Χτες, την Τρίτη 3/9, δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο οι διαθεσιμότητες 170 εργαζομένων του νοσοκομείου Παναγία που η κυβέρνηση έχει βαλθεί να κλείσει, στερώντας από 300.000 ανθρώπους την πρόσβαση στις υπηρεσίες του. Την ίδια μέρα και με πολύ εμφανή την αστυνομική παρουσία γύρω από το νοσοκομείο (κλούβες των ΜΑΤ, Ασφάλεια, αστυνομία) οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μια προβοκατόρικη επίθεση από συγκεκριμένες πλευρές (ΣΚΑΙ, εργοδοτικοί συνδικαλιστές κλπ) για δήθεν προπηλακισμό ενός κλητήρα που έφτασε μετά το ωράριο για να κοινοποιήσει τις διαθεσιμότητες-απολύσεις... Την αρχική σύγχυση ακολούθησε η οργή.

Έτσι, σήμερα, Τετάρτη 4/9, οι απολυμένοι άρχισαν να περνούν στην αντεπίθεση! Πραγματοποίησαν πορεία 100 εργαζομένων και αλληλέγγυων που κατέληξε στην Διοίκησή τους, στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου, για να ζητήσουν εξηγήσεις για τις διαθεσιμότητες. Εκεί τους περίμενε ο διοικητής που “έδωσε” τις απολύσεις , φοβισμένος και κρυμμένος πίσω από  τις ασπίδες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ! Με την κατακραυγή του κόσμου της πορείας, κάποιων εργαζόμενων του Αγίου Παύλου και συνδικαλιστών από την ΕΝΙΘ, την ΕΔΟΘ και άλλα νοσοκομεία, τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να παραμερίσουν. Στη συνάντηση εκπροσώπων και δικηγόρου του Σωματείου με τη Διοίκηση αποκαλύφθηκε και παραδόθηκε τελικά η παράνομη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, με την οποία καλεί τη Διοίκηση να παρακάμψει ακόμη και αυτή την τυπικά “νόμιμη” διαδικασία διαθεσιμότητας που προβλέπει μοριοδότηση, ώστε οι απολύσεις να γίνουν πιο γρήγορα, με προγραφές κατά τα γούστα της Διοίκησης! Όταν οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την παρανομία τόσο των διαθεσιμοτήτων όσο και της διαδικασίας κοινοποίησής τους (που είναι ως τώρα... άτυπη!), κατάλαβαν με πόσο αυθαίρετο και δόλιο τρόπο η κυβέρνηση ενεργεί και μπλοφάρει, ώστε να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις. Με καταγέλαστες υπουργικές υποσχέσεις για μηδενικές απολύσεις (λες και δεν ξέρουμε να διαβάζουμε τα Μνημόνια), με τον αποκλεισμό του Παναγία από τις επίσημες εφημερίες, με την αιφνίδια κατάργηση όλων των κλινικών εκτός από την Νεφρολογική ώσπου να βρεθεί χώρος... μεταφοράς των νεφροπαθών, με την επίδειξη “δύναμης” των ΜΑΤ γύρω από το Παναγία και τον Άγιο Παύλο, με παράνομες εξπρές διαδικασίες ώστε να αποκοπεί ένα τμήμα των εργαζομένων από τον αγώνα, είτε με την απογοήτευση της de facto απόλυσης είτε με τον εφησυχασμό της... απελπισίας (“κινητικότητα”): με όλες αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που προσπαθούν να σπείρουν σύγχυση και ηττοπάθεια.

Σιγά-σιγά οι εργαζόμενοι κατανοούν αφενός τη δύναμή τους κι αφετέρου ότι πρέπει πια να αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Παρά την στάση της πλειοψηφίας του σωματείου που από τη μια υποτίμησε για ένα καθοριστικό χρονικό διάστημα τη σημασία της απεύθυνσης του σωματείου στην κοινωνία και από την άλλη στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα καλούσε εδώ και δυο εβδομάδες σε “ηρωικό και πένθιμο” κλείσιμο του, καλέσματα που επαναλήφθηκαν σήμερα στις συνελεύσεις, η Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα και την απαγόρευση μεταφοράς οποιουδήποτε εξοπλισμού έξω από το νοσοκομείο. Επίσης, αποφάσισε την διοργάνωση συναυλίας στο δημοτικό πάρκο μπροστά από το νοσοκομείο, την Πέμπτη 5/9 στις 8:30 μ.μ.

Στο τέλος της Συνέλευσης, ως ύστατη τρομοκρατική μεθόδευση Διοίκησης και Κυβέρνησης, ΜΑΤατζήδες εισέβαλαν στο Παναγία γιατί κάποιος από τη Διοίκηση τους “ειδοποίησε” ότι γινόταν... “πλιάτσικο”. Αποχώρησαν μετά από μία ώρα, όταν “βεβαιώθηκαν” ότι δεν συμβαίνει τίποτα -δηλαδή ότανδεν τους βγήκε η προβοκάτσια.

Τη συναυλία καλούν το Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι ΕΛΜΕ-Θ,οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι, Σχολικοί Φύλακες και εργαζόμενοι στους Δήμους.

Το Παναγία δεν πρέπει να κλείσει και δεν θα κλείσει, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να απολυθούν και δεν θα απολυθούν: για χάρη ασθενών, εργαζομένων, δημοσίου συμφέροντος! Όπως η επίθεση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο ένα νοσοκομείο αλλά απλώνεται σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, όλα τα δικαιώματα, όλο το λαό, έτσι πρέπει η αντίσταση των εργαζομένων να προσανατολιστεί στο άνοιγμα του αγώνα, το συντονισμό με τα άλλα σωματεία που κινητοποιούνται. Σε αυτήν την κατεύθυνση είχαν γίνει απόπειρες τις προηγούμενες εβδομάδες (π.χ. με το συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων), χωρίς όμως συστηματικότητα και συνέχεια. Το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι θα έχουν να οργανώσουν καλύτερα την εξωστρέφεια του αγώνα και τη σύνδεση με άλλους κλάδους. Συμμετέχοντας στην πορεία της ΔΕΘ στις 7/9 στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου, μαζί με τα υπόλοιπα νοσοκομεία και τα εργατικά συνδικάτα. Ενημερώνοντας τον κόσμο των γειτονιών σε πλατείες, εκδηλώσεις και λαϊκές συνελεύσεις. Συνδιοργανώνοντας κινητοποιήσεις με άλλους χώρους, που πραγματικά διψούν για συνεννόηση και ενότητα στη δράση. Λίγο πριν ξεσπάσουν οι απεργίες διαρκείας όπου προσβλέπουν διάφορες ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ), το Παναγία μπορεί και πρέπει να αντέξει. Να αποτελέσει κρίκο στη αλυσίδα των εργατικών αγώνων που δίνουν τον τόνο, μετά την ΕΡΤ και πριν την ανατροπή κυβέρνησης και αντεργατικών πολιτικών. Είναι υπόθεση όλων μας!


Τα Ματ κλείνουν την είσοδο του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος"


Τα ΜΑΤαποσύρονται μετά τις αντιδράσεις