Παρά τα τραγικά νούμερα των θανάτων, τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα covid εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της «Όμικρον» και τη φυσιολογική αύξηση των νοσηλειών, η κυβέρνηση συνεχίζει, κυνικά, στην ίδια γραμμή εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Αδιαφορώντας για τις ζωές των πολλών, οι «άριστοι» εκφραστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, διακηρύσσουν επανειλημμένα το «τέλος του εφιάλτη» (μήπως και οι ευχές γίνουν πραγματικότητα), την ίδια ώρα που κατευθύνουν προκλητικά, πολύτιμους οικονομικούς πόρους, στα ταμεία των ιδιωτών της Υγείας.   

Οι νεκροί από τις επιπλοκές του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσεις τις 23.000, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χειρότερες χώρες παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό (βλ. Θάνατοι covid: Το φετινό πλήγμα στην Ελλάδα). Για το Μητσοτάκη βέβαια, όλα «καλώς καμωμένα και υπό έλεγχο» στο ζήτημα της πανδημίας, παρόλο που σχεδόν 100 άνθρωποι κάθε μέρα καταλήγουν, εντός ή εκτός ΜΕΘ. Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση «κανονικοποίησης» του θανάτου, αντί για τολμηρά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα περιορίζουν την μεταδοτικότητα, η απάντηση των κυβερνώντων είναι «μια από τα ίδια». Όπως εδώ και δύο χρόνια, η μόνη σταθερή κυβερνητική επιλογή είναι αναποτελεσματικά μέτρα που καταλήγουν σε μια ανομολόγητη «ανοσία της αγέλης», ύστερα και από την αδυναμία να πείσουν ένα περίπου 30% του πληθυσμού να εμβολιαστεί. 

Αφηγήματα για «ηπιότερη νόσο» και «εκφυλισμό» του ιού, παρά τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ότι οι μελλοντικές μεταλλάξεις μπορεί να αποδειχθούν πιο απειλητικές. Πενθήμερη καραντίνα και πήγαινε στη δουλειά με ένα depon. Ας μεταδίδεις τον ιό, αρκεί να μην χάνουν κέρδη τα αφεντικά και «παγώσει» η καπιταλιστική οικονομία. Αν είσαι και ελαφρά, υπάρχει πλέον και η «δυνατότητα» τηλεργασίας. Αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα 50+1% στα σχολεία που ήδη νοσούν πολλές χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί και απλήρωτη άδεια για το γονέα εργαζόμενο που νοσήσει το παιδί του. Η τέλεια συνταγή δηλαδή για την περεταίρω διάδοση του ιού, τη στιγμή που οι συνθήκες συνωστισμού σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ καλά κρατούν, οι απαραίτητες μάσκες προστασίας και τα τεστ διάγνωσης παραμένουν μόνιμη «αιμορραγία» για το εργατικό εισόδημα, εφόσον υπάρχει πεισματική άρνηση για τη δωρεάν παροχή τους από το κράτος.  

Κυβερνητικό Έγκλημα

Βέβαια, το μεγαλύτερο κυβερνητικό έγκλημα, αφορά την συνειδητή διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα να έχουν -κυριολεκτικά- θησαυρίσει!  Έστω και την ύστατη στιγμή, μπροστά στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων και ανοδικής πορείας θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, το ΕΣΥ παραμένει υποστελεχωμένο και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, παράγοντας που συμβάλει καθοριστικά στον υψηλό αριθμό νεκρών. Το πρόβλημα δεν είναι αν προσφεύγουν αργά οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αλλά με ποιες δομές ΠΦΥ, με ποιο προσωπικό και ποια μέσα στα νοσοκομεία, θα προσφέρεις αποτελεσματική δημόσια περίθαλψη στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που νοσεί από covid ή λοιπά νοσήματα.

Είναι φανερό ότι, η παρούσα υγειονομική κρίση, αποδείχθηκε η τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας (βλ. Η πανδημία κατέγραψε εγκληματικές επιλογές αλλά και απρόβλεπτες προκλήσεις). Ταυτόχρονα, αποτελεί τη βάση εκκίνησης για το διαβόητο «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη. Το αντικοινωνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ που περιλαμβάνει καταργήσεις-συγχωνεύσεις νοσοκομείων που θα λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, την αποθέωση των ΣΔΙΤ και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Όπως αποκάλυψε και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη συγχώνευση υπηρεσιών και τον υποβιβασμό διάφορων μονάδων σε Κέντρα Υγείας, «κλείνοντας το μάτι» για τη συμμετοχή ιδιωτικών νοσοκομείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Η απόφαση για μετατροπή του «Παίδων Πεντέλης» σε εμβολιαστικό κέντρο για μερικές εβδομάδες(;), διακόπτοντας την 24ωρη εφημερία, όταν ο κορωνοϊός καλπάζει στα παιδιά, οι αυταρχικές πρακτικές απέναντι στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, είναι εικόνα από το άμεσο μέλλον (βλ. Όχι στην υποβάθμιση και απαξίωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης). Εξάλλου, τα 8 νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία (και επί ΣΥΡΙΖΑ), παραμένουν κλειστά. Ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει μείωση κατά 139 εκατομμύρια για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ, ενώ διάφορα επιχειρηματικά σχήματα της υγείας, παίρνουν ήδη θέση για το «φαγοπότι» από το Ταμείο Ανάπτυξης. 

