Είναι μεγάλη η ζημιά που υπέστη πολιτικά η ΛΑΕ από την θετική ψήφο που έδωσαν στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας οι αντιπεριφεριάρχες που πολιτεύονται στο όνομα της ΛΑΕ.

Ωστόσο το κύριο πρόβλημα δεν είναι με μία έννοια η ψήφιση η καταψήφιση του προϋπολογισμού το πρόβλημα των προβλημάτων είναι ότι: συνεχίζουμε τη συμπόρευση με τον Συριζα στη Τ.Α και τα συνδικάτα- και μην κρυβόμαστε ανέντιμα πίσω από το εδώ έχουμε να κάνουμε με παρατάξεις- 4 μήνες μετά την συγκρότηση της ΛΑΕ σε ανεξάρτητο πολιτικό φορέα. Ενισχύσαμε στα μαχητικά στοιχεία του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της νεολαίας,- που οφείλει να απευθύνεται κυρίως η ΛΑΕ για να πετύχουμε την συγκρότηση μιας νέας αξιόπιστης επαναστατικής αριστεράς,- την πεποίθηση ότι: Όλοι το ίδιο είναι! Έτσι σύντροφοι, της ΛΑΕ θα σκίσουμε τα μνημόνια; Φαίνεται ότι και σεις δεν έχετε εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ κατά το Συριζαιικο πολιτικό σκεπτικό)!!! Συμπέρασμα γιατί να σας ακολουθήσουμε; Αποτέλεσμα το βάθεμα της απογοήτευσης και η αποστράτευση! Αλλά δεν είναι αυτός ο ιστορικός ρόλος της ΛΑΕ… Η ΛΑΕ ήρθε να δώσει ελπίδες στους αγωνιστές, και να καλύψει το κενό στην αριστερά.

Η ψήφιση ή καταψήφιση του προϋπολογισμού και γενικά το πώς θα χειριζόμαστε το θέμα είναι θέμα τακτικής, η συμπόρευση και μάλιστα στην Περιφέρεια είναι θέμα αρχής και η ΛΑΕ συγκροτήθηκε στη βάση αρχών και δεν περιμένει να τις ανακαλύψει στην επερχόμενη συνδιάσκεψη. Είναι πάνω στη βάση αυτών των αρχών που έγινε η διάσπαση από τον Συριζα όσο αφορά το Αριστερό Ρεύμα και την Αριστερή Πλατφόρμα είναι πάνω σ’ αυτή την βάση που έσπασαν από την ΑΝΤΑΡΣΫΑ οι οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, είναι πάνω στη βάση αυτών των αρχών που οι ανένταχτοι προσχωρήσαμε στη ΛΑΕ.

Η βασική αρχή είναι ότι τίποτα δεν μας ενώνει με τον Συριζα αντίθετα μας χωρίζουν αποφασιστικά και καθοριστικά τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα που υπηρετούμε. Με απλά λόγια ο Συριζα χρεοκόπησε πολιτικά σαν κόμμα της ριζοσπαστικής (μεταξύ μας δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας του είχε σχέση με το ριζοσπαστική) αριστεράς πέρασε στην υπηρεσία του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου άλλαξε στρατόπεδο. Εμείς πιστεύω ότι σπάσαμε από τον Συριζα γιατί υπηρετούμε τα συμφέροντα του εργατικού και λαϊκού κινήματος μας χωρίζουν καθοριστικά τα χαρακώματα του ταξικού πολέμου. Η κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ επιτίθεται στις όποιες εναπομείναντες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, εμείς μαζί με το εργατικό κίνημα παλεύουμε για να ανατρέψουμε αυτή την επίθεση. Μας χωρίζει η προδοσία της ηγεσίας του Συριζα που μετέτρεψε την νίκη του λαού 62% ΟΧΙ σε ήττα, σε απογοήτευση, σε αποστράτευση των μαζών. Μας χωρίζει από τον Συριζα και τα παράγωγα του στα συνδικάτα και την ΤΑ το 3ο μνημόνιο και οι ανθρωποθυσίες που αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι δυνατό να συμβαδίζουμε πλέον οργανωτικά σε κανένα σχήμα με τους εναπομείναντες Συριζαίους, δεν υπάρχουν οφέλη, οι εναπομείναντες στη καλύτερη περίπτωση είναι παλάντζες, είναι πολιτικά αλλοτριωμένοι από την αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ), είναι θεσιθήρες ή καριερίστες προσδοκούν οφέλη υλικά. Μα.. σύντροφε είμαστε πρώτοι αναπληρωματικοί για το Δημοτικό Συμβούλιο για το ΔΣ του σωματείου! Αυτά δεν είναι κέρδη είναι ζημιά γιατί θολώνουμε το τοπίο, χάνουμε την ταυτότητα μας. Δεν είναι δυνατό να σπέρνουμε σύγχυση και θολή εικόνα στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία που μας παρακολουθεί και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα θελήσουν να παλέψουν  στον πολιτικό πεδίο για την ανατροπή των μνημονίων, για την ανατροπή των μνημονιακών κομμάτων και κυβερνήσεων για μια κυβέρνηση της επαναστατικής αριστεράς και κατά συνέπεια να ζητήσουν να ενταχθούν σε πολιτικό φορέα, γι αυτό η ΛΑΕ πρέπει να σηκώσει την δική της σημαία σ’ όλα τα μέτωπα.

