Πολλά άλλαξαν τελευταία στην καθημερινότητα ενός φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστίες επηρεάζουν άμεσα κάθε φοιτητή και φοιτήτρια.

Στις πά­γιες ελ­λεί­ψεις στα δω­μά­τια, το ζεστό νερό και το πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης ήρθαν να προ­στε­θούν οι ελ­λεί­ψεις στις τρο­φο­δο­σί­ες καθώς και η επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας των μα­γεί­ρων και όχι μόνο. Εκεί­νοι όμως δεν στά­θη­καν άπρα­γοι και από την πρώτη στιγ­μή άρ­χι­σαν να κι­νη­το­ποιού­νται. Οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι στά­θη­καν αλ­λη­λέγ­γυοι στον αγώνα των μα­γεί­ρων από την αρχή και κα­τά­φε­ραν από κοι­νού-του­λά­χι­στον προς το πα­ρόν-να πλη­ρω­θούν οι μά­γει­ρες ένα μικρό ποσό από τα δε­δου­λευ­μέ­να τους, καθώς και να έρ­θουν έστω κά­ποιες τρο­φο­δο­σί­ες για την σί­τι­ση των φοι­τη­τών. Με την κα­τά­λη­ψη στην εστία που θα έκλει­νε έτσι κι αλ­λιώς λόγω ελ­λεί­ψε­ων, καθώς και με τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων μπο­ρού­με να βγά­λου­με συ­μπε­ρά­σμα­τα για τους μελ­λο­ντι­κούς αγώ­νες. Ορ­μώ­με­νοι από τα προη­γού­με­να, συν πολ­λών άλλων απο­φα­σί­σα­με να δια­λευ­κά­νου­με λίγο το τοπίο σε σχέση με την θέση των μα­γεί­ρων και τις δια­δι­κα­σί­ες που εμπί­πτουν σε όλη τη γραμ­μή της σί­τι­σης των φοι­τη­τών τόσο θε­σμι­κά όσο και λει­τουρ­γι­κά. Σε συ­νέ­ντευ­ξη που έγινε με τους μά­γει­ρες του εστια­το­ρί­ου απα­ντή­θη­καν τα εξής:

  • Ποιες είναι οι συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας σας και ποιες οι συμ­βά­σεις σας;

"Οι συν­θή­κες ερ­γα­σί­ες είναι κακές, δε­δο­μέ­νου ότι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από εμάς δου­λεύ­ουν με συμ­βά­σεις που διαρ­κούν 9 μέρες . Πα­λιό­τε­ρα η κα­τά­στα­ση ήταν πολύ κα­λύ­τε­ρη και δου­λεύ­α­με με συμ­βά­σεις χρό­νου ή μηνών. Το κακό με τις ολι­γο­ή­με­ρες συμ­βά­σεις είναι ότι δεν γνω­ρί­ζου­με αν θα ανα­νε­ω­θούν σί­γου­ρα μέχρι την ημέρα λήξης τους, όπου μας ενη­με­ρώ­νουν προ­φο­ρι­κά αν θα ξα­να­δου­λέ­ψου­με. Να συ­μπλη­ρώ­σου­με εδώ ότι δου­λεύ­ου­με απλή­ρω­τοι από την αρχή του ακα­δη­μαϊ­κού έτους δη­λα­δή 3 μήνες. Σή­με­ρα λήγει η σύμ­βα­σή μας και μά­θα­με πριν λίγο ότι θα ανα­νε­ω­θεί για ακόμα 7 μέρες μέχρι τις 22/12. Να ση­μειώ­σου­με εδώ ότι λόγω αυτών των συν­θη­κών 2 συ­νά­δελ­φοί μας έχουν πα­ραι­τη­θεί καθώς δεν είχαν χρή­μα­τα ούτε για την με­τα­κί­νη­ση τους στο πα­νε­πι­στή­μιο".

