Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα (17/10) 24ωρη απεργία του Σύλλογου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, με αίτημα την ανάκληση των τελευταίων απολύσεων, που από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν φτάσει τις δώδεκα.

Από νωρίς το πρωί πολλοί ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μαζί με συμπαραστάτες από άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς από τις γύρω γειτονιές (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ταύρο, Μοσχάτο) απέκλεισαν το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΤΕ στο Μοσχάτο, σπάζοντας την προσπάθεια των εταιρειών και της ΕΤΕ να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων τους στην απεργία. Τους είχαν καλέσει να παρουσιαστούν για εργασία από τις 5.30 το πρωί, ακόμη δηλαδή και 90 λεπτά πριν την κανονική έναρξη του ωραρίου τους.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Βουλευτή Α΄ Αθήνας Μαρία Μπόλαρη.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΤΕ με τις απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζόμενων είναι τραγική το τελευταίο διάστημα. 12 απολύσεις από τις αρχές Αυγούστου ακόμη και σε γυναίκες που τελειώνει η άδεια εγκυμοσύνης. Κι αυτό παρά το ότι η ΕΤΕ όπως και όλες οι άλλες τράπεζες έχουν εισπράξει τα τελευταία τρία χρόνια αμύθητα ποσά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα.

Σε κάθε κινητοποίηση του ΣΥΔΑΠΤΤ τους τελευταίους δυόμισι μήνες η συμμετοχή των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις ανεβαίνει συνεχώς, όπως και οι εγγραφές στο σωματείο κι αυτό δίνει τη δυνατότητα σταδιακά να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και να ενημερώνονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι για τις δράσεις του συλλόγου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η κίνηση του σωματείου να λειτουργήσει για τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία και το απεργιακό ταμείο του συλλόγου, που σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα στην απεργία, θα πληρωθούν ένα μέρος του μεροκάμματου.


Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της Μαρίας Μπόλαρη για την σημερινή κινητοποίηση:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 24ωρη απεργία του Σύλλογου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, με αίτημα την ανάκληση των τελευταίων απολύσεων, που από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν φτάσει τις δώδεκα. 

Στις καταγγελίες του Συλλόγου προς την Επιθεώρηση Εργασίας, οι εκπρόσωποι της ΕΤΕ απαντούν επιμόνως ότι ουδεμία σχέση έχουν με τους εργαζόμενους που μέσω εταιρειών εργάζονται για την Τράπεζα, κάποιοι-ες μάλιστα εδώ και δεκαοχτώ χρόνια! Από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι, οι απεργοί και οι συμπαραστάτες τους, κατάφεραν να μπλοκάρουν τις βάρδιες του contact center της Εθνικής στην Καλλιθέα και να μην εργαστεί σχεδόν κανένας ενοικιαζόμενος. Στο πλευρό των απεργών στην είσοδο του κτιρίου, βρέθηκαν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως του ΣΕΤΤΕΑ και του Βιβλίου Χάρτου (ανάμεσά τους και η πρόσφατα απολυμένη συνάδελφος από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι), μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ, συνδικαλιστικά στελέχη από παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη των νέων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η βουλευτής Α΄ ΑΘήνας Μαρία Μπόλαρη. Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος των μόνιμων υπαλλήλων της Εθνικής δε συμμετείχε στην απεργία, δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι από το τακτικό προσωπικό, που ενίσχυσαν το απεργιακό ταμείο των συναδέλφων τους πριν προσέλθουν στην εργασίας τους, σε μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης και ακύρωσης των διαιρέσεων που υποδαυλίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Στο όνομα της κρίσης και του χρέους, οι εργοδότες, απελευθερωμένοι από τους μνημονιακούς νόμους της κυβέρνησης, στοχεύουν σε μισθούς 300 ευρώ και σε δουλειά χωρίς δικαιώματα. Παράλληλα, εν όψει των χιλιάδων απολύσεων που αναμένονται εξαιτίας των «αναδιαρθρώσεων» στον τραπεζικό κλάδο, πρώτοι στο στόχαστρο μπαίνουν οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Όμως, η επιτυχία της σημερινής κινητοποίησης αποδεικνύει τη δύναμη της συλλογικότητας και στους πιο δύσκολους εργασιακούς χώρους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επείγει η ανάγκη για κοινούς αγώνες μόνιμου και ενοικιαζόμενου προσωπικού στις τράπεζες, για συντονισμένες απεργίες, που θα απαντήσουν στις μαζικές απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία και τους μισθούς πείνας. Μόνο με τέτοιες διαδικασίες στο εργατικό κίνημα και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα ξηλώσει το απαράδεκτο καθεστώς της προσωρινής απασχόλησης και θα επαναφέρει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα μπορούμε να ανατρέψουμε την ολομέτωπη επίθεση των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, ενάντια στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα:

18-10-2013

Το «μικρόβιο» της συλλογικής δράσης και της διεκδίκησης μέσα από το σωματείο αρχίζει να διαδίδεται. Στην απεργία της 17/10/2013 συμμετείχαν συνάδελφοι από πολλές διευθύνσεις της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα. Σε κάποιες τα ποσοστά συμμετοχής έφτασαν στο 75% και 80%. Μηνύματα συμμετοχής είχαμε ακόμη και από την Β. Ελλάδα.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου δεν λειτούργησε μέχρι τις 7:10 το βράδυ παρά τις προσπάθειες απεργοσπασίας της Διοίκησης. Συγκεκριμένα,  είχε γίνει αλλαγή του ωραρίου σε ένα ποσοστό εργαζομένων που αναγκάστηκαν να προσέλθουν στην δουλειά τους στις 5:30 το πρωί (αντί για τις 8:00 ή 9:00 το πρωί).  Οι υπόλοιποι στάθηκαν έξω από την πύλη του κτιρίου, συμπαραστάτες στην απεργιακή φρουρά.  Σε γενική πρόσκληση των προϊσταμένων  προς τον οποιονδήποτε να εισέρθει στο κτίριο για να δουλέψει, δεν υπήρξε η παραμικρή αποδοχή της πρόσκλησης από την πλευρά των εργαζομένων. Όλοι έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους εκτός κτιρίου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

Ετικέτες