Αν ήταν αντικαθεστωτικός ή διαφωνών είτε στην Ανατολική Ευρώπη μέχρι το 1992, είτε στη σημερινή Ρωσία ή την Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εχθρική με τον δυτικό ιμπεριαλισμό, τότε θα παρουσιαζόταν ως ήρωας σε όλα τα ΜΜΕ.
Αντίθετα, επειδή εξέθεσε πολλά από τα φρικιαστικά εγκλήματα του δυτικού ιμπεριαλισμού, τα δυτικά ΜΜΕ και οι χρυσοπληρωμένοι κονδυλοφόροι (ακόμη και πολλοί που θησαύρισαν από τις αποκαλύψεις του, όπως κάποιοι στον «Γκάρντιαν») και τηλεπαρουσιαστές, τον παρουσιάζουν από εκκεντρικό, βρομιάρη (βλ. το βδελυρό άρθρο στο ελληνικό «Πρώτο Θέμα»), έως διαταραγμένο, παρανοϊκό και βιαστή. Ο δήθεν αμερόληπτος πρώτος δικαστής (στο Southwark Crown Court) που θα τον έκρινε, μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, τον περιέγραψε ήδη ως «ναρκισσιστή».
Αποκαλύψεις
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, είχε κριθεί ήδη ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για παραβίαση των όρων άρσης της προσωρινής κράτησής του το 2012 σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία. Δικαστήρια των ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του, με την κατηγορία «της συνέργειας σε πειρατεία στρατιωτικού υπολογιστή, με σκοπό την κλοπή πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», κατηγορία που επισύρει το ενδεχόμενο πενταετούς φυλάκισης. Όμως, αν εκδοθεί, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλες, πολύ σοβαρότερες κατηγορίες, όπως της προδοσίας που επισύρει την ποινή του θανάτου (το αμερικανικό αίτημα θα εξεταστεί από τη βρετανική Δικαιοσύνη στις 2 Μαΐου). Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ντ. Τραμπ ζητούσε την εκτέλεση του Ασάνζ το 2010.
Όλα αυτά γιατί ο Τζούλιαν Ασάνζ, αναλαμβάνοντας το βάρος να δημοσιεύσει τα WikiLeaks, έθεσε τον εαυτό του στην παράδοση του μυθικού Προμηθέα, δηλ. σε αυτούς που θυσιάζουν τον εαυτό τους για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι κι αλλιώς όλους τους ανθρώπους που αφοσιώνονται στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, οι άρχοντες αυτής της κοινωνίας τους παρουσιάζουν πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Χάρις σ’ αυτόν και στην Τσέλσι Μάνινγκ (που μπαινοβγαίνει στις φυλακές των ΗΠΑ), μάθαμε για πολλαπλά ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά βίντεο των WikiLeaks ήταν αυτό που δείχνει δύο δημοσιογράφους του Reuters και πολλούς άλλους να κομματιάζονται από τα πολυβόλα διερχόμενου αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι το 2007 στη Βαγδάτη: μετά την πρώτη σφαγή, φτάνει στο σημείο ένα βανάκι με άοπλους πολίτες και παιδιά και προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες. Το ελικόπτερο κομματιάζει και αυτούς!
Τα WikiLeaks αποκάλυψαν αλήθειες και για άλλες χώρες, όπως τα ψέματα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών για τη μαζική απέλαση κατοίκων του Αρχιπελάγους Τσάγκος, το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν υποστηρικτής και δωρητής του τζιχαντισμού στη Μέση Ανατολή (δεν είναι τυχαίο που η Κλίντον εξέφρασε πρώτη τη χαρά της για τη σύλληψη του Ασάνζ), τις αναλυτικές περιγραφές των Αμερικανών πρεσβευτών για το πώς μπορούν να ανατραπούν οι κυβερνήσεις σε Συρία και Βενεζουέλα. Επίσης τα WikiLeaks αποκάλυψαν βιομηχανική κατασκοπία των ΗΠΑ, «μαύρα» λεφτά ισχυρών στις Νήσους Κέιμαν, τις σχέσεις των ΗΠΑ με διεφθαρμένες δικτατορίες όπως του Τυνήσιου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Αποκάλυψαν επίσης ότι δύο Γάλλοι σοσιαλιστές ηγέτες, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Πιερ Μοσκοβισί, στις 8 Ιουνίου 2006 πήγαν στην αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι για να εκφράσουν τη λύπη τους για το σθένος της αντίστασης του (δεξιού) Προέδρου Ζακ Σιράκ στην εισβολή στο Ιράκ!