  • Ποιες είναι οι σχέ­σεις ερ­γα­ζο­μέ­νων και ερ­γο­λα­βί­ας;

"Οι ερ­γο­λά­βοι πάνε κ’ έρ­χο­νται τον τε­λευ­ταίο καιρό και ορί­ζο­νται από δια­γω­νι­σμούς που τί­θε­νται απ’ το αρ­μό­διο ίδρυ­μα του ΙΝΕ­ΔΙ­ΒΙΜ (Ίδρυ­μα Νε­ο­λαί­ας και Δια Βίου Μά­θη­σης). Με δε­δο­μέ­νο αυτό, ου­σια­στι­κές δια­προ­σω­πι­κές σχέ­σεις με­τα­ξύ μα­γεί­ρων και ερ­γο­λά­βου δεν υπάρ­χουν και είναι μάλ­λον τυ­πι­κές. Μο­να­δι­κή δί­ο­δος επι­κοι­νω­νί­ας είναι οι απο­φά­σεις του Συν­δι­κά­του των ερ­γα­ζο­μέ­νων που αφο­ρούν άμεσα στην ίδια την ερ­γο­λα­βία. Κα­νο­νι­κά έπρε­πε να έχει γίνει εδώ και καιρό δια­γω­νι­σμός για να ορι­στεί και­νού­ριος ερ­γο­λά­βος αλλά κάτι τέ­τοιο δεν έχει γίνει. Οφεί­λου­με να πούμε ότι θε­ω­ρού­με κακή την ύπαρ­ξη δια­με­σο­λα­βη­τή ανά­με­σα στο ΙΝΕ­ΔΙ­ΒΙΜ και τους φοι­τη­τές καθώς αυτά τα χρή­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να πάνε στο πα­νε­πι­στή­μιο και στις ανά­γκες των φοι­τη­τών".

  • Τι γνω­ρί­ζε­τε για τις τρο­φο­δο­σί­ες;

"Οι τρο­φο­δο­σί­ες ως γνω­στόν στα­μά­τη­σαν εδώ και δέκα μέρες, λόγω κω­λυ­σιερ­γί­ας σχε­τι­κά με τον απα­ραί­τη­το δια­γω­νι­σμό για την τρο­φο­δο­σία των εστιών με ό,τι ερ­μη­νεί­ες μπο­ρεί αυτό να συ­νε­πά­γε­ται. Εντέ­λει απ’ ότι φαί­νε­ται το πρό­γραμ­μα της σί­τι­σης θα επα­νέλ­θει κα­νο­νι­κά την επό­με­νη εβδο­μά­δα μετά από ανα­κοί­νω­ση του Δ.Ζέρβα, προ­έ­δρου του ΙΝΕ­ΔΙ­ΒΙΜ. Απ’ ό,τι φαί­νε­ται, στό­χος είναι ο ορι­σμός ερ­γο­λα­βί­ας και στην τρο­φο­δο­σία που θα ση­μαί­νει ση­μα­ντι­κή μεί­ω­ση της ποιό­τη­τας του φα­γη­τού κάτι που πρέ­πει να προ­σπα­θή­σου­με μαζί να μην γίνει, βλέ­πο­ντας την κα­τά­στα­ση σε άλλες εστί­ες που έχει ανα­λά­βει την τρο­φο­δο­σία catering".

  • Τι ρόλο έπαι­ξε η κα­τά­λη­ψη του ΙΝΕ­ΔΙ­ΒΙΜ στον αγώνα σας;

"Η διοί­κη­ση του ΙΝΕ­ΔΙ­ΒΙΜ μας έλεγε ότι­για γρα­φειο­κρα­τι­κούς λό­γους η κα­τά­λη­ψη εμπο­δί­ζει το να γί­νουν οι τρο­φο­δο­σί­ες κάτι το οποίο ισχύ­ει εν μέρει . Παρ’ όλα αυτά η χρήση της κα­τά­λη­ψης εν είδει δι­καιο­λο­γί­ας για τα προ­βλή­μα­τα που γεν­νή­θη­καν είναι μάλ­λον άτοπη. Η κα­τά­λη­ψη στο ΙΝΕ­ΔΙ­ΒΙΜ έπαι­ξε έναν μοχλό πί­ε­σης και σί­γου­ρα δεν ευ­θύ­νε­ται για το ότι εί­μα­στε απλή­ρω­τοι 3 μήνες και δου­λεύ­ου­με με αυτές τις συμ­βά­σεις".

  • Ποια είναι η σχέση με­τα­ξύ φοι­τη­τών και ερ­γα­ζο­μέ­νων της εστί­ας;

   "Οι σχέ­σεις αυτές θα έλεγα ότι είναι καλές αν και τυ­πι­κές. Πάντα θα υπάρ­χουν και ελά­χι­στες κακές από­ψεις και ει­κό­νες από κά­ποιον για τον άλλο. Εμείς προ­σπα­θού­με πάντα να κά­νου­με σωστά την δου­λειά μας και το φα­γη­τό που τρώνε οι φοι­τη­τές να είναι καλό, ανε­ξαρ­τή­τως τις συν­θή­κες στις οποί­ες δου­λεύ­ου­με".

  • Τι κι­νη­το­ποι­ή­σεις κά­να­τε; Τι απο­τέ­λε­σμα είχαν; Υπάρ­χει κά­ποιο σω­μα­τείο;

"Η στάση ερ­γα­σί­ας που έγινε από πλευ­ράς μα­γεί­ρων είχε τη μορφή της ταυ­τό­χρο­νης άδειας των ερ­γα­ζο­μέ­νων, πράξη που άσκη­σε την επι­θυ­μη­τή πίεση χωρίς να μας στε­ρή­σει τα απα­ραί­τη­τα για εμάς με­ρο­κά­μα­τα. Απο­τέ­λε­σμα αυτής ήταν η με­ρι­κή απο­πλη­ρω­μή των δε­δου­λευ­μέ­νων μας, της τάξης των 200 ευρώ για διά­στη­μα τριών μηνών ερ­γα­σί­ας, ποσό δυ­στυ­χώς αμυ­δρό για τις ανά­γκες μας. Η από­φα­ση για την κι­νη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­τώ­θη­κε στα πλαί­σια συ­νέ­λευ­σης του γε­νι­κό­τε­ρου συν­δι­κά­του ερ­γα­ζο­μέ­νων που πε­ρι­λαμ­βά­νει πολ­λούς άλ­λους από την πε­ριο­χή της Πά­τρας και του Ρίου. Δεν υπάρ­χει δικό μας σω­μα­τείο, αλλά συ­σπει­ρω­νό­μα­στε στο γε­νι­κό­τε­ρο συν­δι­κά­το ερ­γα­ζο­μέ­νων που συμ­με­τέ­χουν και ερ­γα­ζό­με­νοι του κα­ζί­νο στο Ρίο."

  • Τι διεκ­δι­κεί­τε; Τι σκο­πεύ­ε­τε να κά­νε­τε από εδώ και πέρα;

"Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα από το ιδε­α­τό απέ­χουν αρ­κε­τά. Η διεκ­δί­κη­ση συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων απο­τε­λεί αδιαμ­φι­σβή­τη­τα μία πολύ ση­μα­ντι­κή και πάγια διεκ­δί­κη­σή μας. Παρ’ όλα αυτά σή­με­ρα έχου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με πολύ πιο σκλη­ρά προ­βλή­μα­τα όπως η πλη­ρω­μή των δε­δου­λευ­μέ­νων μας και η κα­το­χύ­ρω­ση των βα­σι­κών μας δι­καιω­μά­των. Από εδώ και πέρα προ­σπα­θού­με με επι­μο­νή να διεκ­δι­κή­σου­με όσα ήδη διεκ­δι­κού­με και δεν έχουν ικα­νο­ποι­η­θεί και θα δούμε τι θα κά­νου­με από την νέα χρο­νιά."

Μπρο­στά μας εί­χα­με αν­θρώ­πους στων οποί­ων τη θέση πι­θα­νό­τα­τα να βρι­σκό­μα­στε σε λίγα χρό­νια και οι οποί­οι παρά τις όποιες δυ­σκο­λί­ες φαί­νε­ται να πα­τούν γερά στα πόδια τους και να διεκ­δι­κούν όσα τους ανή­κουν και τους στε­ρούν, με δυ­να­μι­κό και συλ­λο­γι­κό τρόπο. Το­νί­στη­κε από την πλευ­ρά μας ότι ανα­γνω­ρί­ζου­με την ανα­γκαιό­τη­τα να πα­λέ­ψου­με από κοι­νού. Τόσο γιατί είναι πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό να πα­λεύ­ου­με μαζί αλλά και γιατί τα προ­βλή­μα­τά μας έχουν κοινή ρίζα. Εμείς θα προ­σπα­θή­σου­με από την πλευ­ρά μας να ανοί­ξου­με στους φοι­τη­τι­κούς μας συλ­λό­γους τα προ­βλή­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων και τις πραγ­μα­τι­κές αι­τί­ες τους. Η ενό­τη­τα φοι­τη­τών ερ­γα­ζο­μέ­νων ει­δι­κά στις ση­με­ρι­νές δύ­σκο­λες συν­θή­κες, είναι ανα­γκαία και απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τά μας.Τα προ­βλή­μα­τα μας είναι κοινά, όπως και οι ρίζες τους. Ας τις κό­ψου­με μαζί.