Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων κανονικά χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο, την ημέρα μάλιστα που ανακοινώθηκε ότι ξεπεράσαμε τα 50.000 κρούσματα, εκ των οποίων το 30% είναι Δ. Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να τοποθετηθούμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και να καταγγείλουμε αυτή την εγκληματική απόφαση. Να αντιπροτείνουμε επίσης μέτρα, με βάση την εμπειρία μας, με γνώμονα την παιδαγωγική επιστήμη, τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό συμφέρον.

Κα­ταρ­χάς, θα πρέ­πει να ση­μειω­θεί ως ευ­τυ­χές το γε­γο­νός ότι επι­τέ­λους το Υπουρ­γείο ανα­γνω­ρί­ζει την απο­τυ­χία της τη­λεκ­παί­δευ­σης από παι­δα­γω­γι­κή και ψυ­χο­λο­γι­κή σκο­πιά. Αν είχε μπει στον κόπο να μας ακού­σει πέ­ρυ­σι, δεν θα χρεια­ζό­ταν τώρα να πα­ρα­δέ­χε­ται πα­τα­γώ­δεις απο­τυ­χί­ες. Ας ση­μειω­θεί βε­βαί­ως, ότι στην πο­λι­τι­κή, τέ­τοιες απο­τυ­χί­ες συ­νο­δεύ­ο­νται από πα­ραι­τή­σεις. Ας ει­σα­κου­στού­με όμως του­λά­χι­στον τώρα, μήπως και απο­φευ­χθεί ακόμη μία πα­τα­γώ­δης απο­τυ­χία.

Πρώτο θε­μέ­λιο του σκε­πτι­κού του Υπουρ­γεί­ου είναι η εμ­μο­νή ότι το πρω­τό­κολ­λο δια­χεί­ρι­σης στα σχο­λεία υπήρ­ξε απο­τε­λε­σμα­τι­κό την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο. Θα μπο­ρού­σα­με εδώ να ανα­φέ­ρου­με όλους τους λό­γους για τους οποί­ους το πρω­τό­κολ­λο αυτό απο­δεί­χτη­κε εντε­λώς ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό. Δυ­στυ­χώς όμως, αρκεί να απα­ντή­σου­με ότι δεν βρι­σκό­μα­στε στην προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο αλλά στην τω­ρι­νή. Στην τω­ρι­νή πε­ρί­ο­δο έχου­με γε­ω­με­τρι­κή αύ­ξη­ση των κρου­σμά­των και μέχρι να φτά­σει στη δη­μο­σιό­τη­τα αυτό το ψή­φι­σμα, μπο­ρεί να έχου­με φτά­σει και τα 100.000 την ημέρα. Τα λε­γό­με­να σκλη­ρά δε­δο­μέ­να είναι επί­σης ανη­συ­χη­τι­κά, με άνοδο νο­ση­λειών και θα­νά­των. Σε αυτή τη συν­θή­κη, η κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει επι­τέ­λους να προ­σαρ­μο­στεί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αντί να προ­σπα­θεί να προ­σαρ­μό­σει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στα συμ­φέ­ρο­ντα της αγο­ράς.

Δεύ­τε­ρο θε­μέ­λιο του σκε­πτι­κού του Υπουρ­γεί­ου είναι τα self test. Τα self test είναι ανα­ξιό­πι­στα και για υπο­κει­με­νι­κούς και για αντι­κει­με­νι­κούς λό­γους και ει­δι­κά απέ­να­ντι στην Ο. Το Υπουρ­γείο το γνω­ρί­ζει και χρη­σι­μο­ποιεί τα αυ­το­τέστ ως κοι­νω­νι­κό αναλ­γη­τι­κό.

Τρίτο θε­μέ­λιο του σκε­πτι­κού του Υπουρ­γεί­ου είναι ότι σε άλλες χώρες τα σχο­λεία ανοί­γουν κα­νο­νι­κά. Σε αυτό θα πρέ­πει να απα­ντή­σου­με ότι, πρώ­τον, σε άλλες χώρες -με πο­σο­στά εμ­βο­λια­σμού 95%, αξιό­λο­γη πρω­το­βάθ­μια υγεία και μη­δε­νι­κά ράν­τζα- τα σχο­λεία έκλει­σαν νω­ρί­τε­ρα, ακρι­βώς για να απο­φευ­χθεί η έξαρ­ση κρου­σμά­των, που γνω­ρί­ζου­με εμείς τώρα. Και δεύ­τε­ρον: Από πότε λαμ­βά­νο­νται επι­δη­μιο­λο­γι­κές απο­φά­σεις με βάση την επι­δη­μιο­λο­γι­κή ει­κό­να άλλων χωρών;

Συ­νε­πώς, θε­ω­ρού­με την από­φα­ση του Υπουρ­γεί­ου πα­ντε­λώς αθε­με­λί­ω­τη και επι­κίν­δυ­νη. Πρώ­τον, οδη­γεί με μα­θη­μα­τι­κή ακρί­βεια σε πλήρη κα­τάρ­ρευ­ση των νο­σο­κο­μεί­ων, και εκτός από ανοι­χτά σχο­λεία θέ­λου­με και ανοι­χτά νο­σο­κο­μεία. Δεύ­τε­ρον, σε ό,τι μας αφορά, δη­μιουρ­γού­νται και επι­τεί­νο­νται σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα για τη λει­τουρ­γία του σχο­λεί­ου. Η κα­τά­στα­ση θυ­μί­ζει την προ­σπά­θεια να ανοί­ξουν τα σχο­λεία με το ζόρι πέρσι τον Φλε­βά­ρη, με απο­τέ­λε­σμα να οδη­γη­θού­με άρον-άρον στην τη­λεκ­παί­δευ­ση. Κάτι ανά­λο­γο δια­κιν­δυ­νεύ­ου­με και φέτος, με απροσ­διό­ρι­στο αριθ­μό μα­θη­τών και εκ­παι­δευ­τι­κών από­ντων λόγω νό­ση­σης. Το σχο­λείο δεν είναι ακορ­ντε­όν όμως. Τρί­τον, μένει ανε­πί­λυ­το το βα­σι­κό πρό­βλη­μα που μας αφορά από εκ­παι­δευ­τι­κή σκο­πιά, δη­λα­δή η παι­δα­γω­γι­κή και ψυ­χο­λο­γι­κή ανα­πλαι­σί­ω­ση των υγειο­νο­μι­κών μέ­τρων στα σχο­λεία. Αυτή τη στιγ­μή γί­νε­ται έκ­πτω­ση του παι­δα­γω­γι­κού πλαι­σί­ου προς όφε­λος της υγειο­νο­μι­κής επι­τή­ρη­σης και της απλής παι­δο­φύ­λα­ξης. Η αύ­ξη­ση των πε­ρι­στα­τι­κών βίας στα σχο­λεία σαφώς και συν­δέ­ε­ται με αυτή την επι­λο­γή.

Ας επι­μεί­νου­με στο τρίτο και να υπο­γραμ­μί­σου­με το εξής: Όχι, τα κρι­τή­ρια λει­τουρ­γί­ας του σχο­λεί­ου απα­γο­ρεύ­ε­ται να είναι απο­κλει­στι­κά υγειο­νο­μι­κά και οι­κο­νο­μι­κά. Μετά από δύο χρό­νια παν­δη­μί­ας, το Υπουρ­γείο θα όφει­λε να συμ­βου­λευ­τεί παι­δα­γω­γούς και κοι­νω­νιο­λό­γους (λέξη απα­γο­ρευ­μέ­νη) της εκ­παί­δευ­σης, καθώς και την εκ­παι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα, για τον τρόπο ορ­γά­νω­σης του μα­θή­μα­τος, του αε­ρι­σμού, των δια­λειμ­μά­των, για τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις διε­ξα­γω­γής πραγ­μα­τι­κού μα­θή­μα­τος με ασφά­λεια, για τον κα­θο­ρι­σμό της ύλης και των παι­δα­γω­γι­κών στό­χων.

Αν δεν ξέ­ρεις, ρωτάς. Εμείς απα­ντή­σεις έχου­με και τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φω­νά­ζου­με δυο χρό­νια. Ας ανα­φέ­ρου­με με­ρι­κές που χω­ρά­νε σ’ αυτό το χαρτί. Για τις υπό­λοι­πες πα­ρα­πέ­μπου­με στα πάγια αι­τή­μα­τα της ΟΛΜΕ και της ΠΟ­Ε­ΔΗΝ:

1. Εκ πε­ρι­τρο­πής δι­δα­σκα­λία. Το χρο­νι­κό αυτό διά­στη­μα να αξιο­ποι­η­θεί, για την ορ­γά­νω­ση της εκ πε­ρι­τρο­πής δι­δα­σκα­λί­ας με μι­σούς/ές μα­θη­τές/τριες, αφού το Υπουρ­γείο αρ­νεί­ται να κάνει τις ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις και προ­τι­μά να πλη­ρώ­νει άπει­ρα ανα­ξιό­πι­στα αυ­το­τέστ και πλατ­φόρ­μες τη­λεκ­παί­δευ­σης σε αχρη­στία.

2. Χο­ρή­γη­ση δω­ρε­άν ασφα­λών μα­σκών. Τα παι­διά μας δεν μπο­ρούν να πά­ρουν κου­λού­ρι και νερό. Οι ασφα­λείς μά­σκες κά­νουν δύο ευρώ η μία.

3. Δω­ρε­άν PCR σε μα­θη­τές/τριες και εκ­παι­δευ­τι­κούς με συμ­πτώ­μα­τα, και σε όλο το λαό. Ανα­συ­γκρό­τη­ση της πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας. Επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών μι­κρο­βιο­λο­γι­κών ερ­γα­στη­ρί­ων. Αρ­κε­τά θη­σαύ­ρι­σαν τόσο καιρό.

4. Κλεί­σι­μο του τμή­μα­τος στα τρία κρού­σμα­τα. Δεν είναι μόνο υγειο­νο­μι­κό θέμα. Ανα­ρω­τή­θη­κε ποτέ το Υπουρ­γείο τι ακρι­βώς μά­θη­μα γί­νε­ται, με τι ψυ­χο­λο­γι­κό και παι­δα­γω­γι­κό κό­στος, όταν λει­τουρ­γεί ένα τμήμα με άδειες κα­ρέ­κλες και θρα­νία;

5. Κλεί­σι­μο του σχο­λεί­ου όταν υπάρ­χουν 10% ενερ­γά κρού­σμα­τα επί του συ­νό­λου.

6. Αναί­ρε­ση των συγ­χω­νεύ­σε­ων τμη­μά­των, που έγι­ναν με σκοπό τους 27 μα­θη­τές/τριες πα­ντού, εν μέσω παν­δη­μί­ας.

7. Μεί­ω­ση της ύλης και πά­γω­μα της τρά­πε­ζας θε­μά­των. Αφού το Υπουρ­γείο πα­ρα­δέ­χε­ται ότι η τη­λεκ­παί­δευ­ση απέ­τυ­χε, αυτό συ­νε­πά­γε­ται και ανα­προ­σαρ­μο­γή παι­δα­γω­γι­κών στό­χων. Να γί­νουν επα­να­λή­ψεις και να κα­λυ­φθούν τα κενά που δη­μιουρ­γή­θη­καν.

8. Πά­γω­μα αν όχι κα­τάρ­γη­ση της αξιο­λό­γη­σης. Γιατί κο­ροϊ­δευό­μα­στε κα­νο­νι­κά. Τι να αξιο­λο­γή­σου­με αυτή τη στιγ­μή;

9. Να επα­νέλ­θουν οι οκτά­ω­ρες συμ­βά­σεις του προ­σω­πι­κού κα­θα­ριό­τη­τας που έγι­ναν τρί­ω­ρες. Να γί­νουν κι άλλες προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού κα­θα­ριό­τη­τας.

10. Όχι στη συ­νε­χι­ζό­με­νη οι­κο­νο­μι­κή αφαί­μα­ξη των ανεμ­βο­λί­α­στων συ­να­δέλ­φων. Δεν πεί­στη­καν μέχρι τώρα έτσι, δεν θα πει­στούν και στη συ­νέ­χεια.

11. Άδειες ει­δι­κού σκο­πού για όλους τους συ­να­δέλ­φους που ανή­κουν σε ευ­πα­θείς ομά­δες.

12. Συ­νο­λι­κή παι­δα­γω­γι­κή ανα­πλαι­σί­ω­ση των υγειο­νο­μι­κών μέ­τρων στα σχο­λεία.

13. Πα­ρά­τα­ση των δια­κο­πών. Θα έπρε­πε να έχει απο­φα­σι­στεί πα­ρά­τα­ση των δια­κο­πών με ανά­λο­γη πα­ρά­τα­ση του σχο­λι­κού έτους, για να απο­φύ­γου­με τη δι­δα­σκα­λία μέσα στην κο­ρύ­φω­ση της παν­δη­μί­ας. Ας απο­φα­σι­στούν έστω και τώρα μι­κρές χει­με­ρι­νές δια­κο­πές. 

Κα­λού­με το Υπουρ­γείο να μας ακού­σει έστω και τώρα.

Κα­λού­με τους/τις συ­να­δέλ­φους, στους Συλ­λό­γους δι­δα­σκό­ντων να υπο­γρά­ψουν αυτό το κεί­με­νο.

Κα­λού­με την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, τους συλ­λό­γους γο­νέ­ων, σε κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Ο λαός θα σώσει τον λαό.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύ­βοιας

Ετικέτες