ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΑΕΕ.

Οι εκλογές του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ πραγματοποιούνται στις 22 Απρίλη, σε μια διαφορετική κατάσταση για τη χώρα, μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου έχει τις ρίζες του στη μεγάλη έκρηξη της κοινωνικής αντίστασης ενάντια στην πολιτική που ονομάστηκε «μνημόνια», ειδικά στα χρόνια 2010-2012: στις μεγάλες γενικές απεργίες, στις μαζικές διαδηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων, στο «κίνημα» των πλατειών, στις διαδοχικές κλαδικές απεργίες που συντάραξαν το σύνολο, σχεδόν, των εργαζομένων.

Οι πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον για το χώρο του Δημοσίου Τομέα, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση: η επαναπρόσληψη των «διαθεσίμων» και απολυμένων, η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ, η κατάργηση της «αξιολόγησης», της επιστράτευσης και του επανελέγχου των συμβάσεων, το σταμάτημα των μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και των νέων αυξήσεων των ορίων συνταξιοδότησης, ήταν πάγια αιτήματά μας.

Όμως, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη: αυτή η εκλογική - πολιτική νίκη, όσο μεγάλη και σημαδιακή και αν είναι, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα. Είναι μια νέα αφετηρία σε μια διαδρομή δύσκολη, που θα τη σημαδέψουν σκληρές και αποφασιστικές μάχες ενάντια στο σύστημα και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, που σύνηψε πρόσφατα η Κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει μία παράταση και μια αμφίβολη ρευστότητα, συνιστά έναν ετεροβαρή συμβιβασμό, που πολλά σημεία της βρίσκονται σε απόσταση από τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ, μέσα από τις γραμμές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, θα στηρίξει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι σε όφελος των εργαζομένων και θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια υπαναχώρησης ή σε ενέργειες και μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της, για την υπεράσπιση των αιτημάτων του κόσμου της εργασίας, όχι μόνο για να πάρει πίσω ό,τι έχασε στα χρόνια της μονομερούς πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και για τη διεύρυνση των εργατικών-συνδικαλιστικών και δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, καθώς και για την πλήρη ιστορική δικαίωση των αγώνων της εργατικής τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Από το 2010 το μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό του ΟΑΕΕ έχει μειωθεί κατά 45%. Αν συνυπολογίσουμε και τους συμβασιούχους, η μείωση προσεγγίζει το 50%, ενώ οι μισθοί μας έχουν μειωθεί κατά 40%! Την ίδια περίοδο αυξήθηκε δραματικά ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων και αντί να στηριχτούν οι συνάδελφοι, η κυβέρνηση με τη Διοικητή απάντησαν με 69 «διαθεσιμότητες»-απολύσεις!

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η συρρίκνωση του Οργανισμού με το κλείσιμο Τμημάτων και Διευθύνσεων, πριν καν δημοσιευτεί το νέο οργανόγραμμα του ΟΑΕΕ, που πιθανά θα οδηγούσε και σε νέες απολύσεις.

Δυστυχώς για το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων, η δουλειά έχει μετατραπεί σε μια απίστευτη καταπόνηση με σημαντικές επιβαρύνσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Παρόλα αυτά οι απαιτήσεις της Διοίκησης και του Υπουργείου συνεχώς αυξάνονταν. Ειδικά η απερχόμενη Διοικητής του Οργανισμού είχε αξιώσεις και συμπεριφορά που ξεπέρασαν κάθε όριο!  

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Πως απάντησε απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις η συνδικαλιστική ηγεσία; Όπως συνήθως: με πολλά λόγια και λίγες πράξεις, όταν πια η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και οι απολύσεις ήρθαν και στον ΟΑΕΕ.

Από τα βασικά καθήκοντα της συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι να ενημερώνουν τον κόσμο και να οργανώνουν συλλογικά, ενωτικά και μαχητικά τις απαντήσεις απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση δέχονται οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς στον ΟΑΕΕ οι περισσότεροι συνδικαλιστικοί συνδυασμοί ήταν πάντοτε απόντες από τα συνολικά προβλήματα του κόσμου και από την οργάνωση των αγώνων που χρειαζόμαστε.

Δεν εμφανίζονται καν στα Τμήματα και τις Διευθύνσεις να δουν από κοντά τα προβλήματα. Και δεν οργάνωσε ούτε μια κινητοποίηση ενάντια στις ενέργειες της Διοικητού του ΟΑΕΕ, παρά τις προτροπές και τις προτάσεις μας.

Στις απολύσεις των συναδέλφων που είναι στη διαθεσιμότητα ακόμα, μιλήσανε και εξαγγείλανε  αγώνες, αλλά όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν πρότειναν και δεν οργάνωναν τις απεργίες όπως έπρεπε, την κρίσιμη ώρα ήταν φυσικό επακόλουθο να έχουμε την μικρή σχετικά συμμετοχή που υπήρξε.

Στην «αξιολόγηση», που ήταν ένας επιτυχημένος αγώνας του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν με τα χίλια ζόρια και αφού είχαν απορρίψει την πρόταση της παράταξης μας για αποχή στο ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ, ενώ είχε πάρει την ίδια απόφαση η ΑΔΕΔΥ, αφού το θέσαμε σε Γενική Συνέλευση και αφού τους πιέζαμε σχεδόν καθημερινά!

Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ,  τώρα δηλώνουν οι περισσότεροι ότι άλλαξαν κομματική ταυτότητα, προφανώς γιατί το κόμμα τους έχει διαλυθεί και θέλουν να αποκτήσουν επαφές με τη νέα κυβέρνηση. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουν να κινούνται όπως τα προηγούμενα χρόνια: βοηθώντας μεμονωμένα κάποιους συναδέλφους σε πιθανά δίκαια αιτήματα, όπως μετακινήσεις ή προαγωγές και μετά ζητώντας αντάλλαγμα με την ψήφο ή την υποψηφιότητα τους. Γι’ αυτό ρίχνουν γέφυρες προς τη νέα Κυβέρνηση. Ενώ έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της μνημονιακής συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεργάζονται αγαστά, ξεχνώντας παλιές τους διαφορές, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν θέσεις και πλειοψηφίες στο νέο ΔΣ του συλλόγου.

Και οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι» με τη δεξιά ιδεολογία ή και χωρία ιδεολογία (που είναι ίσως περισσότερο επικίνδυνο),  δεν έχουν προτείνει ποτέ τους μια μαχητική πρόταση και το μόνο που κάνουν είναι να διασπείρουν με κάθε μέσο ψευδείς ειδήσεις. Παρουσιάζουν δε τους εαυτούς τους σαν αγωνιστές, αυτοί που δεν ξέρουν τι θα πει δακρυγόνο και το μόνο που πραγματικά θέλουν για το συνδικάτο, είναι να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

Εμείς σαν ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ λέμε ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο, μαχητικό συνδικάτο. Όπου θα θέτει το συλλογικό καλό, πάνω από οποιοδήποτε ατομικό συμφέρον. Ένα συνδικάτο που θα συγκρούεται κάθε φορά που θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ένα συνδικάτο που θα οργανώνει τη συλλογικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη μέσα από τους αγώνες. Χωρίς προσωπικές πολιτικές και ατομικές λύσεις – ρουσφέτια, χωρίς να ασκεί κυβερνητικό συνδικαλισμό και μακριά από τη λογική της ανάθεσης.

Πιστεύουμε πως τώρα είναι ιστορική ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την επανάκτηση του ταξικού του χαρακτήρα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Η παράταξη μας, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΕ και συνολικά στο Δημόσιο πρέπει και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για:

- Άμεση επιστροφή στις θέσεις τους για όλους τους εργαζόμενους που οδηγήθηκαν στην απόλυση και στη διαθεσιμότητα με αναπλήρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

- Άμεση Μονιμοποίηση όλων των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου συναδέλφων - Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης για την κατοχύρωση  σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

- Κατάργηση του Ν. 4250/2014 για την «αξιολόγηση» και τον υποτιθέμενο επανέλεγχο των συμβάσεων, που μοναδικό στόχο είχαν να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση.

- Κατάργηση των μνημονιακών νόμων για το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012 και Ν.4093/12) και σε κάθε περίπτωση άμεση κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την «υποχρεωτική αργία» και την «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» .

- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια. Είναι προφανές πως το νέο Μισθολόγιο δεν πρέπει να συνδέεται με οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης και πρέπει να κατοχυρώνει την ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Ως άμεσο μέτρο ανακούφισης, προτείνουμε την επανακατάταξη των Δημοσίων Υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία.

- Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές του Κοινωνικού Κράτους. Με προτεραιότητα την εξασφάλιση των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων. Κατάργηση των επισφαλών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη ένταξη των εργαζομένων με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

- Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων. - Αύξηση της συμμετοχής τους στα ΥΣ και στο ΔΣ του ΟΑΕΕ με αποφασιστικό ρόλο.     

- Δημοκρατικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς και προστασία των εργαζομένων από τις επιθέσεις που δεχόμαστε. - Επαναφορά των αδειών και του ωραρίου στα επίπεδα προ-μνημονίου. - Βελτίωση των συνθηκών εργασίας (εξοπλισμός, κτίρια, Τετάρτη κλειστά και τα Τμήματα, καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς κα).

- Υπεράσπιση του Δημόσιου Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος. - Επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων και αποκατάσταση των απωλειών από το «κούρεμα»-PSI. – Να μην πειραχτούν για οποιοδήποτε λόγο τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων.

- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. - Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

- Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

- Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ στη χώρα μας.

- Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

- Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τόσο στην περίοδο των μνημονίων, όσο και τις προηγούμενες δεκαετίας.

Στηρίξτε την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ την παράταξη που συγκροτήθηκε μέσα από τους αγώνες που ξεκινήσαμε στην ενοποίηση του ΟΑΕΕ και συνεχίστηκαν με την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην κρίση και τα μνημόνια. Που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Συμμετέχουμε στο META

Στις εκλογές στηρίζουμε-ενισχύουμε-ψηφίζουμε:

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Facebook: Σύριζα Εργαζομένων ΟΑΕΕ & Σύριζα Εργαζομένων Ασφαλιστικών Ταμείων

Ετικέτες