Με τα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίζουν να δουλεύουν «στα κόκκινα», με εξουθενωμένους υγειονομικούς (6.000 από αυτούς παραμένουν σε αναστολή και οι μαζικές προσλήψεις εμφανίζονται ως «αβάσταχτο κόστος») οι ιδιώτες κλινικάρχες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα προκλητικά δώρα της κυβέρνησης. Συνεχίζουν την χυδαία διαλογή ασθενών και τις επιστροφές των βαρύτερων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως πχ. η πρόσφατη επιστροφή δύο ασθενών από ιδιωτική κλινική στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» λόγω επιδείνωσης της κατάστασής τους. 

Ακόμα και η ενοικίαση (ούτε λόγος για επίταξη χωρίς αποζημίωση) των κρεβατιών ΜΕΘ ή απλών από τις ιδιωτικές κλινικές (που κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ 1.600 ευρώ την ημέρα ανά κρεββάτι ΜΕΘ), μένει χωρίς αντίκρισμα, εφόσον τα μισά παραμένουν άδεια, όταν οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία γεμίζουν με ράντζα. Πέρα από τη διαλογή περιστατικών, οι ιδιωτικές κλινικές πληρώνονται από το Δημόσιο για το σύνολο των κλινών που έχουν επιταχθεί ανεξάρτητα των ασθενών που νοσηλεύουν. Γιατί αυτή είναι η περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα υγείας στην πανδημία. Η πριμοδότησή του από το Δημόσιο!  

Με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό (PCR) «δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα της Ευρώπης»,  να καταρρίπτονται πανηγυρικά από την έρευνα του δικτύου Euractiv και άλλων μέσων, τα διαγνωστικά κέντρα κάνουν πάρτι με τα χιλιάδες τεστ που διενεργούν καθημερινά. Γιατί όταν, στις λίγες δημόσιες δομές που γίνονται δωρεάν PCR, συναντάς πολύωρες ουρές αναμονής, η ανάγκη σε σπρώχνει στην «αγκαλιά» της πληρωμένης εξέτασης των μόλις…47 ευρώ -και μέχρι πρότινος 60 ευρώ. 

Χώρια βέβαια από την ενίσχυση των ιδιωτών με τη μεθοδευμένη διοχέτευση της λοιπής νοσηρότητας, προς τους εμπόρους της υγείας. Χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί (πάνω από 16.000 στο ΚΑΤ, πάνω από 1.500 στο Θριάσιο) ενώ κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις καθυστερούν με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Αν έχεις να πληρώσεις βέβαια, τράβα μια βόλτα από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. «Ότι πληρώνεις, παίρνεις»…

Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία, υπερτονίζοντας τα οφέλη του εμβολίου και ευχόμενη μεταφυσικά το «τέλος της πανδημίας». Μετέτρεψε ακόμα και την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών. 

Αντεπίθεση

Αυτή η εγκληματική πολιτική, μπορεί να ανατραπεί μόνο από την κοινωνική κινητοποίηση. Ήρθε η στιγμή για την αντεπίθεση των «από κάτω». Με μπροστάρηδες τα σωματεία των υγειονομικών, τα υπόλοιπα συνδικάτα, κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες της Αριστεράς, δημοτικές κινήσεις, στέκια αλληλεγγύης, χρειάζεται να διεκδικήσουμε ακόμα πιο μαζικά και συντονισμένα, ώστε να τα επιβάλουμε,  ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας: 

-Την ενίσχυση του ΕΣΥ, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών, ιδιαίτερα στην ΠΦΥ.

-Την διενέργεια δωρεάν τεστ και παροχή δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας για όλους/ες.

-Επαρκή χρόνο καραντίνας και σοβαρή ιχνηλάτηση, πληρωμένες άδειες, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία. 

Με αυτό το αγωνιστικό στίγμα κινήθηκαν και οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην Ημέρα δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, στις 22/1. Παρά το τσουχτερό κρύο, πρωτοβουλίες για την Υγεία, σωματεία, δημοτικές κινήσεις, και η μεγάλη πλειοψηφία των οργανώσεων της Αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και διαδήλωσαν δυναμικά μέχρι το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να μπει τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Ανάλογης κατεύθυνσης, ήταν και η  κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, την 1η Φλεβάρη. 

Εκεί άλλωστε βρίσκεται και η «μέθοδος» για να τελειώνουμε με την πολιτική που μας στερεί την ίδια μας την ανάσα και αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Στην μετατροπή της οργής που κλιμακώνεται στον κόσμο, σε οργανωμένο αγώνα, σε συντονισμένη αντεπίθεση για να υπερασπιστούμε αποφασιστικά, τη ζωή και τα δικαιώματά μας. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες