Αγώνας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου

Μαζικές συνεχίζουν να είναι οι συνελεύσεις στους Σπουδαστικούς Συλλόγους ΣΓΤΚΣ και ΣΕΥΠ με θέμα  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το νόμο Γαβρόγλου. Παρά τις πιέσεις των συντηρητικών δυνάμεων και τις τρομοκρατικές κορόνες περί απώλειας του εξαμήνου, οι φοιτητές/τριες συνεχίζουν να αγωνίζονται μαζικά.

Η στάση των πολιτικών δυνάμεων

Στις 16/1 πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις και στους δύο συλλόγους. Για άλλη μια φορά η στάση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΚΝΕ) ήταν προβληματική καθώς αναδιπλώνει σε κάθε στροφή την στάση του για το ΠΔΑ (δεν λέει ξεκάθαρα όχι) και εναλλάσσει τους τρόπους δράσης ανάλογα με το ακροατήριό του. Για άλλη μία φορά επίσης υπήρξε πλαίσιο από «ανεξάρτητους» φοιτητές που είτε δεν έχουν καμία τοποθέτηση για το ΠΔΑ είτε το βρίσκουν θετικό χωρίς να μπορούν να αιτιολογήσουν το γιατί, με μόνο στόχο τους την απόκτηση πτυχίου. Μάλλον πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας είναι μία αρένα με αντίπαλό τους το νυν συμφοιτητή τους και όχι τον εργοδότη τους. Κατεβάζουν πλαίσιο με μοναδικό αίτημα «όχι στην κατάληψη» και δε διστάζουν να προτείνουν «να μην ξαναγίνει συνέλευση μέχρι το τέλος του εξαμήνου». 

Παρ’ όλα αυτά μέσα σε αυτό το αντιφατικό κλίμα στη ΣΓΤΚΣ υπερψηφίστηκε το Ενωτικό Πλαίσιο και στη ΣΕΥΠ το πλαίσιο της Πρωτοβουλίας γεγονός που φανερώνει  δύο πράγματα: α) ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος για την απόσυρση του νομοσχεδίου και β) ότι για να έχουν αποτέλεσμα αγώνες με τόσο σοβαρά διακυβεύματα χρειάζεται τα αριστερά σχήματα να συσπειρώνονται γύρω από ένα πλαίσιο. 

Οι δράσεις του προηγούμενου διαστήματος

Μία πολύ σημαντική διαδικασία που αποφασίστηκε στις συνελεύσεις είναι η διεξαγωγή παν-ΤΕΙ-κής συνέλευσης με στόχο να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι Σπουδαστικοί Σύλλογοι οι οποίοι βρίσκονται σε αδράνεια λόγω της ισχυρής παρουσίας της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και να τους ασκηθεί πίεση ώστε να προβούν και αυτοί σε συνελεύσεις προκειμένου να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν δράσουμε όλοι μαζί και από τα κάτω ενεργοποιώντας τους Σπουδαστικούς μας Συλλόγους θα μπορέσουμε να βάλουμε φρένο σε αυτό το πανεπιστήμιο το οποίο αποτελεί πλήγμα για την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Στις συνελεύσεις αποφασίστηκαν επίσης δύο κινητοποιήσεις, στο Αιγάλεω και στο Σύνταγμα όπου προχωρήσαμε σε ενημέρωση του κόσμου της γειτονιάς, των εργαζομένων και της νεολαίας για τα ζητήματα του ΤΕΙ. Συνδέσαμε τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη συγχώνευση των ΤΕΙ και ζητήσαμε την στήριξη στον αγώνα μας. 

Επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι η επίθεση που γίνεται στο ΤΕΙ δεν είναι μεμονωμένη αλλά η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για τους δανειστές δεν διστάζει να θυσιάσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία καθώς και δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες (απεργία), δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από τη συγκέντρωση έξω από την βουλή Δευτέρα 15/1 ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση. Αυτό το συμπέρασμα δεν ήταν δεδομένο εξαρχής για κόσμο μη οργανωμένο στην Αριστερά, που αρχίζοντας όμως να ασχολείται με συλλογικές διαδικασίες επειδή διαπίστωνε ότι το ΠΔΑ περιελάμβανε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, κατανόησε την ανάγκη της κεντρικοπολιτικής πάλης.

Ανάγκη συνέχισης του αγώνα

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη βουλή από τις 11/1 οπότε γίνεται από όλους μας κατανοητό ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να μασήσουμε οποιαδήποτε πίεση και εκβιασμό (όπως αυτό που κάνει η διοίκηση, βγάζοντας ανακοινώσεις ότι θα χαθεί το εξάμηνο ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό τόσο για το πτυχίο μας όσο και για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα). Αναγκαίο είναι να συνδέσουμε τον αγώνα μας με το κομμάτι των καθηγητών (κυρίως έκτακτοι) και διοικητικών που πλήττονται επίσης από το νομοσχέδιο και να δίνουμε το «παρών» σε όποιον αγώνα μικρό ή μεγάλο δίνεται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ζωές μας. Μόνο έτσι θα νικήσουμε!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες