Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/9/17, πρώτη μέρα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, θεματικό εργαστήρι για το ρατσισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορους δήμους της Αθήνας, περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη δημοτικών παρατάξεων, αλλά και ακτιβιστές-μέλη συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στα διάφορα κινήματα πόλης.

Η συζήτηση κινήθηκε σε τρεις άξονες: 1) Το Προσφυγικό, εμπειρίες από τους δήμους, αλλά και προτάσεις. 2) Οι μετανάστες στις πόλεις, κοινωνική πολιτική (σίτιση, στέγαση, εκπαίδευση των παιδιών κ.λπ.) αλλά και διαδικασίες και προσπάθειες ένταξης. 3) Κινήματα πόλης, διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, κοινό αίτημα και ανάγκη ντόπιων και μεταναστών.

Οι ομιλητές μετέφεραν εμπειρίες από διάφορες περιοχές, από την Α' Αθήνας με έντονα προβλήματα στέγασης και ελεύθερων χώρων. Από τον Άγιο Παντελεήμονα, με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την προσπάθεια συσπείρωσης των κατοίκων. Από τις νότιες περιοχές (Γλυφάδα, Βάρη, Ελληνικό κ.λπ.), με την εμπειρία του στρατοπέδου υποδοχής του Ελληνικού, αλλά και το διαπολιτισμικό σχολείο. Από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Ιωνία, με έντονο το προσφυγικό στοιχείο στους κατοίκους-απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Από τη Νίκαια, με το γνωστό τάγμα εφόδου, τις δολοφονικές επιθέσεις και το θάνατο του Παύλου Φύσσα, αλλά και από το Χαλάνδρι με τους δύο μεγάλους οικισμούς Ρομά.

Η συζήτηση απλώθηκε και στις θεσμικές δυνατότητες και αρμοδιότητες των δήμων, και στην ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να έχει μια δημοτική αρχή με την αμεσότητα της σχέσης με τον πολίτη, αλλά και οι τοπικές συλλογικότητες με τις πρωτοβουλίες τους και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα πόση διαφορά έχει η παρέμβαση μιας δημοτικής αρχής, ανάλογα με την τοποθέτηση που έχει απέναντι στο θέμα και τελικά την πολιτική της προέλευση. Υπήρξαν περιγραφές για την αντιμετώπιση του Δήμου Αθηναίων με την κοινωνική πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας που στέγασε ευπαθείς μετανάστες στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά δεν δίστασε να προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης όταν έληξε το πρόγραμμα, γεγονός που εμποδίστηκε από ακτιβιστές της περιοχής. Περιγραφή της στάσης της δημοτικής αρχής Γλυφάδας, που «ανησυχούσε» για την ενόχληση των δημοτών από τους πρόσφυγες του Ελληνικού. Από την άλλη, πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας, που «τρέχει» πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για στέγαση προσφύγων μέσα στον αστικό ιστό με το βλέμμα στραμμένο στην εξεύρεση λύσης για συνέχεια της χρηματοδότησης αφού λήξει το πρόγραμμα, είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με τις συλλογικότητες της περιοχής και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις προσέγγισης των μεταναστών με τους ντόπιους κατοίκους.

Από όλους τους ομιλητές διατυπώθηκε η ανάγκη δικτύωσης και ανταλλαγής εμπειριών σε πιο μόνιμη βάση. Τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των τοπικών κινημάτων με τις δημοτικές παρατάξεις και τις δημοτικές αρχές, εκφράζοντας την επιθυμία συνέχειας αυτής της συνάντησης που ξεκίνησε με το θεματικό εργαστήρι.

Τέλος, κοινό συμπέρασμα από τις περισσότερες τοποθετήσεις ήταν ότι ο ρατσισμός δεν είναι ουδέτερος σήμερα, αλλά περισσότερο από ποτέ έχει ταξικό πρόσημο. Τα προβλήματα περιθωριοποίησης των μεταναστών αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες «φτωχοί» και οι διεκδικήσεις τελικά μας αφορούν όλους.

Ετικέτες