Πρόσφυγας
Ο Αζάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ επί προέδρου Κορέα, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Μετά ωστόσο ανέλαβε ο διάδοχός του, Λενίν Μορένο, που του έκανε το βίο αβίωτο. Ο Ασάνζ δεν χαρίστηκε, καθώς βρήκε στοιχεία για διαφθορά αυτής της κυβέρνησης (αποκάλυψε μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στον Παναμά, στην τράπεζα Balboa, στο όνομα της οικογένειας Μορένο). Έτσι έγινε «κόκκινο πανί» για το καθεστώς του Εκουαδόρ, που τελικά αποφάσισε να τον δώσει «στεγνά» στις αγγλικές αρχές, καλώντας τες να εισβάλουν στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο και να συλλάβουν τον πολιτικό πρόσφυγα (Πάγκαλοι δεν υπάρχουν μόνον στην Ελλάδα). Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, η Σκότλαντ Γιάρντ επιβεβαίωσε ότι «συνελήφθη για λογαριασμό των αμερικανικών αρχών» στη βάση «εντάλματος έκδοσης».
Η σύλληψη του Ασάνζ δεν είναι μόνο μια επίθεση ενάντια σε έναν μαχητικό αριστερό ακτιβιστή. Είναι μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για να συλλαμβάνεται όποιος δημοσιογράφος δημοσιεύει αυτά που θέλουν να αποκρύψουν οι ισχυροί –οι σχετικοί νόμοι υπάρχουν πάντοτε σε όλα σχεδόν τα κράτη και μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν χρειαστεί.
Ο Ben Wizner, της Αμερικανής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες, δήλωσε πως «οποιαδήποτε δίωξη εκ μέρους των ΗΠΑ εναντίον του κ. Ασάνζ για τις δημοσιεύσεις του στα WikiLeaks θα αποτελούσε κάτι πρωτοφανές και αντισυνταγματικό. Θα άνοιγε επίσης την πόρτα για διώξεις και άλλων μιντιακών οργανισμών. Το χειρότερο είναι ότι η δίωξη ενός αλλοδαπού δημοσιογράφου για παραβίαση των αμερικανικών νόμων περί απόρρητου, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, που συστηματικά παραβιάζουν τους νόμους περί απορρήτου άλλων χωρών, προκειμένου να αποκαλύψουν πληροφορίες κρίσιμες για το δημόσιο συμφέρον».
Ο βραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος Τζον Πίλτζερ σημειώνει ότι αυτά τα εξοργιστικά γεγονότα (η σύλληψη του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ) «συνέβησαν στην καρδιά του Λονδίνου, στη χώρα της Μάγκνα Χάρτα» και αυτό «θα έπρεπε να καταισχύνει και να θυμώνει όλους όσοι ανησυχούν για τη “δημοκρατία”. Ο Ασάνζ είναι ένας πολιτικός πρόσφυγας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο, κάποιος που έχει λάβει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με την πολύ σαφή διεθνή σύμβαση την οποία η Βρετανία έχει συνυπογράψει». Ο Πίλτζερ κάνει μια αντιπαραβολή με το τι θα έπρεπε να γίνει σε έναν δίκαιο κόσμο: «Φανταστείτε τον Τόνι Μπλερ να συλλαμβάνεται στην πανάκριβη κατοικία του –των πολλών εκατομμυρίων λιρών στην Connaught Square, στο Λονδίνο–, με χειροπέδες και να τσουβαλιαζόταν, για περαιτέρω αποστολή στο δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τα στάνταρτ της Νυρεμβέργης, το “βασικό έγκλημα” του Μπλερ είναι ο θάνατος ενός εκατομμυρίου Ιρακινών. Το έγκλημα του Ασάνζ αντίθετα είναι δημοσιογραφία: ζητώντας από τα αρπακτικά να λογοδοτήσουν, εκθέτοντας τα ψέματά τους και εξοπλίζοντας τους λαούς όλου του κόσμου με αλήθειες».
Σεξουαλική επίθεση
Φυσικά ούτε οι σουηδικές αρχές ενδιαφέρονταν για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής επίθεσης, που διατύπωσαν αρχικά δύο γυναίκες στη Σουηδία (οι καταγγελίες αφορούν σεξ με κοιμισμένη γυναίκα και ηθελημένη καταστροφή προφυλακτικού εκ μέρους του Ασάνζ). Αν οι δικαστικές αρχές της χώρας είχαν δεχτεί να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ, τότε ο Ασάνζ, όπως είχε διαμηνύσει μέσω του δικηγόρου του, θα πήγαινε στη Σουηδία για να δικαστεί. Αντίθετα, οι σουηδικές αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν τέτοια διαβεβαίωση και μάλιστα έβαλαν τις υποθέσεις στο αρχείο –τόσο ενδιαφέρονταν για τις καταγγελίες των γυναικών. Και μόνο ΤΩΡΑ, λένε ότι θα τις επανεξετάσουν.
