Νέες κινητοποιήσεις και 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή (12/7) από δημοτικούς υπαλλήλους

Αγωνιστικός αναβρασμός και επαγρύπνηση επικρατεί στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης για το πρόγραμμα απολύσεων και "κινητικότητας" στο Δημόσιο, μετά και την κατάθεση στην επιτροπή της  Βουλής του πολυνομοσχεδίου - καρμανιόλα, το οποίο ανοιγει το δρόμο για αθρόες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν και σήμερα Παρασκευή (12/7) τις καταλήψεις των Δημαρχείων και κάθε άλλης υπηρεσίας, πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και Συγκεντρώσεις ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για την λήψη αποφάσεων για την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων μέχρι την Τρίτη 16 Ιούλη.

Αποκορύφωμα των σημερινών εκδηλώσεων είναι η πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:30 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου, ενώ στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών.

Το Σάββατο (13/7) οι δημοτικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ τη Δευτέρα (15/7), παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται, μάλιστα να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής.

ΣΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ!

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε σειρά ποικίλων δράσεων και κινητοποιήσεων, για να εκφράσουν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Αποφασίστηκε να γίνει μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελόκηπους σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.

Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (15/7) στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, θα δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, θα ενημερώσουν τους γονείς με επιστολές για τις εξελίξεις, θα γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 7 το απόγευμα.

Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης θα κάνουν εξόρμηση ενημέρωσης στα επαγγελματικά λύκεια και παρέμβαση στις 12.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε πορεία με άλλα σωματεία εργαζομένων με κατάληξη το κτήριο της ΕΤ-3 στη Λ. Στρατού.

ΜΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τις παραιτήσεις τους θέτουν στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, που μιλούν στη γενική συνέλευση της Ένωσης.

Η συνέλευση διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίστανται το ένα τρίτο των δημάρχων.

Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.

Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.

Για αυτό στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων

Ακόμα και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο εναντίον των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισαν υπεύθυνα για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπέρ της αναστολής λειτουργίας των δήμων μέχρι τις 16 Ιουλίου τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των δήμων ή την κινητικότητα αλλά διαφωνεί με τη λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς προγραμματισμό.

«Κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες των δήμων, εμποδίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους δήμους, θα μας βρει αποφασιστικά αντίθετους», δηλώνει και η Περιφερειακή Ένωση Ηπείρου.
Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στους δήμους της Θεσπρωτίας, με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας - με εξαίρεση δύο συμβούλους - να έχουν αποφασίσει ήδη από την Πέμπτη την αποστολή των παραιτήσεών τους προς τον υπουργό Εσωτερικών.
Για καίριο πλήγμα στην τοπική αυτονομία και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο και το ψήφισμα Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης, με το οποίο ζητείται επίσης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από νησιωτικούς δήμους, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Σαντορίνης που δηλώνει πως είναι καλύτερα να παραδώσουν τα κλειδιά εάν ψηφιστούν οι διατάξεις.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

«Το μνημονιακό έργο θανάτου της αυτοδιοίκησης που παρακολουθούμε εδώ και καιρό συνεχίζεται, με τελευταία σκηνή του την διάλυση δημοτικών υπηρεσιών και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και τον οικονομικό στραγγαλισμό της. Με το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, επιχειρείται το κουρέλιασμα του Συντάγματος, και η εξαφάνιση κάθε έννοιας διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Με τους εργαζόμενους σε καταλήψεις και στους δρόμους, γίνεται το αναγκαίο βήμα, για την οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, ένα μέτωπο δήμων, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων.
Καλούμε όλες και όλους στο συλλαλητήριο της Δευτέρας 15/7 στις 19:00, στο Σύνταγμα, στις κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και να ξεκινήσει άμεσα η κατεδάφιση της κυβέρνησης των υπολειμμάτων του δικομματισμού που χρεοκόπησε τη χώρα

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/07/2013