκβιαστικούς τρόπους υφαρπαγής του «ναι». Αρνούμαστε όμως και τα ανολοκλήρωτα «όχι» στο όνομα ενός «έντιμου συμβιβασμού» και υπογραφής μιας άλλης συμφωνίας.

Εμείς, η εργαζόμενη αλλά και άνεργη νεολαία θα πούμε ένα ηχηρό «ΟΧΙ». Ένα «ΟΧΙ» μαζικής αυθάδειας στη σύγχρονη αυτοκρατορίας της ευρωζώνης, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ένα όχι σε παλιά και νέα μνημόνια. Ένα ΟΧΙ που θα εκφραστεί στις κάλπες της Κυριακής, αλλά και στους δρόμους του αγώνα για την ανατροπή συνολικά της επίθεσης που εξαπολύεται στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Ένα «ΟΧΙ» που αναζητά δρόμους μιας άλλης πολιτικής, που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία, καταργώντας τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης, που θα εξασφαλίζει αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια, που θα χρηματοδοτεί τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, που θα παρέχει το δικαίωμα σε μια δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Αυτό είναι το δικό μας «ΟΧΙ»: ανυπότακτο, αγωνιστικό και μαχητικό.

Ετικέτες