Για τη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 12 Γενάρη 2022

Η πρώτη για το 2022 συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (12/1) έγινε σε μια πολιτικοσυνδικαλιστική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, την καλπάζουσα ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με τις γνωστές συνέπειες στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τον υπό διαβούλευση νέο νόμο Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ, που αποδιαρθρώνει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και ξεπουλά την περιουσία του οργανισμού, και τα νέα κρούσματα κρατικού αυταρχισμού και καταστολής στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΜΕΤΑ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με αιχμή ένα πρόγραμμα δράσης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιόδου. Σημαντικοί κόμβοι αυτού του προγράμματος είναι οι προτάσεις για: το διήμερο δράσεων για την υγεία (21-22/1), η 24ωρη πανεργατική απεργία στις 3/2 με άξονες την υγεία, την ακρίβεια και τους μισθούς, το νόμο Χατζηδάκη, τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και την επιστροφή στην εργασία των ευρισκόμενων σε αναστολή, και η απεργία στις 8/3 για τα δικαιώματα των γυναικών, στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία φέτος.

Προτείναμε επίσης, η Ε.Ε. να αποφασίσει ότι δε θα γίνουν δεκτοί, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αντιπρόσωποι που θα έχουν εκλεγεί με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη (υβριδικά συνέδρια, ηλεκτρονικές εκλογές/ψηφοφορίες κλπ). Τέλος, επισημάναμε ότι πρέπει το γρηγορότερο να αποκατασταθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει στην απόφαση του Γ.Σ. της 4ης Οκτώβρη αναφορικά με τη στάση της ΑΔΕΔΥ ως προς το θέμα του ΓΕΜΗΣΟΕ και της τροποποίησης των καταστατικών για να προβλεφθούν ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι αποφάσεις της Ε.Ε. υπήρξαν αναντίστοιχες με την ένταση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι αλλά και ασυνεπείς προς τις αποφάσεις των Γενικών συμβουλίων του Μάη και του Οκτώβρη. Θυμίζουμε ότι στις αποφάσεις των Συμβουλίων αυτών ομόθυμα καταδικάστηκε ο νόμος Χατζηδάκη και υπήρχε η θέση «ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη και θα μείνει στα χαρτιά». Τον Οκτώβρη λήφθηκε απόφαση για μια πανεργατική απεργία μέχρι το τέλος της χρονιάς η οποία δεν έγινε ποτέ…

Έχουμε πάψει προ πολλού να περιμένουμε κάτι από τις «παραδοσιακές» δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ. Μεγάλα λόγια, καταγγελτική ρητορική ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της υγείας και της ακρίβειας (ιδιαίτερα από τη ΔΗΣΥΠ), αλλά όταν έρχεται η ώρα της δράσης και των αποφάσεων και οι δύο μια χαρά «βάζουν πλάτη» στην κυβερνητική πολιτική είτε διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και χρειάζεται προετοιμασία – δηλαδή κι άλλη αναβολή – για την απεργία (ΔΗΣΥΠ) είτε καταψηφίζοντας την, γιατί υπάρχει πανδημία (ΔΑΚΕ). Όσο για το ζήτημα των αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και οι δύο δήλωσαν ευθαρσώς ότι «ναι μεν είναι υπέρ της διά ζώσης ψηφοφορίας, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να αποκλείσουν κανέναν, γιατί πάνω από το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ είναι ο νόμος». Τους θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον νόμο Χατζηδάκη, αυτόν που κατά τα άλλα διακηρύσσουν ότι θα «τον καταργήσουν στην πράξη»…

Ωστόσο, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι ηγεσίες της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Στη χτεσινή συνεδρίαση ενώ και οι τρεις κατακεραύνωσαν την κυβερνητική πολιτική, αρνήθηκαν διά της σιωπής τους να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης – που έχει αποφασιστεί από τις 4/10 (!) – σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το ΜΕΤΑ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, και επίσης διά της σιωπής τους ανέχτηκαν να προγραμματιστεί το Γενικό Συμβούλιο περίπου στις 10/2, με τις εκκρεμότητες της προηγούμενης απόφασης να μένουν ανοιχτές σε μια περίοδο που χρειάζονται σαφείς και κρυστάλλινες θέσεις από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο του τριτοβάθμιου οργάνου, αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη. Οφείλουμε, πάντως, να αναγνωρίσουμε ότι η ΔΑΣ, μαζί με το ΜΕΤΑ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, υποστήριξε μέχρι το τέλος τη θέση για μη αποδοχή στο συνέδριο των αντιπροσώπων που θα έχουν εκλεγεί με διαδικασίες του νόμου Χατζηδάκη, όταν η ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθούσε να «γεφυρώσει» το χάσμα προτείνοντας «να υπενθυμίσει η ΑΔΕΔΥ στις ομοσπονδίες ότι το καταστατικό της δεν προβλέπει εξ αποστάσεως ψηφοφορία».

Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα: οι νόμοι και οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν ανατρέπονται ούτε με εξαγγελίες, ούτε με διακηρύξεις και μεγαλοστομίες. Απαιτούνται συγκεκριμένες αποφάσεις και συνεπής συνδικαλιστική δράση. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη συνδικαλιστικού κινήματος απαλλαγμένου από τις παθογένειες της ιδιοτέλειας και της κυβερνητικής, κομματικής και εργοδοτικής εποπτείας. Χρειάζεται συνδικαλισμός που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, μακριά από οποιαδήποτε συναλλαγή και συνδιαλλαγή με κέντρα εξουσίας. Αυτόν τον συνδικαλισμό οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ θα συνεχίσουν να υπηρετούν.

Το ΜΕΤΑ, τέλος, προτείνει σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες να καλέσουν τους/τις εργαζόμενους/ες να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Γενάρη στις 12:00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα καθώς και στις πλατείες σ’ όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, για να μπει ένα τέλος στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

Ετικέτες