Μερικοί σύντροφοι θεωρούν σύνεση το ότι συμπορευόμαστε ακόμη με τους Συριζαιους  στα συνδικάτα και την ΤΑ, λυπάμαι σύντροφοι μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η συμπόρευση είναι καιροσκοπισμός εξαιρετικά επιζήμιος για τη ΛΑΕ και κατά συνέπεια για τις προοπτικές του μαζικού κινήματος. Η σύνεση (!) και η συμπόρευση είναι η συνέχεια των λαθών του αριστερού ρεύματος και της αριστερής πλατφόρμας όταν μέσα στο Συριζα αντιπολιτεύονταν την περί τον Τσίπρα ηγεσία συμπολιτευόμενοι και ήταν αυτή η στάση των συντρόφων η κύρια αιτία για την περιορισμένη απήχηση της ΛΑΕ στις πρόσφατες εκλογές. Να τα ξαναθυμίσω τα λάθη: Συμμετοχή στην κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, η ψήφος στο δεξιότατο Πρόεδρο, η μη δυνατά δημόσια διαφωνία για τη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη, προάγγελος της κολοτούμπας (προδοσίας), και βέβαια το ιστορικό «καταψηφίζουμε αλλά στηρίζουμε». Η συνέχιση του λάθους, της συμπόρευσης καθιστά αβέβαιο το μέλλον της ΛΑΕ.

«Σύντροφέ μου καλά είναι αυτά που λες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που οι δυνάμεις μας τόσο στα συνδικάτα, όσο και στη ΤΑ δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μόνοι μας! Τι κάνουμε;». Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπορευτούμε με τους Συριζαίους, θα προχωρήσουμε με τις όποιες δικές μας δυνάμεις σήμερα και με την πίστη ότι οι ξεκάθαρες θέσεις και η δράση της ΛΑΕ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο θα προσελκύσουν τα πιο μαχητικά στοιχεία του εργατικού και λαϊκού κινήματος  και της νεολαίας στις γραμμές μας και θα μαζικοποιηθούμε.   ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ υπομονετική δουλειά στα συνδικάτα και τις γειτονιές με τη σημαία της ΛΑΕ και εμπιστοσύνη στη ριζοσπαστικοποίηση του μαζικού κινήματος.

Αυτό που μας συνέβη στη περιφέρεια είναι ένα σήμα κινδύνου που μας καλεί να διορθώσουμε το λάθος μας εδώ και τώρα. Πράγμα που σημαίνει το Προσωρινό Συμβούλιο της ΛΑΕ να συγκληθεί και να πάρει απόφαση και την πολιτική ευθύνη για να σπάσουν τα μέλη και τα στελέχη της ΛΑΕ από την συμπόρευση με τους Συριζαίους και να προχωρήσουμε άμεσα όπου μπορούμε στη συγκρότηση συνδικαλιστικών και δημοτικών παρατάξεων. Αυτονόητο είναι ότι σ’ όποιες παρατάξεις είμαστε πλειοψηφία τις κρατάμε και προσαρμόζουμε το πρόγραμμα τους σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΛΑΕ- αντιμνημονιακό, αντικαπιταλιστικό. Ο αντίκτυπος μια τέτοιας απόφασης θα είναι μεγάλος στη συνείδηση  των πρωτοπόρων στοιχείων της νεολαίας και των λαϊκών μαζών, θα προκαλέσει ενθουσιασμό και θα δώσει ένα σοβαρό χτύπημα στην απογοήτευση και την αποστράτευση. Είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και των στελεχών της ΛΑΕ. Όσοι διαφωνούν νομίζω ότι πρέπει να πειθαρχήσουν και βέβαια συμφωνώ στο όχι στις ανθρωποθυσίες. Αλλά πάνω απ’ όλα ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΕ Είναι σίγουρο ότι η Συνδιάσκεψη μας θα επικυρώσει παμψηφεί την απόφαση.

Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο για να πεισθούν όλοι οι σύντροφοι. Η αντίδραση όταν η αριστερά διστάζει και καιροσκοπεί κερδίζει έδαφος. Αυτό είναι ένα μήνυμα που μας έρχεται από την Γαλλία, την Αργεντινή και από την Βενεζουέλα για να επιβεβαιώσει τον ιστορικό νόμο.