Η οργάνωση Γυναίκες Ενάντια στον Βιασμό (Women Against Rape - WAR), βρετανική πρωτοβουλία με ρίζες σε πολλές χώρες και στόχο την υπεράσπιση των θυμάτων βιασμού, σχολίασε την υπόθεση Ασάνζ, επισημαίνοντας τη μακρά παράδοση της χρησιμοποίησης των καταγγελιών για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση προκειμένου να προωθηθούν άλλα, πολιτικά, σχέδια. Επίσης σχολίασε την ασυνήθιστη ταχύτητα και αποφασιστικότητα της Interlpol για τη σύλληψη του Ασάνζ την ίδια στιγμή που ακόμη και σεσημασμένοι διακινητές γυναικών μπορούν να διαφεύγουν από τις αρχές ξανά και ξανά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταγγέλλουσες γυναίκες είναι όργανα του ιμπεριαλισμού. Η Άνα Αρντίν, μία από τις γυναίκες που κατήγγειλαν τον Ασάνζ, αλλά της οποίας η υπόθεση κατέπεσε λόγω παραγραφής, έγραψε στο τουίτερ: «Θα με εξέπληττε και θα με λυπούσε, αν ο Τζούλιαν εκδίδονταν [από τη Βρετανία] στις ΗΠΑ. Για μένα όλο αυτό δεν αφορούσε τίποτε άλλο εκτός από την κακή συμπεριφορά του ενάντια σε μένα/τις γυναίκες και την άρνησή του να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό. Πολύ κακό που η υπόθεσή μου ποτέ δεν θα διερευνηθεί σωστά».
Εκκλήσεις
Πολλοί οργανισμοί και αριστεροί ηγέτες σε όλον τον κόσμο ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να μην εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους, ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, αλλά και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν που έγραψε πως «η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιταχθεί στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, επειδή εξέθεσε θηριωδίες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».
Κατά τραγική ειρωνεία, τρία χρόνια πριν, στις 9/4/ 2016, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην δημοσιογράφος) Στέλιος Κούλογλου είχε συνδιοργανώσει μαζί με άλλους αριστερούς ευρωβουλευτές μια διάσκεψη για την κρίση στη δημοσιογραφία και τα εναλλακτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί είχε μιλήσει και ο Ασάνζ μέσω Skype, από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Διημείφθη ο εξής διάλογος με τον Κούλογλου:
Στέλιος Κούλογλου: Λόγω της δραστηριότητας των WikiLeaks έχετε αποκλειστεί ήδη τέσσερα χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, νομίζω ότι είναι τέσσερα χρόνια, έτσι; Πάνω-κάτω.
Τζούλιαν Ασάνζ: Ναι, σχεδόν τέσσερα έτη.
Στέλιος Κούλογλου: Αξίζει το τίμημα;
Τζούλιαν Ασάνζ: Αν πιστεύεις σε κάτι, πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα. Αν πιστεύεις σε κάτι καθολικό, όπως το πώς τα πολιτικά συστήματα μπορεί να είναι τόσο καλά όσο η γνώση που έχουν οι άνθρωποι για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο κόσμος, τότε ίσως να πρέπει να πληρώσεις ένα αρκετά υψηλό τίμημα. Όμως, για σημαντικά πράγματα αξίζει να πληρώσει κανείς. Τώρα ως προς την κατάσταση εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω τεθεί υπό κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν έξι χρόνια. Το διαβατήριό μου έχει κατασχεθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είχα ποτέ χρεωθεί σε οποιαδήποτε χώρα με οποιοδήποτε αδίκημα. Και όπως έχετε δει, πρόσφατα ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το όλο θέμα είναι παράνομο.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές όχι μόνον ο «αριστερός» Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όχι μόνον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνον το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ο Στ. Κούλογλου δεν είχαν βγάλει μια ανακοίνωση συμπαράστασης στον Ασάνζ. Πολύ περισσότερο δεν ζήτησαν τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ. Τελικά, μάλλον είναι ευτύχημα για τον ίδιο τον Ασάνζ το ότι βρίσκεται κρατούμενος από τις αγγλικές αρχές και όχι από τις ελληνικές…