Γιατί οι μέρες της εμπιστοσύνης (και της υπομονής) εξαντλήθηκαν (Νικηφόρος Βρεττάκος)

Τα μαύρα μαντάτα από την Ρώμη κατέφτασαν. Σαλβίνι και Λεπέν έσονται εις πολιτικήν και ευρωεκλογική σάρκα μίαν με τις ευλογίες του υπερδραστήριου Στιβ Μπάνον. Καλώς ορίσατε στην έρημο του πραγματικού και της υπαρκτής ακροδεξιάς. Καλώς ορίσατε στο ζοφερό παρόν για τους μετανάστες και την εργατική τάξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει - προς το φαιότερον.

Και ένα κομμάτι της ελληνικής αριστεράς (;) φιλοξενεί άρθρα και σχόλια που απηχούν τις χειρότερες, πολιτικές αναλύσεις και τις πλέον ανεκδιήγητες διαπιστώσεις για τον γκρεμό που άνοιξαν οι «ευρωσκεπτικιστές» παντός τηλεοπτικού καιρού και πάσας ανθρωποφάγας διαθέσεως.

Συνέλθετε κύριοι και κυρίες, του Αριστερού Ρεύματος και της Ίσκρα. Συνέλθετε. Συνέλθετε, προτού να είναι αργά - αργά, εκλογικά και πολιτικά, ειδικά από τη στιγμή που το 2019 είναι έτος διαδοχικών εκλογών και η όλη στρατηγική της φερόμενης «πλειοψηφίας» της ΛΑΕ έχει επικεντρωθεί εκεί. Συνέλθετε...

Αν και στην Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν προβλέπεται προσγείωση του ιδιωτικου τζετ του Στιβ Μπάνον, η μισή δουλειά για τον αμερικανό πολυεκατομμυριούχο έχει γίνει μετά τις ανακοινώσεις των αρραβώνων Σαλβίνι και Λεπέν.

Μένει να δούμε ακόμη δυο πράγματα για τα οποία ο πάλαι ποτέ εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ και μεγαλοτραπεζίτης της Γκόλντμαν Σακς καταβάλλει άοκνες προσπάθειες : Στην Ιταλία, η συζήτηση για μια συμπαράταξη της Λέγκας με τα μουσολινικά Φρατέλι ντ ΄Ιτάλια της Τζιόρτζια Μελόνι να λάβει χαρακτηριστικά γενικευμένης, κυβερνητικής και εκλογικής συνεργασίας - κατάσταση που προκαλεί εκνευρισμό στα Πέντε Αστέρια - και στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Ορμπάν να αποσκιρτήσει από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να συμπαραταχθεί με την Λεπέν και τον Σαλβίνι συγκροτώντας ένα νέο άξονα ακροδεξιών και νεοφασιστών που θα «ταρακουνήσει τις Βρυξέλλες», κατά το σύνθημα που έχει ρίξει στην πιάτσα ο Μπάνον.

Συνέλθετε, κύριοι και κυρίες του Αριστερού Ρεύματος και της Ίσκρα, που διαπιστώνετε απλώς... «ξενοφοβικές τάσεις(!)» στην σημερινή ιταλική κυβέρνηση των μπλόκων στο Ακουάριους, των ποινικών διώξεων ενάντια σε δημάρχους και δημοσίους υπαλλήλους, επειδή συνέδραμαν τους πρόσφυγες, του κυνηγιού μαγισσών ενάντια σε μετανάστες στη γείτονα. Συνέλθετε που βλέπετε... αναταραχή και πτώση του ευρωιερατείου στους προϋπολογισμούς συντριβής του κόσμου της εργασίας και στα αδελφά, νεοφασιστικά κόμματα που συμπορεύονται μαζί της, με τις ευλογίες και το άφθονο, μαύρο χρήμα που έφερε ο Στιβ Μπάνον στις βαλίτσες του από το Αμέρικα.

Συνέλθετε, προτού να είναι αργά.

Συνέλθετε γιατί δεν πέφτει έτσι η επάρατη παγκοσμιοποίηση και φυσικά ούτε κουβέντα να γίνεται για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνέλθετε. Συνέλθετε γιατί μετά θα αναρωτιέστε ξανά γιατί σας προσπερνούν δημοσκοπικά ελλαδοορμπανιστές και ελλαδοσαλβινιστές, λεπενόμουτρα και ψεκασμένοι. Συνέλθετε. Προτού να είναι αργά, αν δεν είναι ήδη.

Γιατί κατά τα άλλα ισχύουν και τα λόγια του ποιητή από το μακρινό και σημαδιακό 1949 : Οι μέρες της εμπιστοσύνης εξαντλήθηκαν, έγραψε ο Νικηφόρος Βρεττάκος στην ποιητική συλλογή Ο Ταΰγετος και η Σιωπή.

Συνέλθετε, γιατί πέρα από την εμπιστοσύνη, έχει εξαντληθεί κυρίως η υπομονή.