Ένα διήμερο διαλόγου, συνύπαρξης και διασκέδασης (ρεπορτάζ από τις συζητήσεις)

Ένα ακόμη μεγάλο γεγονός αλληλεγγύης και αντίστασης ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Xιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» .

Oι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας γνωστών καλλιτεχνών, με θέμα το αντιρατσιστικό κίνημα, το ταξίδι των προσφύγων αλλά και το ρατσισμό και το φασισμό. Μεταξύ των έργων βρίσκονταν τα σκίτσα των σκιτσογράφων που λογοκρίθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επισκέπτες είχαν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τις δράσεις των πάνω από 40 συλλογικοτήτων (LGBT, δικτύων αλληλεγγύης, δημοτικών παρατάξεων, μεταναστευτικών οργανώσεων) από τα τραπεζάκια που διατηρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο χώρο.

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν επιτραπέζια και να συμμετάσχουν σε πολύμορφες δραστηριότητες (εικαστικά εργαστήρια, παιχνίδια δράσης, θεατρικά παιχνίδια) στον παιδότοπο που βρισκόταν στο χώρο.

Καθώς νύχτωνε, μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να γευτούν πιάτα από κουζίνες από πάνω από 15 χώρες, ενώ την πρώτη μέρα ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει 7 stand up κωμικούς, και θεατρικό εργαστήρι από θεατρική ομάδα ΑμεΑ.

Και οι δύο μέρες κορυφώθηκαν με τις συναυλίες από 17 συγκροτήματα ποικίλων μουσικών ειδών και χωρών στις 2 σκηνές που λειτουργούσαν παράλληλα.

Έτσι, ντόπιοι και μετανάστες άκουσαν από ρεμπέτικο μέχρι hip hop την πρώτη μέρα, και παραδοσιακή μουσική μέχρι blues και rock ήχους τη δεύτερη.

Το γλέντι και ο χορός κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε να ζήσουμε, να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε, αλλά και να νικήσουμε μαζί.

Στα λινκ που ακολουθούν, μπορείτε να διαβάσετε ρεπορτάζ από τις συζητήσεις της Γιορτής:

Θεματικό εργαστήρι για την αντιρατσιστική πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση

Κεντρική συζήτηση: Διεθνής αντίσταση στην άνοδο της ακροδεξιάς

Η ομιλία του Καρί Πίτερσεν-Σμιθ (Black Lives Matter) στην συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς

Θεματικό εργαστήρι για τον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό στους χώρους δουλειάς

Κεντρική συζήτηση: Ελληνική αντιπροσφυγική πολιτική και ΕΕ-φρούριο

 

Ετικέτες